Romano mirits

ti 6.12.2016

 • 14 min
 • utgått

Suomen romanit ovat muodostaneet lukuisia menestyneitä lauluyhtyeitä. Romanos, jonka kerrotaan olleen ensimmäinen pelkästään romanimuusikoista koostunut hengellinen lauluyhtye, perustettiin 1970-luvun alussa. Samoihin aikoihin maallisen musiikin parissa suureen kansansuosioon nousi Hortto kaalo -yhtye.

Romanosia ja Hortto kaaloa ovat seuranneet lukuisat muut romaniyhtyeet. Freidiba boodos oli 1980-luvulla hyvin suosittu hengellisen musiikin lauluyhtye, jonka laulajista moni on tehnyt myös menestyksekästä soolouraa musiikin parissa. Nykyisistä yhtyeistä suurimman suosion on saavuttanut mustalaismusiikkia uudistava Suora lähetys, joka on viime vuodet työskennellyt tuottaja-lauluntekijä Tuure Kilpeläisen kanssa.

Itsenäisyyspäivän musiikkiaiheisen Romano miritsin on toimittanut Jaakko Laakso.

Sändningar

 • ti 6.12.2016 17.58 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • ”Kyllähän niitä on aina sorsittu.” Valokuvataiteilija Mikko Savolainen on nähnyt kuvausmatkoillaan romaniyhteisöjen ahdinkoa ja ihmettelee, miksi vähemmistöjä edelleen vierastetaan ja jopa vainotaan Euroopassa. Savolaisen kaksiosaisen henkilökuvan toisessa osassa kuullaan, kuinka 1980-luvulta alkaen Savolaisen kuvaukset siirtyivät Itä-Eurooppaan, Venäjälle ja Turkin Istanbuliin. Hänen viimeisin näyttelynsä kertoo Istanbulissa sijainneen Sulukelen kaupunginosan purkamisesta ja Euroopan vanhimman romanien kaupunkiyhteisön häätämisestä.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso

 • Mikko Savolainen on palkittu valokuvataiteilija ja tunnettu romaniväestön kuvaaja. Hän tutustui 1960-luvun alkupuolella kotinsa lähistöllä asuneisiin romanilapsiin, jotka kertoivat tavoistaan ja elämästään nuorelle valokuvauksen harrastajalle. Näistä kohtaamisista alkoi vuosikymmeniä kestänyt taival romanien kuvaajana, tarkkailijana ja ystävänä ja se johti Savolaisen valokuvaamaan romaneja myös Turkin Istanbuliin ja Euroopan muille reuna-alueille. Mikko Savolainen ihmettelee, miksi vähemmistöjä ei edelleenkään osata nähdä rikkautena, vaan niitä suorastaan vihataan monissa maissa. Kaksiosaisen henkilökuvan toinen osa kuullaan ensi viikolla.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Lakeuden Romanit ry:n puheenjohtaja Jari Stenroth tunnetaan Etelä-Pohjanmaalla aktiivisena ja uusiin haasteisiin mielellään tarttuvana henkilönä. Stenroth on toiminut pitkään Seinäjoen kaupungin koulunkäynninohjaajana erityisesti romanilasten ja -nuorten tukena. Tällä hetkellä hän työskentelee ennaltaehkäisevän perhetyön parissa. Jari Stenroth kertoo Romano miritsin haastattelussa ajatuksiaan nuorten parissa työskentelystä ja yhdistystoiminnasta. Jakson lopuksi kuullaan töysäläisten sisarusten Alinda Ala-Mattisen ja Malla Lindemanin muistoja lapsuuden jouluista 1960-luvulla.

 • Suomalaisista romaneista valtaosa kuuluu eri helluntaiseurakuntiin. Tänään Romano miritsissä etsitään syitä tähän. Tätä myös käsitellään uskontotieteellisesti kiinnostavaa ilmiötä arvioi Åbo Akademin tutkija, teologian tohtori Matti Kankaanniemi Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romanien valtakunnalliset koulutus ja työllisyysmessut järjestettiin Helsingissä marraskuun lopulla. "Mahdollisuuksien päivä" -nimellä kulkenut messutapahtuma pyrki tarjoamaan tietoa tämän hetken koulutus- ja työllistymismahdollisuuksista ja murtamaan ennakkoluuloja puolin ja toisin romanien työllistymismahdollisuuksista. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romano miritsissä palataan lokakuiseen romanien leiritapahtumaan Kangasalla. Tampereen romanien järjestämässä tapahtumassa keskusteltiin romanilasten koulunkäynnistä ja keinoista tukea lasten kasvatusta. Esillä oli myös Suomen romanien hengellinen avustustyö Itä-Euroopassa, jossa puutetta on paljon aivan elämän perustarpeista. Suomen romaneille itäeurooppalaisilla heimoveljillä on annettavana esimerkki hyvin säilyneestä yhteisöllisyydestä ja sosiaalisesta vastuusta, joka meillä on heikentynyt arvioi avustustyöstä leiritapahtumassa kertonut Valde Blomerus (kuva).
  Toimittajana Jaakko Laakso

 • Mitä romanikulttuuri nuorelle merkitsee ja kuinka se on muuttunut ajan kuluessa? Miltä tulevaisuus näyttää nuorten näkökulmasta?Kuulemme nuorten äänen ja ajatuksia siitä, millaista on elää suomalaisena romaninuorena nyt. Keskustelemassa ovat pääkaupunkiseudulla asuvat romaninuoret Dimitri Lindgren (19), Jasmin Hedman (22) ja Leif Valerius (18).
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Romano miritsissä kuullaan tunnelmia valtakunnallisilta romaniasiain neuvottelupäiviltä, jotka pidettiin Jyväskylässä lokakuussa. Näkemyksiään romanipolitiikasta kertovat Lounais- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukanen, sekä johtaja Kari Ilmonen Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

  Lehtori Taja Kiiskilä ja ohjaaja Kirsi Florin kertovat Rainer-hankkeesta, jonka avulla tuetaan Jyväskylän seudun romaninuoria kohti ammattia. Lisäksi Tenho Roth ja Samuel Florin puhuvat neuvottelupäivien teemaan liittyvästä liikuntatyöstä Jyväskylän romaninuorten parissa.

 • Suomalainen Miranda Vuolasranta nimitettiin Euroopan Romanien ja kiertävien foorumin, eli ERTF puheenjohtajaksi kesäkuussa. Foorumi ajaa romanivähemmistön etuja kansainvälisellä tasolla. Järjestön työnkuva on laaja ja koskettaa romaniväestön arkea monissa Euroopan maissa. Ohjelmassa Miranda Vuolasranta kertoo mitä ERTF tavoitteista.
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Romano mirits
  Kaksiosaisen henkilökuvan toisessa osassa tutustutaan Kalle Palmin ja hänen puolisonsa, laulaja-näyttelijä Ritva Palmin yhteiseen historiaan ja heidän Romales-yhtyeeseensä.

  Vuonna 1981 perustettu Romales niitti suosiota jo varhaisina vuosinaan. Bändi on tullut tutuksi myös lastenmusiikin esittäjänä ja esiintynyt päiväkodeissa ja kouluissa. Jaksossa kuullaan Palmin pariskunnan ajatuksia myös 1990-luvulla esitetystä "Tumma ja hehkuva veri" -televisiosarjasta ja sen aiheuttamasta kohusta romanien keskuudessa. Kuulemme myös Palmien myöhemmistä projekteista, johon kuuluu elokuvamusiikkia ja kotimaista humppaa, sekä lopuksi heidän tulevaisuudensuunnitelmistaan ja toiveistaan.

  Romano miritsin edellisessä jaksossa tutustuttiin Kalle, eli Kai Palmin musiikkiuraan 1950-luvulta 1980-luvulle.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Kalle Palm, taiteilijanimeltään Kai Palm kulki jo pikkupoikana 1950-luvulla junissa ja viihdytti matkustajia laulaen harmonikansoittaja Topi Ahosen säestämänä. Nuoruusiässä alkaneesta bändiharrastuksesta kehittyi varhain Kallen ammatti. Kai Palmin 1970-luvun puolivälissä julkaistu Tsirigli on tunnustettu ja arvostettu levy, jonka erikoisuus on se, että siinä hänen itsensä säveltämä musiikki - folkrock, blues ja rock’n roll – on pääasiassa romanikielistä.

  Kaksiosaisen henkilökuvan ensimmäinen osa keskittyy Kalle Palmiin ja hänen uraansa 1950-luvulta 1980-luvulle. toisessa osassa ääneen pääsee myös hänen muusikkopuolisonsa Ritva Palm. Ensimmäisessä osassa Kalle Palm muistelee musiikkiuransa alkuvaiheita ja pohtii musiikin ja romanikulttuurin suhdetta.

  Palm toivoo muusikoille taiteilijan vapautta ja rauhaa tehdä omaa taidettaan ilman ennakkoluuloja. Ohjelman toinen osa kuullaan viikon kuluttua.
  Ohjelman on toimittanut Jaakko Laakso.

 • Suomalainen romaninainen Tanja Hagert on aikuisopiskelija ja perheensä sydän. Hänen arkeensa mahtuu paljon vastuuta, mutta hän kokee opiskelun ja työn tärkeänä osana elämää. Tänään Romano Miritsissä pääsemme helsinkiläisen Tanjan kotiin ja kuulemme mitä aikuisopiskelijan ja romaninaisen arki voi pitää sisällään. Jutustelun lomassa saamme hieman käsitystä siitä, kuinka erilaiset elämän osa-alueet ovat yhdistettävissä. Tanja kertoo, kuinka kokee aikuisopiskelun mahdollisuutena ja avaimena työelämään.
  Toimittajana Miriam Schwartz.

Klipp

Lyssna också