Aktuellt 17

on 2.11.2016

 • 30 min
 • utgått

- nyheterna på djupet (poddsänds)

Sändningar

 • on 2.11.2016 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • - Trump på första utlandsresan. Palestinsk generalstrejk inför ramadan störde inte presidentbesök.
  - Rena hem i Finland, splittrade familjer i Filipperna. Största exportvaran; arbetskraft!
  - Finland och Grekland debatterat i EU-huvudstaden. Finland kom undan kritik om budgetunderskott. Grekland har det svårare.
  -Ukraina: demokratiska reformer i krigets skugga.
  -Skiljemännen blir offentligare i konfliktlösningen mellan företag.

 • Våldtäktsutredningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs överraskande ner av den svenska åklagaren. Det här beskrivs som en stor seger för Assange, men är han nu en fri man?

  Över hälften av våra ungdomar har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Men unga gör sig också själva skyldiga till sexuella trakasserier, vilket det också talas om allt för lite.

  Den stora sjukfrånvaron inom tunga vårdyrken är ett växande problem, som oroar speciellt nu inför den stora vårdreformen.

  Gårdagens riksdagsdebatt om fulljouren i Vasa blev ingen debatt, eftersom ingen från regeringen behagade att stanna och lyssna. Det här väcker mycket kritik i Vasa.

 • När, var och hur ska Finland få delta i internationell militärhjälp, och vem ska besluta om det här i brådskande fall? Lagstiftningen ska nu ses över. Enligt freds- och konfliktforskaren Tarja Cronberg, är det här ett politiskt skifte i Finlands säkerhetspolitik som kan skapa problematiska gråzoner mellan krishantering och krigföring.

  Samtidigt som man i Finland vill se över säkerhetspolitiken, inleder Sveriges nu sin allmänna värnplikt, och intresset är stort.

  I USA drar snaran ihop sig i skandalen om president Trumps kopplingar till Ryssland, det här efter nya avslöjanden.

  Enligt FN är hatretorik ett stort människorättsproblem i Finland, som dessutom ofta drabbar unga. Vad beror det här på och vad man kan göra åt det, det diskuterar vi med Isabella Holm, expert på unga och medier.

 • Riksdagen har godkännt det kritiserade förvaltarregistret, trots att det ökar risken för skattemsmit och ekonomisk brottslighet.

  Direktörslönerna har sjunkit en aning, men deras bonusar blir allt större. Mera resultatinriktad belöning kan skapa problem på lång sikt, eftersom det lätt leder till en jakt på snabba kortsiktiga vinster, befarar Hanken-forskaren Nikodemus Solitander.

  Vi träffar också nationalekonomen Markus Jäntti, som är trött på det akademiska klimatet i Finland, och lämnar sin professorstjänst och flyttar tillbaka till Sverige.

  Hur påverkas unga av den stora vårdreformen? När valfriheten träder i kraft tvingas redan 15 åringar ta ställning till var de vill vårdas - ett stort beslut som inte ens är lätt för vuxna att ta.

  Vi vänder också våra blickar mot Iran, som går till presidentval på fredag. Tar Iran nu den konservativa eller den liberala vägen? Det är de ekonomiska frågorna som ser ut att avgöra det här.

 • Soppan kring USA nyaste politiska skandal fortsätter, och igen är det president Donald Trump som spelar huvudrollen. Trump ska ha läckt hemligstämplade uppgifter direkt åt Rysslands utrikesminister.

  Varför läcker Vita huset och administrationen som ett soll? Hur mycket skadar det här USA:s roll och Trumps sits? USA-kännaren Oscar Winberg analyserar.

  I snart 100 dagar har asylsökande och aktivister demonstrerat mot Finlands asylpolitik på Järnvägstorget i Helsingfors, men utan resultat. Gräsrotsaktivism kan leda till verklig förändring, men det tar lång tid, påminner demokratiforskaren Henrik Serup Christensen.

  Debatten om det kritiserade förvaltarregistret har fortsatt i riksdagen idag, inför onsdagens omröstning. Bland placerare väcker hela idén med registret mycket förundran.

  Vi hör också hur det gick då vår nya EU-skeptiska Europaminister Sampo Terho gjorde entré i Bryssel idag.

 • Yle får hård kritik för att inte vara tillräckligt oberoende och för att ge efter för utomstående politisk påtryckning. I professor Olli Mäenpääs rapport prickas Yles nyhetsledning också för att vara för hierarkisk och journalistiskt för försiktig.

  Enligt medieforskare Anu Koivunen måste nu både ledningen och riksdagen ta kritiken på stort allvar, annars hotar Yles trovördighet att försvagas avsevärt.

  Vi tittar också närmare på en annan bransch i kris, nämligen restaurangbranschen.

  Det tidigare så trendiga kockyrket intresserar allt färre på grund av de dåliga lönerna. För filippinska kockar är de finländska slavlönerna ändå väldigt lockande, vilket HOK-Elanto gladeligen utnyttjar

  Den senaste globala cyberattacken som spridit ett utpressningsvirus till 200 000 datorer, var väntad och är lätt att förhindra bara man uppdaterar sin dator. Det säger Benjamin Särkkä, tidigare hackare och numera it-säkerhetsexpert.

 • Finland har fått ett åtgärdsprogram mot bakterier som är resistenta mot antibiotika. Infektionsläkare Peter Klemets förklarar vad som händer om man inte får bukt med dem. Politiska reportern AG Karlsson bedömer läget för De gröna inför ordförandevalet. Svenska Finlands Folkting håller session i Hangö, men Hangöborna verkar inte känna till Folktinget särskilt bra. På Dagö i Estland protesterar lokalbefolkning mot en stor vindkraftspark.

 • -Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet. I norr löper samarbetet och exporten ökar. Greenpeace hoppas på större miljöansvar och fortsatt USA-engagemang.
  - Vårdreformen ger inget himmelrike direkt. Information behövs - och övervakning av privatföretagarna.
  - Alla kapitalister behöver inte vara skurkar. Etiska investeringar ger också vinst.
  - Europa steget före Finland i övervakning mot terrorismen. Utvidgade befogenheter i Tyskland.

 • - Vård- och valfrihetsreformens sista skede i riksdagen. Vårdaktörerna planerar nästa drag. Men hur behandlas patienterna; svenskspråkiga, unga, skärgårdsbor?
  - President Trump sparkade FBI-chefen. Historiskt - men det kan slå tillbaka, säger USA-kännaren Oscar Winberg.
  - Brutalare politik än på länge, en attack mot allt jag tror på, säger medborgaraktivisterna som samlas runtom i USA för att få bort presidenten. Reportage från New Jersey.

 • - Riksdagen fick efterlängtat sista lagpaket om valfrihet i vården. 2023 ska allt vara klart. Vem vinner, vem förlorar, vem betalar? Åtminstone behövs Kårkulla inte längre.
  - Miljökonsekvenserna utreds för Nordstream-projektet. Men hur blir det med säkerheten för gasröret?
  - Brittisk baronessa med Bond-bakgrund? Det förnekar Meta Ramsay. MI6 har ingen "licens för att döda". Idag besökte hon Finlands riksdag.
  - Lettiskt medborgarskap eller ryskt? Svårt val för de yngre ryssarna i Lettland

 • -39-åriga Macron, Erasmusgenerationens president. Blir han en stark president som enar landet? Och är populismen borta som hot?. Eu-parlamentariker och statsvetare om följderna av Frankrikes presidentval.
  -Pandemrix-vaccinets följder upptäcktes för sent. Ett trettiotal narkolepsi-patienter riskerar bli utan ersättning.
  -Presidentens eget dödsstraff för fattiga narkotikabrukare. Nu reagerar FN på drogkriget i Filippinerna.

 • Är det bra att politiker öppna sig om sin tunga arbetsbörda, eller skadar det politikerna trovärdighet?
  Politikernas tunga arbetsbörda har aktualiserats efter att regeringen nu fått tre nya ministrar.

  Också arbetslösa blir allt mera slutbrända. Snart måste kan de tvingas söka 12 jobb på tre månader för att få behållhålla sina stöd, om ett nytt förslag går igenom.

  Det drar ihop sig inför söndagens presidentval i Frankrike. Kommer Frankrike att vända EU ryggen eller omfamna unionen med öppna armar? Många fransmän här i Finland följer med skräck med valet i sitt hemland. Svenska Yles utsände Daniel Olin, vittnar om ett väldigt splittrat, men politiskt engagerat Frankrike som går till val.

  Många också finlandssvenska författare tampas med ett ideologiskt dilemma inför bokmässan i Göteborg, som har valt att bjuda in den högerextremistiska tidsskiriften Nya Tider på höstens mässa.

Lyssna också