Nyländsk förmiddag

Peter Hagman - äppelinsamlare och -utdelare i Järvenpää (Träskända)

 • 13 min
 • tillsvidare

- Förmiddag i Nyland måndagen den 10 oktober 2016
- Peter Hagman samlar in tusentals kg äpplen i trakterna kring staden Järvenpää, äpplen som han sedan delar ut gratis till folk som vill ha. Peter hade ett fint och välbetalt jobb, men sedan slog cancern till och han miste både jobb, pengar, vänner och hälsa. Men det gav honom en stark tro på Gud och han började med hjälpverkasmhet i stället, och lever nu enligt egen utsago den bästa tiden i sitt liv.
Red.: Bertel Lindell

Sändningar

 • må 10.10.2016 10.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 21 februari 2017
  - Anders Wilkman tränar unga nyländska skidadepter, och är vallare åt det japanska skidlandslaget.
  - Redaktör : Berra Lindell

 • Far och dotter, Marco och Linda Lehtikangas, har en gemensam hobby. Jakt och viltvård i alla dess former. Till det kommer naturligtvis hundarna som de själva skolar till jakt och eftersök.
  En videoinspelning på en hårdhänt utbildare som tränar en ung spaniel väckte mycket debatt. Ska jakthundarna faktiskt tränas med hårdare hand än vanliga sällskapshundar?
  Frågar man Lehtikangas är svaret nej. Man börjar med grunderna, oberoende för vilket ändamål hunden utbildas. Då förstår hunden sin utbildare när man går vidare, vilket gör att den känner sig trygg.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 20 februari 2017
  - Helsingfors och Tusby är först i Nyland med att inrätta borgmästarämbeten i sommar
  - Red.: Berra Lindell

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 20 februari 2017
  - Helsingfors och Tusby är först i Nyland med att inrätta borgmästarämbeten i sommar
  - Red.: Berra Lindell

 • Konditionssalen för seniorerna i Raseborg blir bara mer och mer populär. Många vill träna både muskler och balans i förebyggande syfte, vilket är mycket klokt, konstaterar också fysioterapeuterna inom den rehabiliterande verksamheten. Alla 65 år fyllda raseborgare är välkomna till konditionssalen som är öppen dagligen. Dessutom är en fysioterapeut alltid på plats för att instruera och handleda.
  Konditionssalen är inrymd i servicehuset Villa Anemone i centrala Karis.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hur är det med dagens unga beväringar? Hur bra känner de till militärspråket och har det kommit in mycket nya uttryck, militärslang i den kamouflagefärgade vardagen? Tiina Grönroos har varit till Nylands brigads beväringskommitté och träffat beväringskommitténs ordförande, undersergeant Olli Puumalainen och fritidsombudsman, jägare Janne Kinnunen.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 15 februari 2017
  - Många skrinnare och långfärdsskrinnare har börjat undra över vem det är som håller skridskobanan i så ypperligt skick på Bodomträsk.
  De har vetat att det inte är Esbo stad, och inte heller någon idrottsförening.
  Det visade sig att mannen bakom epitetet Esbos Robin Hood heter Mikael Blom.
  Han njuter av att gratis kunna erbjuda skridskointresserade möjlighet att utöva sin sport och motion, och han skrinnar gärna själv också.
  Berra Lindell har träffat Mikael intill hans fyrhjuling med plog vid skridskobanan på Bodom träsk

 • Yle Vega fortsätter serien "Rädda den nyländska landsbygden". En ung helsingforsfamilj har valt att sälja bostaden i huvudstaden för att flytta till en gammal skola i Tenala. Där bor de och där ordnar de också kurser och läger.Vi ska nu till Villa Christine. Där bor Victoria Lindqvist och Jon Lindström samt barnen Arvin 4,5 år och Evin 1 år.

 • Vänstugan r.f i Ekenäs firar 20 års jubileum. På Alla hjärtans dag bjuds det på både god lunch och vänskapstårta. Alla är välkomna. Och många kommer. Endel dagligen, andra mer sporadiskt. För att äta morgongröt eller lunch, men mycket för att umgås och prata bort en stund. Det finns faktiskt många ensamma också i en småstad som Ekenäs, konstaterar verksamhetsledaren Marianne Roswall som brinner för sitt jobb.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 14 februari 2017
  - Jonas bor i Paipis och kartlägger skog med sin kamerakopter på vintern, och registrerar förekomsten av ogräs och besprutningsbehovet, eventuellt torra och fuktiga fläckar på åkrarna, och naturligtvis också grödorna på sommaren.
  Jonas har numera övergått till ekoodling av havre, vete och råg, och funderar på att också utnyttja sin drönare i annan kommersiell verksamhet, såsom att fotografera gårdar och hus i Sibbo från luften. Bland annat.
  Redaktör : Berra Lindell

 • Kungsens över våning i Ekenäs står klar för folk som vill bo mitt i centrum. 17 lägenheter står klara, ytterligare fyra ska byggas i en ny våning ovanpå huskroppen. Initiativtagaren och byggaren Roger Lindberg har fått vänja sig vid att affärshuset aldrig riktigt blev som planerat. När Kungsen stod klart i slutet av 80-talet väntade den ekonomiska depressionen bak hörnet. Både byggföretaget och affärsinnehavarna som hade flyttat in fick stora problem.
  Nya ägarens stora utmaning är att få lägenheterna sålda. Bostäderna har anpassats för folk som vill bo bekvämt och fira sina pensionärsdagar mitt i centrum av Ekenäs.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också