Sunnuntaivieras

Toimitusjohtaja Veli-Matti Nurkkala uskoo virtuaalisimulaattorien kehittävän autokoululaisia ja urheilijoita

 • 23 min
 • tillsvidare

Virtuaalisimulaattorien kehittämisestä tuli kajaanilaiselle Veli-Matti Nurkkalalle niin innostava työ, että yöunet jäävät tällä hetkellä vähiin. Entinen kilpahiihtäjä tietää, missä kaikessa virtuaalisimulaattoreita tullaan käyttämään tulevaisuudessa.

Sändningar

 • sö 16.10.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Helsinki

Avsnitt

 • Árpád Kovács on entinen punkkari ja turvapaikanhakija. Nykyisin hän toimii kansainvälisen työn pastorina Oulussa ja auttaa työkseen kohtalotovereitaan. Miehen tie suomalaispapiksi on ollut värikäs, ja hänen suhtautumisensa muun muassa uskontoon poikkeaa totutusta. Toimittaja Kirsi Karppinen tapasi Kovácsin Oulun edustalla sijaitsevalla Hailuodon saarella, miehelle rakkaalla luontopaikalla.

 • Ministeri Iiro Viinanen on yksi Eutanasia-kansalaisaloitteen alullepanijoista. Mies on puhunut avoimesti sairastamastaan Parkinson-taudista. Lamavuosina valtiovarainministeri Viinasen harteilla oli Suomen talous, nyt sydämen asiana on vesiensuojelu.

 • Kajaanilainen Olli Ohtonen on totuttu näkemään vain vilaukselta lehtien otsikoissa tai tv-kameroiden edessä, vaikka kyseessä on tämän hetken kuuma nimi suomalaisen hiihdon valmentajapiireissä.
  Toimittajana Sanna Kähkönen.

 • Kokkolaisella Outi Airolalla on monta rautaa tulessa. Hän on 5 lapsen äiti ja 5 lapsenlapsen isoäiti. Televisiotoimittajan työn ohessa hän on asukasyhdistyksen puheenjohtaja, järjestää palkittua Ykspihlajan kulttuuriviikkoa, on ollut perustamassa työttömiä auttavaa osuuskuntaa, pitää kotipihallaan kesäteatteria ja kesäkahvilaa. Outi on myös kirjoittanut kirjoja, näytelmiä, ohjannut, harrastanut musiikkia ja vieraillut Cannesin filmijuhlilla. Onnestaan hän on kuitenkin joutunut maksamaan kovan hinnan. Petra Haavisto haastattelee.

 • Kun pohjoiskarjalaiset hylkäsivät Sari Kaasisen, pakkasi Kaasinen nuottinsa ja kanteleensa, ja muutti sinne, missä häntä tarvitaan. Värttinä-yhtyeen keulahahmona tunnettu Sari Kaasinen pyörittää nykyisin kulttuuri- ja tapahtumakeskusta Lappeenrannassa. Musiikin sekatyöläinen, säveltäjä, laulaja ja kansanmusiikin lähettiläs on edelleen kovassa vedossa. Toimittaja Ulla Ylönen tapasi Sari Kaasisen Kehruuhuoneella.

 • Tamperelainen Saara Särmä on tullut tunnetuksi feministinä. Hän on muun muassa perustanut maailmanlaajuisesti suositun All male panel -blogin, jossa peukuttava David Hasselhoff hyväksyy pelkästään miehiä sisältävät keskustelutilaisuudet. Saara Särmä on myös kansainvälisen politiikan tohtori ja saavuttanut paljon, mutta silti itsensä arvostaminen on välillä vaikeaa. Se johtuu sisäisestä vorssalaisesta. Toimittajana Mari Siltanen.

 • Laulaja ja näyttelijä Sakari Kuosmanen on toisessa pääroolissa Aki Kaurismäen ohjaamassa elokuvassa Toivon Tuolla puolen. Miten taiteilijan ura alkoi ja millä mielin Kuosmanen on täytettyään 60 vuotta? Juhani Forsman pääsi Sakari Kuosmasen auton kyytiin ja suunnaksi tuli nuoruuden maisemat Kuopiossa.

 • Sunnuntaivieraana tapaamme miehen, joka on rakentanut oman, parinkymmenen neliön kivikirkon ja mökötyskämpän keskelle metsää. Martti Puran varsinainen kotitalo sijaitsee muutaman kilometrin päässä. Metsässä Pura on ladannut akkujaan muun muassa 90-luvun alussa, kun hän toimi maa- ja metsätalousministerinä. Tiina Kokko tapaa Martti Puran kirkolla, keskellä lumista metsää.

 • Kirjailija Mirjam Kälkäjä joutui jäämään sairaseläkkeelle reuman vuoksi jo 30 vuotta sitten. Alkumasennuksesta päästyään Kälkäjä on kirjoittanut lukuisia näytelmiä, romaaneja, kolumneja ja elämänkertoja, joista kaikista heijastuu hänen oma tarinansa, evakkomatka Petsamosta.

 • Luontodokumenttien tekijä Petteri Saario löysi jokunen aika sitten lapsuuden päiväkirjansa ja hämmästyi. Päiväkirjojen sivuilta löytyi kahdeksan vanha pikkupoika, joka oli ahdistunut luonnon tilasta. Luonto onkin vienyt miestä koko elämän mitan eikä loppua näy. Petteri Saarion luo Kiialan kartanoon matkaa Outi Pukkila.

 • Näyttelijä Aake Kalliala ehti asua välillä 40 vuotta Helsingissä, mutta nyt mies viettää eläkepäiviään jälleen Mikkelissä. Aikanaan kahdeksanvuotiaana Heinolasta Mikkeliin muuttanut Kalliala kävi kansakoulun loppuun Mikkelissä Lähemäen vanhalla koululla, mihin palaamme nyt uudestaan. Toimittajana Kalle Pallonen.

 • Porilainen kirjastonhoitaja Arja Palonen tunnetaan kotikaupungissaan värikkäänä persoonana, joka kannustaa ja innostaa lapsia ja nuoria lukemaan. Arja itse kertoo pyrkivänsä eroon ammattikuntaansa määrittävistä stereotypioista ja kuvailee itseään helposti kyllästyväksi hörhöksi. Toimittaja Carolus Manninen lähti kaupunkikävelylle Palosen kanssa.

Lyssna också