YleX Etusivu

to 29.9.2016

 • 2 t 0 min
 • utgått

Tervehdys Etusivusta! Tänään puhutaan poliitikkojen uhkailusta sekä siitä, ettei ole ihan helppoa tuo puolustusasianajajien työkään. Kuullaan myös miksi Even uusi idoli on Mannerheim! Lisäksi aihena amerikkalaisessa koulussa järjestettävä satanistinen iltapäiväkerho sekä tunteiden merkitys henkilövaaleissa. Etusivussa tarkastellaan sitä, millä tavoilla Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vedotaan ihmisten tunnepuoleen. Studiossa Henkka ja Eve!

Sändningar

 • to 29.9.2016 10.59 • YleX

Avsnitt

 • Perjantaii! Trump on päässyt matkustelemaan yksin Eurooppaan ja kohujahan siitä on jo syntynyt. Mitä Trumpista pitäis ajatella? Helsingissä jo alakouluikäiset lapset toivovat kavereiltaan synttärilahjaksi rahaa: onks tää järkevää hutihankintojen välttämistä vai moukkamaisuutta? Lisäksi Twin Peaks-fanit Henkka ja Hanna ruotivat sarjan uudet jaksot - hitti vai huti?

 • YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

  Soita (09) 1482822, ylex.fi, ylex.etusivu@yle.fi

 • Kivaa keskiviikkoa! Amikset osoittavat tänään mieltään leikkauksia vastaan - mistä on kyse? Soitamme Taistelu amisopetuksesta -kamppiksen perustajalle! Millainen on Suomiräpin naiskuva vuonna 2017? Tätä selvitämme myös. Lisäksi väitämme että pervokortti on uusi natsikortti - what? Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Hyvää tiistaita ihmiset! Tänään Etusivussa monipuolisia aiheita: aloitetaan Manchesterin tapahtumilla ja jatketaan suomalaiseen koulumaailmaan. Tarvitseeko peruskoulussa saada numeroa vai riittääkö sanallinen arviointi? Lisäksi vieraana Depressiopäiväkirjat-podcastin tekijä Anni Saastamoinen! Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Maanantai jes! Viikonlopun kovin lomatarjous oli ehdottomasti ripuliloma, anteeksi siis RANTALOMA Afrikassa! Lähtisitkö näillä spekseillä? Henkka on fiiliksissä uusista Twin Peaks -jaksoista, mutta miksi niin monia vanhoja sarjoja lämmitellään nyt uudestaan? Lisäksi puhumme Afganistanissa siepatusta suomalaisnaisesta asiantuntijan kanssa. Miten tällainen tilanne yleensä etenee ja lunnasvaatimukset toimitetaan? Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Ihanaa perjantaita! Leijonat voitti eilen woop woop! Jussin mielestä tämä osoittakin että kaikki me suomalaiset ollaan hanurista - paitsi ehkä Leijonat ja Lauri Marjamäki. Henkka taas osoittaa, miten ihminen yliarvioi tosi helposti omat kykynsä. Lisäksi puhetta Netflix-leffoista. Pitäiskö niitä hyväksyä ollenkaan Cannesin elokuvajuhliin tai muille arvostetuille festareille skabaamaan? Pedro Almódovarin mielestä ei! Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Torstaita tiskiin, se on moro! Miten Leijonille tänään käy MM-lätkän puolivälierissä? Ja miten sillä Marjamäellä oikein menee? Näitä pohditaan tänään Etusivussa, vieraana Yle Urheilun Sami Laine! Entä kenellä on tekijänoikeus vitsiin? Ja matkustaako suomalaiset jatkossa Viron sijasta Latviaan hakemaan huokeammat "juhlajuomat"? Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Keskiviikkoterve! Iso palkka vai mielekäs työ - jos saisit valita vaan toisen, kumman ottaisit? Tätä selvitellään Etusivussa tänään! Lisäksi puhutaan rakkaasta Yleisradiostamme, vieraana Ylegate-kirjan kirjoittanut Salla Vuorikoski. Myös Ylen iso pomo eli toimitusjohtaja Lauri Kivinen kommentoi aihetta. Entä onko Trumpin asema pressana todella uhattu vai ei? Studiossa Jussi ja Henkka.

 • YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

  Soita (09) 1482822, ylex.fi, ylex.etusivu@yle.fi

 • Mahtista maantaita! Etusivussa puheenaiheena tänään Suomen Euroviisumenestymättömyys ja siihen liittyvä kritiikki. Miten Suomen edustaja pitäisi valita? Voiko Euroviisumenestystä ennakoida? Mukana arvioimassa YleX:n musiikkitoimittaja Anne Lainto. Lisäksi puhetta presidentti Mauno Koiviston kuolemasta ja hänen elämänsä käsittelystä mediassa. Entä miten nuorten itsemurhista pitäisi julkisuudessa puhua? Studiossa Jussi.

 • Aurinkoista perjantaita! Jälleen on yks kirja lisää luettuna - mitä Etusivun Jussi, Hanna ja vieraileva lukijamme YleX Illan Kareisen Jani ajattelevat Murakamin Norwegian Wood -kirjasta? Oliks hyvä? Lisäksi puhetta hallituksen hallintarekisterisekoilusta sekä nuorten työntekijöiden väitetystä saikutusinnosta. Nokian 3310 ja Pikku G tulevat takaisin - miksi nostalgia on niin ihanaa?

 • Keväistä torstaita! Kenelle Leijonat MM-kisoissa pelaa - faneille, itselleen, koko Suomen kansalle? Sitä pohditaan tänään Etusivussa! Hannan haastiksessa taiteilija Kimmo Modig, jonka kanssa puhutaan työn merkityksestä ihmiselle vuonna 2017. Modigin mielestä jokaisen meistä pitäisi olla hitusen huonompi työntekijä. Lisäksi puhetta FBI-bossin erottamisesta. Studiossa Jussi ja Hanna.

Klipp

 • Depressiopäiväkirjat-podcastsarjassa omista kokemuksistaan kertova toimittaja Anni Saastamoinen vierailu YleX Etusivussa.

 • YleX Etusivun Jussi ja Henkka saivat vieraakseen Yle Urheilun urheilutoimittajan Sami Laineen. Hänen kanssaan keskusteltiin Suomen pelityylistä Jääkiekon MM-kisoissa sekä valmentajan asemasta Suomessa.

 • ”Pelokas journalisti ei voi palvella yleisön etua”, sanoo YleX Etusivun vieraaksi saapunut Salla Vuorikoski.

  Yleisradiosta irtisanoutui viime vuoden loppupuolella journalisteja, jotka sanoivat että syynä ovat erimielisyydet sanavapaudesta ja ongelmat Ylen riippumattomuudessa. Julkisuudessa kritiikki henkilöityi erityisesti Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaan ja vastaavaan päätoimittajaan Atte Jääskeläiseen, jonka sanottiin taipuneen pääministerin painostukseen. Ylegate-niminen kirja, jota Vuorikoski on ollut mukana toimittamassa, pureutuu näihin asioihin. YleX Etusivussa ääneen pääsee myös Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

 • "Me ei pelata teitä varten." Juha-Matti Aaltosen luultiin kohdistaneen sanansa Suomen kansalle, kun hän olikin suunnannut puheensa urheilutoimittajillemme. YleX Etusivu tulkitsi tarkoituksella kiekkoilijan puheita väärin ja lähti pohtimaan, että ketä varten se Suomen jääkiekkojoukkue oikein pelaa? Kuva: Lehtikuva

 • HAM-galleriassa on näytillä Kimmo Modigin Siksikö olen paperia -taidenäyttely. Taiteilija haluaa todella yksinkertaisilla töillään "alentaa standardeja, ja vaatia itseltään ja muilta vähemmän." YleX Etusivun Hanna kävi tutustumassa näyttelyyn ja kysyi Modigilta muun muassa sitä, onko taidenäyttelyyn jätetty ananas taidetta.

 • Jatkuvaa ruuan ja syömisen suunnittelua ja kurinalaista treenaamista vain jotta menestyisi kisassa, jossa esitellään lihaksia. Bikini fitness saattaa lajia tietämättömälle näyttäytyä lajina, jossa ei ole mitään järkeä. Mitä mieltä tästä kaikesta on lajin viime vuotisista SM-kisoista kultaa napannut Johanna Hermans?

 • Helsingin Sanomat kertoo 33-vuotiaasta Hille Häkkisestä, joka kolmekymppisenä sai "kirkkaan halun" vaihtaa alaa ja opiskella arkkitehdiksi. Artikkeli innosti Etusivun Henkan ja Hannan pohtimaan alan vaihtoa ja sitä, miten korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöt sekä leikkaukset aikuiskoulutukeen ovat tehneet siitä entistä vaikeampaa. Toimittajat yrittivät keksiä ideoita opinahjojen käyttöön, joilla ihmisten uudelleenkoulutustarve vähenisi.

 • Miten toimia jos huomaat, että läheisellä ei mene henkisesti hyvin? Suomen mielenterveysseura tarjoaa ilmaisia kursseja, joilla opetetaan mielenterveyden ensiaputaitoja.

 • Mitä kristillisdemokraatit tarjoaa nuorille äänestäjille? Mistä tiedämme, että lupaus pitää? Entä kuinka pitkä matka kotikunnasta saa 16-vuotiaalla olla lähimpään amikseen? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Vuorossa kristillisdemokraattien Remo Ronkainen.

 • Mitä kokoomus tarjoaa nuorille äänestäjille? Entä kuinka pitkä matka kotikunnasta saa 16-vuotiaalla olla lähimpään amikseen? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Vuorossa kokoomus ja kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

 • Mitä sosiaalidemokraattinen puolue tarjoaa nuorille äänestäjille? Entä kuinka pitkä matka kotikunnasta saa 16-vuotiaalla olla lähimpään amikseen? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Vuorossa SDP ja puolueen puoluesihteeri, helsinkiläinen Antton Rönnholm.

 • Miksi huippu-uimari haluaa mukaan politiikkaan? Entä mitä vihreät lupaa puolueena erityisesti nuorille? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Vuorossa vihreät ja jyväskyläläinen Ari-Pekka Liukkonen.

Lyssna också