Ajantasa

Onko teidän koulussanne mitattu radonpitoisuus?

 • 52 min
 • tillsvidare

Verotiedot julki. STUK aloittaa radonmittauskampanjan kouluissa. Mitä Valdaissa tapahtui? Kaukoputkessa Charlie Salonius-Pasternak ja Teivo Teivainen tähyävät ainakin Islantiin. Aki Laine ja Iida Ylinen studiossa.

Sändningar

 • ti 1.11.2016 10.03 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Puoluekannatuksen muutokset. Puolueiden järjestys kannatusmittauksessa ei ole muuttunut, mutta mielenkiintoista on mikä on vaikuttanut ja varsinkin mikä ei ole vaikuttanut puolueiden kannatukseen. Politiikan toimittaja Pekka Kinnunen kertoo kyselystä. Eduskunnan politiikan viikko. Kooste siitä, mikä lämmitti ja puhutti kansanedustajia eilisessä eduskunnan täysistunnossa. Haastattelussa teatteriohjaaja, kirjailija Aino Kivi, joka on aloittanut kampanjan "En olisi tässä". Siinä ihan tavalliset ihmiset kertovat mitä hyvinvointivaltio on heille antanut. Listassa ovat muun muassa kirjasto, peruskoulu, keisarinleikkaus ja lapsilisät. Maanpuolustustahto. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tuoreen tutkimuksen mukaan kansalaisten maanpuolustustahto on laskenut viime vuodesta seitsemän prosenttiyksikköä. Haastattelussa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan pääsihteeri Heli Santala ja Nuorisotutkimusverkoston tutkija Tiia Laukkanen. Ysärikatsaus. Mitä uutisoimisen arvoista tapahtui 20 vuotta sitten? Ainakin Suomen pääministeri oli huolissaan Baltian maiden yllyttämisestä Natoon. Myös EMU-hanke ja Tshernobyl puhuttivat. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja tutkiva professori Marja-Liisa Hänninen on palkittu eläinlääketieteen merkittävimmällä Topi Salmi -palkinnolla. Paljastamme, mitä Ylellä on plakkarissa satavuotiaan Suomen kunniaksi ensi vuonna. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaalla on monta rautaa tulessa kasvuyritystapahtuma Slushissa, kuulemme myös tunnelmia Messukeskuksesta paikanpäältä.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Millainen on Guggenheimin brändi, entä Helsingin brändi ja suomalaisten brändikulttuuri, vieraana dosentti ja brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Repo. Uudet kunniamerkkien saajat julkaistaan, mutta millä perusteella kunniaa jaetaan? Rovaniemellä ennakoidaan kansainvellusta paikallisen teatterin joulupukkinäytelmään, joka saa miehetkin itkemään. 
  Toimittaja Jari Mäkäräinen

 • Pääministeri Sipilän tiedotustilaisuus eduskunnasta. Suomen Kuvalehti on julkaissut jutun, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä on painostamalla vaikuttanut Ylen uutisointiin. Sipilä on luvannut kommentoida syntynyttä kohua hieman klo 14 jälkeen ja siinä tilaisuudessa on kuulolla Ajantasakin. Yhdysvallat nyt. Professori Mikko Saikku. Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnell Douglas -professori Mikko Saikulla on matkalaukku täynnä havaintoja nyky-USA:sta, nyt kun hän on kiertänyt suurvaltaa ennen ja jälkeen presidentinvaalien. Vallattomasti valtiopäivillä. Haastattelussa kansanedustajat Leena Meri Perussuomalaisista, Hanna Sarkkinen Vasemmistoliitosta ja Anders Adlercreutz Ruotsalaisesta kansanpuolueesta. Aiheina muun muassa energia- ja ilmastostrategia ja kansalaisten yhdenvertaisuus. Toimittaja Aki Laine.

 • MM-hiihdot tarvitsevat designia. Lahden ensi vuoden hiihdon MM-kisat ei aio rakentua pelkästään urheilun varaan. Kisojen menestyminen riippuu paljon myös muun muassa onnistuneesta designista ja siitä jaksetaanko kisaturisteille hymyillä. Lahden MM-hiihtojen markkinointijohtaja Esa-Pekka Nykänen kertoo, miten aiotaan toteuttaa onnistuneet kisat. Maahanmuuttajan työmentorointi. Väestöliitolla on ohjelma, jolla autetaan maahanmuuttajia työllistymään. Siinä suomalainen asiantuntija neuvoo suomea jo osaavaa, korkeakoulutettua maahanmuuttajaa parantamaan työnhakutaitojaan. Väestöliiton valitsemat parit tekevät tavoitteistaan kirjallisen sopimuksen siitä, mihin mentoroinnilla pyritään. Haastattelussa Väestöliiton erityisasiantuntija Gunta Ahlfors, Finnfactsin vanhempi tiedotusvastaava Elena Piñero Martinez ja Ezyinsightsin kehitysjohtaja Christel Vearnerberg. Slush menossa. Mitä kaikkea on kasvuyritystapahtuma Slush? Mihin se pyrkii? Mitä se on saavuttanut? Haastattelussa digitalisaation ja työelämän muutoksen tutkija Esko Kilpi. Toimittaja Aki Laine.

 • Lasten ääni kuuluviin, vaatii kolmen lapsen äiti, Suomen Vanhempainliiton uusi puheenjohtaja Johanna Laisaari. Hän on Ajantasan vieraana. Syömishäiriö on iso muutos, kuulemme sairastuneen voimistelijan tarinan ja myös siitä, kuinka iso juttu lapsen syömishäiriö on koko perheelle. Suomalaisten liikenneasenteet rallilegenda Rauno Aaltosen arvioitavina.
  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Ymmärtääkö lääkäri? Pohjanmaalla vaaditaan sairaalapalvelua ruotsiksi? Millainen Suomessa toimivien lääkärien kielitaito on, vieraana Lääkäriliiton johtaja Hannu Halila.
  Ajantasan Kaukoputkessa tutkija Charly Salonius-Pasternak ja professori Teivo Teivainen arvioivat Iida Ylisen johdolla mm Kuuban näkymiä Fidel Castron kuoleman jälkeen ja Trumpin vaikutusta Yhdysvaltain kauppasuhteisiin.
  Ajantasan toimittajana Kati Lahtinen.

 • Mikä on halvin kunta asua? Yle Uutisten kuntaverolaskurilla voi jokainen veronmaksaja laskea, paljonko veroa tulee omaan kotikuntaan maksettua. Nimellinen veroprosentti ei kerro kaikkea. Mutta entäpä kuntien näkökulmasta? Miten erilaisia ovat ison ja pienen kuntaveroprosentin kunnat. Vastaamassa Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento. Yli 100.000 työntekijää kokee kyselyjen mukaan olevansa päivittäisen työpaikkakiusaamisen kohteena. Haastattelussa Työterveyslaitoksen johtavalta asiantuntijalta Maarit Vartialta ja HUS Raviolin työsuojelupäälliköltä Maija Kempiltä. Onko Suomen linja turvapaikanhakijoiden palautuksissa kohdallaan? Maahanmuuttovirasto päivittää parhaillaan turvallisuusarvioitaan Irakista. Haastattelussa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ja juuri Pohjois-Irakissa käynyt Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen. Kasvuyritystapahtuma Slushiin kokoontuu tällä viikolla 17.000 ihmistä eri puolilta maailmaa. Kuinka suomalainen Slush on, ketä se vetää puoleensa ja tuoko se Suomelle mainetta, uusia osaajia ja työpaikkoja. Haastattelussa Slushin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kivimäki. Kolumnisti Jari Ehnrooth pohtii yksilön vastuuta elintasosairauksissa. Illan tutkivan journalismin ohjelma MOT paneutuu jalkapallohuliganismiin. Toimittaja Aki Laine.

 • Liikenneraivo eli hermojen pettäminen ja sopimaton käytös tien päällä ovat olleet jo jonkin aikaa yleinen puheenaihe. Tuntuu, että liikenteessä tunteet käyvät kuumina, vaikka muualla käytös olisi maltillista. Onko liikenteestä tullut nettikeskustelujen ohella paikka, jossa pahaa mieltä puretaan?
  Milloin sinä viimeksi olit liikenteessä tilanteessa, jossa joltakulta menivät hermot? Olitko se ehkä sinä itse vai joku muu? Tuli ehkä vilkutettua valoja ja vähän näytettyä sormimerkkejäkin. Vai pitikö oikein nousta autosta tai pyörän päältä asioita selvittämään? Miksi syylliset löytyvät yleensä muista tienkäyttäjistä? Millaiset asiat saavat pinnan tien päällä palamaan? Keskustelua liikenteestä ja liikenneraivosta käydään Ajantasan Suorassa linjassa maanantaina 28.11. klo 10.03. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen. Ohjelman toimittaa Aki Laine. Maanantaina voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.

 • Professori Bengt Holmströmin budjettinäkemykset. Tuore talousnobelisti oli juuri eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuultavana ja hänen näkemyksiään kuullaan myös Ajantasassa tuoreeltaan. Alt-right. Mikä on tämä Yhdysvaltain äärioikeistolainen liike, joka kutsuu itseään vaihtoehdoksi? Populismitutkija Niko Hatakka Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta kertoo. Uudet virret. Sunnuntaista alkaen kirkoissa soitetaan ja lauletaan uusia ja ehkä aiempaa menevämpiäkin virsiä. Kansanradion vastaus virkamiespostista. Väestörekisterikeskuksen johtaja Janne Viskari vastaa Kansanradion äänestyksen tällä kertaa ylivoimaisesti voittaneeseen kysymykseen: Miten viranomaisposti toimitetaan jatkossa perille, jos vastaanottajalla ei ole sähköpostia? Musta perjantai ja Älä osta mitään samana päivänä. Kauppa yrittää juurruttaa Suomeenkin amerikkalaisen joulukaupan avajaispäivän - niin sanotun Black Fridayn, mutta tänään vietetään myös "Älä osta mitään" -päivää. Mitä tästä pitäisi kuluttajan ajatella? Toimittaja Iida Ylinen.

 • Israelissa palaa maa. Israelissa on laajoja maastopaloja etenkin Haifan seudulla ja kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet lähtemään palojen tieltä.Tilanteesta kertoo Tel Avivista Suomen Israelin suurlähettiläs Anu Saarela. On YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Ajantasassa haastatellaan toiminnanjohtaja Elina Multasta YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Suomen yksiköstä ja suunnittelija Leena Marila Penttistä Ensi- ja turvakotien liitosta. Hyvä joulumieli -keräys alkaa. Keräyksestä kertoo Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Milla Kallioniemi. Hallitus esitteli eilen kansallisen energia- ja ilmastostrategiansa. Vuonna 2030 Suomessa on muun muassa tarkoitus olla vähintään 250.000 sähkökäyttöistä ja vähintään 50.000 kaasukäyttöistä autoa. Haastattelussa kansanedustajat Katri Kulmuni Keskustasta ja Satu Hassi Vihreistä sekä Öljy- ja biopolttoaine ry:stä toimitusjohtaja Helena Vänskä. Koillisväylää hyödyntämään. Mitäpä jos Koillisväylälle Aasian ja Euroopan välille rakennettaisiin nopean tietoliikenteen valokuitukaapeli vastaamaan nopeasti kasvavan tietoliikenteen tarpeisiin? Selvitysmiehet Paavo Lipponen ja Reijo Svento ovat aamulla luovuttaneet Koillisväylän kaapelihankkeen kansainvälisen yhteistyön edellytyksiä käsittelevän selvityksensä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille. Valepalotarkastajat hormien omistajien kimpussa. Pohjois-Karjalasta tunnetaan jo kymmeniä tapauksia valepalotarkastajista, jotka kauppaavat omakotiasujille ylihintaisia ja tarpeettomia savupiippupalveluja. Toimittaja Iida Ylinen.

Klipp

 • Menestystarina on jo nyt taattu, mutta uusia kehityssuunnitelmia on paljon mielessä, kertoo Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen. -Kutkuttaa ajatus, miksi emme myisi museokortti-ideaa muihin Euroopan maihin!
  Kirkkaankeltainen, pankkikortín kokoinen, mutta kokoaan suurempi museokortti on ollut Suomessa menestystuote. Viime kesästä puhuttiinkin kaikkien aikojen museokesänä. Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Guggenheim olisi tuonut Helsingille erottuvuutta, arvostusta ja turistien tarvitsemia uusia kokemuksia, harmittelee brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Repo.

  Helsingin valtuusto päätti illlalla selvin äänin 53-32, että Guggenheim-museota ei rakenneta. Hanketta mm. pidettiin liian kalliina Helsingille, sen rahoituspohjaa ja todellisia kustannuksia veronmaksajille epäiltiin ja ulkomaisen museon rakentamista näyttävälle paikalle Helsingin keskustaan arvosteltiin.

  - Suomea on erittäin vaikea markkinoida pelkkänä Suomena vaan tarvitaan jotain muutakin. Saunat ym helsinkiläiset brändit ovat aika tuntemattomia maailmalla. Suomen täytyy tarjota luontokokemusten lisäksi bling-blingiä mm. aasialaisille turisteille. Olemme erittäin hyviä brändin tekijöitä, mutta brändit tarvitsevat isompia markkinointipanostuksia.
  -Slush-sukupolvi haluaa ostaa sushia eikä raakaa kalaa. Nuoret haluavat brändätyn konseptin, jossa on design-elementit mukana. Se ei ole hintaan kytketty vaan vetävä brändi voi olla halpakin, jos siinä on vaan miellyttävät elementit mukana, tietää markkinoinnin dosentti ja brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Repo.

  Toimittaja on Jari Mäkäräinen.

 • Sipilä kommentoi syytöksiä, joiden mukaan hän olisi yrittänyt vaikuttaa Yleen.

 • Syömishäiriöt ovat psykosomaattisia kehon ja mielen sairauksia. Niiden taustalla on psyykkistä pahoinvointia, joka ilmenee häiriintyneenä syömiskäyttäytymisenä ja muutoksina sairastuneen fyysisessä tilassa. Käyttäytyminen on epänormaalia erityisesti suhteessa ruokaan, painoon ja liikuntaan. Myös käsitys itsestä ja omasta kehosta on usein vääristynyt.

  Tapaamme syömishäiriöön 19-vuotiaana sairastuneen nuoren naisen, "Annin". Tampereella tällä hetkellä työskentelevän naisen sairastumisessa urheilulla oli merkittävä osuus. -Alun hurmion jälkeen tunsin itseni sairaaksi vanhukseksi enkä elinvoimaiseksi nuoreksi, kertoo “Anni”.

  Sitä ennen äänessä Reita Nyberg, jonka tytär sairastui syömishäiriöön kahdeksannella luokalla. Paranemisprosessi kesti vuosia ja vasta tänä keväänä tytön voidaan sanoa olevan terve. Muun perheen tuki ja sitoutuminen oli kokonaisvaltaista, kertoo äiti Reita Nyberg.

  Toimittaja on Kaisu Jansson.

 • -Alt-right on termi, joka ei varsinaisesti tarkoita mitään vaan termin käyttäjä ja tulkitsija voi ladata kulloiseenkin haluamansa merkityssisällön, avaa tutkija Niko Hatakka.
  Yhdysvaltalaisesta alt-right-liikkeestä kirjoitettiin tällä viikolla enemmän myös Suomessa, kun Washingtonissa alt-rightin edustajat äityivät Heil Trump -huutoihin kädet ojossa natsitervehdykseen. Millainen on alt-right, alternative right eli vaihtoehtoinen oikeisto. Haastattelussa on tutkija Niko Hatakka Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Ajantasan Iida Ylinen haastattelee.

 • -Avun hakeminen ei ole häpeä vaan iso rohkeuden osoitus. Se on osoitus siitä, että aina on toivoa. Usein häpeä hälvenee, kun hakee apua, sanoo suunnittelija Leena Marila-Penttinen Ensi- ja turvakotien liitosta.
  - Meidän on rikottava hiljaisuus välkivallasta. Tähän tarvitaan meitä kaikkia eikä vain naisia, jotka ovat kokeneet väkivaltaa. Voimme vaikuttaa omalla toiminnalla puhumalla asioista avoimesti. Nyt Suomessa on tapahtunut edistymistä, aiheesta puhutaan enemmän kuin ennen, kiitos tv:n keskusteluohjelmien, sanoo toiminnanjohtaja Elina Multanen YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenista.

  Tänään vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Suomessa mukana kampanjoimassa ovat mm. Amnesty International, Naisten Linja, Monika-naiset ja Lyömätön Linja, YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ja Ensi- ja turvakotien liitto. Miten väkivaltaa on saatu kitkettyä meillä tai maailmalla?

  Toimittaja on Ajantasan Iida Ylinen.

 • -Asejärjestelmiin tulee koko ajan lisää älyä. Vedenalaiset miinanraivausrobotit ovat jo tätä päivää ja esimerkiksi hornettien suojatoimenpiteet ovat jo pitkälle automatisoituja. Panssarivaunut ovat sitten seuraavana vuorossa, kertoo sotilasprofessori Mika Hyytiäinen.

  Robotiikka ja älykkäät järjestelmät tekevät tuloaan tai ovat jo osin tehneetkin tulonsa myös sodankäyntiin ja asejärjestelmiin. Tulevaisuudessa voi olla, että asekalusto ei toimi pelkästään automaattisesti, vaan jopa autonomisesti eli itsenäisesti, myös päätöksiä tehden. Asiaa valottaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Mika Hyytiäinen. Toimittaja on Tuukka Pasanen
  Kuva: Puolustusvoimat

 • Helsingin ja Tallinnan välille on pitkään kaavailtu rautatietunnelia Suomenlahden alitse. Miltä tunnelin tilanne tällä hetkellä näyttää ja olemmeko moista yhteyttä manner-Eurooppaan todella saamassa?
  Tallinna on lähempänä pääkaupunkiseutua kuin kotimaan muut suuret kaupungit, mutta liikenneyhteydet ovat hankalammat - luonnollisista syistä. Helsingissä järjestettiin seminaari, jossa on pohdittu Suomenlahden ylittävän liikenteen sujuvoittamista. Joko lapiot otettiin esille, siitä kertoo toimittaja Markus Myllyoja. Äänessä myös Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, FinEstLink-projektia vetävä Kari Ruohonen Uudenmaan liitosta sekä Ajantasan juontaja Tuukka Pasanen.

 • Puista pudonneet lehdet päätyvät tällä hetkellä usein kompostiin tai poltettaviksi. Teknologian tutkimuskeskus VTT etsii nyt lehdille uutta käyttöä teollisuuden raaka-aineena, sillä ruskan lehdistä on mahdollista uuttaa erilaisia ainesosia esimerkiksi kosmetiikkaa ja tekstiilien värjäystä varten. VTT kehittää parhaillaan lehtien käsittelymenetelmiä eri ainesosien talteen saamiseksi. Toimittaja Mira Stenström tapasi VTT:n erikoistutkijan Liisa Nohynekin ja johtavan tutkijan Anna-Stiina Jääskeläisen.

 • Uudellemaalle Vihtiin perustettiin vuosi sitten Riuttarannan vastaanottokeskus seurakunnan leirikeskuksen tiloihin. Turvapaikanhakijoille järjestettiin heti erilaista tekemistä, pihansiivoamisesta alkaen.
  Sittemmin seurakunnan kirkkoherra keksi järjestää vapaaehtoisille turvapaikanhakijoille metsänraivauskurssin, joka sai osakseen suursuosion. Tämä hanke noteerattiin muuallakin ja vastikään Suomen metsäyhdistys huomioi tunnustuspalkinnollaan seurakunnan aktiivisuuden. Talvella lopetetun Riuttarannan vastaanottokeskuksen johtaja, johtava diakoni Päivi Tapaninen kohtasi turvapaikanhakijoiden työllistämisen vaikeudet silmästä silmään. Työhaluisten ohjaaminen työhön osoittautui erittäin vaikeaksi ja vähintäänkin työlääksi tehtäväksi.
  Toimittaja Olli Ihamäki

 • Kansaneläkelaitos Kelan uusi pääjohtaja, Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen ei alentaisi diabeteslääkityksen korvaustasoa. - Olemme tekemässä diabeteksestä uutta kansansairautta, sillä diabeteslääkitystä ei käytetä sitä ehkäisevässä mielessä vaan sairastutaan siihen kroonisesti. Tässä vaiheessa en alentaisi diabeteslääkkeen korvaustasoa.
  Aaltosen mukaan lääkkeet yleisesti ottaen maksavat meillä liikaa eurooppalaisessa vertailussa. Toimittaja on Jari Tanskanen.

 • -Toivo siitä, että Trump tuo vaurautta yhdysvaltain työväenluokalle elää vahvasti. Unohdetun kansan suosio vaihtuu helposti raivoksi, jos vaalilupauksia ei täytetä, pohtii Helsingin yliopiston professori Mikko Saikku. Miltä Yhdysvaltain vaalitulos näyttäytyy yhden yön pureskelun jälkeen? Toimittaja on Aki Laine.

Lyssna också