Kirjakerho

Kalle Päätalo tulee taas!

 • 37 min
 • tillsvidare

Aikoinaan yli sadantuhannen kappaleen painosmääriin yltäneen Kalle Päätalon kirjoittamaa 26-osaista Iijoki-sarjaa julkaistaan taas uudelleen. Miksi Iijoki virtaa yhä - ja mikä Päätalon romaaneissa meitä vielä tänäänkin koskettaa? Professori Risto Heiskala Tampereen yliopistosta selvittää Päätalon romaanien suosion syitä ja niiden kuvaa menneestä Suomesta. Kalle Päätalo tulee taas! -Kirjakerhon toimittajana on Jukka Kuosmanen.

Sändningar

 • ti 8.11.2016 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Jukka Viikilän esikoisromaani Akvarelleja Engelin kaupungista tuli saman tien palkituksi Finlandialla. Mistä kauniissa ja unenomaisessa kirjassa on kyse? Jukka Viikilän kanssa keskustelee toimittaja Jani Tanskanen.

 • Hovimestari Stevens kertoo tarinaansa ja paljastaa kaiken vaikka haluaa peittää, on tyyni ja arvokas ja samalla täysin eksyksissä. Kazuo Ishiguron Pitkän päivän ilta ilmestyi vuonna 1989. Se on pieni kirja suurista aiheista: vallasta, vastuusta, haavoittuvuudesta. Eeva Luotosen vieraina ovat Kirkko ja kaupunki- median tuore päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja arkkipiispan erityisavustaja Petri Merenlahti. Näytteet lukee Ville Tiihonen. Suomennos on Helene Bützovin.

 • Vanha merikapteeni saapuu uinuvaan rantakaupunkiin ja hurmaa uskomattomilla jutuillaan. Voiko kaikki kerrottu olla totta? Mutta Jorge Amado kysyy myös että onko sillä väliä? Mistä löytyisi alaston totuus ihmisestä? Eeva Luotosen vieraina Kirkko ja Kaupunki- median tuore päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja arkkipiispan erityisavustaja Petri Merenlahti. Näytteet lukee Ville Tiihonen. Jorge Amadon teoksen Vanha merikarhu on suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä.

 • Aikoinaan yli sadantuhannen kappaleen painosmääriin yltäneen Kalle Päätalon kirjoittamaa 26-osaista Iijoki-sarjaa julkaistaan taas uudelleen. Miksi Iijoki virtaa yhä - ja mikä Päätalon romaaneissa meitä vielä tänäänkin koskettaa? Professori Risto Heiskala Tampereen yliopistosta selvittää Päätalon romaanien suosion syitä ja niiden kuvaa menneestä Suomesta. Kalle Päätalo tulee taas! -Kirjakerhon toimittajana on Jukka Kuosmanen.

 • Puretusta ja kadonneesta kaupungista etsitään sellaista, jota ei enää ole. Eikä ehkä ole koskaan aivan sellaisena ollutkaan, muuten kuin kansien välissä. Kaunokirjallisessa aikamatkassa menneeseen kirjalija Sirpa Kähkönen kävelee 1930 ja -40-luvun Kuopioon. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

  KUVA:YLE

 • Suomeksi on viimeisen neljän vuoden aikana julkaistu lähes 600 saksankielistä teosta, mutta laadukasta kaunokirjallisuutta voitaisiin julkaista enemmän, arvioi Goethe-Instituutin projektikoordinaattori Alexandra Stang.

  Kirjakerhossa ollaan saksalaisen nykykirjallisuuden parissa. Ohjelmassa tutustutaan Jenny Erpenbeckin, Mirna Funkin ja Stefan Mosterin uusimpiin romaaneihin. Saksalaiskirjailijat käsittelevät teoksissaan identiteettikysymyksiä ja pakolaisuusteemaa.

  Jenny Erpenbeck, Mirna Funk ja Stefan Moster olivat vastikään pidettyjen Turun kirjamessujen kirjailijavierailijoita. Lokakuun alussa olleiden Turun kirjamessujen teemamaana oli Saksa.

  Kirjakerhon toimittajana on Maarit Lukkarinen.

 • Mitä aika tekee lapsuus- ja nuoruusmuistoillemme? Kuinka omaelämäkerran kirjoittaja voi olla rehellinen ilman, että loukkaa muita? Entä mikä merkitys muistoon liittyvällä paikalla on kirjoittajalle? Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo viisiosaisen Muistan-sarjan kirjoittamisesta, omasta elämästään ja itselleen tärkeistä paikoista. Toimittajana on Jukka Kuosmanen.

 • Suomessa on kirjailijoita, jotka kirjoittavat muilla kielillä kuin suomeksi ja ruotsiksi. Millainen asema heillä on? Aihetta ruotivat kirjailijat Roxana Crisólogo ja Saad Hadi, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen, Kulttuuria kaikille -palvelun Outi Korhonen ja tutkija Olli Löytty. Toimittajana Jani Tanskanen.

 • Kuka on isättömän romaanihenkilön oikea isä ja kuka vastaa keksityn henkilön tekemisistä? Kirjailija Miika Nousianen ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat fiktiivisen maailman moraalista ja vastuukysymyksistä.

  KUVA: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 • Masennus on useille suomalaisille tuttu asia. Silti masennus on ollut varsin vaiettu sairaus, joskin nykyaikana omakohtaisia masennuskokemuksia on alettu käsitellä myös julkisesti. Kirjakerhossa toimittaja Jani Tanskanen tapaa kirjailija Pauliina Vanhatalon, joka on julkaissut maaliskuussa kirjan omasta masennuksestaan, ja jo 1990-luvulla omaa masennustaan kirjassa käsitelleen Neil Hardwickin. Mukana on myös kirjoittamisen dosentti Risto Niemi-Pynttäri, joka tutkii masennusblogeja.
  Kuva: Albumi Ky

 • Runoilija-muusikko Risto Oikarinen ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat kainuulaisista myyteistä, elämän päätepysäkeistä ja taakse jääneestä Kajaanista.

  Kuva: EPA/ZOLTAN MATHE

 • Rakkauskuvaus yhdistää Shakespearen kuuluisimpia näytelmiä, keveitä viihderomansseja ja vaikkapa paranormaaleja nykykirjoja aikamatkarakastajista. Rakkauskertomukset ovat paitsi ikiaikaisia myös poliittisia. Näin väittää tamperelainen kirjallisuudentutkija Markku Soikkeli, joka on tutkinut rakkautta kirjallisuudessa.

  Soikkeli sukeltaa toimittaja Jani Tanskasen kanssa rakkauskertomusten maailmaan: niiden historiaan, yhtäläisyyksiin ja vaikutuksiin.

Klipp

Lyssna också