YleX Etusivu

on 19.10.2016

 • 1 t 57 min
 • utgått

Keskiviikkoa Etusivusta! Pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön minimipalkka? Varsinkin nuoret ovat Ylen tuoreessa kyselyssä minimipalkan kannalla. Entä millaisen kuvan kannattaa antaa itsestään työhaastattelussa? Voittaako sporttinen suorittaja rekrytoinnissa juhlivan rokkidiggarin? Henkka ottaa selvää äärimmäisyyksien yhteiskunnasta. Studiossa Eve ja Hanna!

Sändningar

 • on 19.10.2016 10.59 • YleX

Avsnitt

 • Se on jussi nyt! Juhannusaattoa kanssasi viettävät Hanna ja Silja. Käynnissä on Kansanradio 3.0, jossa pohditaan muun muassa seuraavia kysymyksiä: Onko alkoholi hyvä lahja juhannusjuhlien isäntäparille? Ovatko suomalaiset oikeasti niin luontevia alastomuuden suhteen kuin annamme maailmalle ymmärtää? Ja onko Jucci Kouvolasta sittenkin Etusivun Jussi?

 • Hyvää juhannuksen aatonaattoa! Etusivussa puhetta festareiden artistikattauksista: onko liian monella festarilla liian samanlainen esiintyjäkaarti? Haittaaks se? Lisäksi perehdymme lukupiirissä diipimpään kamaan eli moraalifilosofiaan! Millaisia pohdintoja liittyy atomipommin käyttöön? Luvussa siis Jonathan Gloverin Ihmisyys ja lukuvieraana Uuden musiikin iltavuoron Ida Karimaa. Studiossa Hanna ja Henkka.

 • Kivaa keskiviikkoa! Tänään puhutaan meidän ihmisten joukkosieluista: miksi seuraamme johtajaa? Lisäksi selvitimme töiden hankkimista. Se ei ole aina helppoa, mutta mitä jos on vielä kehitysvammainen? Etusivun Silja selvitti miten kehitysvammaiset työllistyisivät paremmin. Lisäksi puhetta veroja pakoilevista futaajista ja alkoholilaista. Studiossa Henkka ja Hanna

 • Tiistain kunniaksi Etusivu on filosofisissa fiiliksissä - mitä onni oikeastaan on? Milloin sen saavuttaa ja kannattaako sitä tavoitella? Osa perussuomalaisista ryhtyy tavoittelemaan poliittista onnea uudessa yhdistyksessä nimeltä Sininen tulevaisuus. Kuka saa tulla Helsinki Pride -juhlaan? Hannan ja Henkan kysymyksiin vastaan Hesetan toiminnanjohtaja Aaro Horsma. Pohdinnassa myös, saako supersankarileffoista poistaa seksin ja väkivallan.

 • Juhannusviikko, woop woop! Vihreillä on uus pj, joka haluaisi nostaa ympäristöliikkeestä lähteneen puolueen pääministeriskabaan mukaan. Etusivun Hanna ja Henkka arvioivat puolueen mahiksia! Ilmassa myös poikkeustilan tuntua: miten sä olet varautunut mahdolliseen zombie apocalypseen tai siis pari päivää kestävään sähkökatkoon? Puhetta myös pienen ihmisen voitosta suuryrityksistä sekä kapitalistisesta korkeakoulusysteemistä.. 

 • Parasta perjantaita just sulle! Tänään puhuttavat lukioiden pääsyrajat: onko niissä enää järkeä? Onko yli yhdeksän keskiarvon vaativa lukio parempi kuin kasin lukio? Hanna tapasi kaksi nuorta taiteilijaa Generation2017-näyttelystä. Miten "uusi sukupolvi" eroaa aiemmista? Lisäksi puhetta maailman tylsimmästä kisasta eli vihreiden pj-vaihdoksesta sekä julkisista nöyryytyksistä. Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Sehän on torstai, terve! Tänään on hyvä päivä kaivaa foliohatut esille ja puhua salaliittoteorioista. Oliko koko alkuviikon hallituskriisi vain poliittinen näytlemä? Onko taustalla salaliitto? Ohjaileeko illuminati tätäkin? Henkka on puolestaan perehtynyt valehtelemisen historiaan: miksi me ihmiset valehdellaan jatkuvasti toisillemme? Jussi taas ihmettelee roaming-maksujen poistosta EU-alueella syntynyttä sotkua - ei taida onnistua nettisurffailu suomalaiselle ihan niin kätevästi kuin alunperin oli tarkoitus.

 • Kivaa keskiviikkoa! Teknologia alistaa meidät, ja siitä on osoituksena Helsingissä twiittaava yrttitarha. What? Tätä selvitellään klo 12 jälkeen. Viime päivinä suomalaisessa politiikassa on ollut melkonen hurlumhei-meno! Ensin persujen puheenjohtaja vaihtui, jonka jälkeen tapahtui Soinin imperiumin vastaisku! Onko hallituskriisi lisännyt vai vähentänyt sun kiinnostusta politiikkaan? Lisäksi puhetta siitä, miksi vielä vuonna 2017 Finnairilla on rekryvaikeuksia tatskojen vuoksi. Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Ihanaa tiistaita! Mikä merkitys taloustilanteella on siihen, millaisia ihmisiä meistä tulee? Näkyykö laman tai nousukauden merkit vaikka ihmisten tulevaisuuskäsityksessä? Tällaista pohditaan tänään Etusivussa! Lisäksi Henkka arvioi arkkivihollisensa VR:n ja Postin toimia. Puhetta myös hallituskriisistä sekä suomalaisten sitoutumisesta Salkkareiden pariin! Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Mahtavaa maanantaita! Ekana puhetta viikonlopun pääuutisesta: Miksi perussuomalaiset siirtyivät Halla-ahon aikakauteen? Etusivun lukujengillä on takana reilu sata sivua Jonathan Gloverin Ihmisyys-kirjasta, opuksen antia analysoimassa myös Uuden musiikin iltavuoron Ida Karimaa. Kun Huuhkajat eivät näytä menestyvän, pitäisikö Suomen vain luovuttaa futismenestyksen tavoittelu? Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Perjantaii! Miten käy tubettajalle, joka joutuu oikeisiin töihin? Ja mitä ne "oikeat" työt on? Sitä selvitellään klo 12 jälkeen, Henkan kanssa raksalla on Tume! Ilmiöiden nimeäminen oikein on tärkeää, jos ongelmiin halutaan tosissaan puuttua. Sen todistaa manspreadingin vastaisen työn voittokulku! Lisäksi olemme vaalipäissään: on brittien yllätysvaaleja sekä persujen pj-kisa viikonloppuna. Studiossa Hanna ja Henkka.

 • Kivaa keskiviikkoa! Lähtisitkö Tšetšeniaan jos Venäjän ulkoministeriö kutsuisi? Tätä pohditaan Etusivussa tänään. Liikunnanvihaajaksi ilmoittautunut Hanna yrittää löytää itselleen sopivan liikuntalajin Unelmien liikuntapäivä -tapahtumaa tekevän Elina Höltän avulla. Sekin selviää tänään! Lisäksi puhetta kauneusihanteista ja maailmantalouden valheista. Studiossa Henkka ja Hanna.

Klipp

 • Miesten jalkapallon A-maajoukkueella ei mene tällä hetkellä kauhean vahvasti. Kuudesta MM-karsintaottelusta viisi on päättynyt tappioon, yksi tasapeliin. Huuhkajien edesottamukset saivat YleX Etusivun pohtimaan sitä, pitäisikö Palloliitto kokonaan alasajaa ja keskittyä jalkapallon sijaan vaikka krikettiin?

  Kuva: Artem Besedin ratkaisee 1-2 voiton Ukrainalle FIFA World Cup 2018 -karsinnoissa. Mika Kanerva/Lehtikuva

 • Verkkojulkaisu Long Play paljasti, että poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä käydään avoimen rasistista keskustelua. Ryhmässä on kommentoitu muun muassa turvapaikanhakijan hirttäytymisyritystä Helsingin Rautatieasemalla toteamalla, että "edes tota ne ei osaa" ja "kelvottomalta yritykseltä näytti". YleX Etusivu otti yhteyttä poliisitarkastaja Måns Enqvistiin ja kysyi, miten rasistisiin kommentteihin aioitaan puuttua.

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi saivat vieraakseen Lauri Reuterin, joka on ollut kehittämässä soluista ruokaa kasvattavaa bioreaktoria. Lauri on valittu NASAn nuorten visionäärien kesäkurssille.

 • Depressiopäiväkirjat-podcastsarjassa omista kokemuksistaan kertova toimittaja Anni Saastamoinen vierailu YleX Etusivussa.

 • YleX Etusivun Jussi ja Henkka saivat vieraakseen Yle Urheilun urheilutoimittajan Sami Laineen. Hänen kanssaan keskusteltiin Suomen pelityylistä Jääkiekon MM-kisoissa sekä valmentajan asemasta Suomessa.

 • ”Pelokas journalisti ei voi palvella yleisön etua”, sanoo YleX Etusivun vieraaksi saapunut Salla Vuorikoski.

  Yleisradiosta irtisanoutui viime vuoden loppupuolella journalisteja, jotka sanoivat että syynä ovat erimielisyydet sanavapaudesta ja ongelmat Ylen riippumattomuudessa. Julkisuudessa kritiikki henkilöityi erityisesti Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaan ja vastaavaan päätoimittajaan Atte Jääskeläiseen, jonka sanottiin taipuneen pääministerin painostukseen. Ylegate-niminen kirja, jota Vuorikoski on ollut mukana toimittamassa, pureutuu näihin asioihin. YleX Etusivussa ääneen pääsee myös Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

 • "Me ei pelata teitä varten." Juha-Matti Aaltosen luultiin kohdistaneen sanansa Suomen kansalle, kun hän olikin suunnannut puheensa urheilutoimittajillemme. YleX Etusivu tulkitsi tarkoituksella kiekkoilijan puheita väärin ja lähti pohtimaan, että ketä varten se Suomen jääkiekkojoukkue oikein pelaa? Kuva: Lehtikuva

 • HAM-galleriassa on näytillä Kimmo Modigin Siksikö olen paperia -taidenäyttely. Taiteilija haluaa todella yksinkertaisilla töillään "alentaa standardeja, ja vaatia itseltään ja muilta vähemmän." YleX Etusivun Hanna kävi tutustumassa näyttelyyn ja kysyi Modigilta muun muassa sitä, onko taidenäyttelyyn jätetty ananas taidetta.

 • Jatkuvaa ruuan ja syömisen suunnittelua ja kurinalaista treenaamista vain jotta menestyisi kisassa, jossa esitellään lihaksia. Bikini fitness saattaa lajia tietämättömälle näyttäytyä lajina, jossa ei ole mitään järkeä. Mitä mieltä tästä kaikesta on lajin viime vuotisista SM-kisoista kultaa napannut Johanna Hermans?

 • Helsingin Sanomat kertoo 33-vuotiaasta Hille Häkkisestä, joka kolmekymppisenä sai "kirkkaan halun" vaihtaa alaa ja opiskella arkkitehdiksi. Artikkeli innosti Etusivun Henkan ja Hannan pohtimaan alan vaihtoa ja sitä, miten korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöt sekä leikkaukset aikuiskoulutukeen ovat tehneet siitä entistä vaikeampaa. Toimittajat yrittivät keksiä ideoita opinahjojen käyttöön, joilla ihmisten uudelleenkoulutustarve vähenisi.

 • Miten toimia jos huomaat, että läheisellä ei mene henkisesti hyvin? Suomen mielenterveysseura tarjoaa ilmaisia kursseja, joilla opetetaan mielenterveyden ensiaputaitoja.

 • Mitä kristillisdemokraatit tarjoaa nuorille äänestäjille? Mistä tiedämme, että lupaus pitää? Entä kuinka pitkä matka kotikunnasta saa 16-vuotiaalla olla lähimpään amikseen? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Vuorossa kristillisdemokraattien Remo Ronkainen.

Lyssna också