Radio Suomi Helsinki

Näkövammaisten suosikkiammatti koki kolauksen tietotekniikan yleistyessä

 • 10 min
 • tillsvidare

Fysioterapeutti ja hieroja Juha Oikarainen kertoo, että kädenpuristus kertoo näkövammaiselle melko paljon toisesta ihmisestä. Yle Helsingin toimittaja Olli-Pekka Kursi asettui hierontapöydälle ja jututti samalla Oikaraista siitä, kiinnostaako näkövammaisia ura hierojana vanhaan malliin.
Haastattelu kuultiin Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä 22.2.2017.

Sändningar

 • fr 24.2.2017 15.05 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Street workout eli kehonpainoharjoittelu kasvattaa suosiotaan nopeasti etenkin nuorten keskuudessa. Kalliita salijäsenyyksiä ei tarvita, vaan treenata voi milloin vain ja missä vain. Huipputasolla temput vaativat voimaa, kestävyyttä ja akrobaattisia kykyjäkin, mutta perusliikkeet sopivat kaikille. Kokeneet kehonpainoharjoittelijat Konsta Koivuranta ja Nadim Turbi kertovat, mistä on oikein kysymys.

 • Vuonna 2014 Taittuu ry veti Helsingin vankilassa teatteriprojektin, jossa vajaat kymmenen vankia pääsi toteuttamaan itseään näyttelijöinä.

  Useita kuukausia kestäneen treenaamisen, säätämisen, ryhmäytymisen ja tuotannon myötä syntyi näytelmä nimeltä Seitsemän broidia Sipoosta, jota esitettiin Helsingin Koko-teatterissa. Projekti oli menestys ja Sörnäisten miesvangit jatkoivat vankilateatterityötä Paluulento-näytelmän muodossa, jonka ensi-ilta oli 2016.

  Mitä vankilateatteri tarjosi vangeille? Ja miten vankien taideprojekteista hyötyy koko yhteiskunta? Juhani Kenttämaan haastattelussa ääneen pääsee kaksi molempiin projekteihin osallistunutta elinkautisvankia.

  Kuva: Petri Tuhkanen.

 • Kevään valmistujaisjuhliin on enää pari viikkoa aikaa. Moni juhlakalu pähkäilee, mitä laittaisi päälle.
  Miten voisi pukeutua edustavasti, mutta niin että oma tyyli ja persoona välittyvät?
  Radio Suomen Helsingin aamussa Vesa Marttisen aamukahvivieraana pukeutumisneuvojamestari Kikka Seppä. Studiossa juontajana Riikka Porttila.

 • Toukokuun 22. päivä 1967 oli melkoinen merkkipaalu suomalaisen rockmusiikin historiassa. Jimi Hendrix Experience heitti tuolloin ainoaksi jääneen Suomen-keikkansa Helsingin kulttuuritalolla. Keikasta voidaan hyvällä syyllä käyttää sanaa ”legendaarinen”
  Monet muusikot, toimittajat ja musadiggarit väittävät olleensa tuolla legendaarisella keikalla, mutta keitäs siellä ihan oikeasti olikaan?
  Radio Suomen Helsingin toimituksen reportteri Vesa Marttinen soitti seitsemälle paikalla olleelle. Haastateltavina ovat Atte Blom, Hasse Walli, Leif Kiviharju, Harri Saksala, Marjut Valakivi, Erkki Pälli sekä Tosha Einiö.

 • Kahden kulttuurin perheitä on yhä enemmän. Helsingissä joka viides avioliitto solmitaan kahden eri kulttuurin välillä.
  Monikulttuurisista perheistä puhuttaessa usein haasteet ja ongelmat voivat korostua, mutta käytännössä perheissä iloa voi olla käytännössä ihan tuplaten: juhlia pidetään kaksin verroin!

  Sinivuokko Koivula-Mbemba tapasi kongolaistaustaisen miehensä Ranskassa ja Dwayne Woodroffe tuli Suomeen, kun elämä Lontoossa ei enää miestä mielyttänyt. Heidän perheissään syntyneet kolmannen kulttuurin suomalaiset omaksuvat maailmankuvan, jota aikaisemmilla sukupolvilla ei ole ollut, uskoo tutkija Jaana Angle.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Millaisiin sankaritekoihin pitää yltää äitinä, että saa kunniamitalin rintaansa tasavallan presidentiltä? Sinikka Putkonen on tehnyt kohta neljäkymmentä vuotta pyyteetöntä työtä Helsingin Siltamäessä perustaen mm. paikallisen nuorisoseuran. Sinikan tapasi toimittaja Juhani Kenttämaa.

 • Kevät on ollut kylmä ja kevättöiden kanssa on saanut odotella. Nyt vihdoin pihoille pääsee istutushommiin, haravoimaan ja kääntämään kompostia. Herttoniemen siirtolapuutarha puhkeaa kukkaan talven jäljiltä. Toimittaja: Anu Jumppanen.

 • Polkupyörä kaipaa keväthuoltoa seistyään varastossa useamman kuukauden. Pyöräkorjaamoissa tehdään hommia aamusta iltaan, että kaupunkilaisten menopelit saadaan kesäkuntoon. Jussi Himberg pyörittää Helsingin Albertinkadulla pyöräkorjaamoa. Mikä mahtaa olla eniten tehty huoltotyö?
  Toimittaja: Anu Jumppanen

 • Millaisista asioista hyvä juokseminen koostuu? Mitä kannattaa ottaa huomioon jo alussa, mitä ei kannata missään tapauksessa tehdä?
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen kävi aamulenkillä Helsingin Keskuspuistossa entisen huippu-urheilijan, nykyisen ammattivalmentajan Kirsi Valastin kanssa.
  Studiossa juontajana Riikka Porttila.

 • 23 neliön yksiö Helsingin Laajasalossa, vuokra 250 euroa kuukaudessa. Kiinnostaisiko? Kun Helsingin nuorisoasiainkeskus tiedotti tällaisesta kokeilusta reilu vuosi sitten, yli 300 nuorta kiinnostui.
  Heitä ei haitannut edes se, että vuokrahintaan kuului viikoittain 3-5 tuntia seurustelua samassa talossa asuvien vanhuksien kanssa.
  Kokeilu osoittautui menestykseksi ja poiki valtavan määrän yhteydenottoja eri puolilta maailmaa. Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen kävi kysymässä, mitä projektille nyt kuuluu. Studiossa Riikka Porttila.

 • Espoossa ammattioppilaitos Omniassa rakennetaan omakotitaloja osana talonrakennuksen opintoja. Opiskelijat ovat urakoineet opintojen merkeissä Henttaalla neljän vuoden ajan. Kohta talot ovat valmiit ja ne laitetaan myyntiin. Ari Tuhkanen kävi katsomassa, miltä opiskelijoiden työn jälki näyttää.

 • Joose ja Tuukka Ojala ovat hieman päälle parikymppisiä muusikoita. Veljekset ovat syntymästä saakka sokeita, mikä on osaltaan vahvistanut heidän sidettään musiikkiin. Kun muut lapset pelasivat jalkapalloa tai juoksivat metsissä, Joose ja Tuukka opettelivat soittamaan korvakuulolta.
  Ojalan veljesten ja Sami Laakson muodostama Trio Patina kumartaa menneiden vuosikymmenien kotimaiselle jazz-iskelmälle. Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen kävi aamukahvilla Ojalan veljesten kanssa.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Lyssna också