Sunnuntaivieras

Hurjapää-Eemeli tähtää huipulle

 • 23 min
 • tillsvidare

Suomalaisessa ratamoottoripyöräilyssä on nyt mukavasti pöhinää. Yksi nuorista lupauksistamme on 19-vuotias Eemeli Lahti.

Sändningar

 • sö 23.10.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Kotka

Avsnitt

 • Kun pohjoiskarjalaiset hylkäsivät Sari Kaasisen, pakkasi Kaasinen nuottinsa ja kanteleensa, ja muutti sinne, missä häntä tarvitaan. Värttinä-yhtyeen keulahahmona tunnettu Sari Kaasinen pyörittää nykyisin kulttuuri- ja tapahtumakeskusta Lappeenrannassa. Musiikin sekatyöläinen, säveltäjä, laulaja ja kansanmusiikin lähettiläs on edelleen kovassa vedossa. Toimittaja Ulla Ylönen tapasi Sari Kaasisen Kehruuhuoneella.

 • Tamperelainen Saara Särmä on tullut tunnetuksi feministinä. Hän on muun muassa perustanut maailmanlaajuisesti suositun All male panel -blogin, jossa peukuttava David Hasselhoff hyväksyy pelkästään miehiä sisältävät keskustelutilaisuudet. Saara Särmä on myös kansainvälisen politiikan tohtori ja saavuttanut paljon, mutta silti itsensä arvostaminen on välillä vaikeaa. Se johtuu sisäisestä vorssalaisesta. Toimittajana Mari Siltanen.

 • Laulaja ja näyttelijä Sakari Kuosmanen on toisessa pääroolissa Aki Kaurismäen ohjaamassa elokuvassa Toivon Tuolla puolen. Miten taiteilijan ura alkoi ja millä mielin Kuosmanen on täytettyään 60 vuotta? Juhani Forsman pääsi Sakari Kuosmasen auton kyytiin ja suunnaksi tuli nuoruuden maisemat Kuopiossa.

 • Sunnuntaivieraana tapaamme miehen, joka on rakentanut oman, parinkymmenen neliön kivikirkon ja mökötyskämpän keskelle metsää. Martti Puran varsinainen kotitalo sijaitsee muutaman kilometrin päässä. Metsässä Pura on ladannut akkujaan muun muassa 90-luvun alussa, kun hän toimi maa- ja metsätalousministerinä. Tiina Kokko tapaa Martti Puran kirkolla, keskellä lumista metsää.

 • Kirjailija Mirjam Kälkäjä joutui jäämään sairaseläkkeelle reuman vuoksi jo 30 vuotta sitten. Alkumasennuksesta päästyään Kälkäjä on kirjoittanut lukuisia näytelmiä, romaaneja, kolumneja ja elämänkertoja, joista kaikista heijastuu hänen oma tarinansa, evakkomatka Petsamosta.

 • Luontodokumenttien tekijä Petteri Saario löysi jokunen aika sitten lapsuuden päiväkirjansa ja hämmästyi. Päiväkirjojen sivuilta löytyi kahdeksan vanha pikkupoika, joka oli ahdistunut luonnon tilasta. Luonto onkin vienyt miestä koko elämän mitan eikä loppua näy. Petteri Saarion luo Kiialan kartanoon matkaa Outi Pukkila.

 • Näyttelijä Aake Kalliala ehti asua välillä 40 vuotta Helsingissä, mutta nyt mies viettää eläkepäiviään jälleen Mikkelissä. Aikanaan kahdeksanvuotiaana Heinolasta Mikkeliin muuttanut Kalliala kävi kansakoulun loppuun Mikkelissä Lähemäen vanhalla koululla, mihin palaamme nyt uudestaan. Toimittajana Kalle Pallonen.

 • Porilainen kirjastonhoitaja Arja Palonen tunnetaan kotikaupungissaan värikkäänä persoonana, joka kannustaa ja innostaa lapsia ja nuoria lukemaan. Arja itse kertoo pyrkivänsä eroon ammattikuntaansa määrittävistä stereotypioista ja kuvailee itseään helposti kyllästyväksi hörhöksi. Toimittaja Carolus Manninen lähti kaupunkikävelylle Palosen kanssa.

 • Sunnuntaivieraana 16-vuotias rallitähti Kalle Rovanperä Jyväskylästä, joka ilman ajokorttia voitti jo Latvian rallimestaruuden. Kalle on ajanut autoa kuusivuotiaasta alkaen ja hän osaa ajaa lähes kaikilla missä on moottori. YouTubessa 8-vuotiaan Kallen jäärata-ajoa on ihastellut yli miljoona katsojaa. Toimittajana Arvo Vuorela.

 • Vastikään Vaasan yliopistosta eläkkeelle siirtynyt aluetieteen professori Hannu Katajamäki on huolissaan. Häntä huolettaa maaseudun unohtaminen ja hän pelkää, että maaseudun ihmiset syrjäytyvät kun palvelut kaikkoavat aina vain kauemmas. Aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija puhuu toivon maantieteestä.

 • Hitlerin eliittijoukoihin värvätyt suomalaiset palkkasotilaat olivat pitkään hyljeksitty joukko, joiden arvostus on vasta myöhemmin palautettu. Välirauhan aikana Waffen-SS:n riveihin lähti yli tuhat miestä, poikkeuksellisen paljon rautateiden risteysasemasta Kouvolasta. Tietokirjailija Mirja Turunen lähti toimittaja Antti Ojalan kanssa junamatkalle menneeseen.

 • Turkulaisessa muotitehtaassa ompelukoneen laulavat ja nupinneulat saavat kyytiä. Muotisuunnittelija Jaana Varkki-Terho tekee tänäkin vuonna 30 pukua Linnan juhliin. Miten puvut syntyvät ja millaiset kankaat ovat suosiossa? Toimittaja Minna Rosvall pääsi kurkistamaan kiireisen tehtaan arkeen.

Lyssna också