KulttuuriCocktail Puheessa

KulttuuriCocktail

 • 57 min
 • tillsvidare

Kulttuurin kiinnostavimmat havainnot Yle Puheen perjantai-iltapäivissä. Tuotanto: Yle Kulttuuri

Sändningar

 • fr 4.11.2016 16.03 • Yle Puhe
 • lö 5.11.2016 20.00 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Tuukka Temonen, miksi riitelet?

  Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen hermostutti kokoomuslaiset muutama vuosi sitten Presidentintekijät-dokumentillaan. Viime viikkoina ohjaaja on ollut otsikoissa Apulannasta kertovan Teit meistä kauniin -elokuvan yhteydessä, eikä tälläkään kertaa aina niin positiivisessa valossa. Miksi Temonen ajautuu kiistoihin? Millainen näkemys hänellä on elokuvan tekemisestä ja siitä, miten elokuva-alan pitäisi toimia? Tuukka Temonen on Tuomas Karemon vieraana.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Hannele Lauri: Suomessa on liikaa huonoja ohjaajia

  Hannele Lauri on kuulunut 1970-luvulta lähtien Suomen tunnetuimpiin näyttelijöihin. Näyttelijänä hänet tunnetaan parhaiten rooleistaan Veskun ja Speden komedioissa, julkisuuskuvaa puolestaan ovat hallinneet meikit, kauneusleikkaukset, tupakointi, ja miessuhteet. KulttuuriCocktailin haastattelussa Hannele Laurin kanssa puhutaan siitä, mistä hänet tulisi oikeasti tuntea: näyttelemisestä – ja nimenomaan draamanäyttelemisestä. Ja älkää säikähtäkö, keskustelussa puhutaan myös seksistä ja hieman myös tupakoimisesta! Hannele Lauria haastattelee Tuomas Karemo.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Kauko Röyhkä, kaduttaako olla Kauko Röyhkä?

  Kauko Röyhkän virnistelevät kasvot ilmestyivät suomalaiseen mediaan vuonna 1980. Tuolloin hän julkaisi sekä esikoisteoksensa että -albuminsa. Siitä lähtien Röyhkä on pysynyt aktiivisena kirjailijana ja muusikkona, eikä hänen julkaisutahtinsa ole hiljentynyt. Mitä haittaa on ollut siitä, että hän on rakentanut hahmonsa Kauko Röyhkäksi? Kauko Röyhkä on KulttuuriCocktailissa Tuomas Karemo vieraana.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Mitä Clintonin ja Trumpin väittelystä on jäänyt huomaamatta? Miksi Jari Tervon inkeriläisiä käsittelevät kommentit ovat herättäneet ärtymystä? Kuka saa kertoa inkeriläisten tai saamelaisten tarinan?

  Ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa kirjailija ja teatteriohjaaja Saara Turunen, toimittaja Oskari Onninen ja tietokirjailija Tommi Uschanov.

  Toimittajana Tuomas Karemo.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Odysseia on kirjallisuushistorian ensimmäinen perhedraama

  KulttuuriCocktail palaa perjantaina antiikkiin ja tarinankerronnan alkuun. Klassillisen filologian emeritusprofessori Paavo Castrén on suomentanut vastikään Homeroksen Odysseian kokonaisuudessaan proosamuotoon. Kyseessä on merkittävä suomennosurakka, jonka lähtöpisteenä pidetään 700-luvulla ennen ajanlaskua eläneen sokean kreikkalaisen runonlaulajan, Homeroksen, runoelmaa. Lähetyksessä Castrén kertoo, millainen perhedraama Odysseuksen harharetkiin kätkeytyy ja miksi kaikkien koululaisten kuuluisi tuntea Homeroksen nimiin laitettu runoelma.

  Lähetyksessä puhutaan myös Matti Mäkelän kanssa suomalaisista taideskandaaleista sekä tekemättä jääneestä Pekka ja Pätkä homoina -elokuvasta

  KulttuuriCocktailin juontaa Tuomas Karemo.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Muun muassa tähän kysymykseen pureutuu Kansallisteatterin Sinuus-näytelmä. Näyttelijät Anna Paavilainen ja Marja Salo halusivat selvittää mikä saa meidät juoksemaan tykkäysten ja trendien perässä. Mistä löytyy armo itseä ja toisia kohtaan sosiaalisen median aikakautena?

  Kirjailija ja filosofi Torsti Lehtinen oli edesmenneen ohjaaja Kalle Holmbergin hyvä ystävä. Hän puhuu lähetyksessä siitä millainen ihminen Kalle Holmberg oli ja mikä hänen perintönsä on suomalaiselle kulttuurille.

  Toimittaja: Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Ohjaaja Leea Klemola tutkii uutuusnäytelmässään Vaimoni, Casanova naimisissa olevaa vanhaa naista, jolla on rakkaudenjanoinen luonto. Mitä asioita voi nähdä tarkemmin, kun roolimallit keikautetaan päälaelleen?

  Tänään ensi-illassa olevan Hymyilevän miehen pääosan esittäjä Jarkko Lahti kertoo, miksi Suomessa tehtiin taas häviäjän tarina. Lahti on myös tuoreen valtionosuusjärjestemää uudistavan työryhmän jäsen. Miten järjestelmää pitäisi hänen mukaansa uudistaa?

  Juontajana Anu Heikkinen

  Kulttuurin kiinnostavimmat havainnot Yle Puheen perjantai-iltapäivissä. Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • KulttuuriCocktailin syksyn ensimmäisissä lähetyksissä perehdytään kauden kiinnostaviin teatteriensi-iltoihin.

  Valtteri Raekallion Neuromaani-esitys vie katsojan lakkautettuun helsinkiläiseen Marian sairaalaan. Siinä katsoja vaeltaa tiloissa, joissa mielikuvitus ja todellisuus sekoittuvat erikoisilla tavoilla. Ovatko immersiiviset eli katsojat sisäänsä upottavat esitykset lyömässä vihdoin Suomessa läpi?

  Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuoren mukaan teattereiden syksy on runsas kuin sienisato. Mitä siitä pitää tietää?

  Helsinkiläisen Kapsäkki-teatterin Seepranainen-esitys kertoo itseään viiltävien naisten elämästä. KulttuuriCocktailissa kuullaan yhden naisen tarina.

  Toimittajana on Anu Heikkinen.

  Kulttuurin kiinnostavimmat havainnot Yle Puheen perjantai-iltapäivissä. Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Pääseekö Prince taivaaseen?

  Jehovan todistajien suurtapahtuma järjestetään juhannusviikonloppuna Helsingissä. Yksi siihen osallistuvista on Wigwam-yhtyeestä tuttu muusikko Jukka Gustavson. Gustavson kertoo omasta uskostaan ja Jehovan todistajian ajattelun peruspilareista. Hän kertoo myös, pääseekö Jehovan todistajiin kuulunut supertähti Prince taivaaseen.

  "Se vasta häväistys olisi, jos Rekola jäisi vain uskovaisten iloksi." Näin kirjoittaa Antti Nylén Ruotsissa vaikuttaneen papin, Juhani Rekolan (1916-1986) kirjoituksista. Rekolan esseiden ja sanomalehtikirjoitusten arvo on alettu nähdä vasta viime vuosina. Vastikään on ilmestynyt Herääminen pimeään -niminen valikoima Rekolan varhaisia kirjoituksia. Rekolan merkityksestä keskustelevat esseisti Antti Nylén ja toimittaja Heimo Hatakka.

  Toimittaja Tuomas Karemo.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Mullistaako kaupunkiaktivismi koko yhteiskunnan?

  Kaupunkilaisista on tullut omatoimisia ja aktiivisia muokkaamaan elinympäristöä mukavammaksi, mielenkiintoisemmaksi ja yhteisöllisemmäksi. Takavuosien kieltotaulut eivät enää estä tallaamasta nurmikoita, ja spontaanejakin tapahtumia on helppo järjestää. Onko kyseessä peräti perustavanlainen murros yhteiskunnassamme, ja mitä se merkitsee jos on? Tutkijat ja taiteilijat luotaavat tätä uutta kaupunkiaktivismia KulttuuriCocktailin keskustelussa, jossa mukana ovat sosiologi Pasi Mäenpää, taiteilijat Johannes Rantapuska ja Sauli Sirviö.

  Toimittaja Jonni Roos.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Naisilla karvattomuuden ihanne on vuosisatoja vanha. Miehet ovat sen sijaan saaneet pitää karvansa kauemmin. Tosin trendit säätelevät nykyään miestenkin parta-, sääri- ja alapääkarvoitusta yhä tehokkaammin. Kuka määrittelee sen, miten karvainen ihminen saa tänä päivänä olla? Keskustelemassa ovat ihmisten karvoista taidetta tehnyt kuvanveistäjä Noora Schroderus, stylisti Teri Niitti sekä taidehistorian dosentti Harri Kalha.

  Toimittaja Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Suomalaisen elokuvan maailmanvalloitusresepti

  Vihaisten lintujen ja Hymyilevän miehen maailmavalloitus kertoo suomalaisen elokuvan menestystarinaa. KulttuuriCocktail ottaa selvää, kuka tuore Cannes-voittaja, esikoisohjaaja Juho Kuosmanen oikein on.

  Samaan aikaan somessa suomalaiset elokuvantekijät ovat toistensa kimpussa, sillä latvialainen miesohjaaja sai Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professuurin, vaikka tarjolla olisi ollut kolme pätevää suomalaista naishakijaa. Saara Cantellin paheksunta paisui someraivoksi, jossa opiskelijoiden mielipide jäi jalkoihin.
  Mistä kohussa on kyse, ja miltä suomalaisen elokuvan tulevaisuus näyttää elokuvaohjauksen opiskelijoiden silmin?

  Toimittaja Jenni Stammeier
  Tuotanto: YLE Kulttuuri

Lyssna också