Kvanthopp

PODCAST Frankrike förbjuder plastmuggar / Laura Kolbe om att läsa för att leva

 • 56 min
 • 20 år 2 mån.

I det här avsnittet gör vi en picknick i Paris och tar reda på mer om Frankrikes beslut att totalförbjuda engångstallrikar, muggar och bestick av plast från och med 2020. Vi talar också med Laura Kolbe, professor i Europeisk historia, om hennes lästips. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

Sändningar

 • fr 7.10.2016 13.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • I Kvanthopp Remix funderar vi på mörk energi. Vad är det? Och så gör vi ett besök på den gamla fängelseön Alcatraz i San Francisco och talar med Jolene Babyak som bodde där som barn. Och vi prövar förstås hur det är att bli inlåst i en isoleringscell. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Stjärnan Trappist-1 och de sju jordliknande planeterna. Tidskristaller utlovar datorrevolution. Och Lenins historiska tågresa våren 1917. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • I Kvanthopp Remix den här veckan: Vad sänkte Titanic, is eller eld? Vad är en supervulkan? Och semestrar upptäcktsresanden Pata Degerman i hemlandet eller längtar han bort också då? Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • - När en idrottsman kommer hem från världen med en medalj så är det all möjlig uppståndelse kring honom. När en industriman kommer hem med ett flera hundra miljoner euros kontrakt i fickan så är det däremot få som bryr sig. Så säger Martin Ollus, medförfattare till boken Jakten på innovationer, åttonde bandet i serien om finlandssvenska tekniker. Vi träffar Ollus samt Carl-Fredrig Geust och Bengt Juselius, tre av skribenterna bakom boken, och lyfter upp några av teknikens hjältar som bidrog till att skapa landet vars självständighets hundraårsjubileum vi firar i år. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Hur får man en asteroid uppkallad efter sig? Alltså en av de där enorma stenbumlingarna i rymden. Vi talar med en som har sin egen asteroid. Vi gör också en utflykt till parallella världar, som vissa forskare på allvar menar att existerar.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • I veckans Kvanthopp ska vi bekanta oss med märkligheter som konstgjorda livmödrar, plastätande larver och negativ effektiv massa. Vi säger också farväl till rymdsonden Cassini som har inlett det absolutat slutet på sin karriär. Redaktör: Thomas Silén

 • Vi kollar in det senaste beträffande exoplaneter, alltså planeter i andra solsystem. Mängden vi känner till är uppe i över 3600 nu. Vi funderar dessutom på neandertalarna och om det eventuellt kan finnas en koppling mellan dem och våra sagor om trollen. Redaktör: Marcus Rosenlund.

 • Vi kollar in en utställning i London om människans konstiga förhållande till naturen. Dessutom funderar vi på jetströmmen som vinglar och ringlar och ger oss kallt vårväder. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vart tog sjuttio procent av universum vägen? Nytt experiment tyder på att den så kallade mörka energin som får universum att utvidgas, kanske inte finns. Hör också om ett försök att fotografera det svarta hålet i Vintergatans centrum.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Världens mest sålda datorspel är det till synes väldigt grova och primitiva Minecraft. Har det blivit för mycket specialeffekter och påkostad grafik i spel och filmer numera? Hör också om Finlands första egna satellit som väntar på att bli skjuten ut i rymden.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund

 • Nyupptäckt solsystem förbluffar astronomer med sin uppsättning på hela sju jordliknande världar, varav samtliga i teorin kunde tänkas hysa liv. Hör mer om detta. Följ också med på en utställning om robotar på Londons Science Museum. Redaktör: Marcus Rosenlund.

 • Vad är en blazar och varför är det inte smart att gå nära en sådan? Hur kommer arkeologer i den avlägsna framtiden att se på plasten som vår tid lämnar efter sig i jordens avlagringar? Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

Klipp

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Lyssna också