Radio Suomi Turku

Työelämän huonelihaa - Kallen Kantapöytä 7.10.2016

 • 10 min
 • tillsvidare

Olemmeko työelämän huonelihaa? Istummeko palavereissa tehtävänämme lähinnä syödä pullaa?

Kallen Kantapöydässä intoutuduttiin Åbo Akademin professori Alf Rehnin provosoimana puhumaan työelämän mielekkyydestä ja mielettömyydestä.

Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä Anna Sorainen, Markku Jokisipilä ja Satu Rasila.

Kantapöytä kuullaan Radio Suomen Turun lähetyksessä perjantaisin klo 17.30.

Sändningar

 • fr 7.10.2016 9.10 • Yle Radio Suomi Turku

Avsnitt

 • "Opetushallituksen linjaus: Kouluissa ei ensi vuonna puhuta tytöistä ja pojista"

  "Poikia saa sanoa pojiksi! Opetusneuvos: "Opasta on väärinymmärretty oikein olan takaa"

  Otsikot ovat samasta lehdestä ja samalta päivältä ja molemmilla nettijutuilla valtavat määrät klikkauksia, joilla mainostajat on saatu tyytyväisiksi.

  Väärinymmärtääkö media tahallaan? Olemmeko me kansalaiset mielensäpahoittajahaukkoja, jotka metsästävät näitä väärinymmärryksiä?

  Kallen Kantapöydässä aikuisten medialukutaidosta puhumassa Veijo Hietala, Tuula Vainikainen ja Roope Lipasti. Kantapöytää isännöi Kalle Talonen.

 • Salossa puolitoista vuotta asunut, 26-vuotias Roni Alho laittoi Facebookin Salon Seudun Puskaradioon ilmoituksen, että hän voisi omaksi ilokseen eli ilmaiseksi jelpata haravoinnissa tai tehdä jonkun muun pikkuaskareen. Puskaradio villiintyi, tykkäyksiä on yli 1350, mikä on iso määrä. Tarja Hiltunen tapasi Roni Alhon.

 • Olemmeko työelämän huonelihaa? Istummeko palavereissa tehtävänämme lähinnä syödä pullaa?

  Kallen Kantapöydässä intoutuduttiin Åbo Akademin professori Alf Rehnin provosoimana puhumaan työelämän mielekkyydestä ja mielettömyydestä.

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä Anna Sorainen, Markku Jokisipilä ja Satu Rasila.

  Kantapöytä kuullaan Radio Suomen Turun lähetyksessä perjantaisin klo 17.30.

 • Tallinnassa on Telliskivi ja Helsingissä Kallio tai Punavuori. Vaan mikä olisi se Turun uusi hipsterikaupunginosa? Martti, Raunistula vai kenties jokerikorttina Suikkila...

  Kaupunginosapohdintaan päädytään Kallen Kantapöydässä kun liikkelle lähdetään kaupunginhallituksen asettamasta Turun keskustan visiotyöryhmästä. Samalla tulee käsiteltyä Kalle Talosen ehdotus toriparkin siirtämisestä Kupittaalle.

  Kantiksina Satu Rasila, Pete Poskiparta sekä Tapani Kinnunen.

 • Auttaako työtöntä, että häntä haastatellaan kolmen kuukauden välein? Ja kuinka paljon ne haastattelut työllistävät?

  TPS:ltä odotetaan uutta nousukautta, vaikka talouspuolella tulee jatkuvaa tappiota. Kuinka käy kaukalossa ja kuinka kabinetissa?

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä tällä kertaa Niina Repo, Dennis Rafkin ja Markku Jokisipilä.

 • Jännitystä lähetyksissä. Toimittajat Pia Ekholm ja Tuire Flemming ovat monille tuttuja radiopersoonia. Flemming aloitti työnsä jo Konserttitalon toimituksessa 1970-luvun alussa. Uutisten lukeminen suorassa lähetyksessä oli jännä kokemus. Ekholm saapui Käsityöläiskadun toimitukseen 70-luvun lopulla. Häntä opasti työn saloihin kirjailijaksi lopulta siirtynyt Jukka Parkkinen.

 • Toimittaja Tuire Flemming, silloinen Taiminen, pyydettiin Yleen töihin 1970-luvulla kesken pyykkipäivän. Nuori rouva lähti mielellään radiotyöhön, joka alkoi Turussa Konserttitalon toimituksessa. Toimittaja Pia Ekholm puolestaan kolkutti Käsityöläiskadun toimituksen ovea 1970-luvun lopussa. Hän sai paikan, ja loppu on radiohistoriaa. Rouvat kokoontuivat muistelemaan menneitä Ylen 90-vuotispäivän kunniaksi.
  Minna Rosvall haastattelee.

 • Ovatko television murreparodiat ottaneet oikeiden murteiden paikan ihmisten mielessä? Onko kohtuullista pyytää valmistumatta jääneeltä sairaanhoitajalta 13 vuoden palkat takaisin?

  Tällaisia pohtimassa Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä Mikko Kouki, Sinikka Svärd ja Roope Lipasti.

 • Miten deittailu on muuttunut? Kallen Kantapöydässä Veijo Hietala kertoo meille kuinka hurmasi vaimonsa 45 vuotta sitten, siihen aikaan kun naamoja ei pyyhitty oikealle ja vasemmalle kännykän näytöltä.

  Sitä ennen Kantapöydässä puhutaan kuitenkin olympialaisessa hengessä huippu-urheilun omituisuuksista, kuten siitä miten maailman kuudenneksi paras voi olla epäonnistunut.

  Veijon ja Kalle Talosen lisäksi kantiksina tänään Tuula Vainikainen ja Marko Laihinen.

 • Lopettaako uusi tupakkalaki parveketupakoinnin? Onko leikkimielisyyden ja yhteisöllisyyden nimissä pakko osallistua kolututuspäivän säkkihyppelyyn markkinointipäällikön kanssa jos ei taho?

  Näitä pohtivat Kallen Talosen kanssa Kantapöydässä Juhana Helmenkalastaja, Sinikka Svärd ja Pete Poskiparta.

 • Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön Suomen kouluissa tänä syksynä. Lukion aloittaville se tarkoittaa täysin uusien kirjojen hankintaa. Sisaruksilta perityt tai kaverilta ostetut eivät käy. Salon lukion psykologian opettaja Saija Hongisto-Peltomaa on ollut mukana tekemässä psykologian oppikirjoja. Hänen mukaansa oppimateriaalin pitää muuttua maailman mukana. Minna Rosvall tapasi Saija Hongisto-Peltomaan ja Salon lukion rehtorin Juha-Markus Koistisen vielä autiolla koulun käytävällä.

 • Kaikille elämä ei ole auringonpaistetta kirkkaana kesäpäivänäkään. Ja päivä on silloin tumma myös läheiselle ihmiselle. Kun elämää varjostaa mielenterveysongelma tai oma elämähallinta ei ole tasapainossa, elää epävarmuudessa myös vierellä kulkeva puoliso, vanhempi, sisarus tai ystävä. Apua kaipaavat molemmat.

  Salon seudun mielenterveysomaiset ry FinFami on perustanut mielenterveysongelmista tai elämän hallitsemattomuudesta kärsivien ihmisten läheisille vertaistukiryhmän, jonka osallistujat nimesivät Oravankesyttäjiksi.
  Tyttö juoksee niityllä kohti valoa, kuvassa on sekä menneisyys että tulevaisuus, näin kuvaavat Susanna Salin ja Jyri Vasamaa Lyhdynkantaja-levyn kantta. Kaksikko alkoi tehdä yhdessä musiikkia tavattuaan toisensa vertaistukiryhmässä. Toisilla on isompia ja toisilla pienempiä ongelmia läheistensä kanssa, mutta yhdessä jaetut kokemukset ovat tuikitärkeitä ryhmän jäsenille.

  Tarja Hiltunen tapasi Susannan ja Jyrin, joista Susanna aloittaa kertomalla, minkälaista on, kun läheinen ihminen sairastuu.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Lyssna också