Radioteatteri

fr 2.12.2016

 • 13 min
 • tillsvidare

Linnan juhlat on komedia arvomaailmojen törmäilystä sekä itsenäisyytemme ja sen ulkoisten merkkien kuten linnan juhlien merkityksestä. Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama kuunnelma kysyy, mitä eliitti kullekin tarkoittaa ja kuka saa kutsun juhliin? Entä palaako kaikki lopulta kuitenkin perusasioihin, kun ikkunan takaa katsoo lehmä?

Miten aihe ja välillä ronskiksikin äityvä tyyli valikoitui - ja millaisia keinoja kuunnelmanteossa äänisuunnittelijalla on taskussaan? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat ohjaaja ja käsikirjoittaja Kari Heiskanen ja äänisuunnittelija Anders Wiksten. Heitä jututti Emilia Cronvall.

Kuunnelma Linnan juhlat tulee Radio 1:stä sunnuntaina 4.12. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 5.12. klo 19.03.

Sändningar

 • sö 4.12.2016 8.44 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kirjoittanut Patrick Hamilton. Suomentanut Albert Saloranta. Radiolle sovittanut Leo Apo.
  Ohjaus: Markus Rautio.

  Kaksiosaisen kokonaisuuden henkilöt:
  Mrs. Manningham - Tuire Orri. Mr. Manningham - Kauko Kokkonen. Rough, etsivä - Kauko Käyhkö. Elisabeth, keittäjä - Senja Lehti. Nancy, sisäkkö - Eija Hiltunen. Kertoja - Kauko Käyhkö.
  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1949.

  Jännäriklassikko kertoo lontoolaisesta avioparista, jonka miehen menneisyyteen kätkeytyy eräs synkkä salaisuus. Mies alistaa vaimoaan ja uskottelee tämän olevan menettämässä järkensä. Iltaisin, vaimon ollessa yksin, kaasuvalojen liekit himmenevät ja hän kuulee kuinka joku liikkuu talon suljetussa yläkerrassa.

 • Kirjoittanut Patrick Hamilton. Suomentanut Albert Saloranta. Radiolle sovittanut Leo Apo.
  Ohjaus: Markus Rautio.

  Kaksiosaisen kokonaisuuden henkilöt:
  Mrs. Manningham - Tuire Orri. Mr. Manningham - Kauko Kokkonen. Rough, etsivä - Kauko Käyhkö. Elisabeth, keittäjä - Senja Lehti. Nancy, sisäkkö - Eija Hiltunen. Kertoja - Kauko Käyhkö.
  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1949.

  Jännäriklassikko kertoo lontoolaisesta avioparista, jonka miehen menneisyyteen kätkeytyy eräs synkkä salaisuus. Mies alistaa vaimoaan ja uskottelee tämän olevan menettämässä järkensä. Iltaisin, vaimon ollessa yksin, kaasuvalojen liekit himmenevät ja hän kuulee kuinka joku liikkuu talon suljetussa yläkerrassa.

 • Kaasuvalo on Patrick Hamiltonin kirjoittama jännäriklassikko, joka kertoo lontoolaisesta avioparista salaisuuksien äärellä. Mies alistaa vaimoaan ja uskottelee tämän olevan menettämässä järkensä. Jännäriklassikon on sovittanut radiolle Leo Apo ja ohjannut Markus Rautio vuonna 1949.
  Teos on uusittu viimeksi Radioteatterissa vuonna 1994. Kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina kuunnelman toivoja Jaana Hallamaa sekä dekkaritutkija Paula Arvas. Heitä jututti Emilia Cronvall.

  Kaasuvalo lähetetään Radio 1:ssä kahdessa osassa. Ensimmäinen osa tulee sunnnuntaina 16.4. klo 15.00, toinen osa viikon kuluttua, sunnuntaina 23.4. klo 15.00.

 • Kuunnelma. Radioteatterille kirjoittanut Juhani Peltonen. Ohjaus Ilkka Toiviainen.
  Äänisuunnittelu Ari Mursula.

  Henkilöt:
  Signe Tavila - Elina Pohjanpää. Toimi Elinen - Pentti Siimes. Ruohonleikkuria ajava,
  raivoisa nuorukainen - Oskari Katajisto. Mies - Voitto Nurmi. Nainen - Kaija Pakarinen.

  Kaksi vanhusta, Toimi Elinen ja Signe Tavila keksivät kesken päiväkävelynsä tunnustaa toisilleen rakkautensa. Ensin vain laitetaan nitro suuhun, sitten voidaan suudella ja suunnitella yhteistä tulevaisuutta.

  Tällä kuunnelmalla Radioteatteri muistaa näyttelijä Pentti Siimestä – Siimes kuoli lokakuussa 2016.
  Valiouusinta on vuodelta 1994.

 • Juhani Peltosen kirjoittamassa kuunnelmassa kaksi vanhusta keksii kesken päiväkävelynsä tunnustaa toisilleen rakkautensa. Tällä kuunnelmalla Radioteatteri muistaa näyttelijä Pentti Siimestä - Siimes kuoli lokakuussa 2016. Pääroolissa ovat Pentti Siimes sekä näyttelijä, Siimeksen puoliso, Elina Pohjanpää.
  Kuunnelman esittelyssä haastateltavana on näyttelijä Kaija Pakarinen. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Pensasaidan takana -kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina klo 15.00.

 • Tunnet kuinka paljaat jalkasi työntyvät muinaiskiinalaiseen saveen ja haistat hienoimpien teelaatujen eleganssin, niin kouriintuntuva aistimatka on Janne Saarakkalan käsikirjoittama ja ohjaama Lu Yun teekirja. Kuunnelmassa teen pyhimys Lu Yu vie sinut Tang-dynastian Kiinaan. Saat kävellä hänen jalanjäljissään, tuntea ihollasi tuulet ja draamat, haistaa ja maistaa, sekä tutustua Kiinan 700-lukulaisen älymystön edustajiin, jotka rakastivat runoutta, vuoria, viiniä, hyvää seuraa ja tietenkin teetä.
  Lu Yu oli alkujaan vanhempiensa hylkäämä orpo poika, mutta hänellä oli makua. Merkittävien suojelijoiden ansiosta hänelle kehittyi pilkuntarkka vainu teelle, jonka ansiosta hän kohosi sosiaalisessa hierarkiassa vaikka oli luonteeltaan ujo ja syrjäänvetäytyvä. Lu Yun elämäntyö oli kirjoittaa ensimmäinen kattava ohjekirja teen kasvattamisesta, valmistamisesta ja nauttimisesta. Sen ansiosta Kiinan keisari nimitti hänet teen pyhimykseksi. Mutta Lu Yu ei ottanut nimitystä vastaan. Miksi? Sen kertoo Lu Yun teekirja, jonka hahmot pohjautuvat dokumentoituihin historiallisiin henkilöihin. Aistielämyksen lisäksi saat vinkkejä siihen miten valmistaa ja nauttia teetä 700-luvun hipsteri-tyyliin.
  ”Mikä palvelisi paremmin tiellä kohti ikuista elämää kuin tee.”
  Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Saarakkala
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
  Rooleissa: Konsta Mäkelä, Lotta Lindroos, Jukka Ruotsalainen, Jouko Klemettilä, Juho Milonoff, Lassi Alhorinne ja Janne Saarakkala
  Tuotanto, Radioteatteri, Soila Valkama

 • Mikä Tang-dynastian aikaisissa teemajoissa kiehtoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Janne Saarakkalaa ja näyttelijä Konsta Mäkelää? Ja kuka on ensimmäisen Teekirjan kirjoittaja teen Lu Yu? Janne Saarakkalan Radioteatterille kirjoittamassa kuunnelmassa mennään teentuoksuiseen Kiinaan ja 700-luvulle. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Lu Yun Teekirja -kuunnelman ensiesitys on Radio 1:ssä maanantaina 3.4. klo 19.03. Kuunnelma uusitaan maanantaina 17.4. klo 19.03.

 • Antti Tuomisen esikoiskuunnelma on kuvaus perheistä, nuoruudesta, seksuaalisuuden heräämisestä ja rakkaudesta uskonnollisen ahdasmielisyyden puristuksessa.
  Miten kuunnelma syntyi ja millaista oli rakentaa kohtauksia väkevään tarinaan?
  Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja Antti Tuominen, ohjaaja Anne Rautiainen ja äänisuunnittelija Anders Wiksten. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Valittujen perhe -kuunnelman ensiesitys on Radio 1:ssä maanantaina 23.1. klo 19.03. Kuunnelma uusitaan maanantaina 13.2. klo 19.03.

 • Kun aika loppuu on Elina Hirvosen menestyskirjasta dramatisoitu kuunnelma.
  Soilan Valkaman ohjaamassa ja dramatisoimassa kuunnelmassa eletään omaisten, äidin ja sisaren, kautta hetkeä jolloin tieto heidän läheisensä hirmuteosta tavoittaa heidät. Mielen täyttävät muistot, ristiriitaiset tunteet ja kohtalokkaat kysymykset: oliko tämä nähtävissä ja ehkä estettävissä.
  Miten romaani ja kuunnelma saivat alkunsa - ja mitä teoksen aihepiiri kertoo ajastamme? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat kirjailija Elina Hirvonen ja näyttelijä Outi Vuoriranta.

  Kuunnelma Kun aika loppuu tulee Radio 1:ssä maanantaina 9.1. klo 19.03.

 • Jussi Parviaisen uutuuskuunnelma on lähes beckettiaaninen sukellus ihmissieluun ja elämän suurimpiin kysymyksiin. Miksi ja miten me elämme? Mitä etsimme? Miten haluaisimme tämän loppuvan, sitten on aika on?

  Ohjaus ja käsikirjoitus Jussi Parviainen.

  Rooleissa: Jussi Parviainen ja Onni Parviainen.
  Äänisuunnittelu: Ari Tarvainen.
  Yle tuottaja: Satu Kurvinen.
  Tuotanto: Paruusia OY Ltd.

 • Jussi Parviaisen uutuuskuunnelma on sukellus ihmissieluun ja elämän suurimpiin kysymyksiin. Miksi ja miten me elämme? Kuunnelman päärooleissa ovat isä ja poika, Jussi Parviainen sekä Onni Parviainen.
  Mitä armo lopulta on? Kuunnelman esittelyssä haastateltavana on kuunnelman käsikirjoittaja ja ohjaaja Jussi Parviainen. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Kuunnelma Armo kuullaan ensiesityksenä Radio 1:ssä maanantaina 2.1. klo 19.03.

 • Könnin kello on Markus Raution ohjaama kuunnelma, josta tehtiin peräti kuusi versiota. Se on sukutarina Koivulan kartanosta ja Malmin suvusta. Kuunnelmassa kaiken takana ja kaikkitietävänä hahmona on suurikokoinen kaappikello.

  Millaista aikaa kuunnelma peilaa? Haastateltavana on Könnin kello -kuunnelman historiaa ja melodraamaa tutkinut Radioteatterin pitkäaikainen päällikkö Pekka Kyrö. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Könnin kello on kuuntelijan toiveuusinta ja yhä yksi Radioteatterin toivotuimmista kuunnelmista. Lämmin kiitos kuunnelmaa toivoneille.

  Könnin kello -kuunnelma kuullaan Radio 1:ssä kahdessa osassa. Ensimmäinen osa kuullaan joulupäivänä klo 15.00, toinen osa kuullaan tapaninpäivänä klo 19.03.

Lyssna också