Puheen Aamu

fr 14.10.2016

 • 1 min
 • utgått

Persnetolle on Radio Valon työharjoittelija Miika Turusen juttusarja punk kulttuurista. Miika on itse henkeen ja vereen punk diggari ja keikoilla hän käy kuukausittain. Hän kerää myös punk julkaisuja jokaisessa formaatissa, vinyylit, zinet, kasetit ja tarrat kuuluvat kaikki Miikan kiinnostuksen kohteisiin. Tässä ohjelmassa kuulet mm. DIY:stä, straittareista ja rundaamisesta.

Juttusarjan toisessa osassa selvitetään mikä on Straittari. Miika haastatteli Keikkapaikka Oranssin läheisyydessä nuorta Straittaria Pekka Kreuzeria.

Sändningar

 • fr 14.10.2016 8.12 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Laulaja ja lauluntekijä Sanni Kurkisuo on monella mittapuulla menestynyt ja paljon ihailua osakseen saava. Uusin albumi, Sannin uran kolmas levy myi platinaa ennen ilmestymistään ja musiikin suoratoistopalveluissa levyn kappaleet ovat saaneet miljoonia toistokertoja. Sannilla on paljon faneja, jotka rakastavat hänen musiikkiansa ja valovoimaista persoonaa, mutta sitten on myös se toinen puoli. Menestys kerää puoleensa myös uhkauksia ja suoranaista vihapuhetta. Sannin uusi levy kantaa hänen nimeään isoilla kirjaimilla: SANNI. Miksi näin on ja mitä hän haluaa ihmisille kertoa musiikillaan? Muun muassa näistä asioista Sanni keskustelee Yle Puheen Aamun Alina Kulon kanssa.

 • Hero Dishonest on suomalainen punk yhtye, joka on tehnyt musiikkia jo melkein 20 vuotta. Bändi on rundannut eli tehnyt kiertueita ahkerasti. Yhtyeen rumpali Jussi ja basisti Lasse nappasivat Miika Turusen kyytiin heidän "Alibi-pakuunsa" ja selvittivät mitä rundaaminen on ja kertoivat parhaimmat tarinansa tien päältä.

  Persnetolle sarjan viides ja viimeinen osa sisältää neljä jaksoa jossa päästään kuulemaan mitä hulvattomimpia tarinoita tien päältä. Ensimmäisessä osassa lähdetään liikkeille ihan perusteista. Mitä rundaaminen oikeastaan on ja kuinka helposti rundille lähtöön irtoaa lupa kotijoukoilta.

 • Harmonikkataiteilija ja säveltäjä Kimmo Pohjonen on muuttanut ja murtanut yleisiä käsityksiä haitarimusiikista, niin meillä kuin maailmallakin. Jopa “haitarin Batmaniksikin” tituleerattu Pohjonen on tuonut kurtulle uutta arvostusta soittimena ja tehnyt siitä taidetta, jossa hän vaivatta yhdistää muun muassa improvisaation, kansanmusiikin, rockin, tanssin ja jopa painin.
  Mutta miksi Pohjosen harmonikka soi niin usein heikompien puolesta? Tätäkin asiaa Puheen Aamun Alina Kulo pohti yhdessä Kimmo Pohjosen kanssa.

 • Vieraana rap-artisti ja muusikko Hannu "Hannibal" Stark. Rovaniemeläislähtöinen Hannibal on yksi suomenkielisen rap-musiikin pioneereja. Ja uran alusta saakka muun muassa Tulenkantajat ja Hannibal & Soppa -yhtyeissä vaikuttanut artisti on ammentanut funk-musiikista. Miksi funk miestä kiehtoo ja millainen kokoonpano on tänään albuminsa julkaiseva TRE-Funk? Jere Pehkonen haastattelee.

 • Miika Turunen istui poliisitalon edustalla alas nuoria anarkisteja edustavan Simo Lintusen kanssa ja selvitti että mitä anarkia todella on? Mitä mieltä Simo on poliisin vallankäytöstä ja onko hallitus tehnyt mitään hyvää.

 • Vieraana suomalaisen nykysirkuksen pioneeri Jani Nuutinen. Ranskassa pitkään vaikuttanut, Taiteen valtionpalkinnonkin urallaan saanut Jani Nuutinen palaa Suomeen, 5-3-1 Uuden Jongleerauksen -festivaaleille esittämään uuden version menestysteoksestaan Un Cirque Plus Juste.

  Millaisia elementtejä sirkusesityksessä tulee aina olla? Ja millainen on tyypillinen Jani Nuutisen esitys? Alina Kulo haastattelee.

 • Vieraana jazzrumpali, Oddrarrang-yhtyeen primus motor Olavi Louhivuori.

  Kotimaisen musiikkikentän omaleimaisimpiin yhtyeisiin lukeutuva jazzyhtye julkaisi neljännen albuminsa Agartha–nimisen albuminsa syyskuun lopulla. Kyseessä on yhtyeen toinen kansainvälinen julkaisu.

  Oddarrang on jo nimensäkin puolesta laittanut asiat uuteen ja uniikkiin järjestykseen. Elektronisia äänimaailmoja, jazzia ja post-rockia yhdistelevä kvintetti on saanut tunnustusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

  Kuinka jazzrumpali lokeroi musiikkinsa ja elämänsä? Ja millaisia määriä rumpali harjoittelee? Alina Kulo haastattelee.

 • Puheen Aamun vieraana elektronisen urheilun maailmanmestarit, Suomen Counter Strike - Global Offensive -maajoukkueen kultamitalistit Miikka 'suNny' Kemppi ja Aleksi 'Aleksib' Virolainen.

  Joukkue osallistui Indonesian Jakartassa järjestettäviin CS:GO:n maailmanmestaruuskisoihin. Kyseessä on kansainvälisen e-urheiluliittojen kattojärjestön kisat.

  Ammattimainen kilpapelaaminen on iso juttu. Kymmenet miljoonat katsojat seuraavat kisoja maailmanlaajuisesti, kisojen palkintopotit kasvavat ja lajien ammattilaiset ovat julkkiksia siinä missä perinteisten urheilulajienkin tähdet.

  Mikä on pelaamisessa henkisen puolen merkitys? Ja millaisella pelitavalla voi voittaa? Juuso Pekkinen haastattelee.

 • DIY eli do it yourself meininki on punk-skenessä hyvinkin yleistä, jos ei jotain ole se tehdään itse. Tämä pätee niin keikkoihin/festareihin, kuin esimerkiksi lehtiin. Radio Valon punkspesialisti Miika turunen haastattelee Persnetolle sarjan kolmannessa osassa "Cancer country" ja "Alle kuuden euron pizza" -zinejen tekijää Antti Kivimäkeä.

 • ”Kun miehet alkavat elvyttää vanhoja myyttejä, naisten on paras valmistautua uusiin kyyneliin”

  Vieraana Riku Korhonen, jonka tuore romaani kanta nimeä Emme enää usko pahaan. Kirja kertoo muun muassa parisuhteen pelastusyrityksestä, tästä ajasta, keski-iästä ja miehisestä aggressiosta.

  Tarinassa Paintball-yrittäjä Eero Viitanen asuu omakotitalossa yhdessä vaimonsa Ainon ja kahden tyttären kanssa. Perheen elämässä kaikki on hyvin, mutta elämä on liian arkista. Eero päättää järjestää jännitystä sieppaamalla vaimonsa Ainon.

  Miksi Korhonen halusi kirjoittaa kirjan teemoista? Ja millainen on palkitun kirjailijan seuraava teos? Juuso Pekkinen haastattelee.

 • Persnetolle sarjan toisessa osassa selvitetään mikä on streittari. Miksi kännääminen ei kiinnosta? Miika Turunen haastatteli keikkapaikka oranssin läheisyydessä nuorta, straight edge -elämäntapaa noudattava Pekka Kreuzeria.

 • Kirjoittamisen ja lukemisen sanotaan olevan terapiaa, mutta miten asian laita on silloin, kun kirjoittaja on terapeutti ja aiheena on kuollut terapiapotilas? Anja Snellmanin uutuusromaani Lähestyminen käsittelee terapeutin ja potilaan suhdetta.

  Tänään myös ilmestyy Snellmanin toinen teos, tai paremminkin sen adaptaatio, kun Syysprinssi-kirjaan perustuva elokuva saa ensi-iltansa.

  Kokeeko Snellman tänä päivänä menestyksestä paineita? Kirjailija Anja Snellman Puheen Aamun Alina Kulon vieraana.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Lyssna också