Radio Suomi Kuopio

Lampuri Lapinlahdelta: lampaiden pötsi menee helposti sekaisin

 • 3 min
 • tillsvidare

Tammelassa reilut parikymmentä lammasta on jouduttu lopettamaan, koska niille oli syötetty luvattomasti omenoita. Eläimet sairastuivat pahaan ripuliin. Lampuri Kristiina Liinaharja kertoo nuorten pässien päässeen noin kaksi viikkoa sitten laitumelle. Lampaat oli määrä laittaa lihoiksi ennen joulua, joten ennen laidunta ne madotettiin ja laitumeksi valittiin puhdas, aikaisemmin laiduntamaton lohko. Tämä siitä syystä, että lampaiden vatsa on herkkä loisille ja ympäristönmuutoksille eikä kestä uutta tuotetta kuin hitaasti totuteltuna. Soitimme lapinlahtelaiselle lampurille Haukivillan Annaelina Kotilaiselle ja kysyimme, uskooko hän lampaiden kuolleen omenoihin.

Sändningar

 • må 19.9.2016 11.55 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Eturauhasvaivat ovat isku miehisyyteen. Nykyään miesten vaivoista puhutaan enemmän ja keskustelu auttaa jatkamaan elämää eteenpäin. Eläkkeellä oleva sairalaalapappi Matti Keski-Nisula on pitänyt keskusteluryhmiä eturauhassyöpään sairastuneille miehille 70-luvulta lähtien Kuopiossa.

 • Euroopan laajuista jätteen vähentämisen teemaa tuodaan marraskuussa myös kouluihin. Eri puolilla Suomea on menossa Tähteitä nolla! -kampanja, joka haastaa alakoulujen oppilaat vähentämään roskiin menevää ruokaa. Toimittajamme Helmi Nykänen kävi jututtamassa neljäsluokkalaisia tyttöjä ja kuudesluokkalaisia poikia Jynkän koulun ruokatunnilla Kuopiossa.

 • Viime aikoina on puhuttu paljon maitotilojen ahdingosta, mutta ei ole helppoa viljan viljelijöilläkään. Viljan hinta on ollut laskusuunnassa viimeiset 3-4 vuotta ja samalla kustannukset ovat nousseet, joten viljan viljely on ollut reilusti tappion puolella jo useamman vuoden ajan.

  Toimittajamme Helmi Nykänen vieraili Siilinjärvellä, Tuomo Seppälän tilalla, missä viljellään ohraa, kuminaa ja nurminataa ja kunnostetaan ja pakataan siemeniä.

 • Kallavesj-laulu on monille savolaisille tuttu, mutta laulun sepittäjä Aaro J. Jalkanen paljon tuntemattomampi. Nyt tietokirjailja Markku Niskanen on julkaissut elämäkerran unohduksiin jääneestä savolaisesta.

  Alun perin Kallavesj-laulua lauloivat lähinnä ihmiset, jotka eivät asu Kuopiossa. Heillä oli romantisoitu kuva Savosta, ja he kaipasivat entiseen kotiinsa. Vasta kymmenien vuosien jälkeen laulun sepittämisestä Kallavesj-laulu on saanut sanoituksiinsa savolaisen kierteensä.

  Aaro J. Jalkanen syntyi Rautalammilla 1800-luvun lopussa, kävi koulua Kuopiossa ja opiskeli Helsingissä. Hän oli toimittaja useassa lehdessä ja teki pitkän kansainvälisen uran esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Venäjällä.

  Vuonna 1914 Aaro J. Jalkanen osallistui aseiden salakuljetukseen ja piilottelikin niitä Kuopiossa. Salaisuuden paljastuttua Jalkanen joutui pakenemaan Yhdysvaltoihin äkkilähdöllä vuonna 1914.

  Markku Niskasta haastattelee Mari Karjalainen.

  [KUO_jalkanen_areena, 00:08:08]

 • Toimittaja Mari Karjalainen kävi selän arvioinnissa Kunto Kuopion toimitusjohtaja fysioterapeutti Matti Auvisen luona. Auvinen kertoo, että vahvoista selkä- tai vatsalihaksista ei ole mitään hyötyä, jos niitä ei osaa kannatella oiken.
  Missä kunnossa toimittaja Karjalaisen selkä on, ja miten sen hyvän ryhdin oiken saa?

  [KUO_pida_dynaaminen_ryhti, 00:03:22]

 • Toimittaja Mari Karjalainen lähti kotihoitaja Juha Immosen mukaan iltakierrokselle Kuopion Vehmersalmella. Pimeän hiekkatien päästä löytyi punainen tupa ja lämmin hymy.

 • Juha Immonen ajaa satoja kilometrejä hiljaisia hiekkateitä matkalla vanhusten luo. Hän on kotihoitaja Kuopion Vehmersalmen alueella. Toimittaja Mari Karjalainen hyppäsi Juhan mukaan pimeille metsäteille.

  [KUO_metsatieta_mummon_luo, 00:03:27]

 • Juankoskella toimiva puhallinorkesteri Juantehtaan soittajat täyttää tänä vuonna 130 vuotta. Radio Suomen Kuopion iltapäivälähetyksessä vierailleet orkesterin jäsenet Tuija Uusitalo ja Veikko Torvinen kertoivat orkesterin historiasta ja tästä päivästä. Toimittaja on Marianne Mattila.

 • Hullun hommat jatkuvat. Semmarit ovat jälleen tienpäällä. Varpu Mäntymäki haastattelee yhtyeen kuopiolaisjäsentä Juho-Kusti Väätäistä.

 • Yle Kuopion radioiltapäivässä puhuttiin Peliviikosta. Valtakunnallisen teemaviikon Kuopion alueen tarjonnasta olivat kertomassa Suomen Settlementtiliiton aluepäällikkö Erno Kääriäinen, yhteisöpedagogiopiskelija Johanna Kauppinen Tyttöjen talosta ja Anna Karjalainen Pelituesta. Juontajana Marianne Mattila.

 • Kymmeniä lasten- ja nuortenkirjoja kirjoittanut kuopiolainen Marja-Leena Tianen ei ole unohtanut korjauslakan hajua 30 vuoden takaa ensimmäisen kirjan tulemisen aikoihin. Nuoria koskettavat aiheet eivät ole paljoa muuttuneet vuosien aikana, mutta nuorten kirjojen lukeminen on vähentynyt. Juhani Forsman ja Petri Julkunen haastattelevat useilla kirjallisuustunnustuksilla palkittua kirjailijaa.

 • Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n puheenjohtaja Kimi Uosukainen kertoo kokemuksistaan nuorisovaltuustossa.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Lyssna också