Vega Eftermiddag

to 20.10.2016

 • 57 min
 • utgått

Programvärdar: Joakim Rundt och Magnus Hansén.

Sändningar

 • to 20.10.2016 16.12 • Yle Vega Östnyland

Avsnitt

 • I Slaget efter 12 diskuterades presidentvalet som ordnas i Finland om ett knappt år. Vilka frågor kommer att prägla upptakten till presidentvalet och hur ser kandidatläget inom de olika partierna ut just nu?

  Yle Sportens Mikael Oivo är på plats vid skid-VM i Lahtis och avger en färsk rapport om läge, stämningar och kommande höjdpunkter.

 • Från och med idag kan homosexuella par gifta sig. Med anledning av det här tar Thomas Silén en titt bakåt på övriga lagar som stiftats, som idag kan te sig mer än självklara.

  Mediepersonligheten Axl Smith fick ett drygt år villkorligt fängelse och blir skadeståndsskyldig på 100 000 euro för 30 fall av att ha smygfilmat när han ligger med folk. I domen heter det att straffet blir lindrigare än vad åklagaren kräver eftersom "han fått utså så mycket dålig publicitet" - hur ser professor i straffrätt, Dan Frände, på det här?

 • Jens Berg meddelade idag att han avgår som vd för KSF-media, men vad ska han göra nu?

 • I dag går tidsfristen ut för att anmäla sig som kommunalvalskandidat i valet 2017. Hur stort är intresset i år? Kommunforskare Siv Sandberg svarar.

  Leif Lampenius och Glenn Lindholm rapporterar direkt från skid-VM i Lahtis.

 • Vi hör en bit ur dagens debatt med De äldres råd som funderar på om vi lever i ovanligt oroliga tider.

  Skarv på agendan. Kenneth Nordberg vid Åbo Akademi i Vasa, publicerade för en dryg månad sedan en rapport om skarven och han finner ingen enkel lösning på skarvproblematiken.

  Programvärd: Magnus Hansén

 • Linnea Portin och Alfred Backa sitter i Yle Vegas måndagspanel och har valt varsin god och dålig nyhet som de presenterar för lyssnarna och för programvärden Magnus Hansén.

  NASA har meddelat att de för första gången någonsin ska skicka iväg en rymdsond mot solen. Marcus Rosenlund berättar vad det här handlar om.

 • Man kan säga att vi har oljekällor i våra hem. Allt som är gjort av plast är gjort av olja. Och tillgången på olja är begränsad. Alltså är det ganska fiffigt att ta tillvara plastföremål och återanvända dem.

  I vissa mellaneuropeiska länder har man återanvänt plast från hushållen redan i 25 års tid.

  I Finland började vi ifjol.

  Nu kan schampoflaskor, yoghurtburkar, smöraskar och påläggsaskar göras om till t.ex. tvättfat för bastun eller förvaringslådor för skåpet.

  Reporter Ulrica Fagerström.

 • Nu ska vi hälsa på hemma hos en familj som på vår begäran har testat att sortera hushållets plastförpackningar under en februarivecka.

  Hanna Lönnfors med familj i Borgå nappade på idén.

  Veckan efter var det dags för bokslut. Hur gick det?

  Ulrica Fagerström intervjuar.

 • På varje finländsk ort med över 10.000 invånare finns minst en insamlingspunkt för plastinsamling. Totalt är de 500 stycken i Finland. Utöver dessa finns det även på sina ställen lokal fastighetsnära insamling som t.ex. i Helsingfors där ett sådant testprojekt pågår i år.

  Men vad händer efter att plasten samlats in? Jo den körs till fabriken Ekokem i Riihimäki.

  Ulrica Fagerström har talat med produktchef Mikko Koivuniemi som är nöjd med hur hela kedjan nu fungerar efter vissa förseningar ifjol med insamlingskärlen.

 • I ett tidigare inslag hörde vi hur den insamlade hushållsplasten behandlas på Ekokem och görs om till granulat, små plastbitar som man kan göra nya plastföremål av.

  Nu ska vi förflytta oss till en av industrierna som gör just det.

  Monica Slotte vid Yle Västnyland har besökt Orthex i Lojo och träffat vd Alexander Rosenlew.

 • Vi har i några inslag pratat om plastsortering i Finland för tillfället och nu ska vi avrunda med lite framtidsutsikter.

  Men i den delen börjar vi med hur plastsorteringen bekostas.

  I första hand är det alltså de företag som själva använder plastförpackningar som betalar för att de återvinns.

  Ulrica Fagerström intervjuar Peter Rasmussen på Finlands returplast.

 • Dagens största nyhetshändelser och viktigaste samtalsämnen.

Klipp

Lyssna också