Nyländsk förmiddag

Folk sörjer på järnvägsstationen

 • 3 min
 • tillsvidare

28-åriga Sami mördades av en nynazist
Förmiddagen i Nyland 19.9 2016
Reporter: Berra Lindell

Sändningar

 • må 19.9.2016 15.50 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Svenska litteratursällskapet samlar tillsammans med Marthaförbundet in info om våra konsumtionsvanor och hur vi återbrukar, donar om och använder på nytt, satsar på begnat och så vidare. Både våra konsumtionsvanor men också inställningen till återbruk har ändrat många gånger om under årens lopp.
  Yrsa Lindqvist som är första arkivarie på Svenska litteratursällskapet har hand om projektet som pågår till 31.5.2017. Redaktör är Tiina Grönroos.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 25 april 2017
  - VD Pia Adlivankin, som nu har varit chef för Borgbacken i snart 3 år, har bland annat återinfört skyltar också på svenska
  - Nytt för i år är attraktionen "Magia"
  - Reporter i direktsändning : Bertel "Berra" Lindell

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 24 april 2015
  - Förutom att "Gusse" Andersson är skådespelare och långfärdsskidåkare, så är han också utbildad sjukhusclown
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • Det närmar sig sommar och premiär för Okänd soldat i Harparskog. Hälften av biljetterna sålda, läktaren färdig. Producent Kerstin Karlberg ger lägesrappor. Redaktör Tiina Grönroos

 • Sven Sid på nostagitripp i och med att Västnyländska ungdomsringen firar 100 år. Sven har varit aktiv inom Raseborgs sommartetare alltsedan 1973. Redaktör är Tiina Grönroos

 • Västnyländska ungdomsringen firar 100 år och ger ut en jubileumshistorik som författaren, historikern och journalisten Christoffer Holm har skrivit. Holm berättar om vissa milstolpar i ringens historia samt hur Raseborgs sommarteater kom till på 1960-talet. Malin Valtonen intervjuar.

 • Som bäst pågår förberedelserna för årets sommarteatrar i Svenskfinland. Men varför vill man lägga massor med tid både under våren och sommaren för att spela teater? Skådespelarna Dan Idman och Patricia Korenius förklarar hur de ser på saken. Malin Valtonen intervjuar.

 • Fortafarande kan man hitta möbler, bildäck, kylskåp, taggtråd, ja allt slag av avfall dumpat ute i naturen. Ändå ligger avfallsstationerna tätt och dessutom har avgifterna för att lämna avfall sänkts.
  Mycket avfall kan också lämnas på stationerna helt gratis.
  Informationen och attitydförändringarna går framåt, men ganska långsamt.
  Redaktör Maria Wasström.

 • En som vågar satsa i krogbranschen är krögaren Dave Huldin. Han hade hand om sommarrestaurangen Knipan i fem års tid. Han skapade populära Sippan vid Rådhustorget i Ekenäs. Han har erfarenhet från krogbranschen både i Norge och Sverige och på Åland och också på restaurangerna ute på Sverigefärjorna.
  I år, inför den stundande sommaren, slår Dave Huldin och hans sambo Ann-Sofi till med att starta upp tre krogar samtidigt. En i Ekenäs och två i Hangö. Alla tre ska ha sitt eget brand.
  På Bossa Nova Beach Club ska gästerna känna sig som en dag på stranden, men förstås med full service där i solstolen eller vid middagsbordet.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det har blivit allt mer populärt att fotografera. Facebook och Instagram har gjort det enkelt att publicera bilder på nätet och det är också bekvämt att knäppa en bild eller flera med mobiltelefonen. Fast allt fler satsar också på en ordentlig kamrautrustning.
  Motiven varierar; det är bilder på barnen, husdjuren, och en massa selfien. Och så finns naturfotograferna som i ur och skur söker sig utomhus för att knäppa årets naturbild.
  Nils Sundberg satt i flera år med i juryn och styrelsen för tävlingen Årets Naturbild. Numera föredrar Nils eller Boijen Sundberg att vistas så mycket tid som möjligt i skärgården för att fotografera fåglar. Redaktör är Tiina Grönroos.

 • "Mentalt tyngre, men fysiskt lättare än vad hade förväntat mig" Så säger Ekenäsbon Susanna Forsell som nyligen återvänt från ett äventyr som heter duga. I fyra dagar har hon åkt hundspann genom Nordnorge och norra Sverige. Hon har övernattat utomhus, till och med under bar himmel och allt det här helt frivilligt.
  Ni kanske minns Susanna. Tiina Grönroos träffade henne i julas, då hade hon just fått veta att hon vunnit i en tävling där det gällde att marknadsföra sig själv på de sociala medierna. De två bästa från 14 länder fick till pris en polarexpedition. Susanna Forsell åkte med som enda finländare faktiskt och så här upplevde hon sina dagar och nätter i snöstorm, sträng köld, men också strålande solsken:

 • En meter under Krämaregatan och Mellangatan i Borgå har man grävt fram någonting som verkar vara en gammal trätrottoar från 1600-talet.Yle Östnylands Hanna Othman har pratat med Museiverkets forskare Petro Pesonen och kan också berätta om andra intressanta fynd i samband med utgrävningarna. Programledare Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också