Ykkösaamu

fr 28.10.2016

 • 50 min
 • tillsvidare

Sändningar

 • fr 28.10.2016 8.10 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Uudistuuko työttömyysturva ja jos ei, kaatuuko työllisyyspaketti. Politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen ja politiikan toimittaja, kolumnisti Pekka Ervasti arvioimassa. Kova kädenvääntö EU-budjetista, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kertoo yksityiskohdista. Britannian työväenpuolueen kujanjuoksua arvioivat yliopistolehtori Emilia Palonen ja professori Mikko Kuisma.

  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Hallitus kitkee äärijärjestöjä nykylaeilla, miten se käytännössä tapahtuu, arvioimassa RKP:n Anna-Maja Henriksson, kokoomuksen Kari Tolvanen ja perussuomalaisten Tom Packalen. keskustelemassa. Yritystuet ovat viidakko, vanhempi tutkija Eljas Einiö VATT:ista tekee selkoa. Brittilehdissä puhuttaa mm työväenpuolueen tila. Isojen kaupunkien kevät on sinivalkoinen, kaupunginpuutarhuri Timo Koski kertoo lisää.

  Toimittaja Sakari Kilpelä.  

 • Kenestä Obaman seuraaja? Kumpi voittaa Clinton vai Trump ensimmäisen vaaliväittelyn, sitä arvioivat Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen. Olkiluodon ydinvoimala on pahasti myöhässä, valmistuuko voimala ja kuinka kannattava siitä tulee, yli-insinööri Jorma Aurela TEM:istä ja professori Peter Lund Aallosta.
  Toimittajana Olli Seuri.

 • Ovatko maakunnat valtion talutusnuorassa, kun valtio maksaa viulut? Myös palvelujen valinnanvapaus ja säästöt herättävät kysymyksiä. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen vieraana. Suomi haluaa nykyistä paremmin varautua ulkoa tuleviin uhkiin, Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-Aho kertoo miten.
  Myös Viron presidentin vaihtuminen esillä.
  Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Maakuntien toiveita sosiaali- ja terveysuudistuksesta on kartoitettu, sote-uudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo vieraana.
  Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä voitti parlamenttivaalit, mitä Putin voitolla tekee? Tutkija Katri Pynnönniemi Ulkopoliittisesta instituutista ja Moskovassa ulkomaantoimittaja Kerstin Kronvall.
  Valkoisen talon kokki ei voi epäonnistua, ulkomaantoimittajamme pääsi testaamaan kokin keitoksia.
  Ykkösaamun toimittajana Olli Seuri. 

 • Työmarkkinajärjestöjen välistä nokittelua ratkovat Sture Fjäder Akavasta, Antti Palola STTK:sta ja ay-liikkeeseen perehtynyt professori Harri Melin.
  Danske-pankin elvytysehdotus, pankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen ja Etlan tutkimusjohtaja Mika Malirannan ruodittavana. Taloyhtiöiden aurinkopaneelikokeilu etenee, projektinvetäjä Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta.
  Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Poliitikkoraadissa ruodittavana työllisyys, palkkatuki ja äärioikeiston järjestäytyminen, mukana vasemmistoliiton Li Andersson, perussuomalaisten Kaj Turunen ja keskustan Timo Kalli. 

  Syyrian tulitaukokaan ei taannut avustusten perillemenoa, mikä on tilanne nyt, arvioimassa professori Hannu Juusola ja SPR:n kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi.
  Saksan lehdet kirjoittavat mm Merkelin itsekritiikistä pakolaisasioissa.

  Toimittajana Olli Seuri.

 • Suomen vastarintaliike on suurennuslasin alla, mistä toiminta kumpuaa ja auttaisiko liikkeen kieltäminen. Tutkijatohtori Tommi Kotonen ja rikosoikeuden professori Matti Tolvanen haastattelussa. Ruotsiin kohdistuu kasvanut sotilaallinen uhka Venäjältä, kansanedustajat Ilkka Kanerva, Pekka Haavisto ja Antti Kaikkonen arvioivat tilannetta.
  20 vuotta sitten Suomessa keskusteltiin talous- ja rahaliitto EMU:uun liittymisestä.
  Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Venäjä, vaalitarkkailijoiden johtaja Ilkka Kanerva, professori Pekka Sutela ja tutkijatohtori Hanna Smith, Helsingin yliopisto. Ministeri Bernerin tutkinta, oikeushistorian professori Jukka Kekkonen. Saamelaiset - kansanedustaja ja totuuskomissio, saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanilo-Aikio. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Venäjän vaalit, Kerstin Kronvall, Moskova. EU:n tulevaisuus, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku. Politiikan viikko, Kimmo Henriksson. Poliisi Suomessa, emeritaprofessori Terttu Utriainen, tutkija Juha Kääriäinen, Helsingin yliopisto. Miehemme maailmalla, Mika Hentunen. Toimittajana Seija Rautio.

 • EK:n ja työmarkkinoiden muutos, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät ja SDP:n kansanedustaja, SAK:n ex-puheenjohtaja Lauri Ihalainen. Ukraina, valtiotieteen tohtori, kriisinhallinnan asiantuntija Timo Hellenberg ja Iltalehden toimittaja Nina Leinonen. Kolumni, Jani Kaaro. Toimittajana Olli Seuri.

 • Kiinan taloudesta saatiin myönteinen viesti. Professori Matti Nojonen taustoittaa Kiinan kehitystä. Turun telakoiden täysi tilauskirja luo toivoa Suomen talouteen. Kuinka kauas valo kajastaa, sitä arvioimassa Euroopan investointipankin varapääjohtaja, aikanaan ministerinä telakoita pelastanut Jan Vapaavuori. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhuu Unionin tilasta. Ilkka Kanerva johtaa Etyjin vaalitarkkailuja viikonloppuna Moskovassa. Kanerva arvioi tehtäväänsä. Ulkomaanlehdet, Erkka Mikkonen. Toimittajana Päivi Neitiniemi

Klipp

 • Clinton esiintyi valtiomiesmäisesti ja voitti väittelyn asianhallinnan, uskottavuuden ja esiintymisen puolesta, mutta paradoksaalisesti Trump saattoi ottaa torjuntavoiton. Hän kykeni esiintymään haastajana ja ehdokkaana, joka lupaa muutosta.
  Näin arvioivat Ykkösaamun studiossa ensimmäistä vaaliväittelyä Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen. Toimittajana Olli Seuri.

  Kuva: Joe Raedle/EPA

 • Millainen on "valkoista Pohjolaa" propagoiva joukko, joka ei kaihda toiminnassaan väkivaltaakaan.
  Mitä tai ketä se vastustaa?

  Sisäministeri Paula Risikko on sanonut vievänsä uudelleen tarkasteluun väkivaltaisten äärijärjestön laillisuuden.

  Onko lainsäädännön keinoin mahdollista puuttua äärijärjestöjen toimintaan?

  Ykkösaamun haastattelussa tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta ja rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

 • "Ulkopoliittinen instituutti on Naton haarakonttori, jonka selvitystä olisi pitänyt tasapainottaa Aleksanteri-instituutin tutkijoilla – mutta Aleksanteri-instituutista löytyy aina ymmärtäjiä, teki Putin mitä vain."

  Tällaisia näkemyksiä on viime kuukausina kuultu tutkimuslaitoksista, joiden toimintaympäristö on poliittinen ja joiden työtä aktiivisesti politisoidaan.

  Ykkösaamun haastattelussa Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi.

  Kuva: Yle Uutisgrafiikka, Yhdysvaltain laivasto / EPA, Yury Kochetkov / EPA, Maxim Shipenkov / EPA

 • Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on kertonut olevansa huolissaan vastaanottokeskuksissa tapahtuvasta, pahoihin aikeisiin tähtäävästä järjestäytymisestä.

  Ykkösaamun haastattelussa kysytään, perustuuko huoli päätelmään vai tiedustelutietoon.

  Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Viikonloppuna sosiaalinen media kohahti Helsingin Sanomien kirjoituksesta, jossa kävi ilmi, että maahanmuuttoviraston työntekijät joutuvat tekemään turvapaikkoja koskevia päätöksiä painostuksen. Lisäksi julkaistussa kirjoituksessa kyseenalaistettiin viraston kiristynyt linja myöntää turvapaikkoja. Ykkösaamun vieraaksi saapunut Jaana Vuorio, kertoi mistä lyhennetyt haastatteluajat ja viraston kiristynyt linja johtuvat.

 • Turun yliopiston johdolla on aloitettu merkittävä työelämän ja talouden muutosta tutkiva kolmevuotinen tutkimushanke SWiPE - Smart work in Platform Economy. Ykkösaamu sai vieraakseen hankkeen johtajan, Turun yliopiston yrittäjyyden professorin, Anne Kovalaisen.

 • Superrikkaat ja rutiköyhät -kirjan kirjoittajat Päivi ja Santeri Kannisto jättivät perinteisen elämäntavan vuonna 2004.
  Pariskunta on siitä lähtien matkustellut ympäri maailmaa, kaikkiaan 80 maassa.
  Heillä ei ole vakituista asuntoa, puhelinta, pankkitiliä eikä lompakkoa. Millaista on globaalin nomadin elämä?

 • Suomen olympiajoukkue palailee hiljalleen Rion kisojen jälkeen arkeen. Ihan nappiin kisasuoritukset eivät menneet. Joukkueen tuloksena oli yksi pronssimitali ja muutama pistesija, joitakin onnistumisia ja iso kasa pettymyksiä. Saman kokoinen Uusi-Seelanti kahmi 18 mitalia.

  Talvilajeista ainakin suomalaiset jääkiekkoilijat ovat päässeet voittamisen pelosta. Miten se onnistuisi muiltakin? Entinen NHL-kiekkoilija, olympiamitalisti, psykologi ja urheilupsykologi Tuomas Grönman antaa vinkkejä.

  Seija Raution haastattelussa pohditaan myös, ovatko suomalaisten odotukset epärealistisia, kun puhutaan suomalaisesta huippu-urheilusta?

  Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

 • Onko seksuaalisessa häirinnässä kyse vallankäytöstä, epäonnistuneesta kommunikoinnista tai flirtistä? Miten voidaan todistaa jonkun syyllistyneen seksuaaliseen häirintään? Keskustelemassa
  Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Tanja Auvinen ja dosentti Kaisa Kauppinen Helsingin yliopistosta. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Kuinka hyvin länsi ymmärtää Turkin tapahtumia ja onko uutisointi Turkin vallankaappausyrityksestä ja saarnaaja Gülenista ollut yksisilmäistä? Keskustelemassa Politiikasta-verkkolehden päätoimittaja, Turkkia käsittelevää väitöskirjaa viimeistelevä Johanna Vuorelma ja Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar. Kuva: Sedat Suna/EPA

 • Berliinin koiria ja koiranomistajia ollaan pistämässä uuteen järjestykseen.
  Muun muassa koiraa pissattamaan ei lähdetä enää ilman koirantalutuskorttia, jos haluaa pitää koiransa vapaana.

  Koiran hankinta edellyttää jatkossa omistajalta teoriakokeen ja koiralta käytöskokeen läpäisemistä.
  Kakkapussi on rikesakon uhalla oltava mukana.

  Toimittajana Pertti Rönkkö.

 • Yhdysvalloissa käydään keskustelua eri väestöryhmien välisistä suhteista. Kulttuuriset erot ja niihin liittyvät jännitteet ja pelot ovat keskeisesti Trumpin suosion taustalla. Valkoinen väestö joillakin alueilla kokee oman etuoikeutetun asemansa uhatuksi kun väestöpohja muuttuu.

  Ykkösaamussa haastateltavana oli Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma.

Lyssna också