Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä 16.6.2016 - Työttömien haastatteluja ja turkulaista jääkiekkoa

 • 19 min
 • tillsvidare

Auttaako työtöntä, että häntä haastatellaan kolmen kuukauden välein? Ja kuinka paljon ne haastattelut työllistävät?

TPS:ltä odotetaan uutta nousukautta, vaikka talouspuolella tulee jatkuvaa tappiota. Kuinka käy kaukalossa ja kuinka kabinetissa?

Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä tällä kertaa Niina Repo, Dennis Rafkin ja Markku Jokisipilä.

Sändningar

 • fr 16.9.2016 15.05 • Yle Arenan

Avsnitt

 • MKTA - Mauno Koivisto Turku Airport. Siinä Satu Rasilan ehdotus. Markku Jokipilä esittelee puolestaan perustelut sille, miksi Turun satama pitäisi nimetä edesmenneen presidentin mukaan. Benito Casagrande ei kannata satamavaihtoehtoa, vaan Mauno Koiviston aukiota Maaherran makasiinin edustalle.

  Palloiluhalli ei sen sijaan saa kannatusta kantapöytäläisiltä. Kantapöydän omaa nimistötoimikuntaa johtaa Kalle Talonen.

 • Luistelu on semmoinen taito, että kun sen nuorena oppii, niin vanhana taitaa. Mutta tämä ei tarkoita, etteikö koko elämänsä ajan voisi siinäkin kehittyä. Jopa jääkiekkoammattilaiset.
  TPS:n liigapelaajat saavat erityisopetusta entiseltä alamäkiluistelijalta Lari Joutsenlahdelta. Kalle Talonen kyseli jäähallilla, mitä kikkoja kiekkoilija voi oppia esimerkiksi taitoluistelusta tai alamäkiluistelusta.

 • Musta, tummanharmaa ja valkoinen. Ne ovat vaihtoehdot joilla Lounais-Suomen Taxidatan autot yrittävät jatkossa erottua alalle tulevista uusista yrittäjistä. Esimerkiksi Oulussa "perinteisistä" takseista tulee keltaisia.

  Tämä innoitti Kallen Kantapöydän puimaan yleisemmin tylsyyden diktatuuria. Onko niin että asiat tehdään varmuuden vuoksi meillä päin aina sen tylsimmän kaavan mukaan, jotta ketään ei vain häiritsisi? Mitä jos se tylsyys ja harmaus häiritsee? Keskustelu ajautuu takseista niin arkkitehtuuriin, seinien maalaamiseen kuin Mikko Koukin henkilökohtaiseen pukeutumistyyliinkin.

  Koukin lisäksi Kallen Kantapöydässä mukana Kalle Talonen, Anu Salminen ja Roope Lipasti.

 • Miten työttömiä nuoria voisi auttaa teatterin avulla? Raision, Liedon ja Turun nuorisotyöntekijät lähtivät kehittelemään teatteripajan ideaa, ja nyt sellainen on pidetty jo neljä kertaa. Teatteripajassa nuoret ovat rohkaistuneet, avautuneet ja saaneet jännitystä aisoihin. Elisa Helenius tapasi pajalaiset Iidan ja Karoliinan sekä Raision etsivän nuorisotyöntekijän Jenni Hernelahden ja Liedon nuoriso-ohjaajan Jussi Hernelahden.
  Tämä radiojuttu on osa Ylen ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulun yhteistä Ratkaisukone-projektia. Siinä etsittiin eri puolilta Suomea toimivia ratkaisuja, jotka ovat monistettavissa myös muille paikkakunnille.

 • Hyperloop ensin Salosta Turkuun? Ja sitten Turusta Tukholmaan putkea pitkin alle 20 minuutissa? Iltakaljat Södermalmilla ja luupilla takaisin kotiin? Onko hyperloop scifiä vai realistinen mahdollisuus, johon pitää nyt tarttua?

  Kantapöydässä on ilmassa useammanlaista näkemystä Elon Muskin alipaineputkista. Lennokkaassa keskustelussa mukana Kalle Talosen kanssa Anna Sorainen, Veijo Hietala ja Pete Poskiparta.

 • Vuonna 2014 Turun kaupunginvaltuusto äänesti toriparkkikaavan puolesta äänin 34-33. 2015 se päätti että toriparkista ei järjestetä kansanäänestystä.

  Uudessa valtuustossa toriparkin vastustajilla on enemmistö. Pitäisikö vanha kunnon toriparkkipäätös siis kaivaa jälleen kerran käsittelyyn? Tätä moraalifilosofisdemokraattista kysymystä pohtivat Kalle Talosen kanssa kantiksina Armas Lahoniitty, Marko Laihinen ja Satu Rasila.

 • Turussa on vuosikymmenet tehty niin kuin kokoomus ja sdp ovat tahtoneet? Hyväveliverkostoista ja Turun Taudista on puhuttu. Nyt mielipidemittauksissa vihreät on kuitenkin kiilannut jo näiden valtapuolueiden väliin.

  Loppuuko kokoomuksen ja sdp:n valtakausi ja mitä se voisi tarkoittaa Turun kannalta? Näitä pohtivat Kantapöydässä Dennis Rafkin, Satu Rasila ja Marko Laihinen. Kantapöydän puheenjohtajan pallilla istuu vielä toistaiseksi Kalle Talonen.

 • Kuorsaako vaimosi? Onko arka aihe?
  Kallen Kantapöydässä nostetaan taas kissoja pöydälle ja puhutaan siitä miksi kuorsaamisesta voi joskus olla vaikeaa mainita toiselle ihmiselle.

  Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa tällä kertaa Juhana Helmenkalastaja, Niina repo ja Pete Poskiparta.

 • Turun kaupunginvaltuutettu Ville Tavio (ps.) väittää, että Turun suurimpien valtuustoryhmien johtajat kielsivät valtuutettujaan pitämästä puheenvuoroja Turun kaupunginvaltuuston maahanmuuttopolitiikkaa käsittelevässä kokouksessa. Tavio toteaa tiedotteessaan olevansa huolissaan sananvapauden ja demokratian merkityksestä. Tavio puhuu kokoomuksesta, SDP:stä, vihreistä ja keskustasta puolueina, joissa ei sallita maahanmuuton kyseenalaistamista.
  Yle Turun toimittaja Hannu Vähämäki seurasi kokousta eikä voi vahvistaa Tavion väittämiä. Näin hän kertaa valtuustokokouksen tapahtumia.

 • Tappouhkauksia pussilakanoiden takia? Turun kaupunginteatterin johtaja Mikko Koukin mukaan myös Tom of Finland -musikaali poiki kansanedustajia myöten palautetta, jossa kauhisteltiin että nyt kasvatetaan lapsistakin homoja.

  - Niin kauan kuin tämä teema herättää tällaisia intohimoja niin tällaisen tekeminen on varmasti tarpeellista, Kouki toteaa Kallen Kantapöydässä.

  Kalle Talosen ja Mikko Koukin kanssa Tom of Finland -hypeä miettivät Kantapöydässä Tuula Vainikainen ja Marko Laihinen.

 • Sopisiko Kakolanmäelle sinne suunniteltu 45-metrinen näkötorni? Ollaanko Turussa liian arkoja korkean rakentamisen suhteen vai tarvittaisiinko rohkeita maamerkkejä lisää?

  Kallen Kantapöydässä korkeita rakennuksía Turkuun ovat sovittelemassa näkötornikriitikko Satu Rasila, Empire State Buildingin katolla liikuttunut "pilvenpiirtäjäfriikki" Veijo Hietala sekä näiden välimaastoon itsensä sijoittava Markku Jokispilä.

  Puhetta johtaa Kalle Talonen

 • Meille on sanottu, että kunnille ei jää kunnon tehtäviä. Sote uudistaa kunnilta rahat ja vastuut pois. Jorma Tuominen epäilee Jorma järeissä, ettei se ihan niin mene. Kunnilla on tilaisuus syntyä uudelleen, kun terveydenhoidon taloudelliset riskit siirtyvät maakunnille.

  [tku 020317 jorman järeät kunnat, 00:03:45]

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Lyssna också