Puheen Aamu

fr 9.9.2016

 • 29 min
 • tillsvidare

Kuinka vaiettu perhetragedia revitään auki kirjailija Riikka Pulkkisen neljännessä romaanissa, juuri ilmestyneessä Paras mahdollinen maailma -kirjassa? Entäpä miksi romaanin ihmiskohtalot on nivottu yhdistyneen Saksan historiaan? Riikka Pulkkinen Juuso Pekkisen vieraana.

Sändningar

 • fr 9.9.2016 9.55 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Miika Turusen Persnetolle sarjassa rundaaminen jatkuu.

  Rundaukseen tarvitaan auto. Hero Dishonest yhtyeen rumpali Jussi ja basisti Lasse kertovat allaan olleista menopeleistä. Turvavöitä ei kannata kiinnittää, koska vauhti ei ole kovinkaan päätä huimaavaa, jos nyt edes vauhtiin päästään.

 • Vieraana Ti Ti Nallen luoja Riitta Korpela.

  Useille 80- ja 90-luvun lapsille tuttu Ti-Ti Nalle elää ja voi hyvin vielä 27 vuotta luomisen jälkeen: Ti-Ti Nalle viettää kiertue-elämää. Musiikkia, videoita sekä kirjoja on ilmestynyt tasaiseen tahtiin koko Ti-Ti Nallen uran ajan. Millä tavalla vuodet ovat nallea kohdellee? Ja kuinka musikaalisesta nalleperheestä on muodostunut sukupolvet ylittävä käsite suomalaisessa lastenkulttuurissa?

 • Vieraana ympäristöjärjestö WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

  WWF:n tuoreen raportin mukaan maailmassa on tällä hetkellä jopa puolet vähemmän eläimiä kuin 1970-luvulla. Kyse on siis selkärankaisten eläinten eli nisäkkäiden lintujen, matelijoiden, sammakkoeläinten ja kalojen määrästä.

  Lajit katoavat ja populaatiot pienenevät ihmisen toiminnan vuoksi: Suomessa ekologinen jalanjälki on kolmen maapallon kokoinen. Mitä on tehtävissä? Ja millä keinoin tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä? Juuso Pekkinen haastattelee.

 • Persnetolle juttusarjassa ollaan edelleen tien päällä. Hero Dishonestin rumpali Jussi ja basisti Lasse vievät meidät varsin erikoisille keikkareissuille Valko-venäjälle. Kannattaako punkkareilla olla matkustusdokumentit kunnossa? Ja minne laulaja Vellu hävittää passit? Ohjelman on toimittanut Puheen Aamun Radio Valon työharjoittelija Miika Turunen.

 • -Sitä ihmettelen edelleenkin, miten hienosti Suomen sotilas ja sen aikainen yhteiskunta lyöttäytyivät yhteen. Tätä talvisodan henkeä kaipaisin tähänkin päivään, pohtii tietokirjailija Tarja Lappalainen.

  Talvi- ja jatkosodan aikalaistarinat rintamalta ovat eläneet kirjoissa, elokuvissa ja ihmisten tarinoissa 70 vuoden ajan. Mutta mitä nuo tarinat kertovat meille myöhemmille sukupolville ja kuinka käy niiden merkityksen, kun aika sodan kokeneesta sukupolvesta jättää? Tietokirjailija Tarja Lappalainen on juuri julkaissut Se oli yhtä tulihelvettiä -kirjan, johon hän on koonnut sotaveteraanien ja lottien muistoja rintamalta. Toimittaja on Juuso Pekkinen.

 • Laulaja ja lauluntekijä Sanni Kurkisuo on monella mittapuulla menestynyt ja paljon ihailua osakseen saava. Uusin albumi, Sannin uran kolmas levy myi platinaa ennen ilmestymistään ja musiikin suoratoistopalveluissa levyn kappaleet ovat saaneet miljoonia toistokertoja. Sannilla on paljon faneja, jotka rakastavat hänen musiikkiansa ja valovoimaista persoonaa, mutta sitten on myös se toinen puoli. Menestys kerää puoleensa myös uhkauksia ja suoranaista vihapuhetta. Sannin uusi levy kantaa hänen nimeään isoilla kirjaimilla: SANNI. Miksi näin on ja mitä hän haluaa ihmisille kertoa musiikillaan? Muun muassa näistä asioista Sanni keskustelee Yle Puheen Aamun Alina Kulon kanssa.

 • Hero Dishonest on suomalainen punk yhtye, joka on tehnyt musiikkia jo melkein 20 vuotta. Bändi on rundannut eli tehnyt kiertueita ahkerasti. Yhtyeen rumpali Jussi ja basisti Lasse nappasivat Miika Turusen kyytiin heidän "Alibi-pakuunsa" ja selvittivät mitä rundaaminen on ja kertoivat parhaimmat tarinansa tien päältä.

  Persnetolle sarjan viides ja viimeinen osa sisältää neljä jaksoa jossa päästään kuulemaan mitä hulvattomimpia tarinoita tien päältä. Ensimmäisessä osassa lähdetään liikkeille ihan perusteista. Mitä rundaaminen oikeastaan on ja kuinka helposti rundille lähtöön irtoaa lupa kotijoukoilta.

 • Harmonikkataiteilija ja säveltäjä Kimmo Pohjonen on muuttanut ja murtanut yleisiä käsityksiä haitarimusiikista, niin meillä kuin maailmallakin. Jopa “haitarin Batmaniksikin” tituleerattu Pohjonen on tuonut kurtulle uutta arvostusta soittimena ja tehnyt siitä taidetta, jossa hän vaivatta yhdistää muun muassa improvisaation, kansanmusiikin, rockin, tanssin ja jopa painin.
  Mutta miksi Pohjosen harmonikka soi niin usein heikompien puolesta? Tätäkin asiaa Puheen Aamun Alina Kulo pohti yhdessä Kimmo Pohjosen kanssa.

 • Vieraana rap-artisti ja muusikko Hannu "Hannibal" Stark. Rovaniemeläislähtöinen Hannibal on yksi suomenkielisen rap-musiikin pioneereja. Ja uran alusta saakka muun muassa Tulenkantajat ja Hannibal & Soppa -yhtyeissä vaikuttanut artisti on ammentanut funk-musiikista. Miksi funk miestä kiehtoo ja millainen kokoonpano on tänään albuminsa julkaiseva TRE-Funk? Jere Pehkonen haastattelee.

 • Miika Turunen istui poliisitalon edustalla alas nuoria anarkisteja edustavan Simo Lintusen kanssa ja selvitti että mitä anarkia todella on? Mitä mieltä Simo on poliisin vallankäytöstä ja onko hallitus tehnyt mitään hyvää.

 • Vieraana suomalaisen nykysirkuksen pioneeri Jani Nuutinen. Ranskassa pitkään vaikuttanut, Taiteen valtionpalkinnonkin urallaan saanut Jani Nuutinen palaa Suomeen, 5-3-1 Uuden Jongleerauksen -festivaaleille esittämään uuden version menestysteoksestaan Un Cirque Plus Juste.

  Millaisia elementtejä sirkusesityksessä tulee aina olla? Ja millainen on tyypillinen Jani Nuutisen esitys? Alina Kulo haastattelee.

 • Vieraana jazzrumpali, Oddrarrang-yhtyeen primus motor Olavi Louhivuori.

  Kotimaisen musiikkikentän omaleimaisimpiin yhtyeisiin lukeutuva jazzyhtye julkaisi neljännen albuminsa Agartha–nimisen albuminsa syyskuun lopulla. Kyseessä on yhtyeen toinen kansainvälinen julkaisu.

  Oddarrang on jo nimensäkin puolesta laittanut asiat uuteen ja uniikkiin järjestykseen. Elektronisia äänimaailmoja, jazzia ja post-rockia yhdistelevä kvintetti on saanut tunnustusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

  Kuinka jazzrumpali lokeroi musiikkinsa ja elämänsä? Ja millaisia määriä rumpali harjoittelee? Alina Kulo haastattelee.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Lyssna också