Radio Suomi Helsinki

Lähiöelämä on mainettaan parempaa — syrjäytymispommi on suutari

 • 6 min
 • tillsvidare

Pahan Kukat -elokuvan ohjaaja Antti J. Jokinen varoittaa suomalaisnuorten syrjäytymisestä lähiöissä. Hän vertaa sitä tikittävään aikapommiin, josta kukaan ei ole kiinnostunut. Tätä väitettä opponoi Helsingin Lähiöprojektin projektipäällikö Tero Santaoja. Yle Helsingin toimittaja Juhani Kenttämaa tapasi lähiöammattilaisen Itä-Helsingissä sijaitsevan Myllypuron lähiön ostoskeskuksen liepeillä.

Sändningar

 • on 19.10.2016 11.55 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Rasismin vastaisen viikon kunniaksi järjestettiin monenlaista tempausta. Espoon Pohjois-Tapiolan koululla oli kansainvälisyyskasvatuksen teemapäivä. Sen puitteissa yläasteikäiset pääsivät oppimaan koko päivän ajan globaalin maailman moninaisuudesta sekä harjoittamaan erilaisia kansalaisvaikuttamistaitoja eri työpajoissa.
  Yhtenä osana kansainvälisyysteemapäivää oli Rauhanliiton sekä Rauhankasvatusinstituutin yhdessä järjestämä Rauhankoulu. Sen kautta käytiin draaman keinoin läpi, miten he voivat vaikuttaa epäkohtiin rauhanomaisin keinoin.
  Haastattelussa Rauhankoulun ohjaaja Asta Rentola, Pohjois-Tapiolan koulun opettaja Riina Ruohonen sekä oppilaat Elli Pasonen ja Anna Kauppinen.

 • Vasili "Gugi" Kokljuschkin on suomalaisen musiikin Grand Old Man. Jo 1960-luvulla Topmost-yhtyeen riveistä tuttu mies teki päätyönsä useiden eri levy-yhtiöiden toimitusjohtajana ja musiikin taustavaikuttajana.
  Jäätyään eläkkeelle Gugi ryhtyi myös sooloartistiksi: soolodebyytti Isot opit elämän ilmestyi huhtikuussa 2014. Tänä keväänä ilmestyy toinen soololevy nimeltä Mies joka kotiin sut vie. Levyn on tuottanut Riku Mattila, jonka Gugi itse palkkasi levy-yhtiön leipiin liki 30 vuotta sitten.
  Gugi piipahti Radio Suomen Helsingin aamussa Vesa Marttisen aamukahvivieraana. Studiossa Mari Sarolahti.

 • Miksi kodin turvallisuuteen liittyvät välineet, kuten sammuttimet, ovat aina niin tylsän näköisiä? Espoolainen Sanna Liimatainen ei ole koulutettu muotoilija, mutta hän kiinnostui erikoisen tapahtumasarjan jälkeen kokeilemaan taitojaan alalla. Liimatainen suunnitteli kaapin, johon kodin alkusammutustarpeet kätkeytyvät siistillä tavalla.
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen tapasi itseoppineen muotoilijan. Studiossa juontajana Mari Sarolahti.

 • Vapaaehtoisten porukka luovutti maanantai-iltana Naistenklinikan vastasyntyneiden teho-osastolle 18 kassillista hyvää tahtoa. Kaikkiaan käsitöinä syntyi viime syksystä lähtien melkein kaksituhatta minikokoista vaatetta, pipoa, pimennysverhoa keskoskaappehin, tyynyliinaa ja peittoa. Toimittaja Lena Nelskylä oli paikalla, kun pehmeä jättipaketti luovutettiin lämmittävään käyttöönsä.

 • Tiisu on rockyhtye, joka on lyhyen olemassaolonsa aikana ehtinyt toteuttaa monta varsin erikoista tempausta.
  Jo ensimmäisellä Tavastian-keikallaan keväällä 2015 bändi toi lavalle monikymmenhenkisen kuoron, ja laulaja Henrik Illikainen seilasi yleisön käsien päällä kumiveneellä. Sinkkuelämää-kappaleen videolle bändi kuvasi 156 suomalaista sinkkua, ja Suomi on poliisivaltio -kappaleen videolla kritisoidaan vihapuhetta ja viedään saunan taakse muun muassa Erkki Tuomioja.
  Bändin tuorein tempaus toteutettiin viime perjantaina. Uuden levyn julkistamiskeikka järjestettiin Illikaisen kotikaupungissa Somerolla, jonne bändi vei Helsingistä bussilastillisen faneja. Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen hyppäsi kyytiin.

 • Museovirasto on yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa avannut tällä viikolla elävän perinnön kansallisen luettelon, jonka tavoitteena on koota ja esitellä elävää aineetonta kulttuuriperintöä Suomessa. Luettelon kokoaminen on osa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen toimeenpanoa.

  Kyseessä on siis sähköinen wikiluettelo, jota täydennetään ja päivitetään jatkuvasti. Perinteet voivat liittyä esimerkiksi juhliin, ruokaan, käsitöihin, esittäviin taiteisiin, peleihin ja leikkeihin, luontoon tai suulliseen perinteeseen. Luettelossa voi esitellä myös hyviä elävän perinnön vaalimisen käytäntöjä, projekteja tai metodeja.

  Mistä tässä on pohjimmiltaan kyse, ja mitä perin uusimaalaista listalle pitäisi nostaa? Yle Helsingin päivässä Juhani Kenttämaan vieraan Museoviraston aineettoman kulttuuriperinnön kordinaatti Leena Marsio.

 • Helsingin epilepsiayhdistys täyttää 50 vuotta. Sen puheenjohtaja Katja Seppinen toivoo, että sairaudesta pystyttäisiin puhumaan avoimemmin. Samaa mieltä on 71-vuotias Pirkko Sysimetsä. Hän joutui lapsena vaihtamaan koulua, koska opettaja ei kestänyt hänen epilepsiaansa. Myöhemmin Sysimetsä on tilannut lauttasaarelaiselle ala-asteelle epilepsia-lehteä, jotta tietoisuus lisääntyisi ja lapsia ei sen takia enää kiusattaisi.
  Toimittajana Olli-Pekka Kursi.
  Haastattelu kuultiin Radio Suomen Helsingin päivälähetyksessä 15.3.2017.

 • Itäkeskuksen yläasteen ysiluokkalaiset pääsevät harjoittelemaan työhaastattelutaitojaan Itiksen kauppakeskustoimistossa. Kesäsetelin ansiosta kauppakeskus palkkaa kesäksi teinejä töihin. Vaikka työhaastattelutilanne useimmille on usein jännittävä, niin nämä nuoret tuntuivat hillitsevän perhosia vatsassa kuuntelemalla ja laulamalla kotimaisia suosikkiartisteja.
  Haastateltavina Itäkeskuksen yläkoulun opo Jyrki Karjalainen ja Itiksen Anna Homén.
  Lisäksi koululaisista äänessä ovat Aamina Mohamed, Niko Savolainen, Noora Vartia ja Tahmid Muhir.
  Toimittajana Olli-Pekka Kursi.
  Haastattelut kuultiin Radio Suomen Helsingin päivälähetyksessä 14.3.2017.

 • Tehtaankadun ala-asteen vanhemmat ovat huolissaan alueen liikennejärjestelyistä. Onnettomuuksia ei koulun kulmilla ole vielä tapahtunut, mutta vanhemmat haluaisivat asiaan puututtavan ennen kuin joku jää auton alle. Koulualueen liikennejärjestelyistä on tehty useita selvityspyyntöjä Helsingin kaupungille – tuloksetta.
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen lähti katsomaan, miltä tilanne Tehtaankadulla näyttää tavallisena arkiaamuna.
  Jutussa haastateltavina ovat koulun oppilas, neljäsluokkalainen Oliver, rehtori Janika Salo, liikennesuunnittelun professori Pentti Murole sekä Leena Silfverberg kaupunkisuunnitteluvirastosta.

 • Helsingin Sanomista on juuri jäänyt eläkkeelle legendaarinen toimittaja Unto Hämäläinen, joka Paavo Häikiön Yle Radio Suomessa kuullussa haastattelussa puhuu muun muassa uravalinnoistaan, tärkeimmistä juttuaiheistaan, demokratian tilasta, sosiaalisesta mediasta, YT-neuvotteluista ja tietenkin myös hiihtämisestä.

 • Järvenpään uudessa sosiaali- ja terveyskeskus Justissa voi yhden oven taktiikalla hakea apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin. Matala-palvelu alkoi helmikuussa. Sen olennaisena osana jo suunnitteluvaiheessa on ollut kokemusasiantuntijoiden rooli.

  Tiina Mauno ja Heikki Sipponen toimivat kokemusasiantuntijanrooleissa Matala-palvelussa. Molempien mielestä on työn onnistumisen kannalta tärkeää se, että kokemusasiantuntija on sinut oman menneisyydensä kanssa. Muuten apua tarvitsevan ihmisen aktiivinen kuunteleminen voi olla vaikeaa.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Sipposen ja Maunon Justin alakerran kahvilassa. Haastattelu kuultiin Radio Suomen Helsingin keskipäivässä 2.3.2017

 • Diakonissalaitoksen kellarissa Helsingin Alppilassa treenaa mielenkiintoinen bändi: sen jäsenet ovat korvaushoidossa olevia huumeidenkäyttäjiä.
  Gandi on järjestyksessään toinen Diakin korvaushoitobändi.
  Bändin liiderinä ja projektin johtajana toimii muun muassa Sielun veljien riveistä tuttu Jukka Orma, joka on itsekin entinen narkomaani.
  Toiminta on mielekästä, mutta jatkuvuus epävarmaa. Korvaushoito riippuu määrärahoista, ja annettu raha on aina sidoksissa asiakasmääriin.
  Radio Suomen Helsingin toimituksen reportteri Vesa Marttinen kävi seuraamassa bändin treenejä.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Lyssna också