Radio Suomi Helsinki

Museot jakavat rakkausviestejä aamun ihmisvilinässä

 • 5 min
 • tillsvidare

Mitä tapahtuu, kun museoväki jalkautuu Helsingin keskustaan aamun ihmisvilinän keskelle jakamaan rakkausviestejä tuntemattomilta ihmisiltä? Tätä lähti ihmettelemään Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen.
Tempauksen taustalla on Hotelli- ja ravintolamuseon, Lottamuseon, Teatterimuseon sekä Vantaan kaupunginmuseon yhteinen hanke nimeltä Rakkauden tiloja.
Haastateltavina Teatterimuseon näyttelykoordinaattori Rosaliina Munnukka sekä Vantaan kaupunginmuseon amanuenssi Anna Kangas. Studiossa juontajana Riikka Porttila.

Sändningar

 • on 14.9.2016 12.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Worldcon, eli maailman tieteis- ja fantasiakirjallisuustapaaminen järjestetään elokuun toisella viikolla Helsingin Messukeskuksessa. Kyseessä on pisimpään toiminut ja arvostetuin tieteis- ja fantasiakirjallisuustapahtuma. Kyseessä on järjestyksessää 75. WorldCon ja se järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

  Fanipohjalta talkoovoimin toteutettu tapahtuma tuo Helsinkiin tuhansia alan intoilijoita ympäri maailmaa, joiden seassa myös Game of Thrones -tv-sarjan päätekijät. WorldConin yksi pääjärjestäjistä Jukka Halmeelle maailmanluokan tapahtuman järjestäminen on ollut koettelemus, jonka hedelmistä hän pääsee pian nauttimaan.

  Mutta mitä Suomen WorldCon kävijälleen tarjoaa? Juhani Kenttämaa haastattelee.

 • Kauppatorilta tullaan hakemaan mansikoita, siikaa ja siikliperunoita.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi jututti Kauppatorin asiakkaita ja torimyyjiäkin aamutuimaan.
  Juontajana Riikka Porttila.

 • Helsinkiläinen 17-vuotias Ella Tervonen vietti vaihto-oppilasvuoden Kaliforniassa, Yhdysvalloissa.
  Kotiin palatessaan Ella ei arvannutkaan, että lentokentällä vastassa olisi perheen lisäksi myös parhaita ystäviä.
  Varsinainen yllätys kuitenkin odotti kotona, jossa iso joukko sukulaisia ja kavereita odotti reissusta palavaa Ellaa.

  Jutussa kuullaan mm. Ellan äitiä Tiina Tervosta, isää Teemu Tervosta ja parasta ystävää Helmiä.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi aikaisemmin keväällä Messukeskuksessa järjestetyillä messuilla ystävykset, jotka olivat innokkaita puutarhaihmisiä. Nyt O-P tapasi toisen heistä, Hämeentiellä Sörnäisissä asuvan Riitta Säterin.

  Riitalla on asunnossaan nelisenkymmentä viherkasvia ja kesäisin parvekkeella toinen mokoma. Vihreä keidas tarjoaa mieluisan paikan kesänviettoon, mutta kukkien istuttaminen ja kasvattaminen on myös oman mielen hoitamista.

  Tänä keväänä Riitta löysi Hakaniemen torilta melko kiinnostavan uutukaisen, joka sopisi vaikka hevifestareiden koristeluun...

 • Syksyllä tuhannet nuoret aloittavat opintonsa eri kouluissa. Helsinkiläinen Lotta Heinimo on yksi 67 Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan politiikan ja viestinnän opiskelijoista. Matleena Inget puolestaan muuttaa syksymmällä Tampereelle: hän aloittaa opinnot Tampereen yliopiston kauppakorkeassa.

  Kun tieto yliopistopaikasta tuli, molemmat nuoret naiset olivat melko erikoisissa paikoissa.

  Minkälaisia odotuksia Lotalla ja Matleenalla on syksyllä alkavien opintojen suhteen?

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi
  Juontajana Paavo Häikiö

 • Beach volleyn harrastajia on jo niin paljon, että ympäri Suomea on rakennettu useampia halleja talviharjoittelua varten. Mutta miten sopii yhteen rantalentis ja Suomen kesä? Mitä tehdä hiekalle, jota joutuu joka paikkaan? Onko keskipituiselle (172cm) suomalaiselle paikkaa kentällä? Sannika Michelsson kysyy mm. näistä perusasioista helsinkiläisseura Hietsu Beach Volleyn kurssivastaavaa Tuuli Metsäkoivulta.

 • Uudenmaan Partiopiirin piirileiri Säihke alkaa Hangossa tänään. Monipäiväiselle leirille pakkaaminen on taitolaji, mutta onneksi kokemus tuo varmuutta ja apuna on pakkauslistat. Säihkeellä on mukana myös monia perheitä ja aikuisillekin löytyy leirillä puuhaa, olipa sitten partiolainen tai ei. Sipoon Puskapartiolaisten sudenpennut Hilpi ja Iines, sekä seikkailija Saima kertovat odotuksistaan. Sudenpentujen ryhmän johtaja Marika Kajander puolestaan kertoo pakkaamisesta ja valokuvaajaksi leirille lähtevä kolmen partiolaisen äiti, Mari Lehtisalo, omasta pestistään. Ekakertalaisia taisi leirillelähtö hiukan jännittää, mutta odotukset olivat korkealla.

 • Helsinki Cup -tapahtu tuo pääkaupungin jalkapallokentille kaikkiaan 1313 joukkuetta 17 eri maasta.
  Tikkurilan palloseuran 8-vuotiaat jalkapalloilijat olivat täynnä energiaa turnauksen ensimmäisen matsin jälkeen.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi jututti nuoria fudislupauksia Käpylän kentällä maanantaina 10.7.

 • Maailman vankiloissa voi virua syyttöminä suuri määrä ihmisiä, koska heidät on tuomittu pelkkien silminnäkijähavaintojen perusteella rangaistavaksi.

  Esimerkiksi vuonna 1992 perustetun Innocence Projectin avulla 349 ihmistä on tähän mennessä vapautettu syytteestä Yhdysvalloissa uusien DNA-tutkimusmenetelmien ansiosta. 247 henkilön kohdalla (71 %) väärä tuomio perustui ainakin osittain silminnäkijän tekemään virheelliseen tunnistukseen.

  Tästä ongelmasta inspiroituneena Vantaan Tiedekeskus Heurekassa toteutetaan Silminnäkijä-tutkimusta, jossa mitataan ihmisen kykyä tunnistaa luotettavasti toinen ihminen etäisyyksien päästä.

  Juhani Kenttämaa testaa omia silminnäkijäkykyjään ja haastattelee Heurekan tapahtumavastaava Annina pikkumäkeä, Abo Akademin tutkija Tomas Nymania sekä testiohjaaja Elsa Korkmania.

 • Sari Aalto yksi Suomen tunnetuimmista vatsastapuhujista ja taikureiden sukua. Simo ”Jokeri Pokeri Box” Aalto on Sarin isä ja melko maaginen on myös Sarin serkku, Englannin X Factor-kisassa menestynyt Saara Aalto. Sari Aaltoa ja hänen Simpanssi-Anssi hahmoaan Linnanmäellä haastattelee Sannika Michelsson.

 • Kauniaisissa asuva Taisto Miettinen voitti 52-vuotiaana kuudennen kerran eukonkannon maailmanmestaruuden yhdessä Kristina Haapasen kanssa. Vaikka eukonkanto on hänen päälajinsa, Miettinen niittää voittoja myös pikamatkoilla.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Taisto Miettisen Kauniaisissa kesäaamuna. Mitä huippusuoritukset vaativat keski-ikäiseltä mieheltä?

 • Riparimummo Silja Aslo nauttii luonnonläheisyydestä ja nuorten leiriläisten seurasta Pakilan seurakunnan rippileirillä Siuntion Korpirauhassa.
  Aslon omasta rippileiristä on kulunut tasan 50 vuotta. Moni asia on erilaista nykypäivän rippileirillä, Aslo vakuuttaa.

  Rippikoululaisten mielestä riparimummo tuo energiaa leirille. Parasta on, kun mummo lukee iltasadun joka päivä. Silloin energisimmätkin tytöt ja pojat rauhoittuvat.

  Jututettavina Vili Dahlman, Alex Kanto, Joni Koponen ja Jonna Miettinen sekä riparimummo Silja Aslo.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Lyssna också