Puheen Iltapäivä

on 14.9.2016

 • 25 min
 • tillsvidare

Suomen suurlähetystön työntekijä katoaa Kroatiassa. Paikallinen poliisi ei etene tutkimuksissaan ja Suomesta asiaa selvittämään lähetetään Puolustusvoimien erityisasiantuntija Daniel Kuisma. Hän tekee paluun Balkanille, helvettiin, johon ei enää sodan jälkeen olisi halunnut palata. Menneisyyden teot vaativat kuitenkin tilintekoa. Tästä starttaa Max Seeckin esikoiskirja Hammurabin enkelit.

Kirjaa on hehkutettu kansainvälisen tason thrilleriksi, millaisia esikuvia Max Seeckillä oli teosta kirjoittaessa? Matti Ylönen haastattelee.

Sändningar

 • on 14.9.2016 15.25 • Yle Arenan

Avsnitt

 • SuomiLOVEn 3. kausi alkaa. Ohjelmasarjassa nähdään 100 tarinaa rakkaudesta, välittämisestä ja ystävyydestä sekä 100 tarinoihin liittyvää suomalaista laulua.

  Musiikkinumeroista vastaa huippumuusikoista koottu LOVEband sekä yli 70 suomalaista nimekästä artistia Matti Eskosta Ellinooraan.

  Tiina Lundberg vietti päivän SuomiLOVEn kuvauksissa ja koosti tapaamisista kolmiosaisen sarjan, joka kuullaan nyt joulukuussa perjantaisin.

  Tänään kurkistuksia kulisseihin tarjoavat muun muassa LoveBandin johtaja Ako Kiiski, ohjelman ohjaaja Aleksi Sariola sekä Lenni-Kalle Taipale. Minkä kappaleen he haluaisivat mukaan SuomiLOVEen ja kenelle sen osoittaisivat?

 • Redraman juuri ilmestynyt Pelkkää lovee -kappale ei ole sitä perinteistä Redramaa. Tällä kertaa kulmana on positiivisuus ja kielenäkin on suomi. Biisissä fiittaavat Kube ja Nikke Ankara.

  - Olen käsitellyt biiseissäni synkkiä aiheita ja tulen käsittelemään niitä jatkossakin. Nyt oli kuitenkin aika miettiä asioita itseni ulkopuolelta. Pelkkää lovee -biisin positiivisuutta ei tarvinnut väkisin hakea. Mulla ei yleensäkään toimi väkisin vääntäminen biisien suhteen, kertoo Redrama.

  Mukana olo Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -yhtyeessä rohkaisi Redramaa tekemään biisejä nyt myös suomeksi.

  - Aloitin riimittelemään englanniksi 13-vuotiaana. Englanninkielinen tekeminen on mulle terapiaa, se on mun oma mesta, oma maailma. Siitä en luovu, mutta nyt halu suomenkielisiin biiseihin lähti minusta itsestäni ja haluan kokeilla sitä nyt, toteaa Redrama.

  Hän oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

 • Maria “Bifu” Ahonen on nainen monien merkittävien suomalaisartistien kuten Antti Tuiskun, Ellinooran, PMMP:n, Redraman, Nopsajalan, Maija Vilkkumaan, Jonna Tervomaan, Anna Puun, Olavi Uusivirran, Jenni Vartiaisen jne. levyjen kansitaiteen takaa.

  - Jos se on kaupallista musaa, niin mä olen suunnitellut levyn kannet, naurahtaa Bifu.

  Digitalisaatio on muuttanut levyjen julkaisua, mutta graafikolta ei ole duunit loppuneet.

  - Digimaailmassa julkaistaan paljon, joten graafista materiaaliakin tarvitaan nykyään tosi paljon. Olen ylityöllistetty, mikä on tietysti hyvä asia, kertoo Ahonen.

  Maria “Bifu” Ahonen vierauli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

 • Herra 47, Rampe ja Naukkis, James Potkukelkka, Balle Ramstedt ja niin edelleen… nämä hahmot ovat naurattaneet niin, että ne elävät muistojemme sopukoissa edelleen.

  Nyt tarkoin harkittu osa osa näistä Pirkka-Pekka Peteliuksen ikimuistoisimmista hahmoista herätetään uniltaan ja ne nousevat Hartwall-areenan lavalle Tolkuttomassa Spektaakkelissa helmikuussa 2017.

  - Tulkaa mukaan tai ainakin joku! Rikkaat eturiviin.. naurattaa Petelius haastattelussa, joka sisältää muistoja, tarinoita, faktaa, fiktiota ja mahdottomia tilanteita.

  Tiina Lundberg toimittaa.

 • Sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen Kiroileva siili on ihastuttanut suomalaisia jo pitkään. Viime vuonna Milla julkaisi Kiroilevasta siilistä jo seitsemännen albumin.

  - En ole koskaan piirtänyt siiliä hirveän säännöllisesti vaan se on saanut elää ja hengittää rauhassa. Kieltäydyin aikoinani päivittäisstripin tekemisestä Helsingin Sanomille, koska mä koin, että sillä tahdilla mä olisin pilannut sen hahmon. Mä haluan pitää siilin fressinä itselle ettei sen piirtämisestä tule väkisin vääntämistä, kertoo Milla.

  Hän myös kertoo ottaneensa Kiroilevan siilin kanssa kantaa erilaisiin asioihin.

  - Olen itse aika aktisvistihenkinen tyyppi ja siksi siilin kautta olen ottanut kantaa mm. eläin- ja ihmisoikeuksiin.

  Sarjakuvataiteilija oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

 • Jemina ja Selina Sillanpää aloittivat uransa jo 9- ja 7 -vuotiaina joten nyt on jo 25-vuotisjuhlakiertueen aika. Jemina ja Selina kävivät Puheen Iltapäivässä Tiina Lundbergin vieraana.

 • Lastenpiirrosanimaatio Kikattava Kakkiainen on Suomen suurin animaatiosarjahanke sitten Muumien. Kaikki sai alkunsa naurusta ja sen tartuttamisesta. Sen jälkeen tuli hahmo jonka esikuva on pieni hapsenkakkiainen. Aluksi tuli mobiilipelit ja lastenohjelma. Nyt Kakkiainen levittää hyvää mieltä myös kirjan ja levyn avulla.

  - Meillä oli aina unelmana tehdä lastenlevy. Levy, joka saa hymyilemään, hyppimään ja tanssimaan. Mutta myös levy, joka tuo omat arvomme musiikkiin jollaista lapset tänä päivänä kuuntelevat, kertoo Kakkiaisen toinen luoja Anttu Harlin.

  Hän vieraili Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

 • Aleksanteri Hakaniemi on nuori musiikintekijä ja uuden sukupolven pop-artisti. Vaikka Hakaniemeltä on vasta juuri ilmestynyt debyyttisingle Etsi mut, on hän esiintynyt sadoilla keikoilla muiden artistien yhtyeissä. Hän aloitti musiikin parissa esiintymällä trubaduurina kotikaupunkinsa Kouvolan kaduilla, terasseilla ja baareissa. Lopulta miehen tie vei Kouvolasta Helsinkiin, taustalaulajaksi Reino Nordinin bändiin, keikoille Justimuksen kanssa sekä Suomen suosituimpiin lukeutuvan poptähden Evelinan DJ:ksi.

  - Jokainen etappi on ollut yksi porras kohti omaa uraa sooloartistina, kertoo nuori artisti.

  Aleksanteri Hakaniemi oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

 • Itä-Hollola Installaatio oli vuosia laulaja-kitaristi Robert Niemistön sooloprojekti, kolmen hengen bändiksi se kasvoi vasta alkuvuodesta 2016. Triolla on ollut siitä lähtien kova vauhti päällä. Trio on lyhyestä iästä huolimatta ehtinyt keikkailla rock- ja punkklubien lisäksi muun muassa Flow- ja H2Ö-festivaaleilla.

  Itä-Hollola Installaation biisit kietoutuvat rockin ja popin alalajeihin, se on tietynlaista vaihtoehtorockia. Heidän debyyttialbuminsa Elävien aalloilla ilmestyy joulukuun alussa (2.12.).

  Robert Niemistö ja bändin basisti Saara Kolehmainen vierailivat Puheen Iltapäivässä kertomassa levyntekoprosessista. Heitä haastattelee Matti Ylönen.

 • Mitä ystävyys oikein on, ja voiko parisuhteen jälkeen olla exänsä ystävä? Entä miksi jotkut apinat parittelevat vain kerran kuudessa vuodessa? Tällaisia kysymyksiä voi herätä kun kuuntelee Elli Salon käsikirjoittamaa podcast-sarjaa Huono ystävä.

  - Halusin selvittää mm. sen, miksi sanomme, että olemme “vain ystäviä”. Emmehän sano, että olen vain puolisosi tai olen vain äitisi. Ystävyys ei ole pieni asia, vaan se on kantava rakenne ihmisen elämässä, toteaa Elli.

  Ystävyyttä ei ole myöskään paljon tutkittu tai sanoitettu sen merkitystä. Tämä myös kiehtoi Elliä tarttumaan aiheeseen.

  - Kun ihmisiltä kysyy, mitä ystävyys sinulle merkitsee, niin he hiljentyvät ja moni sanoo, että onpa vaikea kysymys. Tämä kertoo siitä, että se on asia jota harvemmin sanallistetaan ja jonka tilasta puhutaan vähän, kertoo Elli.

  Elli Salo oli Puheen Iltapäivässä kertomassa ystävyydestä ja podcast-sarjastaan Huono ystävä Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

 • Laulaja-lauluntekijä Laura Moision musiikki on mielenkiintoinen sekoitus bluesia, folkia ja vanhaa suomalaista iskelmää. Melankolia ja surumielisyys ovat vahvasti läsnä Lauran biiseissä.

  - Kun tartun kitaraan mulla on tarve käsitellä surullisia teemoja. Ja jos surumielisyys tulee luonnollisesti niin se on hyvä päästää ulos, kertoo Laura.

  Laura Moisio oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

 • Tänään on avattu joulukalenterien ensimmäiset luukut.

  Ylen tämän vuoden joulukalenteri - Jäätävä seikkailu - on jatkoa vuonna 2014 nähdylle joulukalenterille Porokuiskaajan arvoitus. Korvatunturilla on meneillään remontti ja järjestystä ylläpitää aivan väärään tehtävään valittu keksijätonttu Sherlokkinen. Koristetonttu Väinökkinen yrittää tehdä parhaansa kaiken sekasotkun keskellä, mutta Ylitontulla ei puolestaan ole mitään tekemistä. Ja Rekku-koira yrittää puhua kaikille järkeä.

  Jotain omituista on kuitenkin tekeillä, tavaroita häviää ja hajoaa ja tonttutyttö Pirpana alkaa saada salaperäisiä viestejä metsän eläimiltä.

  Seikkailua, iloa ja joulun lämpöä on luvassa tämän vuoden joulukalenterissa, näin lupaavat Ylitonttu Pirkka-Pekka Petelius, Pirpana Kreeta Salminen ja käsikirjoittaja Timo Parvela.

  Tiina Lundberg lähti ottamaan selvää millaisesta Jäätävästä seikkailusta oikein on kysymys.
  Ylitonttu Pirkka-Pekka Petelius saa ensimmäisen puheenvuoron.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Lyssna också