Kultakuume

ti 1.11.2016

 • 50 min
 • tillsvidare

Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

Sändningar

 • ti 1.11.2016 15.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Hulttiosta kasvoi Suomen marsalkka. Nordic noir on enää pelkkä tv-sarjan formaatti. Kotimaisessa samurai-elokuvassa on päätöntä menoa ja kulttielokuvan ainesta. Kansanedustaja Pekka Haavisto nykytaiteilija Mona Hatoumin näyttelyn äärellä. Taidekriitikko Otso Kantokorpi lausuu mielipiteensä museoväen tulkinnoista museoiden uudesta tehtävästä. Juontajana Kai Ristola.

 • Länsimainen kirjallisuus olisi aivan toisenlaista ilman Raamattua. Koko maailmankuvamme ja elämäntapamme kieltä myöten on Raamatun kyllästämä. Kirjallisuudessa Raamatun vaikutus näkyy nykypäivänä ennen kaikkea rock- ja heavy-lyriikoissa sekä fantasiakirjallisuudessa. Alussa oli sana - Raamattu ja kirjallisuus -teoksen julkaissut tutkija Jyrki Korpua kertoo, mistä se johtuu.

  Diskoteekit mullistivat ajanvieton puoli vuosisataa sitten. Suomen ensimmäinen diskoteekki avautui Helsingissä Kulosaaren Kasinolla syksyllä 1966. Levymusiikkia soittavat diskoteekit levisivät nopeasti ympäri Suomen. Diskon 50-vuotisjuhlia vietetään lauantaina Tampereella.

  Fakta ja fiktio sekoittuvat Kajaanin Valkoisessa peurassa. Ohjaaja Hanna Kirjavaisen Kajaanin kaupunginteatterille tekemä tulkinta klassikkoelokuvasta kertoo turhautuneesta kyläyhteisöstä, joka yrittää ritualistisin keinoin eheyttää luontosuhdettaan ja ympäristöään. Roolihahmot perustuvat todellisiin pohjois-komilaisiin poronhoitajiin, jotka ovat esityksessä mukana dokumenttihaastatteluissa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

 • Esikoispitkä on aina erityinen. Vasta pitkä fiktioelokuva nostaa ohjaajan oikeiden ohjaajien kastiin, kertovat esikoispitkänsä valkokankaille saaneet Syysprinssi-leffan ohjaaja Alli Haapasalo ja Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan ohjaaja Selma Vilhunen.

  Suomalaisen samurai-elokuvan ohjaajan esikuva oli Emir Kusturica. Porilaismuusikko Mika Rättö teki aluevaltauksen ohjaamalla ja käsikirjoittamalla nykypäivän Meri-Poriin sijoittuvan samurai-elokuvan. Elokuva syntyi pienellä budjetilla ja vähällä kokemuksella.

  Kekri on vanha eurooppalainen sadonkorjuujuhla. Halloweenin kanssa samasta irlantilaisesta perinteestä syntynyt kekri on sittemmin jäänyt amerikkalaisen halloweenin varjoon ja vaipunut unholaan. Suomalainen talonpoikaiskulttuurisäätiö yrittää nyt elvyttää kekriperinteen.

  Riikka Pulkkisen tuoreen romaanin Paras mahdollinen maailma päähenkilö Aurelia on syntynyt samana päivä kuin Berliinin muuri murtui eli noin 27 vuotta sitten. Pulkkinen on aiemmissakin kirjoissaa kirjoittanut ihmisten rajoista, mutta nyt teoksessa ovat mukana myös Euroopan isot rajat.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • Kansallinen museo globaalissa maailmassa. Kansallismuseon perusnäyttely uudistuu. Museon ylijohtaja Elina Anttila pohtii Kultakuumeen studiossa, mitä kansalliselle museolle tapahtuu, kun valtiot muuttuvat vähemmän kansallisiksi.

  Kultakuumeen kolumnisti Otso Kantokorpi pohtii museoiden nykytilaa ja puolustaa rukinlapoja.
  Runoilija Heli Laaksonen osti keltaisen kuorma-auton ja ryhtyi kustantajaksi ja jakelijaksi.

  Heikki Sarmannon oratorion päähenkilö on Johannes Kastaja. Sarmannon seitsemäs hengellisen musiikin teos juhlistaa Helsingin Johanneksen kirkon 125-vuotisjuhlavuotta ja saa Johannes Kastajan svengaamaan.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

 • Mannerheimin ohdakkeinen polku kohti kunnian päiviä. Historioitsija Teemu Keskisarja paneutuu uutuusteoksessaan Mannerheimin nuoruuteen. Renttuileva nuorukainen ryhdistäytyi saatuaan potkut Haminan kadettikoulusta. Sen jälkeen tiellä auttoivat oma tahto, suku ja uskomattoman hyvä onni.

  Kirkkonummella on paukutettu jo pitkään steel paneja. Karibialainen löymäsoitinmusiikki hurmasi aikuiset ja lapset ja nyt Los Pan Pan –orkesteri juhlii 20 vuottaan. Ella Kajaste ja Saara Jäämies kertovat soittamisen riemusta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Ville Virtanen on suomalaisen nordic noirin tähti. Kultakuumeen studiovieras Virtanen kertoo uuden tv-sarjan tekemisestä.

  Tove Idström määrittelee nordic noirin. Pitkän linjan käsikirjoittaja pohtii, onko tyylilajista tullut formaatti, johon kuuluu keski-ikäisen miehen angsti, ylhäältä kuvatut kaupungit ja pimeät, synkät kuvat.

  Espoon modernin taiteen museo EMMA on digiajassa. Museoon rakennettava designkeskus on arkiston ja näyttelyn hybridi, jossa hyödynnetään digitalisaatiota.

 • Saattokellot kautta Suomen soivat Syyrian Aleppon uhreille. Bob Bylan on kirjallisuuden nobelisti 2016. Näyttelijä Erkki Saarela kertoo tapaamisistaan näytelmäkirjalija Dario Fon kanssa. Esittelyssä Valtion tiedonjulkistamispalkinnon saajat Ilari Aallon Matkaopas keskiajan Suomeen sekä Helena Telkänrannan Millaista on olla eläin. Kirjallisten sitaattien taustat on selvitetty uudessa tietoteoksessa. Juontajana Kai Ristola.

 • Arkkitehtuurin Finlandia 2016. Kultakuumeen studiossa kohtaavat kaksi arkkitehtia, professori Markku Hedman ja tutkija Anni Vartola. He pohtivat, palkittiinko oikea kohde ja mitä arkkitehtuuri kertoo arvoista ja identiteetistä? Puheenvuoron saavat myös asukkaat, joiden arkeen palkittu rakennus liittyy.

  Kylmiä terässänkyjä, jättimäisiä raastinrautoja ja piikkilankaa. Mona Hatoumin teokset Kiasmassa tuovat mielleyhtymiä Euroopan turvapaikkatilanteeseen. Kultakuume vei rauhanvälitystehtävissä toimineen kansanedustaja Pekka Haaviston taidenäyttelyyn.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

 • Bob Dylan sai Nobelin. Nobel määrittää, mihin kirjallinen maailma katsoo seuraavaksi, sanoo kirjallisuustuntija Annamari Arrakoski-Engardt. Arrakoski-Engardt, kirjallisuustoimittaja Jukka Petäjä ja teatteriohjaaja ja Dylanin musiikin tuntija Susanna Kuparinen kommentoivat Kultakuumeessa torstaina iltapäivällä julkistettavaa voittajaa ja palkinnon merkittävyyttä.

  Maailman ainoa monitoimiklubi. Konsertit, elokuvaillat sekä radio- ja tv-lähetykset samasta tilasta. Muusikkojen liiton klubi soveltuu moneen käyttöön eikä samanlaista tilaa löydy muualta maailmassa. Kultakuumeessa klubilla soittaa sellisti Markus Hohti.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • Kell' onni on, se onnen kätkeköön. Runebergiläinen ihanneihminen on nöyrä. Topeliaanisessa maailmassa toimintaa ohjaa velvollisuudentunto. Eino Leino kirjoitti, että jos saa hyvää, siitä ei kannata huudella. Tietokirjailijat Tuula Uusi-Hallila ja Anne Helttunen selvittivät usein siteerattujen lauseiden taustat.

  Kati Outinen ohjaa Forssassa. Aki Kaurismäen elokuvien tähti ja teatterikorkeakoulun entinen näyttelijäntyön professori Kati Outinen ohjaa harrastajanäyttelijöitä pikkukaupungissa, jossa on leimahdellut uusien ja vanhojen asukkaiden ottaessa yhteen. Vanhan ja uuden törmäyksestä kertoo myös näytelmä Variksen veli.

  Tiede on ylivoimaisesti paras ihmiskunnan keksimä konsti hankkia mahdollisimman luotettavaa tietoa mistä tahansa asiasta, sanoo Kultakuumeen kolumnisti Juha Hurme.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • DIG.-festivaalilla soi kovan tason kansainvälinen jazz. Tiistain Kultakuumeen tentissä selvitetään mm. miksi piano liittyy niin vahvasti jazzin traditioon ja vieläkö puhutaan naisjazzmuusikoista. Entä mitä tapahtuisi, jos Köyliön Lallintalolla vääntäisi freejazzia? Studiovieraina ovat festivaalin taiteellinen johtaja Mikko Helevä ja rumpali Aleksi Hietala.

  100 minuuttia, jotka muuttavat käsityksen Helsingistä. Rimini Protokollin ja Alexander Weinsteinin Remote Helsinki -esityksessä 50 ihmistä kävelee kaupungissa kuulokkeet korvilla, tekoälyn ohjaamina. Esityksessä yhdistyvät performanssi, opastettu kaupunkikierros, ääni-installaatio ja tietokonepeli.

  Emma täyttää 10 vuotta. Kultakuume tutustuu Espoon modernin taiteen museon näyttelysarjaan. Nykyaikaa etsimässä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Pieni lapsi on luova, mutta jos hän jää monistettuun viihdemaailmaan, paljon tärkeää jää kokematta. Näin sanoo 40-vuotiaan teatteri Hevosenkengän johtaja Kirsi Sirén. Hän tietää, että lastenkulttuurilla menee nyt paremmin kuin koskaan, mutta sen pitää taistella kovia kilpailijoita, tietokoneita ja kännyköitä vastaan.

  Nukketeatterin Grand Old Lady asuu Pieksämäellä. Hän on 92-vuotias  Kati Kaipainen, joka opiskeli aikanaan nukketeatteria Prahassa ja perusti vuonna 1972 Pieksämäelle Nukkekodin, josta tuli nukketeatterin talo.

  Mitä Pompidou-keskuksen johtaja ajattelee suomalaisesta taiteesta? Ensi vuonna 40 vuotta juhliva museo ja kulttuurikeskus on selvinnyt hyvin museoalan kriiseistä. Keskuksen johtaja Serge Lasvignes avasi Kiasman uuden näyttelyn ja kommentoi täkäläistä taidemaailmaa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Mari Lukkari.

Klipp

 • Ylessä esiteltiin toissapäivänä sitä, miten museot joutuvat mukautumaan nykyhetken vaatimuksiin. Opin muun muassa Helsingin kaupunginmuseon johtaja Tiina Merisalolta sen häkellyttävän seikan, että ”Helsingin kaupunginmuseo lähtee siitä, että museo ei ole vain paikka, jonne mennään katsomaan näyttelyitä.” Tai sen, miten Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levän mukaan ”ihmiset odottavat museolta samaa kuin miltä muulta kohteelta tahansa, missä he viettävät vapaa-aikaansa”.

 • Ilkivaltaa, kiusaamista ja kännejä. Mannerheimin polku kohti kunnian päiviä oli ohdakkeinen. Historioitsija Teemu Keskisarja paneutuu uutuusteoksessaan Mannerheimin nuoruuteen. Renttuileva nuorukainen ryhdistäytyi saatuaan potkut Haminan kadettikoulusta. Sen jälkeen tiellä auttoivat oma tahto, suku ja uskomattoman hyvä onni. Toimittaja on Kai Ristola.

 • Näyttelijät Antti Holma ja Riku Nieminen puhaltavat villin hengen Tatuun ja Patuun kotimaisen kuvakirjaklassikon elokuvaversiossa. Näyttelijät saivat laittaa paljon paukkuja ilmaisuun, mutta korostavat myös elokuvan lukuisten sivuosaroolien merkitystä kokonaisuuden onnistumisessa.

 • Kylmiä terässänkyjä, jättimäisiä raastinrautoja, piikkilankaa ja sisältä kiehuva maapallo. Beirutissa syntyneen ja Britanniassa asuvan palestiinalaisen Mona Hatoumin teokset tuovat mieleen maailman kriisipesäkkeet ja pakolaistilanteen. Kultakuumeen Jakke Holvas vei rauhanvälitystehtävissä toimineen kansanedustajan Pekka Haaviston nykytaiteen museo Kiasmaan.

 • Kirjallisuuden Nobel meni ensi kertaa rocklyriikalle. Vihdoinkin Bob Dylan! Kirjallisuustuntija Annamari Arrakoski-Engardt, pitkäaikainen kirjallisuustoimittaja Jukka Petäjä sekä teatteriohjaaja ja Dylanin musiikin tuntija Susanna Kuparinen kommentoivat Kultakuumeessa voittajaa ja palkinnon merkittävyyttä. Nobel määrittää, mihin kirjallinen maailma katsoo seuraavaksi, sanoo Arrakoski-Engardt. Mitä tästä voitosta seuraa?
  Kuva: EPA/ISTVAN BAJZAT

 • Åbo Akademin johtamisen professori Alf Rehn arvosteli hallituksen koulutusleikkauksia ja nimitti hallitusta "saatanan tunareiksi". Kultakuumeessa Rehn paljastaa tulistumisensa taustat. Ohjelmassa kysytään, onko professoreiden esiintuloilla poliittista vaikutusta. Vieraana on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen erikoistutkija Erkka Railo. Toimittajana Kai Ristola.

 • Kansallisteatterin näytelmä 60 kertoo ikääntyvästä naiskoomikosta. Stand up -koomikko ja käsikirjoittaja Kaisa Pylkkänen näki esityksen ja toteaa, että stand up –koomikko vain paranee vanhetessaan ja laji kohtelee esiintyviä naisia suopeasti.

 • Nyhtökaura on vastuullisen kuluttajan himottu hittituote, mutta miten se muuttaa suhteemme ruokaan? Kultakuumeessa syömisen ja kuluttamisen muuttumista pohtii Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä. Haastateltavana on myös S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa, jonka mukaan
  suurin osa kasviproteiinituotteiden ostajista on sekasyöjiä.

 • Kolumnisti Marjo Niemi luki lausuntokierroksella olevan Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategian 2025. Kulttuuripolitiikassa on nyt kuuminta rahoituksen monipuolistuminen.

 • Papit, nationalistit ja kustantamot ovat estäneet lukutaidon ja kirjallisuuden kehittymistä Suomessa. Näin väittää kirjallisuudentutkija Markku Eskelinen, joka on kirjoittanut suurteoksen suomalaisen proosan historiasta. Eskelinen kertoo Kultakuumeessa romaaneista, jotka ovat haastaneet tyypillisen suomalais-kristillisen uhrimielen.

 • Lauantaina 20.8. maailmanensi-iltansa saava To Nightwish with Love on dokumentti fanien rakkaudesta musiikkiin - ja toisiinsa.

  Yli 60 fania yli 50 maasta on kuvannut Ylen joukkoistettua dokumenttia lokakuusta 2015.
  Ohjaajat Kaisa Alenius ja Harto Hänninen antoivat lähtölaukauksen projektille ja pitivät sen koossa.
  Dokumentin lisäksi syntyi 18-osainen verkkosarja.

  Haastattelussa myös Nightwishin Tuomas Holopainen, joka yhdessä muun bändin kanssa katsoo dokumentin ensimmäistä kertaa Himoksella järjestettävässä ensi-iltatilaisuudessa. Dokumentilta hän odottaa, että se selittäisi fanien intohimoista suhdetta bändiin: “Mikä saa ihmisen fanittamaan joskus jopa hulluuksiin asti? On mielenkiintoista nähdä fanien henkilökohtaiseen elämään, mistä he ovat lähtöisin ja mikä faniuden syy on”.

 • Ranskan kielen ja kulttuurin juhla, Frankofonia, jatkuu koko maaliskuun huomattavine kulttuuritapahtumineen.
  Savoy-teatterissa 19.3.2016 klo 19.00 Hommage à Roland Topor - muusikko-näyttelijä Pasquale D’Inca orkestereineen vauhdittaa ranskalais-italialaisen illan kunnian osoituksena edesmenneelle Roland Toporille, älyllis-ironiselle tekstintekijälle ja teatterimiehelle ja kuvittajalle. Tapahtuman järjestää Pariisissa toimiva taidehistorioitsija Krista Mikkola.
  Ranskan entinen ulkoministeri Hubert Védrine esitelmöi ranskaksi Helsingissä ti 21.3.
  Frankofoniasta kertovat Ranskan instituutin johtaja Jeanette Bougrab, lehdistöattasea Joël Ferrand sekä Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura. Klippi on osa Kultakuume-lähetystä 18.3.2016. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

Lyssna också