Kuukauden tähtitaivas

Syyskuu on parasta aikaa tähtiharrastuksen aloittamiseen

 • 20 min
 • tillsvidare

Syyskuu on parasta aikaa tähtiharrastuksen aloittamiseen, kun illat ovat vielä lämpimiä ja tähtitaivas hohtaa kauniina syksyn pimeydessä. Tällä hetkellä planeetoista voi tähystellä Marsin ja Saturnuksen, jotka näkyvät illalla lounaassa matalalla auringonlaskun jälkeen. Uranus ja Neptunus näkyvät kaukoputkella. Linnunrata näkyy nyt myös hienosti. Professori Markku Poutanen antaa tarkemmat vinkit tähtien tarkkailijoille. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

Sändningar

 • to 1.9.2016 17.20 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Huhtikuu tarjoilee iltaplaneettoina Merkuriuksen ja Marsin. Merkurius näkyy vain alkukuussa. Jupiter näkyy yöllä kirkkaana ja Venus on aamutähtenä. Alkukuussa Orionin tähdistö on vielä näkyvissä etelälounaassa. Illalla Neitsyt on etelässä ja yöllä idästä nousee Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä. Lyridien tähdenlentoparven maksimi osuu huhtikuun 22. päivään.
  Tähtitaivaan vinkit kertoo professori Markku Poutanen, toimittajana on Sisko Loikkanen.
  Kuva YLE/Minna Lusa

 • Maaliskuun alussa kirkas Venus-planeetta ilahduttaa vielä alkuillasta. Orionin talvinen kuvio näkyy yhä mutta alkaa jo häipyä vähitellen taivaanrannan taakse, kevään edistyessä. Tilalle tulee uljas Leijonan tähtikuvio, joka on yöllä etelän suunnalla. Sen vieressä on Krapu, jossa on hieno kaukoputkikohde, avoin tähtijoukko Praesepe. Revontuliakin voi vielä nähdä ja maaliskuun 20. päivänä on kevätpäiväntasaus. Professori Markku Poutasta haastattelee Sisko Loikkanen.

 • Helmikuun iltataivaalla loistaa erikoisen kirkas Venus-planeetta. Aamuyöstä näkyy yhäkin kirkkaana aurinkokuntamme suurin planeetta Jupiter. Helmikuun 28. päivänä Uranuksen voi etsiä Marsin läheltä, tähtikartan avulla. Orion näkyy edelleen iltataivaalla ja siitä vasemmalle alas sinertävä Sirius. Etelän suunnalla ovat näkyvillä myös Kaksoset, Härkä, Ajomies ja Pieni Koira. Kolme komeettaa kiitää tähtitaivaalla mutta ne eivät näy paljain silmin.
  Professori Markku Poutanen kertoo helmikuun tähtikohteista Sisko Loikkasen haastattelussa.

 • Tammikuussa Venus loistaa varsin kirkkaana iltatähtenä ja Jupiter näkyy aamuyöllä. Etelän suunnalla on jo illalla Orionin tiimalasimainen talvinen tähtikuvio ja siitä vasemmalle alas näkyy sinertävä Sirius-tähti, joka on tähtitaivaan kirkkain tähti. Seulasia eli Plejadeja kannattaa katsella myös kiikarilla. Kvandrantidien tähdenlentoparvi liitää tammikuussa yötaivaalla. Professori Markku Poutanen kertoo tähtitaivaan kohteista Sisko Loikkasen haastateltavana.

 • Kirkas Venus näkyy auringonlaskun aikaan läntisellä taivaalla. Jupiter näkyy aamuyöstä ja on aamunhämärässä etelän suunnalla. Uranusta ja Neptunusta voi katsella kiikarilla. Geminidit lentävät maksimissaan kuun puolivälissä 14.12. Täysikuu haittaa tosin niiden näkemistä. Vaatimaton ursidien tähdenlentoparvi tuo valonäytelmää joulutaivaalle.
  Joulukuun taivaalla voi nähdä myös haloja ja revontulet saattavat leimahtaa ilta-ja yöaikaan. Professori Markku Poutasta haastattelee Sisko Loikkanen.

 • Marraskuussa tähtitaivaalla lentää leonidien tähdenlentoparvi. Parven maksimi osuu 17. päivään. Mitään erityisen jännittävää ilotulitusta ei tänä vuonna ole tiedossa, koska maksiminkin aikaan lentelee vain kymmenisen tähdenlentoa tunnissa. Tähtitaivaalta voi tähystellä Linnunrataa ja sen päällä olevia tähtikuvioita. Seulasia eli Plejadeja kannattaa katsella ja myös Perseuksen kaksoistähtijoukkoa. Planeetoista ovat tähtitaivaalla nyt Venus, Mars ja Jupiter sekä varsin himmeät kaukoputkikohteet Uranus ja Neptunus. Tähtitaivaasta kertoo professori Markku Poutanen. Haastattelijana on Sisko Loikkanen.

 • Lokakuun tähtitaivaalla lentävät orionidit. Niiden maksimi osuu 21. päivään. Lokakuun 19. päivänä aamuyöllä Kuu kulkee Hyadien tähtijoukon editse ja peittää tähtijoukon tähtiä taakseen. Suomesta käsin kaikkia tähdenpeittoja ei ehditä näkemään aamunsarastuksen vuoksi.

 • Syyskuu on parasta aikaa tähtiharrastuksen aloittamiseen, kun illat ovat vielä lämpimiä ja tähtitaivas hohtaa kauniina syksyn pimeydessä. Tällä hetkellä planeetoista voi tähystellä Marsin ja Saturnuksen, jotka näkyvät illalla lounaassa matalalla auringonlaskun jälkeen. Uranus ja Neptunus näkyvät kaukoputkella. Linnunrata näkyy nyt myös hienosti. Professori Markku Poutanen antaa tarkemmat vinkit tähtien tarkkailijoille. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Toukokuussa tähdet näkyvät vielä eteläisessä Suomessa. Jupiter hohtaa kirkkaana, ja myös Mars ja Saturnus ovat näkyvissä. Myös tähtikuvioita voi yhä katsella.
  Kuukauden kohokohta on Merkuriuksen vaeltaminen Auringon editse 9.5. Tapahtumaa voi tarkkailla kaukoputkella mutta silmät on ehdottomasti suojattava.

 • Kirkas Jupiter hohtaa yhä tähtitaivaalla. Merkurius näkyy illalla auringonlaskun suunnalla ja sekä Saturnus että Mars melko alhaalla aamuyöllä. Orionin kaunis talvinen tähtikuvio on painumassa yhä alemmas mutta näkyy vielä illalla. Lyridien parvi lentää huhtikuun puolenvälin jälkeen. Parven maksimi on 22.4.
  Professori Markku Poutanen antaa tarkemmat vinkit tähtientarkkailuun. Haastattelijana on Sisko Loikkanen.

 • Asiantuntijana professori Markku Poutanen. Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Toukokuun vaalenevalta yötaivaalta tähtikuviot eivät enää kauaa erotu, mutta kirkkaimmat tähdet näkyvät jopa kesälläkin Etelä-Suomessa. Tähtikuvioista Otava on puolen yön aikaan suoraan pään päällä.
  Etelässä näkyy punertava Mars-planeetta Neitsyen tähdistössä ja myöhemmin yöllä nousee melko alhaalla Saturnus. Jupiter on kirkas edelleen. Sisko Loikkasen haastateltavana on professori Markku Poutanen.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också