Regionala nyheter från Österbotten

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Över 2200 solpaneler kommer inom kort att monteras på taket till tryckeriet UPC Print och den intilliggande kontorsbyggnaden Wasa innovation center.

  Med den här investeringen på ungefär en halv miljon euro vill ägaren och entreprenören Sture Udd gå i bräschen för förnyelsebar energi i Vasa.

  Solkraftverket levereras av företaget Solnet och det blir det största i Österbotten - och bland de tio största i hela landet. Så här säger Toni Hyytinen som är försäljningschef på Solnet.

 • Ungdomar och lärare från Finland, Belgien, Lettland och Portugal har under det gångna året besökt varandras länder för att samarbeta och lära känna varann. Under den avslutande veckan träffas de i Vasa.

 • Vid allt fler bibliotek går det numera också att låna idrottsredskap. Syftet är att ge kunderna en möjlighet att pröva på en ny idrottsform utan att själva behöva köpa egen utrustning.
  Vasa huvudbiblioteks servicechef Anna Pakka och Jessie Koivunen från stadens idrotsservice intervjuas av Roger Källman.

 • I början av 2010-talet producerade en finländare omkring 500 kilo avfall per år i medeltal, medan siffran var 550 kilo år 2018. Trenden att slänga mer syns ändå inte vid Stormossen i Korsholm och kommunikationschefen Nina Lindman är optimistisk – även om hon tycker att bioavfallet kan sorteras bättre.

 • I Österbotten har det den senaste tiden ordnats ett flertal diskussionspaneler där samtliga deltagare har varit män, vilket i sin tur har väckt diskussion om brist på mångfald. Influencern Linn Jung, psykologen Sari Somppi (SFP) och riksdagsledamoten Joakim Strand (SFP) diskuterar ämnet under ledning av Kati Enkivst.

 • Lamadjur i Österbotten är ingen vanlig syn. Men på Juthas Djurgård i Nykarleby strövar sju ståtliga exemplar omkring. Men de är långt ifrån ensamma för Katarina Widjeskog-Nylund och Kenneth Nylund har också grisar, kor, getter, hönsfåglar, kaniner, får, katter, hundar, åsnor och en häst. De välkomna folk till sin djurgård och besökarna har även möjlighet att delta i sysslorna. Inom verksamheten "Green Care" vill Juthas Djurgård hjälpa barn och unga må bättre.

 • Svensk-Österbottniska Samfundet firar i år 100 års-jubileum. En del av festligheterna är fem stycken SÖS-talks, i vilka fem forskare ger korta presentationer av sina expertisområden. Jubileumskoordinator Maria Österåker berättar om konceptet.

 • Österbottens cancerförening efterlyser frivilliga stödpersoner för cancersjuka i livets slutskede och deras anhöriga. En utbildning för frivilliga stödpersoner startar i mars. Markku Suoranta som är verksamhetsledrae vid Österbottens cancerförening säger att behovet är stort av stödpersoner.

 • Det som skulle bli Gamble Carleby stadh bestod år 1620 av tolv gråa, vindpinade stugor. Men svenske kungen Gustav II Adolf behövde skattepengar. Den 7 september 1620 grundade Gustav II Adolf både Karleby och Nykarleby på en och samma dag.
  Att Karleby är en väldigt gammal stad är Jacob Granholm, 4 år, Jolanda Uusitalo, 5 år, och Väinö Jutila, 5 år överens om.

 • Martin Backholm har intervjuat Klas "Klasin" Åkerholm om dennes yrkesverksamma liv. Intervjun har getts ut på skiva och innehåller bland annat minnen om svarta börshandel, en hemlig bränsletransport och Klas egna företag.

 • Carita Löfmark var frissa innan hon gifte in sig i kötthandlarfamiljen Löfmark. Men ganska snart efter att hon och maken Guy tog över affären stod det klart att de skulle stå där i Saluhallen sida vid sida. Någonstans på motorvägen mellan stan och hemmet i Solf bytte de roller, från kollegor till man och fru, varje dag. Det blev många år tillsammans som kötthandlare och någon semester tog de sällan ut. Det var en livsstil de trivdes alldeles utmärkt med.

 • Ridsporten kunde gärna uppmärksammas mer menar Laura Erkkola, Wilma Sandström, Silli och Katrina Nylund samtliga verksamma inom Nykarleby Ridklubb. Klubben som firade 30-årsjubileum ifjol riktar in sig på såväl hobby- som tävlingsverksamhet. Hästintresset är stort i Nykarlebynejden. Klubben har cirka 150 tvåbenta medlemmar från vida omkring och för tillfället bor det 17 hästar på området.

Lyssna också