Horisontti

sö 6.11.2016

 • 42 min
 • tillsvidare

Onko kuolemattomuus mahdollista? Eliniän odote kasvaa länsimaissa. Lapsemme elävät satavuotiaiksi, ja jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että kohta meidän on mahdollista elää jopa tuhatvuotiaaksi. Miksi kuolemattomuutta tavoittelevat sekä tiede että uskonnot? Missä menevät tieteen eettiset rajat? Entä tarvitseeko elämä kuoleman ollakseen merkityksellistä? Keskustelemassa ovat kehitysbiologian professori Seppo Vainio ja uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström. Lisäksi sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskola kertoo ajatuksiaan vanhenemisesta ja kuolevaisuudesta. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ville Talola.

Sändningar

 • sö 6.11.2016 12.16 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Helmikuun puolessa välissä selvisi lopullisesti, että avioliittolaki muuttuu maaliskuun alussa. Evankelis-luterilaisen kirkon johto on lausunut, että kirkon avioliittokäsitys ei lainmuutoksen myötä muutu. Nyt jo silti tiedetään, että osa papistoa vihkii samaa sukupuolta olevat parit ja vihkiminen on pätevä. Hajoaako kirkko avioliittokiistohin? Aiheesta keskustelevat kirkolliskokousedustajat Päivi Linnoinen, Jukka Hautala ja Jouko Jääskeläinen. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Ruuhkavuosissaan tarpova pienten lasten äiti joutuu muita useammin petetyksi parisuhteessaan. Pettäjäksi ajautuu tyypillisimmillään puoliso, joka matkustaa työssään paljon. Näin selviää yhteiskuntatieteiden tohtori, psykoterapeutti Annikki Kaikkosen tutkimuksesta. Hän haastatteli kaikkiaan neljääkymmentä uskottomuuskriisin kokenutta ihmistä, sekä pettäjiä että petettyjä. Haastateltavat hän sai kirkon ja kuntien perheneuvonnan asiakkaista. Toimittajana on Anna Patronen.

 • Kotka-Kymin seurakunnan kirkoissa eivät samaa sukupuolta olevat parit juhli. Kirkkotiloihin ovat liittoaan juhlistamaan tervetulleita vain perinteisen, kirkollisen avioliiton solmineet. Samaa sukupuolta olevien parien puolesta - ja heidän kanssaan - rukoillaan Kotkassakin, mutta vain seurakunnan muissa tiloissa.

  Kirkkoherra olisi ollut rukoushetken kannalla, vaikka pareja ei kirkollisesti vihitäkään. Kirkkoneuvoston jäsenen Ville Mielosen esityksestä ovet kuitenkin pysyvät kiinni, eikä päiväjumalanpalveluksessakaan nyt rukoilla samaa sukupuolta olevien parien puolesta. Toimittaja Samuli Suonpää soitti Ville Mieloselle.

 • Vuonna 2001 Lahden MM-hiihtojen mitalijuhla muuttui dopingskandaaliksi ja häpeäksi, jossa laji-ikonit yksi toisensa jälkeen riisuttiin arvometallista ja kunniasta. Nyt kisat palaavat Lahteen. Varjostavatko 16 vuoden takaiset tapahtumat alkavia kisoja? Mitä on opittu? Mikä on toisin? Studiossa keskustelevat Suomen urheilun eettisen keskusken pääsihteeri Harri Syväsalmi, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax sekä urheilutoimittaja Jari Kupila. Horisontin toimittavat Hanna Paavilainen ja Ville Talola.

 • Eurooppa kulkee kohti suurien ratkaisujen kevättä, kun Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa väki käy vaaliuurnille. Maahanmuuttokriittiset ja kansallistunteeseen vetoavat poliitikot ovat kaikkialla nosteessa. Kun nationalistinen ideologia voimistuu, toimiiko uskonto polttoaineena vai sammutuspeittona? Aiheesta keskustelevat toimittaja Heikki Aittokoski, dosentti Jyri Komulainen sekä tohtorikoulutettava Lotta Gammelin. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Miltä kuulostaisi jos maan hallituspuolue toivottaisi iskulauseenaan "muslimit Pakistaniin ja kristityt hautaan"? Tämä on totta Intiassa, jossa muut kuin hindut ovat todella ahtaalla. Kansainvälinen Open Doors -järjestö kantaa huolta kristittyjen vainoista. Miika Auvinen luotsaa järjestöä Suomessa. Auvisen tapasi Anna Patronen.

 • Nationalismin ja sotahistorian tutkijan Jussi Jalosen mukaan nationalismi on kansalaisuskontoa. Se elää uskonnon kanssa rinnakkain ja hyödyntää uskonnollista kuvastoa sekä symboliikkaa. Millaiselle nationalismille eurooppalaisessa Suomessa olisi tilaa? Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Helsingin piispa Irja Askola jakoi Gay Awards -gaalassa Vuoden homo -palkinnon 16-vuotiaalle pojalle. Palkinto herätti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa, kansanedustaja Jari Ronkaisen (ps.) mielestä lapsen nimittäminen vuoden homoksi on peräti lastensuojeluasia.

  Keskustelu homoseksuaalisuudesta jakaa kirkkoa konservatiiveihin ja liberaaleihin. Samuli Suonpää soitti konservatiiviselle nuorelle pastorille Matti Hernesaholle Turun Mikaelin seurakuntaan.

 • Vuonna 2017 Yhteisvastuukeräys auttaa ihmiskaupan uhreja. Yksi keräyksen kumppaneista on Pro-tukipiste, joka tarjoaa palveluita ja neuvontaa seksityöläisille. Millä perusteella kumppanuusjärjestöt valitaan? Keräysjohtaja Tapio Pajusta haastttelee Ville Talola.

 • Ani Sherab on buddhalainen nunna, joka on mukana järjestämässä Helsingin Kampin kappelissa kuukausittaisia yhteismeditaatioita. Sinne ovat kaikki ovat tervetulleita katsomukseen katsomatta.

  Mutta miten on, kun buddhalainen nunna istuu hiljaa tunnin, harhailevatko hänenkin ajatuksensa, kuten meidän monien muiden? Toimittajana on Anna Patronen.

 • Onko uskontodialogi vain komiteamietinnöissä käytetty muotisana? Miten tuodaan uskontodialogia arkeen ja ketkä sitä tekevät? Keskustelemassa ovat pappi Heidi Rautionmaa, imaami Abbas Bahmanpour sekä uskontodialogitoimija, taustaltaan bahá'i, Lars Silen. Lisäksi tavataan buddhalainen nunna Ani Sherab. Ohjelman toimittavat Samuli Suonpää ja Ville Talola.

 • Piispa Simo Peuran kirjassa Teesejä ehtoollisesta on kymmenen teesiä. Yksi niistä kuuluu: ehtoollinen on myös lasten ateria.

  Piispa Peuraa haastatteli Samuli Suonpää

Klipp

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Lyssna också