Perttu Häkkinen

Kuinka luterilaisuus on muokannut Suomea?

 • 56 min
 • tillsvidare

Luterilaisuus. Kuinka luterilaisuus on muokannut Suomea ja suomalaisuutta? Mikä on luterilaisuuden tulevaisuus kun suosio hiipuu?

Luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri ja dosentti Jyri Komulainen ja emeritusprofessori Kari Immonen ovat vieraina. Mitä hän tarkoittaa sillä, että "luterilaisuus on suomalaisen kulttuurin syvärakenne"? Kuinka tärkeitä meille ovat protestanttiset hyveet työ, ahkeruus, säästäväisyys ja itsekuri?
Lisäksi taloustieteilijä Esa Mangeloja kertoo Lutherin talousajattelusta ja reformaation vaikutuksesta talouteen. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Sändningar

 • ti 20.9.2016 13.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • "Mukaansatempaavaa hömppää ja tiukkaa sivistystä".
  "Ymmärtääkö kukaan mistä puhutaan?"

  Perttu Häkkisen kevään parhaat, palautteet, kulissien takaiset tunnelmat ja ennen kuulematonta materiaalia.

  Äänessä Perttu Häkkinen, Panu Hietaneva ja tuottaja Heidi Laaksonen.

 • Onko kaupoista näpistelty vielä nykyään kannattavaa puuhaa? Haastattelussa entinen myymälävaras "Make" sekä Stockmannin pitkäikäinen myymäläetsivä ja kirjoittaja Antto Terras.

  Nelikymppinen "Make" aloitti näpistelyn 10-vuotiaana. Hän arvelee varastaneensa elämänsä aikana noin 6000 kertaa eli tavaroiden määrä on moninkertainen. Tavaroiden arvo on arviolta yli 50 000 euroa.

  -Kallein varastamani esine, kitara, maksoi 12 500 markkaa, muistelee "Make".

  Miksi hän varasti? Oliko varastaminen on huvia, kleptomaniaa vai elinehto?

  Nykyään rötöstely on taaksejäänyttä elämää ja "Make" on kunniallinen ja työtä tekevä kansalainen.

  -Myymälävarkauksiin lähtee mukaan myös aivan imbesilliä porukkaa, joiden kiinnijääminen on vain ajankysymys. Mutta taitavia ammattivarkaita kunnioitan, kuten kunnioitan mitä tahansa ammattitaitoa, pohtii Stockmannin entinen erikoismyymäläetsivä Antto Terras.

  -Narkkeja en sääli, koska he käyttävät jopa omia lapsiaan varkauksiensa välineinä. Lapsia vuokrataan toisille silmälumeeksi ja jopa huumataan, kertoo Terras.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Kaariporttiystävät. Reportaasi Suomen esoteerisemmasta kunnasta, Miehikkälästä. Haastateltavina laulava meedio Aulikki Plaami ja hänen puolisonsa Seppo sekä heidän uskolliset seuraajansa Paavo ja Sinikka Sihvonen. Saamme seurata muun muassa kuinka Aulikki Plaami saa yhteyden Enkelityttö Carmeniin.

  Mistä mediaaliset kyvyt tulevat? Keitä ovat henkimaailman ystävämme? Miten heihin saa yhteyden?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Millaisia uskomuksia ja mystiikkaa liittyy elämään ja kuolemaan ympäri maailman? Miksi esimerkiksi tiistait ovat noitien työpäiviä Latinalaisessa Amerikassa? Onko paha silmä universaali? Miksi vainajan silmät pitää peittää ja tuonelan lautturi lahjoa?

  Vieraana on toimittaja ja tietokirjailija Eija Pulkkinen.

  Hän on tutustunut lähes neljännesvuosisadan ajan Afrikassa, Aasiassa, Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikassa eri heimojen ja kansojen kuolema- ja syntymäriitteihin. Tavat ja uskomukset ovat yllättävän samanlaisia ympäri maailman.

  - Kaikkialla maailmassa uskotaan, ettei vainaja koskaan täysin jätä meitä. Meidän tosin täytyy saattaa ihminen hautaan ja tehdä seremoniat oikein, etteivät vainajat palaa takaisin kummittelemaan.

  Lisäksi jututamme tietokirjailija Heikki Lehikoista. Hän on tutkinut kuoleman kulttuurihistoriaa Suomessa. Näkyykö kuolemaan liittyvä magia vielä meillä, rationaalis-sekulaarissa yhteiskunnassa?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Kansanlääkintää. Mitä on kalevalainen jäsenkorjaus? Onko kuppaus toimivaa terveydenhoitoa? Miten tullaan mestariparantajaksi? Haastateltavina entinen balettitanssija ja kalevalaisen jäsenkorjauksen mestari Katja Rajala, terveysliikunnan dosentti Mika Venojärvi sekä Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela. Hän kertoo muun muassa siitä, miten fennomania on vaikuttanut terveydenhoitoomme?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miksi suomalainen uskoo kummituksiin? Mitä kummitukset ovat ja miten Katajanokan vanhassa vankilassa kummittelee? Miksi Kaivopuisto on varsinainen kummituskeskittymä?

  Oppaana ja asiantuntijana on "Aavetaloja ja ihmiskohtaloita" -teoksen kirjoittaja Mauri Karvonen. Lisäksi kuulemme kummitusjuttuja tutkinutta folkloristiikan yliopistonlehtoria Kirsi Hännistä sekä kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemeä, joka kerää parhaillaan suomalaisten yliluonnollisia kokemuksia sotavuosilta.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miksi maallistunut ihminen kaipaa henkisyyttä?

  Tutkimusten mukaan itsensä hengellisiksi, mutta uskonnottomiksi itsensä luokittelevien ihmisen määrä on kasvanut länsimaissa. Uskontososiologi Paul Heelas on kutsunut muutosta henkiseksi vallankumoukseksi. Mistä tällainen kehitys johtuu? Onko se osa notkistuvaa uskonnollisuutta vai sekularisaatioprosessin sivutuote? Haastateltavana on vasta ateistisesta henkisyydestä väitellyt tutkija Mikko Sillfors.

  -Yhteiskunnan vauraus, turvallisuus, demokratia sekä individualismi korvaavat uskontoa ja kasvattavat uskonnottomien määrää, kertoo Sillfors.

  Entä, milllaisin argumentein ihminen on pyrkinyt todistamaan jumalan olemassaolon? Millainen on jumaltodistusten historia? Tietokirjailija Jussi K. Niemelä kertoo tästä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Fengshui. Ikivanha aasialainen oppi tähtää ihmisen ja ympäristön harmoniseen suhteeseen. Etymologisesti se ilmineeraa "tuulta ja vettä", mutta mitä se käytännössä on ja miten tämä oppi sopii nyky-Suomeen? Onko fengshui käytännöllinen tapa sisustaa, taikauskoa vai materialistista magiaa?

  Haastateltavana Fengshui Sampo ry:n primus motor ja fengshuikonsultti Rauli Pitkänen.

  -Fengshui sopii kaikkiin sisustustyyleihin. Siihen ei tarvita mitään tiettyä estetiikkaa. Pitää vain ympäröidä itsensä rakkailla ja käytännöllisillä esineillä. Huono fengshui on kuin laittaisi tuoreita kukkia samaan maljaan kuihtuneiden kanssa.

  Ohjelmassa selviää muun muassa, ovatko terävät kulmat fengshuissa kiellettyjä? Mihin sänky kannattaa sijoittaa ja miksei kannata istua oven läheisyydessä?

  Lisäksi Kiinan kulttuurin tuntija ja tietokirjailija Pertti Seppälä valottaa meille "qin" merkitystä.

  -Qi on se energia, joka kiertää ihmisen kehossa ja on läsnä koko maailmankaikkeudessa. Kaikki ihmisessä on qi`tä, mutta nykyaikaisen luonnontieteen mukaan sitä ei ole olemassa.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Suomalaisen suurmiehen Sigurd Wettenhovi-Aspan elämä ja teot tarkastelussa.
  Aspan ansioluetto on hengästyttävä. Millainen mies oli taidemaalari, kuvanveistäjä, pilapiirtäjä, näyttelijä, runoilija, säveltäjä, soittoniekka, keksijä, arkkitehti, kielentutkija, suomalaisuusmies, rotuteoreetikko, astronomi, egyptologi, maailmanmatkaaja, suojeluskuntapäällikkö, poliittinen yksityisyrittäjä ja maailman kohtaloiden oraakkeli, suurmiesten ja kruunipäiden tuttu, uuden ajan Väinämöinen ja yksi aikansa tunnetuimpia kansalaisia?

  Haastateltavina salatieteiden tuntija ja Hermeetikko-aikauskirjan toimittaja Kane Kanerva sekä tutkija Pekka Pitkälä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mitä me todella tiedämme Jeesuksesta ja hänen elämästään?

  Suurmiesten henkilöhistoriat nostattavat aina debattia ja tuskin on hahmoa historiassa, jonka elämästä olisi kiistelty enemmän kuin Jeesus Nasaretilaisen. Jotkut eivät suostu pitämään häntä edes historiallisena henkilönä, toisten mielestä hän puolestaan vietti nuoruusvuotensa Intiassa tai Egyptissä ja kolmannet ajattelevat, että hän olisi ristinkuoleman sijaan nainut Magdalan Marian, saanut lapsia ja saattanut alulle Merovingien hallitsijasuvun.

  Elokuvaohjaaja ja kirjailija Taavi Kassila oli vieraana ja hän kertoi teoksestaan "Nasaretin miehen salaisuus - Matka Jeesuksen elämään ja kuolemaan".

  Oliko Jeesus joogi? Valaistunut pyhimys, joka vaelsi nuorena Intiassa?

  Lisäki kuulemme antropologi ja tietokirjailija Juha J. Hiltusta. Hän on perehtynyt 15 vuotta Torinon käärinliinan salaisuuksiin. Mitä se paljastaa kristinuskon vapahtajasta? Onko se valokuva Jeesuksesta vai kenties Graalin malja?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Elämä maapallolla loppuu, mutta koska ja miten?

  Tietokirjailija Jussi Viitala tietää, että aikamme maapallolla on loppumassa, mutta tosiasiat eivät ihmisiä kiinnosta.

  - Nykyinen elämäntapamme mahdollistaa elämän maapallolla noin kahdelle miljardille ihmisille.

  Kuinka suuri uhka on ilmastonmuutos? Entä meteoriitit? Ydinsota? Pandemiat?

  Moni uskonnollinen liike taas on odottanut maailmanloppua aikojen saatossa lukuisia kertoja.
  Kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaara kertoo maailmanlopunkultista, Oulun profetiasta. Mikä uhkasi heitä?

  Miksi profetoivat sisarukset Aune ja Laila Heinonen uskoivat 1960-luvulla, että suomalaiset ovat valittu kansa? Miksi tarvittiin 8000 tosiuskovaa Neuvostoliiton uhan torjumiseen?

  Mikä maailmanlopussa kiehtoo tai on kiehtomatta? Miksi apokalypsit eivät innosta nykynuorisoa?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Anarkismi on antiikin aikoina alkunsa saanut esivallan vastainen poliittinen ideologia, mutta millainen on ollut sen historia Suomessa? Ovatko anarkistit yhteiskunnallisesti yhä merkittävä toimija? Mikä on suomalaisen anarkimin nykytila? Onko anarkismi karnevalisoitunut ja muuttunut someöyhötykseksi?

  Haastateltavina anarkisti Antti Rautiainen, vuoden 1917 anarkisteista gradua vääntävä Aki Lemmetyinen sekä kuokkavierasvierasliikettä tutkinut sosiologi Samu Lindström. Miten sen julkisuuskuva on muuttunut?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lyssna också