Radioteatteri

sö 4.12.2016

 • 55 min
 • 30 d

Sändningar

 • sö 4.12.2016 15.00 • Yle Radio 1
 • må 5.12.2016 19.03 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Radioteatteri liikkeellä -sarjan kuudes kuunnelma on Jyväskylän kaupunginteatterin ja Radioteatterin yhteistyö.

  Kuunnelmassa biologinen isä ilmestyy yllättäen aikuisen lapsensa työpaikalle eräänä tavallisena talvisena päivänä. Poika ei tunne miestä, eikä halua tutustua häneen. Mistä kuunnelman tarina sai alkunsa ja miksi kirjoittaa vanhemmuudesta? Entä miten äänitykset Jyväskylässä etenivät? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja, kirjailija Pirjo Hassinen sekä Jyväskylän kaupunginteatterin johtaja, ohjaaja Hilkka Hyttinen. Heitä jututti Emilia Cronvall.

  Siemenet -kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 23.10. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 24.10. klo 19.03. Kuunnelman ovat ohjanneet Hilkka Hyttinen ja Tuukka Toijanniemi.

 • Radioteatteri liikkeellä -sarjan viides kuunnelma on tamperelaisen Teatteri Siperian ja Radioteatterin yhteistyö, Marika Vapaavuoren käsikirjoittama ja ohjaama Jamalin sininen takki.

  Kuunnelmassa turvapaikanhakija ja tätä haastattelemaan ryhtynyt henkilö kulkevat Irakista Suomeen etsien totuutta ja yrittäen ymmärtää toistensa taustoja. Vaikealla matkalla auttavat muistot rakkaista, sekä takki, jonka taskuissa on kaikki maallinen.

  Kuunnelman äänityksissä kävi Tampereella ja Marika Vapaavuorta haastatteli toimittaja Emilia Cronvall.

  Kuunnelma Jamalin sininen takki tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 16.10. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 17.10. klo 19.03.

 • Radioteatteri liikkeellä sarjan neljäs kuunnelma on Kuopion kaupunginteatterin ja Radioteatterin yhteistyö Lentävä suomalainen. Kuunnelman tarina kertoo suurjuoksija Hannes Kolehmaisen kovista valinnoista keväällä 1921. Tukholman vuoden 1912 olympiavoittojen jälkeen New Yorkissa asuneen Kolehmaisen on tehtävä lopullinen valinta Amerikan ja Suomen välillä.

  Haastateltavina ovat käsikirjoittaja ja kirjailija Jouni Tossavainen, joka on tutkinut Hannes Kolehmaisen elämää teoksessa New Yorkin lentävä suomalainen, sekä ohjaaja, Kuopion kaupunginteatterin johtaja Pekka Laasonen. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Lentävä suomalainen perustuu väljästi tietoihin Hannes Kolehmaisen elämästä - mutta teos on silti fiktiivinen. Kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 9.10. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 10.10. klo 19.03.

 • Radioteatteri liikkeellä -sarjan kolmas kuunnelma on Turun kaupunginteatterin ja Radioteatterin yhteistyö.

  Neljä on tarina kahdesta avioliitosta, neljästä ihmisestä, jotka uskottomuus muuttaa.
  Miten kuunnelma syntyi? Kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina Turun kaupunginteatterista kuunnelman ohjaaja ja näyttelijä Mikko Kouki ja käsikirjoittaja Satu Rasila sekä kuunnelman äänisuunnittelija Johanna Puuperä. Heitä haastatteli Emilia Cronvall.

  Kuunnelma Neljä tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 2.10. klo 15.00 sekä uusintana maanantaina 3.10. klo 19.03.

 • Radioteatteri liikkeellä -sarjassa on toisena vuorossa Kajaanin kaupunginteatterin ja Radioteatterin yhteistyönä syntynyt Veden muistista. Veden muistista perustuu Emmi Itärannan romaaniin Teemestarin kirja.

  Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat ohjaaja ja kuunnelman dramatisoija Helka-Maria Kinnunen sekä näyttelijä Talvikki Eerola. Kinnunen on dramatisoinut myös näytelmän Veden muistista, joka tulee syksyllä Kajaanin kaupunginteatterin ohjelmistoon.

  Helka-Maria Kinnusen ja näyttelijä Talvikki Eerolan tapasi Emilia Cronvall.

  Veden muistista -kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 25.9. klo 15.00.
  Kuunnelma on kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • Radioteatteri liikkeellä -sarja alkaa. Kymmenen sunnuntain aikana kuullaan kymmenen eri teatterin tekemää kuunnelmaa, joista ensimmäisenä on vuorossa Vaasan kaupunginteatterin ja Radioteatterin yhteistyönä syntynyt kuunnelma Rajatapaus. Kuunnelma perustuu Mikael Niemen nuortenromaaniin, josta tehty Outi Rossin dramatisointi, Ammu appelsiini, nähtiin Vaasan kaupunginteatterissa vuonna 2013.

  Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat teoksen ohjaaja Essi Räisänen ja äänisuunnittelija Pauli Riikonen ja Outi Rossi. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Kuunnelma Rajatapaus tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 18.9. klo 15.00 sekä uusintana maanantaina 19.9. klo 19.03

 • Toimittaja Tuula Viitaniemi haastattelee kuunnelman tekijöitä Riikka Ala-Harja, Juhana von Bagh ja Pekka Kyrö. Ohjelma on tallennettu suorana 14.9.2016 radiodraaman 90-vuotisjuhlasta.

 • Radioteatterin valiouusintana kuullaan kuunnelma Kolera on raju bändi vuodelta 1983, joka perustuu Hannu Salaman romaaniin. Outi Nyytäjän vuonna 1983 dramatisoimaa ja ohjaamaa kuunnelmaa on, romaanin ohella, sanottu epätavalliseksi dekkariksi, joka on epätavallinen myös rajuudessaan ja rujoudessaan, eroottisuudessaan, aggressiivisuudessaan ja kipeässä pessimismissään.

  Kolera on raju bändi on osa Salaman Finlandia-sarjaa. Mitä teoksesta ja maailmasta sen ympärillä ajattelee Hannu Salama itse? Teoksen äärellä Kuunnelman esittelyssä ovat kirjailija Hannu Salama sekä Radioteatterin pitkäaikainen päällikkö Pekka Kyrö.
  Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Kolera on raju bändi kuullaan kahdessa osassa. Ensimmäinen osa tulee Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 11.9. klo 15.00, toinen osa kuullaan maanantaina 12.9. klo 19.03.

 • Kuunnelman esittelyssä on tällä kertaa komedia Kolme kotia. Haastateltavina ovat ohjaaja Mikko Kaukolampi ja käsikirjoittaja Vesa Turunen. Heidät tapasi Emilia Cronvall.

  Kuunnelma Kolme kotia kuullaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 5.9. klo 15.00 sekä uusintana maanantaina 6.9. klo 19.03.

 • Rikosfiktiota fanittava Anita luo itselleen eroottisen kohtalokkaan murhaajattaren persoonan. Todellisuudessa Anita ei saa aviomiestään Harria innostumaan fantasioistaan kuten käsiraudoista sängyssä. Sen sijaan kuvitelmien säälimätön takaa-ajaja, komisario Daniels ei säästele kovia otteita eikä pamppua. Mitä tapahtuu kun seksuaalisviritteinen ajatusleikki muuttuu lopulta todellisuudeksi?

  Hannaleena Haurun ja Anu Kaajan käsikirjoittama Harrin murha -kuunnelma sai alkunsa Radioteatterissa järjestetyssä Tutkintalinjat-työryhmässä, jossa pohdittiin rikos-lajityypin tulevaisuutta kotimaisessa radiodraamassa. Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja Anu Kaaja ja ohjaaja ja teoksen äänisuunnittelussa mukana ollut Maria Mononen.
  Kaaja kertoo, että tekijät halusivat pohtia kuunnelman keinoin väkivallan syntyä, hyväksymistä sekä esittämistä, ja tarinan päähenkilöksi he kirjoittivat viisikymppisen naisen.

  Harrin murha -kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 28.8. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 29.8. klo 19.03.

 • Radioteatterissa uusitaan valiouusintana Juhani Peltosen kirjoittama Elmo, urheilija vuodelta 1977.
  Peltosen luoma sankariurheilija Elmo vie Andien talviolympialaisissa ja Derwangan kesäkisoissa voitot lajissa kuin lajissa, ottelussa kuin ottelussa. Kansa ja kiihkomieliset urheiluselostajat ovat hurmioissaan. Juhani Peltosen hävytön urheiluparodia on kuuntelijoiden ikisuosikki.
  Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat urheiluselostaja, Elmo-fani, urheilutoimittaja Pertti Tapola ja kuunnelman ohjaaja Lars Svedberg.
  Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Elmo, urheilija -kuunnelma tulee Radioteatterissa Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 21.8. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 22.8. klo 19.03.

 • Vanhempainyhdistys on komedia, jossa käsitellään niin vanhemmuutta kuin rooleja ja yhteisöjen ryhmädynamiikkaa. Millaisia herkullisia aineksia ryhmistä löytyy ja miten komedia syntyy? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat kirjailija, käsikirjoittaja Roope Lipasti ja ohjaaja Katja Krohn. Heitä jututti Emilia Cronvall.

Lyssna också