Radioteatteri

sö 11.12.2016

 • 15 min
 • tillsvidare

Sändningar

 • sö 11.12.2016 8.45 • Yle Radio 1
 • må 12.12.2016 18.00 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Linnan juhlat on komedia arvomaailmojen törmäilystä sekä itsenäisyytemme ja sen ulkoisten merkkien kuten linnan juhlien merkityksestä. Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama kuunnelma kysyy, mitä eliitti kullekin tarkoittaa ja kuka saa kutsun juhliin? Entä palaako kaikki lopulta kuitenkin perusasioihin, kun ikkunan takaa katsoo lehmä?

  Miten aihe ja välillä ronskiksin äityvä tyyli valikoitui - ja millaisia keinoja kuunnelmanteossa äänisuunnittelijalla on taskussaan? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat ohjaaja ja käsikirjoittaja Kari Heiskanen ja äänisuunnittelija Anders Wiksten. Heitä jututti Emilia Cronvall.

  Kuunnelma Linnan juhlat tulee Radio 1:stä sunnuntaina 4.12. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 5.12. klo 19.03.

 • Ari Kallion toinen esitelmä "Ohjelmanumerosta taiteelliseksi esitykseksi" jossa Kallio kertoo alkuvuosien kuunnelmakritiikistä ja Radioteatterin päällikön Markus Raution työstä kuunnelman taiteellisen tason nostamiseksi.
  Äänisuunnittelu Tiina Luoma.

 • Rikoksen ja rangaistuksen ympärille kiertyvä tarina kertoo Heikkilän talon vahvasta emännästä ja heikosta isännästä sekä heidän välienselvittelystään, joka päättyy tragediaan. Johannes Linnankosken samannimiseen novelliin perustuva tarina kuvaa myös vuosisadan vaihteen suomalaista maatalousyhteiskuntaa ja sen jakoa talollisiin ja renkeihin.

  Kuunnelman on Johannes Linnankosken novellin mukaan Yleisradiolle kirjoittanut Antero Alpola. Ohjaus: Markus Rautio.
  Henkilöt:
  Isäntä - Kaarlo Halttunen. Emäntä - Kirsti Ortola. Sisäkkö - Martta Kontula. Nainen - Elsa Turakainen. Väliportin Matti - Unto Salminen. Mies - Oke Tuuri. Tuomari - Artturi Laakso.
  Nimi

 • Rikoksen ja rangaistuksen ympärille kiertyvä tarina kertoo Heikkilän talon vahvasta emännästä ja heikosta isännästä sekä heidän välienselvittelystään, joka päättyy tragediaan. Johannes Linnankosken samannimiseen novelliin perustuva tarina kuvaa myös vuosisadan vaihteen suomalaista maatalousyhteiskuntaa ja sen jakoa talollisiin ja renkeihin.

  Kuunnelman on Johannes Linnankosken novellin mukaan Yleisradiolle kirjoittanut Antero Alpola. Ohjaus: Markus Rautio.
  Henkilöt:
  Isäntä - Kaarlo Halttunen. Emäntä - Kirsti Ortola. Sisäkkö - Martta Kontula. Nainen - Elsa Turakainen. Väliportin Matti - Unto Salminen. Mies - Oke Tuuri. Tuomari - Artturi Laakso.
  Nimismies - Eino Kaipainen. Kirkkoherra - Helge Ranin. Kertoja - Lauri Kuosmanen.
  Kuuntelijan toiveuusinta on vuodelta 1948.

 • Taistelu Heikkilän talosta on kuuntelijan toiveuusinta. Radioteatteri alkoi kerätä kuunnelmatoiveita viime vuoden syksynä, ja tämä teos vuodelta 1948 on yksi toivotuimmista kuunnelmista.

  Millaisen vaikutuksen Johannes Linnankosken vuonna 1905 julkaistuun novelliin pohjaava kuunnelma on tehnyt kuuntelijoihin? Moni muistaa Antero Alpolan dramatisoimasta ja Markus Raution ohjaamasta kuunnelmasta ainakin juonen kauhunomaiset piirteet.
  Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat kuunnelman toivoja Martti Turtola ja kulttuurihistorian tutkija Paavo Oinonen. Kuunnelmamuistonsa jakaa myös toiveensa lähettänyt Silja Päätalo. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Taistelu Heikkilän talosta -kuunnelma tulee Radio 1:stä maanantaina 28.11. klo 19.03.

  Kuunnelma juhlistaa myös ajanvietetoimittaja, viihteen moniosaaja, Antero Alpolaa, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta 2017.

 • Radioteatteri tilasi Jukka Viikilältä kuunnelman arkkitehti Engelin elämästä vuonna 2012. Romaani, jonka Viikilä myöhemmin kirjoitti samasta aiheesta, on vuoden 2016 Finlandia-palkinnon voittaja.

  Millainen on Engelin Helsinki ja millaista elämä oli pääkaupungin suunnittelijana syrjäisessä maassa? Miten Finlandia-palkittu Akvarelleja Engelin kaupungista -romaani syntyi?

  Jukka Viikilä oli Radio 1:n Kultakuumeen vieraana helmikuussa. Viikilää haastattelee toimittaja Anne-Mari Rajala.

  Akvarelleja Engelin kaupungista -kuunnelma uusitaan Radio 1:ssä sunnuntaina 27.11. klo 15.

 • Akvarelleja Engelin kaupungista kertoo arkkitehdista, joka loi uransa kallion ja jään maassa; taiteilijasta, joka antoi Helsingille upean uusklassisen ilmeen; miehestä, joka kaipasi koko ikänsä Berliiniin; ja isästä, joka kasvatti Bulevardilla pienessä puutarhassaan etelämaiden kukkia sairaan tyttärensä iloksi. Venäläisen keisarin pyynnöstä saksalainen arkkitehti loi ainutlaatuisen Helsinkimme.

  Radioteatteri tilasi Jukka Viikilältä kuunnelman arkkitehti Engelin elämästä vuonna 2012. Romaani, jonka Viikilä myöhemmin kirjoitti samasta aiheesta, on vuoden 2016 Finlandia-palkinnon voittaja.

  Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut Jukka Viikilä. Ohjaus: Erja Manto. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Dramaturgi: Juha-Pekka Hotinen. Tuottaja: Pekka Ruohoranta.

  Henkilöt:
  Engel – Teijo Eloranta. Ehrenström – Robert Enckell. Bassi – Gustav Wiklund. Charlotte – Ursula Salo. Emilie – Anna-Sofia Luoma. Tohtori – Pekka Savolainen. Keisari – Jukka Vuotilainen. Ukko – Lasse Lehtonen. Akka – Ritva Koskensuu. Komitealainen – Pekka Savolainen. 2. Komitealainen – Lasse Lehtonen. Kertoja – Erja Manto.

 • Ari Kallion ensimmäinen esitelmä "Kuunnelma - rakkaan lapsen ensi askeleet" käsittelee kuulonäytelmän kasvua kuunnelmaksi.
  Äänisuunnittelu Tiina Luoma.

 • Toimittaja Tuula Viitaniemi haastattelee kuunnelman tekijöitä Riikka Ala-Harja, Juhana von Bagh ja Pekka Kyrö. Ohjelma on tallennettu suorana 14.9.2016 radiodraaman 90-vuotisjuhlasta.

 • Radioteatterin valiouusintana kuullaan kuunnelma Kolera on raju bändi vuodelta 1983, joka perustuu Hannu Salaman romaaniin. Outi Nyytäjän vuonna 1983 dramatisoimaa ja ohjaamaa kuunnelmaa on, romaanin ohella, sanottu epätavalliseksi dekkariksi, joka on epätavallinen myös rajuudessaan ja rujoudessaan, eroottisuudessaan, aggressiivisuudessaan ja kipeässä pessimismissään.

  Kolera on raju bändi on osa Salaman Finlandia-sarjaa. Mitä teoksesta ja maailmasta sen ympärillä ajattelee Hannu Salama itse? Teoksen äärellä Kuunnelman esittelyssä ovat kirjailija Hannu Salama sekä Radioteatterin pitkäaikainen päällikkö Pekka Kyrö.
  Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Kolera on raju bändi kuullaan kahdessa osassa. Ensimmäinen osa tulee Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 11.9. klo 15.00, toinen osa kuullaan maanantaina 12.9. klo 19.03.

 • Kuunnelman esittelyssä on tällä kertaa komedia Kolme kotia. Haastateltavina ovat ohjaaja Mikko Kaukolampi ja käsikirjoittaja Vesa Turunen. Heidät tapasi Emilia Cronvall.

  Kuunnelma Kolme kotia kuullaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 5.9. klo 15.00 sekä uusintana maanantaina 6.9. klo 19.03.

 • Rikosfiktiota fanittava Anita luo itselleen eroottisen kohtalokkaan murhaajattaren persoonan. Todellisuudessa Anita ei saa aviomiestään Harria innostumaan fantasioistaan kuten käsiraudoista sängyssä. Sen sijaan kuvitelmien säälimätön takaa-ajaja, komisario Daniels ei säästele kovia otteita eikä pamppua. Mitä tapahtuu kun seksuaalisviritteinen ajatusleikki muuttuu lopulta todellisuudeksi?

  Hannaleena Haurun ja Anu Kaajan käsikirjoittama Harrin murha -kuunnelma sai alkunsa Radioteatterissa järjestetyssä Tutkintalinjat-työryhmässä, jossa pohdittiin rikos-lajityypin tulevaisuutta kotimaisessa radiodraamassa. Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja Anu Kaaja ja ohjaaja ja teoksen äänisuunnittelussa mukana ollut Maria Mononen.
  Kaaja kertoo, että tekijät halusivat pohtia kuunnelman keinoin väkivallan syntyä, hyväksymistä sekä esittämistä, ja tarinan päähenkilöksi he kirjoittivat viisikymppisen naisen.

  Harrin murha -kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 28.8. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 29.8. klo 19.03.

Lyssna också