Nyländsk förmiddag

Skärgårdens vänner i Esbo 110 år DEL 1

 • 11 min
 • tillsvidare

- Förmiddag i Nyland onsdagen den 12 oktober 2016
- Viceordf. Yrsa Holmberg
- Red. Bertel Lindell

Sändningar

 • on 12.10.2016 11.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • Anette Nordström, eller bloggerskan AnetteCamilla, vuxenstuderar till kock vid Axxell i Karis. Hon har ett rätt brokigt arbetsliv bakom sig, men i mogen ålder kom hon till skott med vad hon egentligen vill bli när hon blir stor.
  Anette har alltid gillat mat och matlagning och under studieåren har hon fått många nya insikter om kokkonst.
  Som praktik förestår hon ett pop-up café i en av hemstadens restauranger.
  redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 27 februari
  - Johan spelar bridge i Kyrkslätt bridgeklubb. Han har också klarat sig bra i tiden i finska mästerskap, och håller kurser i bridge i medborgarinstitutet i Kyrkslätt
  - Red.: Berra Lindell

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 27 februari
  - Johan spelar bridge i Kyrkslätt bridgeklubb. Han har också klarat sig bra i tiden i finska mästerskap, och håller kurser i bridge i medborgarinstitutet i Kyrkslätt
  - Red.: Berra Lindell

 • Nu ska det handla om skam, och nej, det är inte den omtalade norska ungdomsserien som bland annat visats på yle arenan, utan den här skammen handlar om när vi tror att alla andra har det så mycket bättre. Eller att vi känner skam över att vi mår illa, har blivit utan jobb eller att vi in i det längsta försöker dölja att vi är beroende av sprit, spel eller något annat så att säga skamligt.
  En nygrundad förening i Raseborg vill lyfta fram att alla mänskor har problem ibland men ju mer vi vågar prata om våra bekymmer så desto bättre mår vi. En av eldsjälarna i föreningen Sarana är Merja Koponen:

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 21 februari 2017
  - Anders Wilkman tränar unga nyländska skidadepter, och är vallare åt det japanska skidlandslaget.
  - Redaktör : Berra Lindell

 • Far och dotter, Marco och Linda Lehtikangas, har en gemensam hobby. Jakt och viltvård i alla dess former. Till det kommer naturligtvis hundarna som de själva skolar till jakt och eftersök.
  En videoinspelning på en hårdhänt utbildare som tränar en ung spaniel väckte mycket debatt. Ska jakthundarna faktiskt tränas med hårdare hand än vanliga sällskapshundar?
  Frågar man Lehtikangas är svaret nej. Man börjar med grunderna, oberoende för vilket ändamål hunden utbildas. Då förstår hunden sin utbildare när man går vidare, vilket gör att den känner sig trygg.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 20 februari 2017
  - Helsingfors och Tusby är först i Nyland med att inrätta borgmästarämbeten i sommar
  - Red.: Berra Lindell

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 20 februari 2017
  - Helsingfors och Tusby är först i Nyland med att inrätta borgmästarämbeten i sommar
  - Red.: Berra Lindell

 • Konditionssalen för seniorerna i Raseborg blir bara mer och mer populär. Många vill träna både muskler och balans i förebyggande syfte, vilket är mycket klokt, konstaterar också fysioterapeuterna inom den rehabiliterande verksamheten. Alla 65 år fyllda raseborgare är välkomna till konditionssalen som är öppen dagligen. Dessutom är en fysioterapeut alltid på plats för att instruera och handleda.
  Konditionssalen är inrymd i servicehuset Villa Anemone i centrala Karis.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hur är det med dagens unga beväringar? Hur bra känner de till militärspråket och har det kommit in mycket nya uttryck, militärslang i den kamouflagefärgade vardagen? Tiina Grönroos har varit till Nylands brigads beväringskommitté och träffat beväringskommitténs ordförande, undersergeant Olli Puumalainen och fritidsombudsman, jägare Janne Kinnunen.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 15 februari 2017
  - Många skrinnare och långfärdsskrinnare har börjat undra över vem det är som håller skridskobanan i så ypperligt skick på Bodomträsk.
  De har vetat att det inte är Esbo stad, och inte heller någon idrottsförening.
  Det visade sig att mannen bakom epitetet Esbos Robin Hood heter Mikael Blom.
  Han njuter av att gratis kunna erbjuda skridskointresserade möjlighet att utöva sin sport och motion, och han skrinnar gärna själv också.
  Berra Lindell har träffat Mikael intill hans fyrhjuling med plog vid skridskobanan på Bodom träsk

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också