Arenan
 • TV
 • Radio
 • Yle Nyheter: inslag: Avsnitt, audio (609) sv:SeriesPage:rss

  "Det är ett privilegium att få vara journalist"

  Jag kan inte tänka mig ett mer givande eller roligare jobb, att få vara journalist och få gräva. Jag får träffa modiga, spännande människor i jobbet. Människor som vill ta upp missförhållanden i samhället. Lyssna på hela intervjun med Minna Knus-Galán!

  • Längd: 5 min

  Blev du nyfiken på att höra hela intervjun med Sinikka Peronius?

  Om barndomen, om Talvivaara-utsläppen, om vardagen som förändrats totalt vid stugan - och om det dagliga papperskriget när pensionsdagarna egentligen skulle bestå av fina dagar vid barndomens stuga vid Kivijärvi. Lyssna!

  • Längd: 23 min

  Segern en glädje för så många, säger FDUV:s Annette Tallberg

  Först och främst är bandet ett punkband, säger FDUV:s sakkunniga Annette Tallberg. Det här bandet vill uppträda och är vana vid det. Det är alldeles fantastiskt med Pentti Kurikan Nimipäivät, säger hon. Segern ger också unga med funktionsnedsättning hopp om att göra det de brinner för. Lyssna på hela intervjun!

  • Längd: 6 min

  Jod tillsätts snart även i livsmedelsindustrins salt. Specialforskare Iris Erlund på THL berättar.

  Finländarna får för lite jod via födan och statens näringsdelegation rekommenderar från o med idag att också livsmedelsindustrin övergår från icke-joderat till joderat salt i all livsmedelsproduktion. Speciellt önskar näringsdelegationen att allt färdigt bröd ska komma att innehålla jod eftersom det är ett livsmedel som de flesta finländare äter. Iris Erlund specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd THL och medlem i arbetsgruppen vid statens näringsdelegation berättar om hur det är tänkt.

  • Längd: 1 min

  Närståendevårdaren Erland Mattsson tar en dag i sänder

  I går kväll orkade demenssjuka hustrun Pirkko inte resa sig från soffan och det bar av med ambulans till sjukhus. Erland Mattsson i Kyrkslätt berättar om sin vardag som anhörigvårdare, lyssna på hela intervjun!

  • Längd: 22 min

  Yle Nyheter: inslag: Övriga audior (7) sv:SeriesPage:rss

  FPA om studiestödssystemet

  Ilpo Lahtinen, förmånschef på Folkpensionsanstalten förstår inte kritiken mot studiestödssystemet, men medger att straffräntan är överdriven. Hör hela intervjun här!

  • Längd: 12 min

  Yle Nyheter: inslag: Avsnitt (1) sv:SeriesPage:rss

  Finskt företag flyger patienter till Indien

  Tvåbarnsmamman Eija Heinonen får cancervård i Indien. Allt fler söker vård utomlandsifrån. Speciellt Indien är ett av de mest populära resemålen. Landet har att erbjuda toppläkare och nyaste teknologi.

  Yle Nyheter: inslag: Övriga videor (13) sv:SeriesPage:rss

  Valdebatt på Soc&Kom

  I debatten deltog kandidaterna Maria Vuorelma (De gröna), Silja Borgarsdottir Sandelin (SFP), Johan Ekman (SFP), Fatbardhe Hetemaj (Saml), Dan Koivulaakso (VF), Mia Haglund (VF), Johannes Kananen (C), Thomas Wallgren (SDP) och Joel Harkimo (Saml). De unga debattledarna heter Robert Eklund, Robin Tiivola, Malena Lunabba, Sofia Strömgård, Björn Bonsdorff, Catharina Walldèn och Oskari Bäck.

  • Längd: 90 min

  Snöleopard på Högholmen

  Högholmens djurpark i Helsingfors har stått för 140 snöleopardsungar under de senaste åren. En stor del skickas till djurparker runtom i världen. Den vilda stammen består av mellan 3500 och 7000 djur.

  • Längd: 1 min

  Syrier i Jordanien

  I Jordanien har befolkningen enligt vissa uppskattningar ökat med en fjärdedel det senaste året. Orsaken är det ständigt växande antalet syriska flyktingar som kommer över gränsen. En del jordanier ser fördelar med billiga arbetare, andra ser syrierna som en belastning.

  • Längd: 4 min

  Jacob Söderman bevisar att Gud finns

  Minister, landshövding, riksdagsman, riksdagens ombudsman, europeisk ombudsman, fotbolls- och jazzfantast. Jacob Söderman har hunnit med mycket, det visar också den färska boken Jacke. Men mest känd är Jacob Söderman kanske för sitt bevis på Guds existens. Allt började med några påstridiga kamrater från Karleby, som vid ett partimöte högljutt var missnöjda över att socialdemokraterna deltog i valet till kyrkofullmäktige.

  • Längd: 1 min

  Indiska kvinnor vågar tala ut om våldet mot dem

  Ett år efter den brutala gruppvåldtäkten i Indien vågar kvinnor nu tala öppet om våldet mot dem. Laxmi Sharma har anmält sin man till polisen efter att han misshandlade henne. Skilja sig kan hon ändå inte, då skulle hon förlora barn och bostad.

  • Längd: 4 min

  Barnslavar i Indien

  I Indien finns över hälften av världens slavar. Många av dem är barn. På landsbygden i Rajastan berättar några föredetta barnslavar om hur de hölls som slavar i en textilfabrik.

  • Längd: 5 min

  Bröllop - ingen fest för den indiska kvinnan

  Följ med på bröllop till Indien. I Indien handlar inte äktenskapet om kärlek utan om ett arrangemang mellan två familjer. Kast och bakgrund är viktigare än kärlek, säger brudgummen.

  • Längd: 4 min

  Luciakandidaterna 2013

  Kandidaterna för Finlands lucia 2013 uppträder med Luciasången.

  • Längd: 1 min

  Erdogan har samlat på sig makt

  Erdogans Frihets- och rättviseparti AKP är omåttligt populärt. I valet 2011 fick partiet över 50 procent av rösterna. Erdogan har lyckats öka välståndet i landet och ekonomin har blomstrat. Men mot sig har han också ungefär hälften av befolkningen.

  • Längd: 4 min

  Vulkanen Popocatépetl mullrar

  Myndigheterna i Mexico har förberett evakueringar och nödinkvartering ifall vulkanen Popocatépetl får ett utbrott. Det senaste dygnet har det ägt rum två kraftiga explosioner i vulkanen som sände upp ett moln av aska och ånga till en höjd på 1,5 kilometer. Små mängder aska har kommit ur ur Popocatépetl nästan dagligen sedan 1994. Aktiviteten tilltog dock för två veckor sedan och har ökat i styrka hela tiden.