Nyländsk förmiddag

Fiskarsbon Lahja Lehtonen

 • 8 min
 • tillsvidare

Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

Sändningar

 • ti 20.9.2016 11.01 • Yle Arenan

Avsnitt

 • T.f kaplanen Wille Westerholm har ett halvår bakom sig som präst inom Ekenäsnejdens församling. Före det hann han verka som sjömanspräst i Luxemburg i nio års tid. "Ett intressant och givande jobb bland människor i rörelse", säger Wille och använder Finländska sjömanskyrkans egen beskrivning på vem de jobbar för ute i dagens Europa. Människor i rörelse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 11 januari 2017
  - Red.: Bertel Lindell
  - anna.finnila@hel.fi, jere.jappinen@hel.fi

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 11 januari 2017
  - Red.: Bertel Lindell
  - Åsa Larsson längst till höger på fotot

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 10 janujari 2017
  - Idrottskoordinator Björn Nylund, eleven, spelaren och spelplanerare Olivia Biström och resurslärare Kalle Ögland
  - Reporter : Berra Lindell
  ( - Per telefon p g a teknikproblem)

 • - Nyländsk förmiddag måndagen den 9 januari 2017
  - Red.: Berra Lindell

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 9 januari 2017
  - Red.: Berra Lindell

 • Tenalablade och samtidigt också Tenala byaråd fyller i år 20 år. De här två hör ihop, utan det första numret av Tenalablade skulle det kanske inte blivit ett byaråd och utan Tenala byaråd skulle det inte ha getts ut 40 nummer av Tenalablade. Men nu söker Tenalablade ny ansvarig redaktör. Nuvarande eldsjäl, som var med om att grunda såväl byaråd som tidning, har i och med tidning nummer 40 slutat. Det är Börje Broberg, känd också som mångårig radioredaktör i bland annat Västnyland. Tiina Grönroos har träffat Börje:

 • Vad allt bör man tänka på när man har eldstäder eller värmepannor? En hel del, lagen talar sitt entydiga språk ; det är på fastigehtsägarens ansvar att skorstenar vlir sotade och ventialtionsanläggningar plus -kanaler blir rengjorda. För att sotning ska godkännas krävs det att arbetet utförs av ett proffs. Tiina Grönroos hade sotare Tuomas Kytöpuro på besök i sitt hem.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 21 december 2016
  - T.f. kyrkoherde Daniel Björk och diakon Bodil Sandell i Petrus församling i Helsingfors ordnade för sin del inkvartering v. 49, tre av de deltagande församlingarna i Helsingfors är svenska. Drumsö församling inledde hjälpverksamheten vecka 47, och Malms församling avslutar verksamheten vecka 1 nästa år, den 8 januari 2017
  - Reporter direkt : Berra Lindell
  -14' 42"

 • Stora Tallholmen i Hangö är en holme som är mest känd för att Mannerheim ägde den och vistades här under nästan 10 år på 20-talet. Och så ligger den granne med caféet De Fyra Vindarnas Hus.
  Mannerheims sommarvilla hette Stormhälla och här avnjöt han sina lugna dagar efter 30 år i den ryska arméns tjänst och efter insatserna i första världskriget.
  Stormhälla finns inte kvar längre, men ett nytt Stormhälla kommer att resa sig på holmen.
  Stora Tallholmen ägs av syskonen Staffan Tallqvist och Charlotta Tallqvist-Cederholm och de har storstilade planer för den här unika platsen vid havet.
  Här planeras ett ställe för konferenser, möten och familjefester.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 20 december 2016
  - Operation snöflinga inleddes för 48-e gången i lördags, och avslutas på nyårsdagen den 1 januari.
  Hjälpbehövande i jultrafiken kan dygnet runt få hjälp via telefonnummer 0200 - 8080.
  Stefan Ekström, som är verksamhetsledare vid Automobilförbundet, har varit med om Operation snöflinga sedan barnsben, och som vuxen också som vägserviceman.
  Han ställer upp också i år. Red.: Berra Lindell

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också