Ohjelmasarjassa pohditaan, kuinka niin monesta ”munkkirinkelin myyjästä” ja ”mainiosta hepusta”, joista osa nousi valtaan jopa demokraattisesti vaaleilla ja alkuun teki mittavia uudistuksia maansa talouden kohentamiseksi, kuoriutui lopulta hirmuhallitsijoita, jotka naulasivat vastustajansa kiveksistä ladon seinään ja tarjoilivat toisinajattelijat paahtopaistina vierailleen. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Avsnitt

 • Paraguayn diktaattori Alfredo Stroessner oli vallassa 35 vuotta ja käytti itsestään nimeä El Excelentissimo, kaikkein erinomaisin. Kansan keskuudessa Stroessnerista käytettiin nimitystä eversti takakontti, koska eräästä vallankaappausyrityksestä hän joutui pakenemaan auton takakonttiin piiloutuneena.

  Alfredo Stroessnerin hallintokauttaan leimasivat murhat, kidutukset ja pelokas pysähtyneisyys. Hän pysyy brutaalin ja ahneen eteläamerikkalaisen hallitsevan sotilasjohtajan prototyyppinä.

  Tämä hyvin syöneeltä baijerilaisen oluttuvan isännältä näyttävä mies antoi turvapaikan monille entisille natsijohtajille. Paraguayhin tuli jopa 200 000 saksalaista toisen maailmansodan jälkeen. Kuuluisin natsijohtaja, joka oli Stroessnerin suojeluksessa oli pahamaineinen Josef Mengele. Stroessneria syytettiin natsien suojelusta, mutta todellisuudessa hän tarjosi turvapaikan kaikille jotka olivat valmiita maksamaan siitä reilun korvauksen.

  Stroessnerin järjestelmää on useissa yhteyksissä kutsuttu köyhän miehen natsihallinnoksi. Ihmisiä kidutettiin, kidnapattiin ja murhattiin. Salainen poliisi valvoi kaikkea. Alfredo Stroessner peastasi turvallisuuspäällikökseen tyylitajuisen kiduttajan Pastor Coronelin. Kerrotaan, että Coronel koristeli kidutuskammioidensa seinät hakaristeillä ja Hitlerin, Mussolinin ja kenraali Francon kuvilla.

  Stroessnerin aikakaudella Paraguay oli myös läpeensä korruptoitunut maa. Korruptio oli itse asiassa ainoa tapa selvitä Paraguayssa. Pankkien transaktiot suoritettiin maan harvinaisella intiaanien kielellä, koska kun esimerkiksi Euroopasta tuli satunnainen verotarkastaja Paraguayhin jonkin talousrikoksen jälkeen, niin ei ihan heti auennut mitä oli maksettu ja kenelle.

  Stroessnerin saavutus oli koulujärjestelmän luominen, tosin siitä millaista opetussuunnitelmaa maassa noudatettiin, ei ole tietoa. Kansa kuitenkin tuli lukutaitoiseksi ja sivistyneemmäksi, joka pelasti maan suistumasta sisällissotaan, kun Stroessner lopulta syöstiin vallasta.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on kirjailija Ari Ahola, joka on mm. suomentanut teoksen Ihmishirviöt - maailmanhistorian julmimmat ihmiset.

  Kuva: ABC Color, EPA

 • Italian diktaattori Benito Mussolini oli hyvin taikauskoinen. Hän ei ikinä syönyt pöydässä, jossa istui 13 henkeä, ja piti pahaa silmää loitolla koskettelemalla kiveksiä. Hän oli myös pakkomielteenomaisen hygieeninen ja otti roomalaistyylisen käsi ojossa -tervehdyksen fasistien tervehdykseksi, koska inhosi ihmisten kättelemistä.

  Karismaattisena ja taitavana puhujana Mussolini muodosti järjestön, josta kehittyi Italian fasistipuolue. Fasistinen PNF puolue oli juutalaisten keskuudessa suositumpi kuin normi italialaisen. Mielenkiintoista onkin, että Italian juutalaiset eivät 1930-luvun alkaessa vastustaneet fasismia vaan he edistivät sitä merkittävissä määrin. Mussolinin tukijoiden marssi Roomaan lokakuussa 1922 johti fasistien vallankaappaukseen ja nosti Mussolinin johtoon. Taitavana populistina Musso italiano hankki taakseen kansan suosion.

  Benito Mussolinin fasistihallinto otti kaiken irti jalkapallosta ja se valjastettiin fasismin välineeksi. Jalkapallosta tehtiin kansallislaji, jonka nähtiin ilmentävän täydellisesti fasismin ihannoimia kuria, järjestystä ja harmoniaa. Mussolini yritti myös yhdenmukaistaa paikallisiin kulttuureihin ja murteisiin pirstoutunutta maata jalkapallon avulla. Jalkapallon lisäksi Mussolini otti fasismin välineeksi seksin. Mussolini piti pulleista naisista ja harrasti heidän kanssaan seksiä missä vain kykeni ja aina saappaat jalassa. Christopher Dugganin vuonna 2014 ilmestynyt kirja paljastaa viriilin Mussolinin pitäneen neljäätoista naista yhtä aikaa, joista vähintään kolme tai neljä tuli hänen luokseen hakemaan rakkautta joka ilta.

  Despootit oppivat Mussolinilta paljon. mm. sen miten lehdistön, valtion radioyhtiön ja julkisten spektaakkeleiden avulla luodaan vaikuttava henkilökultti.

  Mussolinin lentävä lause oli että, sota on miehille sama kuin äitiys naisille. Tällä sitten mentiin ja toisen maailmansodan alettua italialaiset hyökkäsivät muiden muassa Egyptiin, Kreikkaan ja Jugoslaviaan, mutta surkein tuloksin. Ennen pitkää suurin osa Italian armeijan sotilaista kaatui tai joutui sotavangeiksi.
  Kansan raivon seurauksena Benito Mussolini päätyi roikkumaan pää alaspäin pianonvaijerista 28. huhtikuuta 1945.

  Kauppalehden uutispäällikkö Mikko Metsämäki kertoo fasismin isän Benito Mussolinin tarinan, jonka näkemykset totalitarismista raivasivat tietä natsismille. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

  Kuva: ANSA, EPA

 • Romanian presidentti Nicolae Ceaușescu katkaisi välit Neuvostoliittoon ja avasi lainarahahanat Euroopasta. Ceaușescu käytti lainarahat rakentaakseen suuria muistomerkkejä omaksi kunniakseen samaan aikaan, kun salainen poliisi Securitate murhasi Ceaușescun vastustajia.

  Nicolae Ceaușescu yritti lyhentää syntynyttä Romanian valtavaa ulkomaanvelkaa laittamalla maansa lähes koko maataloustuotannon vientiin, mikä johti elintarvikkeiden säännöstelyyn ja nälänhätään. Kun ihmiset valittivat nälkää Nicolae Ceaușescu lanseerasi Ceaușescu-dieetin, tieteellisen ruokavalion, josta puuttuivat proteiinipitoiset ruoat kuten liha- ja maitotuotteet.

  Nicolae Ceaușescu vieraili myös maaseudulla, jossa häntä kuvattiin tutkimassa liha- ja hedelmäsatoa. Vain filmiryhmä tiesi, että näytille pantu ruoka oli rakennettu lähinnä puusta ja styroksista.

  Maksaakseen maansa velan Nicolae Ceaușescu yritti kiihdyttää taloudellista kasvua kasvattamalla maansa väestöä. Niinpä Ceaușescu määräsi selibaattiveron synnytysiässä oleville naisille, jotka eivät onnistuneet synnyttämään vähintään neljää lasta. Naisten piti myös käydä kerran kuukaudessa ruumiintarkistuksessa todistamassa, että eivät käyttäneet ehkäisyä. Seksivalistus oli kiellettyä ja ihmisten lisääntymisestä kertovat kirjat oli luokiteltu valtionsalaisuuksiksi, joita saivat lukea vain lääkärit. Väestömäärä kasvoi, mutta kansantuote ei, joten ongelmat vain pahenivat.

  Presidenttipari eli omassa todellisuudessaan, mistä kertoo mm. se että Ceaușescun sanottiin olleen niin kiintynyt Corbu-koiraansa, että antoi sille oman talonsa, puhelimensa ja autosaattueensa, sekä ylensi sen Romanian armeijan everstikuntaan.

  Nicolae ja Elena Ceaușescun suistaminen vallasta oli ensimmäinen suorassa televisiolähetyksessä näytetty vallankumous. Nicolaen ja Elenan tuoretta verta vuotavat ruumiit näytettiin televisiossa teloituksen jälkeen 25. joulukuuta 1989. Mutta vaikka teloitetun diktaattorin hautakivi on matala, sen varjo ulottuu käsittämättömän pitkälle.

  Nicolae Ceaușescun valtakautta arvioi Kauppalehden uutispäällikkö Mikko Metsämäki. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

  Kuva: Robert Ghement, EPA

 • Albanian kansantasavallan presidentti Enver Hoxha oli älyllisesti hienostunut, komea ja hurmaava mies. Mutta hän oli myös vainoharhainen, jyrkän ahdasmielinen ja murhanhimoinen stalinistinen Albanian tyranni, joka eristi ja köyhdytti maansa nelikymmenvuotisen valtakautensa aikana. Hän kidutti ja murhasi omia kansalaisiaan ja johti hallitusta synkän, joskus jopa tragikoomisen väkivaltaisesti. Hän tappoi monia ystäviään lavastetuissa onnettomuuksissa ja näennäisten itsemurhien ja teloitusten kautta.

  Enver Hoxha johti yksinvaltiaana Albaniaa toisen maailmansodan lopusta1945 kuolemaansa 1985 saakka. Ennen kuolemaansa hän ehti muuttaa maansa epäonnistuneeksi ja vararikon partaalla hoippuvaksi valtioksi.

  Suuri opettaja lempinimeä kantava Hoxha mm. kielsi länsimaisen pop-musiikin, kreikkalaiskristillisen nimen antamisen lapselle, suutelemisen televisiossa sekä ulkomaanmatkailun. Myös televisiovastaanottimien ja henkilöautojen kaltaisten kulutushyödykkeiden yksityisomistus oli kielletty. Varmistaakseen lempiruokansa riittävyyden Enver Hoxha teki punatäplätaimenen kalastuksesta laitonta, rangaistus kalan pyydystämisestä oli 15 vuotta pakkotyötä. Kulutushyödykkeiden puutteesta ei kuitenkaan kuulunut juuri valituksia sillä rangaistus kauppojen valikoimista valittamisesta oli niin ikää 15 vuotta pakkotyötä.

  Albania on vitsi, joka ei naurata. Hoxhan johdolla Albaniasta tuli Pohjois-Korea keskellä Eurooppaa.

  700 000 bunkkerin miestä ja hänen tekojaan arvioi Kauppalehden uutispäällikkö Mikko Metsämäki, joka on mm. suomentanut teoksen Hullut Diktaattorit. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

  Kuva: Armando Babani EPA

Inga kommande avsnitt

Lyssna också