Kaikki kotona

Äänen voima

 • 31 min
 • utgått

Äänellä on valtava voima. Ääni on käyntikortti, se antaa ensivaikutelman, äänen perusteella luomme vahvan mielikuvan siitä, millainen ihminen on. Ääni voi olla myös työkalu. Sitä pitää hoitaa ja huoltaa, jotta se kestää.
Elämme maailmassa, joka on täynnä ääniä. Toiset niistä ovat miellyttäviä, toiset inhottavat. Miksi jonkun ääni kietoo meidät turvallisuuden tunteeseen ja toisen ääni taas riipii luita ja ytimiä myöten?
Ääni voi myös parantaa. Äänellä ja ääntelemällä voi hoitaa kipua, hyräily tekee hyvää sekä sille, kelle hyräillään, että hyräilijälle itselleen. Ja sama voima on myös hiljaisuudella. Sitä pitää vain osata kuunnella.
Kaikki kotona heittäytyy äänen voimien vietäväksi Nuuksion kansallispuistossa, keskellä pimeää metsää. Sanna Pirkkalaisen ja Paula Jokimiehen luotsaamassa keskustelussa mukana:
muusikko, mainosääni Pasi Ruohonen,
vokologi, äänenkäytön asiantuntija Bianca Hösli,
synnytyslauluvalmentaja Johanna Hytti,
ääniparantaja Michael Schirmer,
retriittiohjaaja Simo Kuurne,
hiljaisuuden tutkija Outi Ampuja
kokenut luonnossa liikkuja Annu Huotari

Sändningar

 • ti 11.10.2016 18.03 • Yle Radio Suomi Joensuu

Avsnitt

 • Aikalisä on Sanna Jussilan toimittama sarja, jossa kasataan hyvän ja leppoisen elämän eväitä. Tänä iltana nukutaan. Eväitä parempaan uneen tarjoilee Oivauni, uniklinikan tutkija ja lääkäri Henri Tuomilehto.
  Vaakakapinassa Maria Jyrkäs pohtii oman elämän syvyyden kokemusta.
  Juontajana Paula Jokimies.

 • Maallikkosaarnaaja Maasolan mielestä päivittäinen crossfit, urasuunnittelut sekä imagon ylläpitäminen somessa eivät ole riippuvuuksia. Tavoitteena on tuottaa paras versio itsestään.
  Nainen on aina oikeassa -sarjassa Marko Miettinen ja Sanna Jussila kinaavat pyykin lajittelusta.

 • Kaikki kotona -lähetys puhui uskosta ja uskonnoista. Miksi joku vaihtaa uskontoaan? Miksi usko vaatii uskonnon säännöt ja kaavat ympärilleen?

  Polina Shumilova teki pari vuotta sitten päätöksen vaihtaa uskontoa. Alunperin hän oli ortodoksi ja kääntyi islamin uskoon. Antti Kuhlberg siirtyi perinteisestä evankelis-luterilaisuudesta roomalaiskatolisen kirkon huomaan. Toimittajana Paula Jokimies.

 • Lahtelainen Tapio Pilli kuuluu vapaa-ajattelijoihin. Hän haluaa omalta osaltaan olla edesauttamassa uskonnonvapauden toteutumista Suomessa.
  Marian vaakakapinassa Maria Jyrkäs pohtii, miten liikunnan vihaajasta tuli aktiiviliikkuja. Juontajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen

 • Maallikkosaarnaaja Maasolan mukaan Suomi on juuri oikea maa viemään hiljaista älyä muualle maailmaan. Pieni riski on, että vahingossa lähetetään kaikki äly maailmalle.
  Meteorologi Joonas Koskela kertoo alkuviikon sääennusteen. Juontajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

 • Kaikki kotona -lähetyksessä vieraina olivat palkitun rikossarja Sorjosen käsikirjoittaja Miikko Oikkonen ja pitkän linjan dekkarikirjailija, toimittaja Jarkko Sipilä.

  Miikko Oikkonen kertoo Sorjosen käsikirjoittajien kahlanneen läpi aitoja rikoksia kirjoitusvaiheessa.
  - Kun aloin suunnitella Sorjosen tarinaa, yksi lähtökohta oli Eveliina Lappalaisen surma Imatralla.
  Seurasin tarkasti poliisin toimet aina ratkaisuvaiheeseen saakka, vaikka kyseinen rikos ei lopulta päätynytkään sarjaan.

  - Murhamysteeri on kautta historian ollut yksi kiehtovimmista keinoista koukuttaa lukija tai katsoja seuraamaan tarinaa. Dramatisoimalla ja muuttamalla tositapahtumia fakta muuttuu fiktioksi. Kaiken fiktion täytyy jollakin muotoa peilata todellisuuteen.

  Jarkko Sipilä arvioi suomalaisen rikoskirjallisuuden olevan kohtuullisen realistista esim. ruotsalaiseen verrattuna.
  - Siellä tuntuu olevan tyylinä se, että pitää aina entistä hirveämmällä tavalla tappaa ihminen. Jos joku keittää uhrin ensin öljyssä, niin seuraavan pitää keittää öljyssä ja lisäksi repiä ruumiinosat irti. Jälkeen tuleva pistää entistä paremmaksi, syöttämällä ruumiinosat edelleen korpeille.

  Rikoskirjallisuudella ja -sarjoilla peilataan yhteiskuntaa kuvailee Jarkko Sipilä.
  - Monet ilmiöt esim. ahneus voimistuu rikoskirjallisuudessa kymmenkertaiseksi verratuna tavalliseen elämään. Kirjallisuuden ja sarjojen avulla pystymme näkemään, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
  - Joskus rikos voi olla hyvinkin pienessä roolissa, mutta sitä tarvitaan fiktiossa jännitteen luomiseen. Tosielämässä rikos on ratkaisumalli jollekin riidalle, joka on käyty aikaisemmin.

  Sorjonen -sarjaa lähdettiin luomaan niin, että rikosten pitää peilautua jotenkin KRP:n huippututkijaan Kari Sorjoseen ja hänen perheeseen, selvittää Miikko Oikkonen.
  - Vaikka rikosjuoni on hyvä tarinankerronnan koukutuskeino, niin ihmiset kyllä kiinnostuvat sarjan hahmoista ja päähenkilöistä. Rikos toimii peilinä, joka kuvastaa päähenkilöistä aina jotain uutta.

  Murhamysteerien ystäville tiedoksi, että Jarkko Sipilällä on pöytälaatikkoon kirjoitettuna jo sata liuskaa uutta dekkaria ja Miikko Oikkonen viimeistelee Sorjosen uutta tuotantokautta.

 • Hilla Blomberg ja Minna Korhonen suuntasivat kuntosalille yhdessä Paula Jokimiehen kanssa. Terveellisen elämän suurista ja pienistä valinnoista juteltiin puntin noston lomassa.
  Maria Jyrkäs pohtii Vaakakapina -kolumnissaan ylipainon taustoja.
  Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Paula Jokimies.

 • Maallikkosaarnaaja Maasola jakaa viisauksia elämästä ja kuolemasta, hirtehishuumorilla höystettynä. Meteoorologi Kerttu Kotakorpi kertoo alkuviikon sääennusteen.

 • Kaikki kotona -lähetyksessä vieraina oli kaksi selviytyjää, jotka ovat opetelleet elämään vakavan sairauden kanssa. Rintasyövän kanssa kamppaillut juontaja, ex-missi Heidi Sohlberg ja elinsiirtourheilija Risto Aholainen, jonka sairaus on kystinen fibroosi.
  Mistä sairauden ensijärkytyksen jälkeen saa kerättyä voimaa sairastamiseen saati toipumiseen? Ja tulevaisuus - uskaltaako sitä edes suunnitella?

  Tunsin kyllä elämän pettäneen minut, kun rintasyöpädiagnoosi varmistui, kertoo Heidi Sohlberg.
  - Kauan en tässä tunteessa vellonut, vaan nopeasti sain taistelutahtoni nousuun. Mietin myös, että käykö minulle kuin äidilleni, joka kuoli 38-vuotiaana syöpään. Tunteiden vuoristoradalla kysymyksiä sinkoili mieleeni. Miksi juuri minä? Miksi elämä kohtelee perhettäni näin?

  Risto Aholainen ei missään vaihessa ole kokenut elämän pettäneen.
  - Ehkä siksi, että sairaus on minulla aina ollut. Kun olin tosi huonona, tietysti tunsin myös ahdistusta. Pikaisesti kuitenkin aloin miettiä, että ei J...lauta! Tähän ei nyt jäädä makaamaan, happiletkut mukaan vaan, ja koiran kanssa lenkille.

  Sisulla ja ärripurri-meinigillä mennään elämässä eteenpäin, eikä heitetä hanskoja tiskiin vakuuttavat Heidi ja Risto.

  Heidi iloitsee jälkikasvusta, joka tuo voimaa ja energiaa huononakin päivänä.
  - Kun lapset tulevat vierelle elämäniloa pursuvina, väkisinkin tsemppaan itseni mielen alhosta ylös.

  Loppujen lopuksi elämä on ihan kivvaa, sanoo Risto lupsakkaasti savolaisittain.

  Kaikki kotona -lähetyksen toimittajina olivat Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

 • Vuodenvaihde on ärsyttävää aikaa. Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja parantaa kaikki huonot tavat, aloittaa liuta uusia aktiviteetteja ja osoittaa olevansa kunnon ihminen.
  Onko ihan pakko, jos ei vaan tahdo? Miksi keskitymme kiloihin ja sentteihin, emmekä puhu siitä miltä tuntuu? Eikö se ole luotettava mittari? Jos kokee voivansa hyvin, niin onko järkeä vahtia mittoja? Vai onko se tie suureen itsepetokseen?

  Itsensä ja kroppansa hyväksymisestä puhuttiin Kaikki kotona-lähetyksessä Vaakakapinan käynnistäjä Jenny Lehtisen ja ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kanssa. Toimittajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

 • Työurien piteneminen pistää miettimään, josko vielä vaihtaisi alaa. Miten uskaltaa luopua tutusta ja turvallisesta työstä? Onko raha ainut motivaattori, joka potkii työelämässä eteenpäin?
  Kaikki kotona -lähetyksessä vieraina toimittajasta kätilöksi opiskellut Laura Kosonen ja laskentaekonomista metallipajayrittäjäksi ryhtynyt Taru Vuori. Keskustelussa mukana myös ammatinvaihdon kiemurat hyvin tunteva psykologi Päivi Kiviniemi Uudenmaan TE -toimistosta. Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

 • Tässä alati julmistuvassa maailmassa, jossa kaikesta ja kaikilta leikataan, tarvitaan enemmän kuin koskaan pieniä arjen tekoja, jo siitä syntyy tunne välittämisestä. Siis siitä, että kukaan ei jää yksin. Kun yhteiskunta ei enää tue eikä auta, jää muista huolehtiminen meidän jokaisen vastuulle.

  Vapaaehtoistyö on yksi tapa huolehtia lähimmäisistä, eikä sen välttämättä tarvitse merkitä vuosien sitoutumista ja jatkuvaa myyjäisissä ja muissa tempauksissa juoksemista. Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot tarjoaa näpsäkän ja kaikille sopivan tavan touhuta eri ikäisten ihmisten kanssa ja levittää hyvää ympärilleen.

  Sanna Pirkkalainen kävi Nurmijärvellä kuokkimassa Siskojen ja Simojen neulontapiirissä, jossa tunnelma oli käsinkosketeltavan lämmin. Sannan juttukavereina olivat Nurmijärven Siskojen ja Simojen neulontatreffien primus motor Minna Hemming sekä valtakunnallisen toiminnan yhteisökoordinaattori Eero Väisänen.

Lyssna också