Radio Suomi Hämeenlinna

Perjantaiparlamentti: Riitta Jalonen kirjoitti uusseelantilaisen Janet Framen elämästä

 • 57 min
 • tillsvidare

Hämeenlinnalaisen Perjantaiparlamentin kymmenes kausi alkoi, kun vieraaksi saapui kirjailija Riitta Jalonen. Jalosen tuore Kirkkaus on fiktiivinen romaani tunnetusta uusiseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta (1924–2004), herkästä naisesta, jota hoidettiin aiheetta vuosia psykiatrisessa sairaalassa. Häntä pidettiin skitsofreenikkona, mutta myöhemmin diagnoosi kumottiin. Janetista tuli kuuluisa kirjailija. Kieli ja sanat pelastivat hänen elämänsä. Ja niihin kietoutui myös Riitta Jalosen elämä. Perjantaiparlamentin keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

Sändningar

 • må 19.9.2016 15.25 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Ihmiset rakastavat tarinoita. Tarinoita, jotka vievät heidät mukanaan olemassa olevaan tai jo menneeseen aikaan tai paikkaan. Tämä on myös kantava voima facebookin Kuvia menneisyyden Hämeenlinnasta - ryhmässä. Ryhmä on koonnut yhteen jo yli 6000 ihmistä ja heidän tarinaansa.
  Kaarina Suvisuo, Jukka Friman ja Mauri Lahti lähes herkistyvät, kun heiltä kysyy ryhmän merkityksestä.

  Toimittajana Heidi Kononen.

 • Helmikuu on valtakunnallinen Koko kansa lukee e-kirjakampanjakuukausi. Hämeenlinnassakin e-kirjojen lainaus on kasvussa. Miten e-kirjan sitten saa vaikka tabletilleen? Harri Oksanen kävi tapaamassa Hämeenlinnan kirjaston kirjastovirkailija Hannele Tiittoa, joka opastaa kävijöitä ihan kädestä pitäen.

 • Vuoden ensimmäisessä Perjantaiparlamentissa (27.1) pohdittiin eurooppalaisen nationalismin ja populismin nousua. Mikä on liberaalin demokratian ja sitä kumpuavan arvopohjan tulevaisuus muuttuvassa Euroopassa. Vieraana Hämeenlinnan Olutravintola Birgerissä Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja, tietokirjailija Heikki Aittokoski, jonka teos Kuoleman Tanssi -Askeleita nationalismin Euroopassa oli viime vuoden Tieto-Finlandia ehdokkaana. Illan keskustelua johtaa Johannes Ojansuu.

 • Vuodenvaihde vei Janakkalan Turengin jäätelötehtaan johtajan eläkkeelle ja istutti johtajan paikalle uuden miehen. Vapaaherran päiviä viettämään siirtyneellä Arto Seppä-Lassilalla työvuosia Turengissa ehti kertyä lähes 30. Siinä ajassa oma lempijäätelökin on selvinnyt. Siirrytään Turenkiin Tiina Kokon matkassa.

 • Turengin jäätelötehtaan uusi johtaja Tuukka Kaukoranta on hänkin ollut jo pitkään jäätelötehtaan palkkalistoilla. Harjoittelusta se alkoi ja sillä tiellä mies on edelleen. Toimittajana on Tiina Kokko.

 • Kulutushysteria valtaa ihmismielen varsinkin joulun alla. Ostetaan tuota ja tuota, ehkä vielä hitusen tuota vaikka ei sitä kukaan söisikään. Tästä syntyy hävikkiä, mikä löytää tiensä roskiksiin tai biojäteastioihin.
  Tässä vaiheessa kuvaan astuu dyykkaaja. Dyykkaaminen ei ole mitenkään uusi asia, mutta silti dyykkaajia katsotaan hieman kieroon. "Miksi teet noin, eikö sinulla ole rahaa ostaa ruokaa?" -on yksi yleisimmistä kysymyksistä mitä esitetään. Helsinkiläinen Onni Tonkija dyykkaa valtaosan ravinnostaan taloyhtiöiden jätekatoksien antimista.

  Koska dyykkaamisesta tuleva vahva leima voisi haitata Onnin siviilitöitä, käytämme jutun yhteydessä hänen ns. bloginimeä.

  Toimittajana Mikko Moilanen.

 • Joulukuun viimeisessä perjantai-parlamentissa (2.12) liikuttiin politiikan ja yhteiskuntakritiikin rajapinnoilla. Mitkä ovat taiteen mahdollisuudet poliittisen keskustelun elävöittämiseksi? Kysymys on erityisen tärkeä tilanteessa, jossa läntinen sivilisaatio etsii sananvapautensa rajoja yhä monikulttuuriseksi käyvässä maailmassa. Vieraaksi saapui kuvantekijä, sarjakuvataiteilija, pilapiirtäjä Ville Ranta. Hämeenlinnassa keskustelua johti Johannes Ojansuu.

 • Suomen syvin suo, Torronsuo, löytyy Tammelasta. Luontoon.fi-sivusto tietää kertoa, että vuosituhansien aikana kertynyt ja kasvanut turvekerros on Torronsuossa paksuimmillaan yli 10 metriä. Suoalue on toistakymmentä kilometriä pitkä, ja se muodostuu useista toisiinsa liittyvistä niin sanotuista koho- eli keidassoista. Lähdetäänpä retkelle Torronsuolle, lokakuisella Torronsuolla patikoivat Tiina Kokko ja Eeva Vuolle.

 • Jatketaan lokakuista matkaa Torronsuolla. Pitkospuilla vastaan tuli Riitta Vainio. Toimittajana on Tiina Kokko.

 • Taideoppilaitosten oppilastietojärjestelmiä kehittelevä ja uudistava hämeenlinnalainen Oksidia Oy on lähdössä tällä viikolla Helsinkiin Slushiin. Messukeskuksessa järjestettävään tapahtumaan odotetaan yli 15000 kävijää 120 maasta. Tapahtumasta onkin kasvanut kahdeksassa vuodessa yksi Euroopan merkittävimmistä kasvuyritystapahtumista.
  Hämeenlinnalainen Oksidia on myynyt uuden opetus- ja oppilastietojärjestelmän Suomessa 40 oppilaitokseen. Nyt yritys hakee Slushista sijoitusrahaa ja yhteyksiä maailmalle. Hämeenlinnan aamun vieraana olivat Tuomas Oksanen ja Riku Ilola Oksidiasta.

  Toimittajana Mikko Moilanen.

 • Lokakuun Perjantai-parlamentissa (28.10) keskusteltiin suomalaisen koulun tulevaisuudesta. Miten sivistyksen ihanteet voivat toteutua yhä teknistyvässä oppimisympäristössä? Minkälaisia arvotavoitteita koululle tulisi nyt ja tulevaisuudessa asettaa ja miten näihin tavoitteisiin päästään. Vieraaksi saapui opetushallituksen uusi pääjohtaja hämeenlinnalainen Olli-Pekka Heinonen. Keskustelua veti Johannes Ojansuu.

 • Hämeenlinnalaisen Perjantaiparlamentin kymmenes kausi alkoi, kun vieraaksi saapui kirjailija Riitta Jalonen. Jalosen tuore Kirkkaus on fiktiivinen romaani tunnetusta uusiseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta (1924–2004), herkästä naisesta, jota hoidettiin aiheetta vuosia psykiatrisessa sairaalassa. Häntä pidettiin skitsofreenikkona, mutta myöhemmin diagnoosi kumottiin. Janetista tuli kuuluisa kirjailija. Kieli ja sanat pelastivat hänen elämänsä. Ja niihin kietoutui myös Riitta Jalosen elämä. Perjantaiparlamentin keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Lyssna också