Arenan
 • TV
 • Radio
 • Yle Nyheter: inslag: Avsnitt, audio (582) sv:SeriesPage:rss

  Atte Kaleva: Finland borde göra mer mer för att förebygga radikalisering

  Terrorismforskare Atte Kaleva tycker att Finland kunde koordinera underrättelseverksamheten bätte när det gäller att lokalisera unga muslimer som hotar radikaliseras och förebygga detta. Kaleva gästade Yles morgontv och kommenterade också saken för Yle Nyheter. Lyssna på intervjun!

  • Längd: 12 min

  Safia Abdi: I Norden lyssnar man faktiskt på oss

  Safia Abdi Haasi är en stark företrädare för somalierna i det nya hemlandet Norge. Förebyggande arbete, aktiva poliser, föräldrar och imamer ska förebygga radikaliseringen. Lyssna på hela intervjun!

  • Längd: 7 min

  Talkojobb ska rädda öringen i Lukubäcken

  Spadarna går och gruset läggs för att locka öringarna tillbaka till Lukubäcken. Lyssna på morgonreportaget ur radion!

  • Längd: 2 min

  Så här lät det på bäcktalkot i Lukubäcken i Mankans

  Tiotals frivilliga jobbade till förmån för trivsammare närmiljö och för att försöka locka en fast öringstam tillbaka till Lukubäcken. Entusiasm och roligt men tungt jobb präglade en lördag i oktober. Lyssna på det längre reportaget i Yle huvudstadsregionen. Reporter: Anna Savonius

  • · Radio Vega Huvudstadsregionen
  • Längd: 4 min

  Återbetalning och höga räntor känns orättvisa

  Hindrar studiestödssystemet de studerande från att jobba? Hur känns det när Kelas kuvert om återbetalning dimper ner genom postluckan? Hör de studerande Hanna Molander och Filip Björklöf berätta om sina erfarenheter. Professor Sune Stenbacka från Hanken ger den större bilden om bidragssamhällets avigsidor. Lyssna på reportaget! Reporter: Anna Savonius.

  • · Yle Radio Vega
  • Längd: 6 min

  Lyssna på en intervju med Rovios Peter Vesterbacka från år 2011

  Vesterbacka är utvecklingschef för Rovio, som på torsdagen den 2 oktober 2014 meddelade om samarbetsförhandlingar. Så här sade Vesterbacka i en intervju för svenska Yle för tre år sedan. Redaktör Peter Sjöholm

  • Längd: 9 min

  Stubb: Ryssland måste lösa Ukrainakrisen

  Statsminister Alexander Stubb anser att det är mycket viktigt att sända en klar signal till Ryssland om att landet måste lösa Ukrainakrisen, och ta avstånd från separatisterna. Därför ska EU fatta beslut om nya sanktioner idag. Sanktionerna hindrar Ryssland att finnas på kapitalmarknaden, stoppar vapenhandeln och handeln med känslig teknologi med Ryssland.

  • Längd: 1 min

  Rasismen utbredd inom juniorfotbollen

  FC Inter satsar på att via fotbollen integrera invandrare i samhället. Skolpsykologen och lagledaren Maria Forsten-Lindman berättar här om projektet "Welcome bro". Redaktör: Andy Ödman

  • Längd: 4 min

  Yle Nyheter inrikeskrönika 2013

  Vad annat hände 2013? Varför fick tre ministrar avgå? Vad sade Timo Soini (Sannf) i BBC:s TV-program Hardtalk som retade upp minister Carl Haglund (SFP)? I vilken riktning har regeringen styrt Finland?

  • Längd: 40 min

  President Mauno Koivisto 90 år

  President Mauno Koivisto fyllde 90 år måndagen den 25 november 2013. Yle Nyheter bad professor Henrik Meinander analysera Koivistos presidentperiod. Intervjun börjar där Koivisto tog över efter Kekkoneneran år 1982.

  • Längd: 7 min

  Jurij Derjabin i Yle-intervju 28.4.1995

  Den ryska diplomaten Jurij Derjabin som avled den första augusti 2013 var en central gestalt även i Finlands politik. Den förra Helsingforsambassadören Derjabin var även känd som signaturen Jurij Kommissarov, som aktivt lade sig i Finlands inrikes- och utrikespolitik. Yles Patrick Holmström intervjuade Jurij Derjabin på ambassaden på Fabriksgatan i Helsingfors år 1995. Derjabin försäkrade då att Ryssland inte har några ambitioner på att bygga ett nytt imperium.

  • Längd: 8 min

  Tvist om oljeutvinning utanför Lofoten

  Ett förslag om att börja med oljeutvinningen vid den natursköna Lofoten väcker protester bland lokalbefolkningen och splittring också inom den norska regeringen.

  Yle Nyheter: inslag: Övriga audior (8) sv:SeriesPage:rss

  FPA om studiestödssystemet

  Ilpo Lahtinen, förmånschef på Folkpensionsanstalten förstår inte kritiken mot studiestödssystemet, men medger att straffräntan är överdriven. Hör hela intervjun här!

  • Längd: 12 min

  Yle Nyheter: inslag: Avsnitt (1) sv:SeriesPage:rss

  Finskt företag flyger patienter till Indien

  Tvåbarnsmamman Eija Heinonen får cancervård i Indien. Allt fler söker vård utomlandsifrån. Speciellt Indien är ett av de mest populära resemålen. Landet har att erbjuda toppläkare och nyaste teknologi.

  Yle Nyheter: inslag: Övriga videor (9) sv:SeriesPage:rss

  Snöleopard på Högholmen

  Högholmens djurpark i Helsingfors har stått för 140 snöleopardsungar under de senaste åren. En stor del skickas till djurparker runtom i världen. Den vilda stammen består av mellan 3500 och 7000 djur.

  • Längd: 1 min

  Syrier i Jordanien

  I Jordanien har befolkningen enligt vissa uppskattningar ökat med en fjärdedel det senaste året. Orsaken är det ständigt växande antalet syriska flyktingar som kommer över gränsen. En del jordanier ser fördelar med billiga arbetare, andra ser syrierna som en belastning.

  • Längd: 4 min

  Jacob Söderman bevisar att Gud finns

  Minister, landshövding, riksdagsman, riksdagens ombudsman, europeisk ombudsman, fotbolls- och jazzfantast. Jacob Söderman har hunnit med mycket, det visar också den färska boken Jacke. Men mest känd är Jacob Söderman kanske för sitt bevis på Guds existens. Allt började med några påstridiga kamrater från Karleby, som vid ett partimöte högljutt var missnöjda över att socialdemokraterna deltog i valet till kyrkofullmäktige.

  • Längd: 1 min

  Indiska kvinnor vågar tala ut om våldet mot dem

  Ett år efter den brutala gruppvåldtäkten i Indien vågar kvinnor nu tala öppet om våldet mot dem. Laxmi Sharma har anmält sin man till polisen efter att han misshandlade henne. Skilja sig kan hon ändå inte, då skulle hon förlora barn och bostad.

  • Längd: 4 min

  Barnslavar i Indien

  I Indien finns över hälften av världens slavar. Många av dem är barn. På landsbygden i Rajastan berättar några föredetta barnslavar om hur de hölls som slavar i en textilfabrik.

  • Längd: 5 min

  Bröllop - ingen fest för den indiska kvinnan

  Följ med på bröllop till Indien. I Indien handlar inte äktenskapet om kärlek utan om ett arrangemang mellan två familjer. Kast och bakgrund är viktigare än kärlek, säger brudgummen.

  • Längd: 4 min

  Luciakandidaterna 2013

  Kandidaterna för Finlands lucia 2013 uppträder med Luciasången.

  • Längd: 1 min

  Erdogan har samlat på sig makt

  Erdogans Frihets- och rättviseparti AKP är omåttligt populärt. I valet 2011 fick partiet över 50 procent av rösterna. Erdogan har lyckats öka välståndet i landet och ekonomin har blomstrat. Men mot sig har han också ungefär hälften av befolkningen.

  • Längd: 4 min

  Vulkanen Popocatépetl mullrar

  Myndigheterna i Mexico har förberett evakueringar och nödinkvartering ifall vulkanen Popocatépetl får ett utbrott. Det senaste dygnet har det ägt rum två kraftiga explosioner i vulkanen som sände upp ett moln av aska och ånga till en höjd på 1,5 kilometer. Små mängder aska har kommit ur ur Popocatépetl nästan dagligen sedan 1994. Aktiviteten tilltog dock för två veckor sedan och har ökat i styrka hela tiden.