Radio Suomi Kuopio

Kenen vastuulla ovat Facebook-sivujen rasistiset viestit?

 • 4 min
 • tillsvidare

Pelkästään kunnianloukkauksiin liittyviä rikosilmoituksia tehdään vuosittain viitisen tuhatta, mutta niistä vain pieni osa johtaa syytteisiin. Kenen on vastuu, kun FB-sivustolla julkaistaan kunnian- ja yksityisyydensuojaa luokkaavia tai kansanryhmää vastaan kiihoittavia viestejä? Toimittaja Kaisu Nevasalmi kysyi vientintäoikeuden professori Päivi Korpisaarelta, millaisia oikeudellisia vastuita FB-ryhmien perustajilla tai ylläpitäjillä on.

Sändningar

 • to 13.10.2016 15.25 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Savon murremestari keiteleläinen Saara Koskinen sai opiskeluaikanaan Evon metsäkoulussa lempinimen Kiävä. Nuori nainen puhui rohkeasti häpeilemättä omaa murrettaan varsinaissuomalaisten keskellä. Rempseällä metsäammattilaisella murteella puhumisen taito on säilynyt ja entisestään vaan leventynyt vuosien saatossa. Savon murteen rikkaus on kielen muuntumiskyky, sanoo tuore murremestari. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopion keskustassa kokoontuu joka arkiaamu miesporukka puimaan päivän urheiluasioita. Vaikka porukka tunnetaan nimellä "näytelmäpiiri", niin ainut rooli on näytellä tervettä. Millaisia mahdollisuuksia Juhani "Juppe" Mononen, Heikki "Hese" Heiskanen ja Matti "Pasi" Kärkkäinen povaavat KalPalle? Keskustelua johtaa Eerikki Pitkänen.

 • Kuopion keskustassa kokoontuu päivittäin parisenkymmentä eläkeläismiestä puimaan päivän aiheita kahvittelun merkeissä. Eerikki Pitkänen jututtaa Juhani "Juppe" Monosta, Matti "Pasi" Kärkkäistä ja Heikki "Hese" Heiskasta ja kyseessä olikin tavallista erityisempi päivä.

 • Keskisuomalaisen kustantama perinteinen Viikkosavo ja Kuopion kaupunkilehti ovat saaneet rinnalleen uusina tulokkaina Kaupunkilehti Kukon ja UusiSavo Kuopion. Toimittaja Mari Karjalainen tapasi Viikkosavon ja Kuopion kaupunkilehden yhteisen päätoimittajan Aija Pirisen, Kukon Tarja Anuntin ja UusiSavo Kuopion Marita Leskisen. Päätoimittajat kertovat, että kaupunkilehdillä on edelleen merkitystä ja lukijoita riittää, vaikka toimitettuja uutisia voi seurata useasta mediasta ja sosiaalinen media vie paljon ihmisten huomiota. Miten kaupunkilehdet pyrkivät erottumaan toisistaan?

 • Kuopion oppaat toteuttaa Suomen 100-vuotisjuhlavuonna kaksi kävelykierrosta, joiden aikana kerrotaan tarinoita monista edesmenneistä ja nykyisistä vahvoista naisista kuten kirjailija Minna Canthista, 1800-luvun lopun voimakkaasta naisasianaisesta Elisabeth Stenius-Aarneenkalliosta ja maailman ensimmäisestä naisagronomista, koulunjohtaja Suoma Kyykoskesta. Kävelykierroksia on kahta eri versiota: kuopiolaiset naiset Suomen rakentajina ja yhteiskunnallisia vaikuttajia ja kuopiolaiset naiset Suomen rakentajina ja uranuurtajia. Haastattelussa ovat Kuopion oppaiden pj. Pauli Verhelä ja opas Ritva Silvennoinen, joka eläytyy Elisabeth Stenius-Aarneenkallion rooliin. Toimittaja on Marianne Mattila.

 • Makramee-solmeilutekniikka villitsee nyt käsityötaidottomiakin. Käsityökurssit pursuavat innokkaita oppilaita. Halutaan oppia solmimaa seinävaatteita, amppeleja, valaisimia tai jopa riippukeinuja. Tekniikka on ikivanha. Siinä yhdistellään erilaisia solmuja. Mitä muuta tarvitaan kuin näppärät sormet, neuvoja Outi Saramäki Kuopion Taito shopista. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kalustetut väliaikaiset asunnot vaihtoehtona hotelliasumiselle ovat lisääntyneet viime vuosina. Alan yrittäjiä on alkanut toimia eri puolilla maata. Vesa Kauppila aloitti Kotimaailma-ketjun yrittänä viime syksynä Kuopiossa. Nyt vuokrattavia asuntoja on jo yksitoista. 25 vuotta it-alalla toiminut Kauppila näkee tämän tyyppisen asumisen lisääntyvän entisestään. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopiolainen Marja Louni halusi yllättää suvun naiset ja järjesti kodissaan kotikonsertin maaliskuun alussa. Kuopion kaupunginorkesterin pienyhtyeet tekevät Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 100 keikkaa kodeissa, palvelutaloissa ja muissa paikoissa, joissa ei yleensä kuulla elävää musiikkia. Toimittaja on Juha Vauhkonen.

 • Savon maakuntalausta eli Savolaisen laulusta on tehty nykyaikainen vesio. Kelpaa vaikka maailmalla lauleskella, sillä laulun sanat on käännetty englanniksi. Savo´s Song kappaleen esittävät Nightwish-metalliyhtyeen Marco Hietala ja kuopiolainen pop-bändi Jonas and I.

  Maakuntaliiton tiedottaja Jari Sihvonen kertoo olevansa idean isä, mutta hän on antanut täysin vapaat kädet kuopiolaiselle pop-bändille. Hyväntuulista folk-poppia soittavan Jonas and I -yhtyeen ja metallimörkö Marco Hietalan yhteistyö soljui savolaisissa tunnelmissa. Mari Karjalainen tapasi Roope Hakkaraisen, Jonas Ursinin ja Marco Hietalan ja otti selvää, millainen soppa syntyi.

 • Kuopiolainen opettajapariskunta Jarmo Huovinen ja Titta Hietala aloittivat Facebook-paaston viime vuoden lopussa. Molemmat olivat aiemmin olleet useita vuosia palvelun käyttäjiä, kunnes Jarmo päätti seurata ystävän esimerkkiä ja lopetti marraskuun lopussa Facebookin seuraamisen. Titta-puoliso päätti liittyä paastoon joululomallaan. Paasto on kestänyt näihin päiviin asti ja molemmat ovat tyytyväisiä. Mutta kuinka helppo Jarmo Huovisen oli tehdä päätös ja aloittaa Facebook-paasto?

  Toimittajana Jukka Eskanen.

 • Iisalmessa päiväkotilapset lähettävät tänä vuonna kerran kuussa postia sotaveteraaneille ja lotille. Lapset vievät postia myös kotikäynneillä. Jukka Eskasen haasteltavina ovat pikkulotta Marketta Frederickson, Iisalmen kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marin-Kainulainen ja perhepäivähoitaja Kaija Partanen.

 • Mäkilegenda ja valmentaja Ari-Pekka Nikkola toivoo pitkäjänteisyyttä valmennukseen. Menestyksen tiellä tarvitaan myös taloudellista panostusta juniorityöhön. Siilinjärven mäkihyppytoiminta saa Nikkolalta kiitosta.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Lyssna också