Ajantasan Kaukoputki

ti 4.10.2016

 • 30 min
 • tillsvidare

Onko kansanäänestys enemmistön tyranniaa?
Kaukoputki kiikaroi moneen suuntaan: Etelä-Amerikkaan, Iberian niemimaalle, Karibialle ja Lähi-itään. Kolumbialaiset eivät hyväksyneet kansanäänestyksessä rauhansopimusta hallituksen ja Farc-sissien välillä. Espanjassa hallituskriisiin odotetaan taas ratkaisua. Jamaika on lieventänyt huumepolitiikkaansa. Syyriassa taistelut kovenevat ja jopa sairaaloista on tullut sotatannerta. Kaukoputkeen katsovat Upin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja toimittaja Iida Ylinen. He muistelevat myös maailman oudoimpia kansanäänestyksiä.

Sändningar

 • ti 4.10.2016 11.07 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Kuntien päätöksenteko kytkeytyy yhä useammin ylikansallisiin verkostoihin. Etenkin suuret kaupungit ovat suuria tilaajia - voiko puhua jopa maailmanpoliittisista toimijoista?
  Puhumme myös köyhyydestä. Miksi sen vähentäminen ei jatkossa ehkä olekaan niin helppoa?
  Kiinan johtaja saapui vierailulle Suomeen ja vaiensi toimittajat tiedotustilaisuudessa. Kun suurvallan johtaja tulee kylään, "maassa maan tavalla" on korulause.
  Mitä C S-P ja Teivo Teivainen olisivat Xi:ltä kysyneet?
  Päivitys Lähi-itään:
  Lähi-idän tilanne on jälleen liikkeessä. Suomessa on totuttu poliitikkojen muistuttamaan siitä, miten "YK:lla pitää olla rooli" esimerkiksi Syyrian sodan ratkaisussa. "Sotimisella tätä ei ratkaista." Millä sitten?

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapa poiketa diplomatian ja kansainvälisen politiikan perinteisistä käytännöistä on saanut monet takajaloilleen. Miksi moni jaksoi olla toiveikas sen suhteen, että presidenttinä Trump toimisi maltillisemmin kuin vaalikampanjansa aikana? Entä miksi Trumpin Israelia koskevat lausunnot pääsivät ehkä vähän yllättämään? Kaukoputki käännetään myös kohti Ranskan vaaleja. Vieraina Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Iida Ylinen toimittaa.

 • Aiheina vaalihakkerointi, Israel, USA ja vapaus. Vieraina UPI:n vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Vuoden viimeinen Kaukoputki kiikaroi uutistapahtumia vuoden 2016 varrelta. Keskustelua huumepolitiikasta, globalisaatioon pettyneistä, totuudellisuudesta, menneisyyden hallinnasta ja siitä, kuka on maailmanpolitiikan vuoden henkilö. Vieraina Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Kuuban pitkäaikainen presidentti Fidel Castro kuoli 90 vuoden iässä. Millaisia näkymiä tämä avaa Kuuballe tai esimerkiksi Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteille? Donald Trump on pannut kapuloita kauppasopimusten rattaisiin, vaan miksi kauppasopimusten vastustajat eivät pelkästään hurraa? Kaukoputken vieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Pohjois-Dakotassa mielenosoittajat puolustavat intiaanireservaattia öljynporaajilta. Viesti kiirii Facebookissa. Kuinka sosiaalinen media toimii demokratian väylänä?
  Islannissa on puhunut perinteinen kansanvalta. Parlamenttivaaleissa povattiin suurta voittoa Islannin piraattipuolueelle. Mitä asioita se ajaa? Entä voittaja, Itsenäisyyspuolue? Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta tähyävät maailmalle. Iida Ylinen toimittaa

 • Onko kansanäänestys enemmistön tyranniaa?
  Kaukoputki kiikaroi moneen suuntaan: Etelä-Amerikkaan, Iberian niemimaalle, Karibialle ja Lähi-itään. Kolumbialaiset eivät hyväksyneet kansanäänestyksessä rauhansopimusta hallituksen ja Farc-sissien välillä. Espanjassa hallituskriisiin odotetaan taas ratkaisua. Jamaika on lieventänyt huumepolitiikkaansa. Syyriassa taistelut kovenevat ja jopa sairaaloista on tullut sotatannerta. Kaukoputkeen katsovat Upin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja toimittaja Iida Ylinen. He muistelevat myös maailman oudoimpia kansanäänestyksiä.

 • Miten monin tavoin liberaalin maailmanjärjestyksen voi ymmärtää? Entä mikä sitä horjuttaa? ISIS, populististen puolueiden nousu, turvapaikanhakijat, Venäjän toiminta vai Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump? Iran ei unohda pitkää kulttuurihistoriaansa, ja se näkyy maan suhtautumisessa esimerkiksi Saudi-Arabiaan. Norjan kuninkaallisten vierailu Suomessa vie ajatukset armeijaan. Kaukoputkessa myös tuulahdus turvallisuuspoliittista keskustelua. Vieraina maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Iida Ylinen juontaa.

 • Yhdysvalloissa suurmiehet väistyvät seteleistä, kun tilalle halutaan naisten ja vähemmistöjen oikeuksia ajaneita naisia. Englannissa seteliä voi koristaa David Bowie. Brasilian kukoistusta on seurannut kuihtuminen. Ensiksi Brasilialle kävi Norjat, kävikö myös Kreikat? Yhdysvaltojen perustajaisästä on väännetty hiphopia suoltava sankarihahmo Broadway-musikaaliin. Historian väärinkäyttö konflikteissa esillä loppuviikosta Helsingissä. Kaukoputkessa vieraina maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

 • Kaukoputki kiikaroi tällä kertaa Peruun, Boliviaan, Yhdysvaltoihin, Itävaltaan ja Suomeen. Lisäksi Saksan sähköautoja koskevalle politiikalle annetaan vihreää valoa.
  Kaukoputken vieraina ovat Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Iida Ylinen juontaa.

 • Miten siirtomaaisännät liittyvät veroparatiisien syntyyn? Miksi yhdysvaltalaisia koskevat käräytykset loistavat poissaolollaan tietovuodossa?
  Veroparatiiseista ja jättimäisestä tietovuodosta keskustelevat Ajantasan Kaukoputkessa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sekä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen! Iida Ylinen toimittaa.

 • Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak keskustelevat EU:n ja Turkin suhteista, turvapaikanhakijoiden jakamisesta, Donald Trumpista ja naistenpäivästä. Toimittajana Iida Ylinen.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Ajantasan Kaukoputki tähyää kansallismielisyydessä kiehuvaan Aasiaan. Ohjelmassa pohditaan myös, miksi poliitikot yhä useammin lausuvat jumalan nimen.
  Vakiovieraina maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana on Annu Passoja.

Lyssna också