Radioateljee

Itämeren heinäkuu: Kalajuttu

 • 58 min
 • utgått

"Onkimiehet ovat kastamatta kuolleiden lasten yhteisö, joka ei joudu helvettiin eikä
liioin pääse taivaaseen, vaan jää ikuisesti maan päälle kalastamaan."

Kalajuttuja kertovat oppineet onkimiehet: helsinkiläinen sosiologian dosentti Arto Noro, tamperelainen perhokalastaja-sosiologi Jussi Vähämäki sekä Janakkalasta kotoisin oleva sosiologi Pekka Ylöstalo. Myös oivallinen onkimies, vanha kunnon Izaak Walton (1593-1683) kommentoi.

Ohjelmassa pohditaan mahdotonta kysymystä, miksi onkimies onkii? Kalastus on kaipuuta alkuperäiseen välittömään yhteisöllisyyden kokemukseen. Siinä toteutuu ideaalinen sosiaalisuus. Ollaan yhdessä yhdessäolon vuoksi ilman rationaalista syytä. Kalastajien nuotion äärellä kaikki ovat tasa-arvoisia kumppaneita. Kalastus on yhteisöllistä toimintaa, taitoa jota olemme tottuneet kutsumaan viisaudeksi. Kalastus kuten filosofia on myös naisen ulkopuolelle sulkemisen taitoa. Nainen tuo maallistuneet ristiriidat. Naiset pilaavat alkuperäisen miehisen kumppanuuden. Kristillisen kirkonkin alkuperä oli kalastajien yhteisö.

Kalastus on metafora. Kala on nainen. Kalastus on kulutusta ja siihen liittyy muotiakin (kala kuten kalastajakin on muotitietoinen); toisaalta kalastus on kulutuskritiikin metafora. Se on itsensä rajoittamisen etiikkaa. Kalastus - erityisenä sosiaalisena maailmana - on malli kulutusteorialle ja kulutuskritiikille. Ohjelmassa tarjotaan myös oivallinen 1600-luvulta peräisin oleva haukiresepti, joten kuuntelijat varatkoon kynän ja paperia lähelle.

Ohjelman ovat käsikirjoittaneet Keijo Rahkonen ja Harri Huhtamäki, joka myös ohjannut teoksen. Tekninen toteutus on Pekka Lapin ja sosiologien lisäksi kertojana on Tom Wentzel.

Sändningar

 • fr 19.8.2011 22.06 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • - akustisia muistiinpanoja.
  Tositapahtumiin perustuva kertomus suomalaisen naisen elämästä Gambiassa, joka sai eeppiset
  mittasuhteet ja joka muuttui tosielämän elokuvaksi.
  Käsikirjoitus: Hanna Huhtamäki. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertoja:
  Minna Haapkylä. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 • Ohjelma, joka kertoo suhteellisen uudesta ilmiöstä: pienten lasten raa'asta väkivallasta, jota esiintyy jo monissa kouluissa. Ohjelma avaa erilaisia perspektiivejä aiheeseen, joka ilmiönä näkyy ja kuuluu päivittäin luokkahuoneissa ja koulupihoilla. Monissa tapauksissa ongelmat ovat niin vakavia, etteivät ne kuulu enää opettajien vastuulle. He kuitenkin joutuvat kohtaamaan ja käsittelemään niitä joka päivä - usein voimattomina ja avuttomina.

  Radioateljeen ohjelman Hyvät pahat lapset on käsikirjoittanut ja ohjannut Hanna Huhtamäki ja kertojina ovat Minna Haapkylä, Mari Perankoski, Antti Reini ja Eero Saarinen. Tekninen toteutus on Pekka Lapin ja tuottaja on Harri Huhtamäki.

Lyssna också