Kultakuume

fr 28.10.2016

 • 40 min
 • tillsvidare

Kooste Kultakuumeen viikon lähetyksistä. Syötävän hyvää kuunneltavaa! Juontajana Kai Ristola.

Sändningar

 • fr 28.10.2016 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Pirkko Saisio ja hänen romaanihenkilönsä tarkastelevat itseään huvittuneesti. Saisiolla on monta roolia: kirjailija, näyttelijä, ohjaaja, opettaja, kunniatohtori, finlandisti, kommunistin lapsi, sukupuolivähemmistöaktivisti. Hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa 41 vuotta sitten, uusi kirja ilmestyi tänä syksynä. Saisio puhuu Kultakuumeessa iästä ja kuolemasta, yhteiskunnasta ja huumorista.

  Kasparderdamuksella on lahja nähdä tulevaan. Graafikko ja kuvittaja Kasper Strömman on yksi maamme hauskimmista bloggaajista. Nyt on päättänyt olla myös ennustaja, joka näkee Suomen tulevaisuuden absurdein linssein.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

 • Suomen kieli elää ja voi hyvin. Näin väittää suomen kielen dosentti Lari Kotilainen, joka kirjoitti pian ilmestyvän kirjan Kielen elämä. Kirja on kielen elämäkerta, joka kertoo kielemme menestystarinan vaiheet. 1800-lukua on kiittäminen siitä, että suomella voidaan ilmaista mitä vain.

  Vinyylilevyn kansi on kuin muropaketti. Se kertoo sisällä olevasta hauraasta ja herkullisesta tuotteesta sanoo kriitikko ja kuraattori Jean Ramsay. Vantaan taidemuseo Artsissa on tammikuuhun asti näyttely, joka esittelee ikonisia ja hienoja vinyylilevyjen kansia.

  Turun yliopiston kirjasto on rakennettu Klondiken kullalla. Turkulaiset veljekset Karl Fredrik Joutsen ja Anton Fabian Johnsson olivat harvoja Klondiken kultaryntäyksessä rikastuneita. He testamenttasivat mittavan, kultasijoituksista poikineen omaisuutensa kotikaupunkinsa Turun yliopistolle. Yhtenä syynä veljesten menestykseen oli veljesten kullankaivuuta tehostaneet keksinnöt.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Kotimaiset uutuusdekkarit ammentavat 1920-luvusta ja verkkomaailmasta. Tv-sarja Game of Thronesin menestyksen salaisuus ei ole mikään salaisuus. Kirjailija Hannu Salaman jumalanpilkkatuomiosta on kulunut 50 vuotta. Näin Salama kommentoi tuomiotaan vuonna 1965. Kirjailija Juha Vakkuri arvostelee ankarasti kirkon lähetystyön jättämää kolonialismin pitkää varjoa Afrtikassa. Valokuvaaja Tomi Tuuliranta ikuisti syrjäytymisen kuvia tyhjennetyiksi määrätyissä asunnoissa. Juontajana Kai Ristola.

 • Renessanssi nosti ihmisen maailmankaikkeuden keskipisteeksi. Muutoksen tekijät - renessanssin synty ja perintö -kirjan tekijä Pekka Matilainen kertoo, miten renessanssiajan ihmiskuva on vaikuttanut nykypäivään saakka. Uudistuva Kansallismuseokin johdattelee kävijänsä renessanssiin.

  Hallitseva ihminen ja hillitty luonto soivat Talvipuutarhassa. Helsingin Töölönlahdella sijaitsevan teräs- ja lasirakenteet soivat. Ääni-installaation on säveltänyt kaksi tilallisen ja arkkitehtonisen äänimaailman yhdistämiseen perehtynyttä tutkijaa.

  Moraalin pohtija. Romanialaisohjaaja Cristian Mungiun 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää voitti Cannesin Kultaisen palmun vuonna 2007. Mungiu on nyt Suomessa uuden Bacalaureat-elokuvansa takia, joka on myös moraalisesti painava teos.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

 • Naistoimittajat ry on kouluttanut naistoimittajia Afganistanissa vuodesta 2009. Tuona aikana tilanne on muuttunut optimismista lähes toivottomaksi. Varsinaisen kouluttamisen sijaan tärkeintä on kohtaaminen.

  Hullabalooba-animaatio on kunnianosoitus lapsuuden suosikeille. Oululais-helsinkiläisen Outo-studion merirosvoanimaation ulkoasuun ovat vaikuttaneet niin Käytöskukan Hinku ja Vinku kuin Monty Pythonista tutun Terry Gilliamin kädenjälki. Ylen Galaxissa nähtävä animaatio on myyty kymmenkuntaan maahan ja parin lentoyhtiön ohjelmistoon.

  Suomalaisella kirjallisuudella kehittyvien maiden naisten puolesta. Lue Naiselle Ammatti -kiertue on Naisten Pankin järjestämä kiertue, jolla kerätään lahjoituksia tukemaan kehitysmaiden naisten koulutusta, toimeentuloa ja yrittäjyyttä. Kirjailija Sirpa Kähkönen on kiertueen tähti. Kultakuume perehtyy myös Kähkösen uuteen romaaniin.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • Köyhään torppaan syntynyt Miina Sillanpää ei saanut kunnon koulutusta. Lähtökohdistaan huolimatta hän eteni eduskuntaan ja hänestä tuli Suomen ensimmäinen naispuolinen ministeri. Urallaan hän edisti etenkin naisten ja lasten asemaa. Sillanpään syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. Kultakuumeen vieraana on Sillanpään tasa-arvotyöstä kirjan Miina Sillanpää  - Edelläkävijä kirjoittanut professori Aura Korppi-Tommola.

  Valokuvaaja Caj Bremer muistelee Neuvostomatkojaan. Viina virtasi ja propaganda raikui, kun Caj Bremer kuvasi Neuvosto-Karjalaa politrukkien valvonnassa nelisenkymmentä vuotta sitten. Mukaan tarttui paitsi tyhjänpäiväisiä näppäilyjä myös joitain uran hienoimmista kuvista.

  Under Construction on tanssiesitys hetkestä, jolloin mitään ei ole vielä päätetty ja kaiken voi vielät ehdä toisin. Teoksessa Vera Tegelman ja kirjailija Maria Peura välttävät suunnittelua, antautuvat tilanteelle ja katsovat keskeneräisyyttä suoraan silmiin.

  Kolumnistina Juha Hurme.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • Taiteellisen johtajan Kenneth Greven mukaan suomalaiset eivät kuitenkaan hyödynnä potentiaaliaan. Greven Kansallisbaletissa viimeiseksi jäävä teos – Kalevalanmaa - haastaa suomalaiset löytämään sisunsa uudelleen.

  Afrikka vei mukanaan Juha Vakkurin. Juha Vakkuri tuntee Afrikan paremmin kuin ehkä kukaan toinen suomalainen. Viiden vuosikymmenen aikana Vakkuri on matkustanut maanosaa ristiin rastiin ja työskennellyt siellä monessa roolissa. Muistelmateoksessaan hän kirjoittaa elämästään kolmella mantereella: Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Afrikassa, joka teoksessa nousee ylitse muiden.

  Péter Gárdos kirjoittaa Unkarin kylmistä tuulista. Kohtalo on armelias sinnikkäälle, kirjoittaa unkarilainen Péter Gárdos. Suomessa vieraillut kirjailija kertoo kirjassaan 117 kirjettä vanhempiensa tarinan maailmansodan jälkeiseltä ajalta. Hän myös tuntee kylmän tuulen puhaltavan nyky-Unkarissa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Uusia filosofisia ajatuksia Euroopasta. Suuret kustantamot eivät tarjoile suomalaislukijoille elävintä eurooppalaista filosofiaa. Sen tekevät talkoovoimin ja olemattomin käännöspalkkioin pienet toimijat. Kultakuumeen studiossa filosofian uusista tuulista keskustelevat tutkijaliiton puheenjohtaja Ari Korhonen ja niin & näin -lehden päätoimittaja Jaakko Belt.

  Suomen historia tanssien. Kenneth Greven Kalevalanmaa on Kansallisoopperan ja -baletin yhteinen Suomi 100 -juhlavuoden suursatsaus. Kultakuume kertoo, millaisesta historiikista on kysymys.

  Game of Thrones on paras. Viime yönä jaettiin tv-alan Emmy-palkinnot. Televisiosarjoihin perehtynyt toimittaja J.P. Pulkkinen esittää teoriansa siitä, miksi fantasiasarja kahmii palkintoja.

  Ernest Ranglin on Miles Davisin vertainen uudistaja. Jamaikalainen Ernest Ranglin muokannut maansa populaarin kansanmusiikin tyylilajeja useammin kuin kerran. Se on hämmästyttävää, sillä Ranglinista tuli uudistaja olosuhteiden pakosta.

  Kultakuumeen juontaa Jakke Holvas.

 • Toimittaja Hannu Taanila lataa totuuksia kulttuurijournalismin nykytilasta. Ohjaaja Kalle Holmberg in memoriam. Luetaanpa kirja, jossa jokaisen virkkeen päättää huutomerkki! Turkulaisen Saaristo-oopperan uutuus on teos, jonka tekijät kyydittiin Auschwitziin kuolemaan. Äänitaiteilija Kirsi Ihalainen matkaa Suomalaisen Metsän Taajuudet ääni -installaation kanssa
  Amerikkaan maailman suurimpaan taidekilpailuun. Juontajana Kai Ristola.

 • Dekkarien sankarit ovat nyt hakkereita ja nörttejä - lapsille on varattu uhrin rooli. Kultakuumeen studiossa nykydekkareiden henkilöitä pohtivat Suomen tämän hetken käännetyin kirjailija Salla Simukka ja 1940-luvun suomalaisista salapoliisiromaaneista väitellyt FT Paula Arvas.

  Syksy on kuunnelman juhlaa! Radiodraaman 90-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri oli kevät-kesällä kiertueella ja teki kuunnelmia kymmenellä paikkakunnalla eri teattereiden ja taiteilijoiden kanssa. Jyväskylässä valmistui kirjailija Pirjo Hassisen kirjoittama kuunnelma Siemenet.

  Kirjalla on pitkä elinkaari. HelMet-palkinto nostaa esiin tulevaisuuden klassikoita ja muistuttaa, että laatukirjallisuus elää vuodesta toiseen. Palkintoraadin puheenjohtaja Anne Ala-Honkola kertoo tämän vuoden palkitusta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

 • Helsingin Koominen Ooppera aloittaa toimintansa Leif Segerstamin johtamalla gaala-konsertilla Finlandia-talossa joulukuussa.

  Kasvatuksesta puhuessa pitäisi puhua kauneudesta, totuudesta ja vapaudesta. Jarno Paalasmaan uusi kirja esittelee kasvatuksen historian parhaita oivalluksia ja löytää uhanalaista ja säilyttämisen arvoista viisautta.

  Laura Gustafssonin romaani Korpisoturi pysäyttää katsomaan ihmistä hänen raadollisuudessaan, pienuudessaan ja kauneudessaan.

  Nuoria taiteilijoita tarvitaan. Kuraattori Laura Köönikän mielestä taiteilijat valmistuvat Suomessa usein liian vanhoina. Tähän haasteeseen vastaa Köönikän kuratoima Generation 2017 -näyttely, johon haetaan tänä syksynä 15-23 -vuotiaita taiteentekijöitä tulevan kesän näyttelyä varten.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • Muistoissa suomalaisen teatterin uudistaja. Radioteatterissa on käynnissä sukupolvenvaihdos.

  Kalle Holmberg innosti ryhmänsä uusiin ulottuvuuksiin. Kalle Holmbergia sanotaan suomalaisen teatterin uudistajaksi. Kulttuuritoimittaja ja teatterikriitikko Kirsikka Moring ja teatteritieteen emerita professori Pirkko Koski analysoivat Kultakuumeen suorassa lähetyksessä Holmbergin käden- ja mielenjälkiä.

  Tulevaisuuden kuunnelmia tehdään myös kännyköillä. Radioteatteri täyttää yhdessä Ylen kanssa 90, mutta mikä sen pitää hengissä? Radioteatterin dramaturgi Juha-Pekka Hotinen puhuu sukupolvenvaihdoksesta - klassikkoja unohtamatta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

Klipp

 • Kolumnisti Marjo Niemi luki lausuntokierroksella olevan Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategian 2025. Kulttuuripolitiikassa on nyt kuuminta rahoituksen monipuolistuminen.

 • Papit, nationalistit ja kustantamot ovat estäneet lukutaidon ja kirjallisuuden kehittymistä Suomessa. Näin väittää kirjallisuudentutkija Markku Eskelinen, joka on kirjoittanut suurteoksen suomalaisen proosan historiasta. Eskelinen kertoo Kultakuumeessa romaaneista, jotka ovat haastaneet tyypillisen suomalais-kristillisen uhrimielen.

 • Lauantaina 20.8. maailmanensi-iltansa saava To Nightwish with Love on dokumentti fanien rakkaudesta musiikkiin - ja toisiinsa.

  Yli 60 fania yli 50 maasta on kuvannut Ylen joukkoistettua dokumenttia lokakuusta 2015.
  Ohjaajat Kaisa Alenius ja Harto Hänninen antoivat lähtölaukauksen projektille ja pitivät sen koossa.
  Dokumentin lisäksi syntyi 18-osainen verkkosarja.

  Haastattelussa myös Nightwishin Tuomas Holopainen, joka yhdessä muun bändin kanssa katsoo dokumentin ensimmäistä kertaa Himoksella järjestettävässä ensi-iltatilaisuudessa. Dokumentilta hän odottaa, että se selittäisi fanien intohimoista suhdetta bändiin: “Mikä saa ihmisen fanittamaan joskus jopa hulluuksiin asti? On mielenkiintoista nähdä fanien henkilökohtaiseen elämään, mistä he ovat lähtöisin ja mikä faniuden syy on”.

 • Ranskan kielen ja kulttuurin juhla, Frankofonia, jatkuu koko maaliskuun huomattavine kulttuuritapahtumineen.
  Savoy-teatterissa 19.3.2016 klo 19.00 Hommage à Roland Topor - muusikko-näyttelijä Pasquale D’Inca orkestereineen vauhdittaa ranskalais-italialaisen illan kunnian osoituksena edesmenneelle Roland Toporille, älyllis-ironiselle tekstintekijälle ja teatterimiehelle ja kuvittajalle. Tapahtuman järjestää Pariisissa toimiva taidehistorioitsija Krista Mikkola.
  Ranskan entinen ulkoministeri Hubert Védrine esitelmöi ranskaksi Helsingissä ti 21.3.
  Frankofoniasta kertovat Ranskan instituutin johtaja Jeanette Bougrab, lehdistöattasea Joël Ferrand sekä Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura. Klippi on osa Kultakuume-lähetystä 18.3.2016. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Seppo Puttonen haastattelee Finlandia -palkintojen jakotilaisuudessa Heikki "Hector" Harmaa.

 • Ensimmäisen maailmansodan melskeet ulottuivat Suomeenkin. Elämä Helsingissä oli väkivaltaista, surmansa sai lähes 2500 ihmistä. Vankileireillä kuolleet punaiset haudattiin suurimmalta osin Santahaminaan, jossa vainajat lepäävät metsittyneessä maassa mäntyjen katveessa. Sotahistorian laitoksen johtajana toimiessaan Jarmo Nieminen sai tehtäväkseen selvittää Santahaminaan haudattujen vainajien tarinan. Nyt selvitys on valmis ja siitä syntyi myös kirja, "Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, sotasurmat 1917-1918". Menimme tietokirjailijan, everstiluutnantin (evp) Jarmo Niemisen kanssa katsomaan tätä murheellisesta historiasta muistuttavaa paikkaa Santahaminan sydämessä.

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Lyssna också