Radio Suomi Helsinki

Ohjaaja Pekka Lehtosaari on tarvittaessa myös Batman, Totoro tai Baloo-karhu

 • 14 min
 • tillsvidare

Helsinkiläinen Pekka Lehtosaari on mies, jonka tekemisiin lähes kaikki meistä ovat törmänneet, mutta harva tietää näin tapahtuneen.
Lehtosaari on ohjannut dubbaukset yli 50:n animaatioelokuvaan. Hän on myös käsikirjoittaja, kääntäjä sekä tarvittaessa ääninäyttelijä. Tunnetuimmat ääniroolinsa hän on tehnyt Batmanina, Totorona, Optimus Primena sekä Viidakkokirjan Baloo-karhuna.
Radio Suomen Helsingin-toimituksen reportteri Vesa Marttinen tapasi Lehtosaaren tämän työhuoneella Kalliossa.

Sändningar

 • ti 11.10.2016 11.25 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Rugbyn ja pikaluistelun välimuodolta muistuttavalla Roller Derbyllä menee Suomessa lujaa. Kyseessä on erityisesti nuorten naisten suosima kontaktilaji, jossa suomalaiset ovat lyhyessä ajassa nousseet maajoukkuetasolla maailman viidenneksi parhaaksi. Nyt sekä maajoukkueelle että Suomen parhaalle seurajoukkueelle Helsinki Roller Derbyllä on tukala tilanne. Molempien joukkueiden treenitilana toimineesta Jätkäsaaren Bunkkerista on tulossa häätö, eikä uutta treenitilaa ole kiikarissa. Yle Helsingin Juhani Kenttämaa tapasi Helsinki Roller Derby -seuran puheenjohtaja Janica Saxelinin, joka kertoo mistä on kyse, ja mistä ihmeen lajista on oikein kyse.

 • 50-vuotistaitelijajuhlaansa viettävä Paula Koivuniemi ei väsy viihdyttämään kansaa. Hän teki läpimurtonsa vuonna 1966 julkaistulla Perhonen-iskelmällä. Sen sanoitusta täytyi aikoinaan muuttaa nuorelle tytölle sopivaksi ja yöperhosesta tuli pelkkä perhonen. Paula oli tuolloin vasta 19-vuotias. Nykyään iskelmätähti tarkistaa itse sanoitukset ja tarvittaessa puuttuu niihin, kuten tapahtui Tuure Kilpeläisen kanssa äänitetyssä duetossa. Mikä sana särähti Paulan korvaan? Haastattelussa selviää myös, mikä vuosikymmen on iskelmätähden oma suosikki pitkän uran aikana. Paula Koivuniemeä haastattelevat Tiina von Martens ja Sannika Michelsson.

 • Pahan Kukat -elokuvan ohjaaja Antti J. Jokinen varoittaa suomalaisnuorten syrjäytymisestä lähiöissä. Hän vertaa sitä tikittävään aikapommiin, josta kukaan ei ole kiinnostunut. Tätä väitettä opponoi Helsingin Lähiöprojektin projektipäällikö Tero Santaoja. Yle Helsingin toimittaja Juhani Kenttämaa tapasi lähiöammattilaisen Itä-Helsingissä sijaitsevan Myllypuron lähiön ostoskeskuksen liepeillä.

 • Valokuvaaja Verna Kovanen on viettänyt neljä vuotta mielikuvitusystävien maailmassa. Hän tapasi, kuvasi ja haastatteli kirjaprojektiaan varten parisenkymmentä lasta eri puolilta Etelä-Suomea.
  Näkymättömät – Invisibles -kirjan sivuille päätyi 13 tarinaa. Verna Kovanen piipahti vieraana Radio Suomen Helsingin aamussa kirjan julkaisupäivänä. Studiossa Mari Sarolahti, reportterina Vesa Marttinen.

 • Helsinkiläinen Pekka Lehtosaari on mies, jonka tekemisiin lähes kaikki meistä ovat törmänneet, mutta harva tietää näin tapahtuneen.
  Lehtosaari on ohjannut dubbaukset yli 50:n animaatioelokuvaan. Hän on myös käsikirjoittaja, kääntäjä sekä tarvittaessa ääninäyttelijä. Tunnetuimmat ääniroolinsa hän on tehnyt Batmanina, Totorona, Optimus Primena sekä Viidakkokirjan Baloo-karhuna.
  Radio Suomen Helsingin-toimituksen reportteri Vesa Marttinen tapasi Lehtosaaren tämän työhuoneella Kalliossa.

 • Helsingin Pakilan nuorisotalon hyllyltä pölyttymästä pelastettiin usean sadan euron rullalautaharvinaisuuksia. Zorlac-merkkisiä 80-luvun lopun käyttämättömät arvoskeitit on laitettu Nuorisoasiainkeskuksen toimesta facebook-huutokauppaan, jonka tuotto lahjoitetaan kokonaisuudessaa tyttöskeittauksen tukemiseen maissa, joissa naisten polkupyöräily on kielletty. Juhani Kenttämaa tapasi skeitit pelastaneen nuoriso-ohjaajan, joka kertoo tempauksesta lisää.

 • Rummutuksesta raikaavat roskikset ovat tuttu ääni monelle Helsingin keskustan alueella liikkuvalle. Useat tietävät Töölönlahden roskisrumpalin, mutta harva tuntee miehen kiivaan kompin takana. Juhani Kenttämaa otti selvää, millainen mies Jarmo on, ja miksi hän roskiksia paukuttaa.

 • Docventuresin ohjelmatiedoissa luki 5.10.2016 näin: ”Viikon dokumenttina nähdään Merchants of Doubt. Leffa esittelee sitä, kuinka tieteelliseksi tutkimukseksi tekeytyvä ukkofliusan jakelu hämärtää sekä kulutustottumuksiamme että poliittista päätöksentekoa.” Radio Suomen Helsingin iltapäivälähetys halusi selvittää, mitä tarkoittaa "ukkofliusa". Paavo Häikiö selvitti merkitystä mm. slangiasiantuntija Sami Garamin kanssa, mutta lopulta asia selvisi vasta kysymällä suoraan Riku Rantalalta ja Tunna Milonoffilta, joita haastatteli Mirja Kolttola.

 • Ikääntymisen vaikutuksia voi päästä nuoremmatkin kokemaan Tiedekeskus Heurekassa avatussa Dialogi ajassa - vanhenemisen taito -näyttelyssä. Se tuo ikääntymisen esiin myös positiivisessa valossa. Yle Helsingin iltapäivässä toimittaja Juhani Kenttämaa pääsi kokeilemaan, miltä vääjäämätön tulevaisuus tuntuu oman dialogioppaan johdolla.

 • Vuodesta 1743 järjestetty perinnetapahtuma Stadin silakkamarkkinat kerää Kauppatorin rantaan kymmenittäin kalastajia Suomenlahden rannikkokaupungeista. Kalastajat viettävät koko markkinaviikon veneissään: päivät kuluvat myyntipuuhissa ja yöt nukkuessa.
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen pääsi kurkistamaan kotkalaisen Juha Smidsin veneeseen. Studiossa juontajana Riikka Porttila.

 • Paikka kriisimajoituskeskuksesta pelasti erään espoolaisnaisen pitkään jatkuneelta kodittomuudelta, hyväksikäytöltä sekä pahoinpitelyn kierteeltä. Mikä piti kolmen lapsen äidin suistumasta tyystin toivottomuuden tielle? Juhani Kenttämaa tallensi pysäyttävän tarinan.

 • Tekeekö kuorolaulu paluuta parrasvaloihin? Keski-iältään noin 40-vuotiaista miehistä koostuva nurmijärveläiskuoro A-Men alkaa olla niin suosittu, että satoja kuulijoita käännytetään pois loppuunmyytyjen konserttisalien ovilta. Yle Helsingin toimittaja Juhani Kenttämaa ottaa selvää, mihin mieskuoron suosio perustuu, ja miksi ihmeessä kaikista maailman harrastuksista juuri kuorolaulu kolahti tähän porukkaan?

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Lyssna också