Lindgren & Sihvonen

Vieraana Leo-Pekka Tähti

 • 56 min
 • tillsvidare

Kokeellinen urheiluohjelma, jossa kelaaminen alkaa jo ennen lähtölaukausta.
Vieraana viisinkertainen paralympiakultamitalisti, pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti.
Kun on voittanut päämatkallaan neljässä perättäisissä paralympialaisissa kultaa ja pitää nimissän lajinsa maailmanennätystä, voidaan puhua todellisesta urheilulegendasta. Leo-Pekka Tähti on kaikilla mittapuilla mitattuna yksi maamme historian menestyneimpiä urheilijoita. Mutta joko vihdoin katajainen urheilukansamme ymmärtää ja osaa arvostaa hänen saavutuksiansa? Ja mikä merkitys tällä menestyksellä on urheilijalle itselleen?

Sändningar

 • fr 23.9.2016 13.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Tommyn ja Petterin vieraana muutama viikko sitten jalkapallon Veikkausliigan puheenjohtajaksi valittu Matti Apunen.

 • Tommyn ja Petterin vieraana on neljät olympiakisat ja parhaimmillaan maailman rankingin 13. sijalla ollut sulkapalloilija Anu Nieminen. Muutto 19-vuotiaana Tanskan mahdollisti Anu Niemisen kehityksen maailmanluokan sulkapalloilijaksi. Nykyisin Nieminen hyödyntää 20-vuotta kestäneen Tanskan matkan oppeja suomalaisen sulkapalloilun valmennuksessa.

 • Kaksi pronssia Dohan MM-kisoissa 2016 voittanut maantiepyöräilijä Lotta Lepistö on Suomen ensimmäinen MM-mitalisti maantiepyöräilyn aikuisten sarjassa ja yksi maamme kovimpia kestävyysurheilijoita. Miten 27-vuotias Lepistö Porin Noormarkusta on raivannut tiensä naisten maantiepyöräilijöiden eliittiin? Pitääkö sveitsiläistalli Cervélo-Biglan kärkikuskeihin kuuluva Lepistö itseään yksilö- vai joukkueurheilijana? Entä mitä mieltä Lepistö on siitä, että Tour de Francessa naisia ei juuri näy muutoin kuin podium-tyttöinä?

 • Entinen NHL- ja Leijonapelaaja, urheilupsykologi Tuomas Grönman ottaa tiukan kannan, kumpi on tärkeämpi: pelikirja vai pelaajan psyyke. Grönman linjaa myös sitä, voiko psykologisena valmentajana toimia urheilussa ilman omaan urheilutaustaa. Kaikkien psykologisimpana omana valmentajanaan Grönman muistaa legendaarisen Vladimir Jursinovin.

 • Kaisa Arrateig on Suomen vanhimman muodostelmaluistelujoukkueen Rockettesin valmentaja ja kolminkertainen maailmanmestari. Miksi Arrateig lopetti huutamisen valmennettavilleen ja millainen taitoluistelun alalaji on muodostelmaluistelu? Entä mitä Kaisa Arrateig on opettanut Mikael Granlundille ja muille huippukiekkoilijoille?

 • Jarkko Nieminen on Suomen kaikkien aikojen menestynein tenniksen kaksinpelaaja, mutta salibandyssa hänen panoksensa Tampereen Classicin peliin jäi arvoitukseksi. Mistä syystä Nieminen lähti salibandyliigaan ja miksei hän pystynyt mittaamaan todellista tasoaan kolmosketjun laiturina? Entä mitä ajattelee yli 400 ATP-ottelua ja melkein 8 miljoonaa dollaria palkintorahaa voittanut ex-tennistähti häviämisestä?

 • Tommyn ja Petterin vieraana kolme kertaa vuoden jalkapalloerotuomariksi valittu Mattias Gestranius. Minkä välille tuomari tekee eroa, joukkueiden vai pelaajien vai pelin sääntöjen ja pelin välille? Mitkä ovat erotuomarin perusperiaatteet, kun peli sijaitsee rangaistusalueen sisällä - ja erotuomari joutuu päättämään todella isosta asiasta: tuomitako vaiko ei rangaistuspotkua? Minkä tasoisia suomalaiset erotuomarit ovat kansainvälisellä mittarilla mitattuna?

 • Tommyn ja Petterin vieraana on entinen liigakiekkoillija Tommi Kovanen, jonka ura pelaajana loppui vastustajan taklaukseen. Luvassa syvällistä keskustelua jääkiekkoilun vaarallisuudesta ja väkivaltaisuudesta.

 • Palkittu televisio-ohjaaja Tapani Parm on toiminut pääohjaajana mm. kesäolympialaisten avajaisissa 2004, 2008 ja 2012 sekä yleisurheilun ja hiihdon pääohjaajana lukuisissa kesä- ja talviolympialaisissa. Miten Parm ja Ylen suomalainen tuotantotiimi ovat nousseet maailman urheilutapahtumien arvostetuimmiksi tekijöiksi? Millainen on tunnelma ohjaamossa minuutti ennen H-hetkeä, kun televisioiden äärellä on pari miljardia katsojaa? Miten Aristoteleen runousoppi liittyy kesäolympialaisten miesten 100 metrin finaaliin?

 • Vieraana Suomen Taitoluisteluliiton tiedottaja, entinen taitoluistelija Mila Kajas.
  Miten markkinoida urheilulajia, jossa ei juuri nyt ole tähtiä? Mihin suuntaan taitoluistelu on muuttunut sitten Kajaksen aktiiviaikojen? Kuinka kaukana maailman huipuista hän oli kilpaurallaan?

 • Hannu Manninen palasi huippu-urheilun pariin, miksi? Potiko Manninen arvokisakammoa vai oliko maailmancup etusijalla? Kuinka yhdistää lajin vaatima kimmoisuus- ja kestävyysharjoittelu?

 • Joni Vesalainen joutuu vastaamaan, onko hän pukukopin häpäisijä? Mikä on Jukureiden myynnin ja markkinoinnin salaisuus? Pitääkö lätkän markkinoinninssa mennä Liiga- vai seuravetoisesti?

  Tommyn ja Petterin vieraana Mikkelin Jukureiden myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen.

Klipp

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Lyssna också