Radio Suomi Rovaniemi

Täällä Pohjois-Norja 20.9. - Riitta Leinonen

 • 7 min
 • utgått

Lääkärit lakkoilevat Norjassa. Karhu liikkuu Tromssan päätien E8 varrella. Lyngenin ensimmäinen whiskypanimolla ensimmäinen myyntituote, akvaviitti toimitettiin Hurtigrutenin laivalle myyntiin. Riitta Leinoselle soittaa Jarmo Siivikko.

Sändningar

 • ti 27.9.2016 13.31 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Murmanskissa ukkosti ja salamoi viime lauantaina. Suomen konsulaatti järjestää suomalaisten elokuvien esityksiä, avajaiset pidettiin sunnuntaina. Murmanskin koululaiset voittivat Intiassa käydyn Maailman robotiikka -kilpailun. Riina Gusevalle soittaa Anni Tolppi.

 • Politiikan ja tiedotusvälineiden suhde on aina mielenkiintoinen. Merkkihenkilötkin kompastelevat kummallisissa tilanteissa. Tästä puhuu pakinassaan Lapin kansanedustaja Markus Mustajärvi.

 • Tyko Sallinen (1879–1955) on suomalaisista taiteilijalegendoista suurin ja värikkäin, Suomen August Strindberg ja Edvard Munch. Hän on yhä suomalaisen taiteen suuri mysteeri, aikansa taiteen uudistaja, kapinallinen, proletaari ja nero, mutta myös ihmishirviö ja uhri. Ja lopulta hän oli suomalaisista suomalaisin, taiteilijana kansakunnan kaapin päälle nostettu ihailtu mestari. Tuula Karjalaisen kirjoittama elämäkerta 'Tyko Sallinen - Suomalainen tarina' osoittaa, miten Tyko Sallisen ja hänen perheensä elämänvaiheet kytkeytyivät tiiviisti ajan lakeihin ja moraalikäsityksiin. Kirjan esittelee Juha Pikkarainen. (Kuva: Kustannusosakeyhtiö Tammi)

 • Itsenäisyyspäivänä pitää syödä suomalaisittain juhlallisesti. Hirvenpaistia juhlavampaa ruokaa saa hakea, eikä aivan pian löydä. Marttakeittiössä on tänään erikoisjakso. Kemijärveläinen Ylikylän metsästys- ja kalastusseura ry. on lahjoittanut tänään valmistettavan hirvenpaistin. Seuran miehet ovatkin katsomassa miten paisti tehdään. Marttakeittiössä tuttuun tapaan ovat myös martta Eeva-Maija Laurila ja Juha Mäntykenttä. Aamu avataan poikkeuksellisen mukavasti. (Kuva: Tuomo Erkinharju)

 • 'Unelma lohen paluusta' -sarjassa on useamman kerran mainittu uudissana mätirasia. Mitä mätää siinä rasiassa on, että miesten pitää puhua siitä alvariinsa? Mätirasia on lohen ja taimenen lastenkoti, pahvinen rasia, johon mäti laitetaan kehittymään. Sen jälkeen mätirasia viedään hiekkapohjaiseen koskeen. Rasia suojelee kalanpoikasia pedoilta. Pahvisen mätirasian kehittäjä, iktyonomi Manu Vihtonen Kouvolasta, sanoo, että käytetty mätirasia on ekologinen ja se lahoaa luonnossa. Rasia on myös halpa keino auttaa joen kuntoutumista. (Kuva: Aki Janatuinen)

 • Ruotsin hallitus nosti hyllylle Suur-Norlannin läänihankkeen. Charlotte Kalla romahti Rukan MC-hiihdoissa. Ann-Helén Laestadius palkittiin nuorisokirjallisuuden August-palkinnolla. Bertil Isakssonille soittaa Kimmo Hiltula.

 • Norjan hallitus ja tukipuolueet ovat neuvotelleet jo neljä viikkoa, eikä vieläkään sopimusta ensi vuoden budjetista, pääministeri joutui keskeyttämään Pohjois-Norjan vierailun kriisikokouksen vuoksi. Black Friday on myös ennätyksellinen kolaripäivä. Lufthansan ensimmäinen suora lento Tromssaan tapahtui isosta lakosta huolimatta. Riitta Leinoselle soittaa Jarmo Siivikko.

 • Äitienpäivää juhlittiin marraskuun viimeisenä sunnuntaina, 27.11. Murmanskiin valitaan uutta kaupunginjohtajaa. Osmo Kolulle soittaa Anni Tolppi.

 • Ajankohtaisista kala-asioista puhuu pakinassaan Lapin kansanedustaja Eeva-Maria Maijala.

 • Romaani muutamasta kuohuvasta viikosta Euroopan hulluna vuonna, valheista ja hylkäämisistä mutta myös uudelleen viriävästä toivosta. Sirpa Kähkösen kirjan on avannut Juha Pikkarainen. (Kuva: Otava)

 • Toivottavasti arktinen keskus saa lisää rahoitusta ja pysyvän aseman eurooppalaisena keskuksena Rovaniemellä. Tätä mietinnössäni ajan, sanoo pakinassaan eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen.

 • Pieniä pikkujouluja voi pitää myös itse. Pienissä pikkujouluissa tarjotaan pientä syötävää. Mantelikorput ovat sopivia syötäviä ei niin suuriin jouluihin. Martta Eeva-Maija Laurila lisää sokeria jauhoihin. Juha Mäntykenttää se miellyttää kovasti.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Sodankyläläinen Inga Huttunen on koiraihminen viimeisen päälle. Inga on koirahoitolayrittäjä ja hänen hoiviinsa päätyvät myös kaikki Sodankylän löytöeläimet. Mutta eipä siinä kaikki. Omiakin koiria on kolme, kennelnimiä löytyy talosta kaksin kappalein ja itse asiassa kun Inga kävi armeijan 90-luvun lopun paukkupakkasten aikaan, oli inttikaverinakin oma koira Kapu. Inga Huttusta haastattelee Bikka Puoskari.

 • Rovaniemellä ovat alkaneet purkutyöt entisen Luonto-opiston alueella Ojanperällä. Purettavana on lukuisia asuinrakennuksia, kasvihuoneita ja opetustiloja. Tilalle on tulossa asuinalue. Purkutyöt alkoivat paritalosta, jossa rovaniemeläinen Sari Hänninen asui perheineen 15 vuotta. Kuuntele Sari Hänninen muistoja ja ajatuksia alueen tulevaisuudesta. Toimittaja: Marjukka Talvitie.

 • Läskipyöräilyn aloittaminen talvella on helpompaa, kun lumi peittää kannot ja kivet. Rovaniemeläiselle Heikki Stöckellille maastopyöräilystä on vähitellen tulossa ammatti. Hän vie kaikenikäisiä niin aloittelijoita kuin kokeneitakin pyöräilijöitä Ounasvaaran maastoon sympaattisilla paksurenkaisilla. Heikki vetää läpi talven myös Ounasvaaran ladun yhteislenkkejä 'Läskilenkkejä'. Toimittaja: Sirkku Savusalo.

 • Rovaniemen Oikaraisesta kotoisin oleva Jenni Ranta on vasta 22-vuotias, mutta jo opinkäynyt vaatturi. Kauan haaveiltu toive toteutui, kun hän sai ommeltavakseen iltapuvun Linnan juhliin. Hillevi Antikainen haastattelee.

 • Rovaniemeläispariskunta Rauno Rantaniemi ja Hilpi Ahola ovat niitä lappilaisia, jotka pääsevät tänä vuonna presidentinlinnaan valtakunnan ykkösjuhliin. Molemmat ajavat päivätyönsä ohella uutterasti kehitysvammaisten asiaa kohti tasavertaisuutta. Hillevi Antikainen haastattelee.

 • Ulla Aatsinki on sallalaissyntyinen filosofian tohtori ja historiantutkija. Hän vietti vuoden stipendiaattina Michicanin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Ulla meni valtoihin juuri, kun Obama valittiin presidentiksi ja seurasi tarkasti, miten amerikkalaiset ottivat vastaan uuden sairausvakuutuksen, joka muistuttaa hiukan pohjoismaista hyvinvointivaltion turvaverkkoa. Ulla Aatsinkia hämmästytti se, että kaikkein köyhimmät osoittivat mieltä Obamacarea eli Obaman sairausvakuutusta vastaan, vaikka juuri he voisivat hyötyä siitä eniten. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva Brockway Mountainin huipulta, joka muistuttaa lappilaista maisemaa. Kuvaaja: Ulla Aatsinki)

 • Liikunnanohjaaja Tommi Kangas vie rovaniemeläisessä Hillankukka-hoivakodissa asuvan Kauko Melamiehen lenkille kaksi kertaa viikossa. Tommi ja Kaisa Kankaan yritys tarjoaa ulkoilupalveluita myös kotona asuville vanhuksille ja mielenterveyskuntoutujille. Toimittaja Sirkku Savusalo lähti lenkille Tommin ja Kaukon kanssa.

 • Torstaiaamuna pitkä odotus on päättynyt, kun marraskuu hellittää otteensa ja päästään taas avaamaan joulukalenterien luukkuja. Kalentereita on moneen junaan, mutta niin on meitä joulukalenteri-ihmisiäkin! Kovimmat jouluihmiset pyöräyttävät itse joulukalenterin tai useammankin joka joulu. Lukuisia kalentereita on syntynyt myös rovaniemeläisen Sanna Aikion käsissä. Bikka Puoskari haastattelee. (Kuva: Heli Kaski / Yle)

 • Lastensuojelun sijaishuollossa kaltoin kohdellut saivat anteeksipyynnön valtiolta. Anteeksipyynnön esitti valtion puolesta perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula lasten oikeuksien päivänä 20. marraskuuta. Rovaniemeläinen professori Vesa Puuronen tuntee hyvin ilmiön, sillä hän julkaisi viime keväänä kirjan 'Yhteiskunnan tahra? - Koulukotien kasvattien kokemuksia' yhdessä Marjo Laitalan kanssa. Puurosen mukaan esimerkiksi koulukotien lasten kohtelu kuuluu pikemmin kauhuelokuvaan kuin kasvatukseen. Tapani Niemi haastattelee.

 • Jorma Luhta on tunnettu pohjoissuomalainen luontovalokuvaaja ja kirjailija. Hän käyttää ammattinimikettä valokuvaprosaisti. Luhta vertaa työtä monipuoliseen säveltäjään, joka säveltää, sanoittaa ja sovittaa teoksensa itse. Valokuvaprosaisti sepittää kokemuksistaan ja tunnelmistaan kuviin sopivan kertomuksen ja viimeistelee sen kirjalliseksi taideteokseksi. Jorma Luhta työskentelee paljon Lapin luonnossa. Hänen varhaisimmat työnsä liittyvät aapasoihin, jotka jäivät tekoaltaiden alle. Taiteilija uskoi kuvaavansa maisemaa paremmin kuin biologi. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva: Jorma Luhta)

 • Vapaaehtoisvoimin toimiva Hope ry. auttaa vähävaraisia lapsiperheitä vapaaehtoisvoimin ympäri vuoden. Rovaniemellä apua saavissa perheissä on nyt yhteensä liki 300 lasta, ja apuhakemusten määrä kasvaa koko ajan. Joulun alla yhdistys kerää joulukalentereita, lasten hartaimpia joululahjatoiveita täyttäviä paketteja ja Joulutarina-teatterilippuja. Bikka Puoskari tapasi Hopen rovaniemeläisen tiimivetäjän Jatta Kivelän. (Kuva: John Birdsall / AOP)

 • Posiolaisen Anetjärven perheen navetasta lähtee hyvänä vuonna jopa yli puoli miljoonaa litraa maitoa maailmalle. Yksi tehokkaimmista maidontuottajista on holsteininlehmä Talvikki, joka aateloitiin lokakuussa satatonnariksi. Talvikki myös poikii ripeään tahtiin lehmävasikoita. Nuorimman nimeksi tärskähti Nonih. Tilan emäntää haastattelee Hillevi Antikainen. (Kuva: Irma Anetjärvi)

Lyssna också