Radio Vega Österbotten

Berättarfestival del 1

 • 7 min
 • tillsvidare

Seaside Stories heter en ny berättarfestival som ordnas i Kristinestad för första gången någonsin den 5-9 oktober. Festivalen kommer att innehålla allt mellan himmel och jord. Proffs och amatörer om vartannat. Lina Teir är en av festivalens konstnärliga ledare.

Sändningar

 • fr 30.9.2016 9.55 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Vasabon Olle Malmberg var bara sexton år då vinterkriget bröt ut. Han tjänstgjorde som ordonnans under vinterkriget, i fortsättningskriget var han artillerist och förlagd på karelska näset.
  Roger Källman intervjuar.

 • Tolvårige Oliver Pada från Kvevlax är ett stort framtidsnamn i brottning. Han har några riktigt bra år bakom sig med segrar i tävlingar både i Finland och utomlands.

 • Vera Turtonen och Matilda Knutar är aktiva inom scoutkåren Wasa Fyrvaktare. De intervjuas om sitt scoutintress och om projektet "100 nya sätt att scouta".

 • Progressiva rockbandet Fantasia håller 40-års jubileumskonsert på Ritz i Vasa den 22.4. Samtidigt släpps en tre låtars singel, som försmak av det album som kommer till sommaren. Hannu Lindblom är sångare och gitarrist i Fantasia.

  Inslaget inleds med Desert Storm och avslutas med Bosse's Song.

 • Makarna Andreas och Laila Pettersson är lärare och projektarbetare på Leyte i Filippinerna. De driver en modellskola och driver också en ekologisk farm i samarbete med ett universitet.

  Nu i april är Andeas och Laila på besök i Österbotten för att besöka församlingarna som stöder deras verksamhet. Andreas gästade den österbottniska förmiddagen i Yle Vega.

 • En grupp österbottniska berättare deltog i berättarfestivalen i Skellefteå den 3-9 april. Gruppen medverkade i tre berättarshower och en berättarverkstad.

  Birgitta Snickars-von Wright och Ann-Sofi Backgren är två av de medverkande.

 • På Norrvalla i Vörå startar i höst en utbildning för aspirerande författare. Skrivarakademin är ettårig och kommer att ledas av författaren, skådespelaren Ann-Luise Bertell.

  Victor Ohlis från Folkhälsan utbildning berättar vad det handlar om.

 • I söndagens kommunalval fick 23 ledamöter i Korsholms kommunfullmäktige förnyat förtroende. 20 nya valdes också in.

  Två veteranpolitiker som valde att inte ställa upp för omval är SFP:arna Hans Nyholm och Per Thomasfolk.

 • Den 8-9.4 är det än en gång dags för Vasa internationella hundutställning i Botniahallen. I år är nästan 2700 hundar anmälda.

  Pia Lagus intervjuar Britta Airenne, som har varit med och arrangerat utställningen i 25 av de 27 år som den hållits.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Noterat är skrivet, filmat och producerat av sju mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa. Programmet Noterat behandlar ämnen som är aktuella i Österbotten. Under en 16 minuter lång nyhetssändning tar de bland annat reda på varför det endast finns sju elbilar i Österbotten och varför valdeltagandet bland unga är så lågt.

 • I april e de kommunalval och partierna värvar kandidater som bäst. Utmaningen är i synnerhet att hitta unga kandidater. Men det är också en utmaning att få unga att gå till valurnan och överhuvudtaget få dem att engagera sig i politiken.

  Noterat är skrivet, filmat och producerat av sju mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa.

 • Intresset för motion har ökat bland studerande. Sedan ÅA-motion grundades för sex år sedan har antalet deltagare och grenar ökat varje år. De flesta som leder aktiviteterna är också själva studerande.

  Noterat är skrivet, filmat och producerat av sju mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa.

 • När den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft den första mars får samkönade par möjligheten att gifta sig eller omvandla sitt registrerade partnerskap till äktenskap. Hittills har magistraten inte upplevt någon rusning.

  Noterat är skrivet, filmat och producerat av sju mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa.

 • Söndagen den femte februari firas Runebergsdagen. I nationalskaldens hemstad Jakobstad firas Runeberg i hela två veckor.

  Noterat är skrivet, filmat och producerat av sju mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa.

 • Det finns 98 000 registrerade personbilar i Österbotten, endast sju av dem är elbilar. Bilhandlarna tror att elbilarna kan öka i Österbotten om Teslas Gigafactory placeras i Vasa.

  Noterat är skrivet, filmat och producerat av sju mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa.

 • Gruvbolaget Keliber borrar efter litium i Kaustbyskogarna. Just nu pågår provborrningar 160 meter ner i berggrunden.

 • Tolv nya bussar som drivs med biogas tas i bruk i Vasa i början av år 2017.

 • Det här är berättelser som skapades under en ordkonstverkstad på asylmottagningen i Seinäjoki tidigare i år.

  Deltagarna i kursen fick själva välja vad de ville skriva om. Så gott som alla handlade om flykten; orsaken till den, hemlandet de lämnade bakom sig eller tacksamheten till Finland som tog emot.

 • - Jag väntar på att taket ska rämna och falla över oss. Det skulle räcka för mig att få se en liten skimra ljus och sol, men mina armar är för korta för att nå upp till fönstret, skriver Lama, 24 år och lärare i matematik och fysik.

  Lamas berättelse är en av flera som skapades under en ordkonstverkstad på asylmottagningen i Seinäjoki tidigare i år.

  Deltagarna i kursen fick själva välja vad de ville skriva om. Så gott som alla handlade om flykten; orsaken till den, hemlandet de lämnade bakom sig eller tacksamheten till Finland som tog emot.

 • "Det var en lugn natt. Inget hade stört min sömn den natten, tills någon ropade ut från minareten på moskén att alla skulle skynda sig ut på gatan. Snart klarnade det att grannbyn hade beskjutits med giftiga gaser. Vi försökte hjälpa de skadade, men istället för ett sjukhus fann vi en begravningsplats."

  Orden är Bassems, en 36-årig ingenjör från Damaskus i Syrien. Den natten han beskriver dog 1500 människor och 2000 skadades.

  Bassems berättelse är en av flera som skapades under en ordkonstverkstad på asylmottagningen i Seinäjoki tidigare i år.

 • 600 personer som inte använde säkerhetsbälte fastnade i polisens nationella trafikövervakning. Av dessa fanns 188 i Österbotten, nästan en tredjedel.
  - Folk får nog ta sig en funderare. Bältet räddar liv, säger polisen Mikael Appel.

Lyssna också