Vega kultur

Vega Kultur

 • 57 min
 • utgått

Sändningar

 • sö 27.11.2016 19.05 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Skulle du klara dig utan mobil, dator och spelkonsol i sex veckor ute i tjotahejti? Vi träffar den isländska författaren Arnar Már Arngrímsson som tilldelades Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2016 för en roman som utgår från detta spörsmål. I boken "Drömmen om det röda - Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek" resonerar Nina Björk kring frågor om ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan. Veckans filmpremiärer bjuder bl.a. på den prisade "La La Land", en hyllning till Hollywoodmusikalgenren, och den tyska filmen "24 veckor" där en gravid kvinna tvingas fatta sitt livs svåraste beslut. Teaterchefen Åsa Salvesen blickar tillbaka på ett framgångsrikt år för Wasa Teater, och på Nationalteatern har det varit premiär för Vera Kiiskinens uppsättning "Sisäistetyt teoriat rakkaudesta".

 • Läs en bok med gul pärm, en bok skriven av en författare från Oceanien, eller varför inte en bok av en kvinnlig Nobelprisförfattare? På ett lekfullt sätt sporrar läsutmaningarna oss att bredda vår läsning. I Vega Kultur träffar vi bl.a. bibliotekarien Riikka Utrianen som är primus motor för Helmet-bibliotekens oerhört populära Läsutmaning.
  Veckans filmpremiärer bjuder på action i skuggan av den kinesiska muren, ett relationsdrama med komplikationer och en boxares kamp för en återkomst till ringen efter en svår bilolycka.

 • Vilka teaterföreställningar har gjort det största intrycket under året som gått, vilka filmer bär vi med oss och hur mår litteraturen idag? Vega Kultur-gänget samlas för att blicka tillbaka på kulturåret som gått, men också för att kika in i framtiden: vad kan vi vänta oss av år 2017?

 • Alla vill ha hårda paket till julen och Yle Vegas kulturredaktion hjälper gärna till. Vi tipsar om de bästa bokpresenterna och de finaste berättelserna. Hör om Keplers senaste som var så spännande att vår redaktör knappt kunde släppa den ur händerna under 600 sidor, eller om Han Kangs roman The Vegetarian (kommer på svenska i vår) som både förskräcker och fascinerar. Vi bjuder också på en hemmafrus bästa recept så som Kristina Sandberg skrivit om dem. Och dessutom Linn Ullmans De oroliga som halva redaktionen anser vara årets bästa bok. Lyssna och bedöm själv om du håller med om det...

 • Fotografen Stefan Bremer berättar om sin karriär i skivomslagsbranschen på 1980-talet.

Klipp

 • Silja Sahlgren-Fodstad har sett tv-serien Lola uppochner. I sin kritik lyfter hon fram det jättefina skådespelararbetet, men hade gärna sett att serien hade haft en tydligare form. Hör mera av Siljas analys i klippet.

Lyssna också