Hillan ja Minnan Akuutti

Multitaskausta ja aivojen huoltamista

 • 47 min
 • tillsvidare

Suoritatko työssäsi montaa asiaa samaan aikaan? Miltä se tuntuu ja miten se vaikuttaa aivoihin? Kuinka aivojaan voi lepuuttaa ja virkistää? Näkökulmia aiheeseen tuovat multitaskaaja Minttu Vilander, aivotutkija Minna Huotilainen, aivojumppakouluttaja Tuija Räisänen ja mindfulnesskouluttaja Leena Pennanen. Aivonystyröilleen antavat kyytiä myös Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Sändningar

 • sö 9.10.2016 16.10 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Miten uskaltaa lähteä liikkeelle ison leikkauksen jälkeen? Se voi olla joskus yllättävän vaikeaa. Mieleen voi nousta pelko, että pilaa sen, minkä kirurgi on korjannut. Kokemuksistaan kertovat selkäleikkauksesta toipuva Lila ja aivoverenvuodosta selvinnyt Niina. Urheilulääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka antaa neuvoja kuntoutumiseen. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Miten voisi välttää uupumisen työssä? Kuinka jokainen voi vaikuttaa hyvään työilmapiiriin? Uupumuksestaan ja siitä toipumisesta kertoo Tanja Mettovaara. Miten hän asennoituu työntekoon nyt? Työhyvinvointipäällikkö Kati Räfsten kertoo millä keinoin voinnistaan voi pitää huolta. Entä
  millaista tuskaa irtisanomiset aiheuttavat työyhteisössä ja miten ahdistusta voi lievittää? Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Miten voisi löytää rennon asenteen seksiin? Kuinka häpeästä ja pitkäaikaisesta seksittömyydestä pääsee eroon ja eteenpäin? Voiko elää hyvää elämää ilman seksiä? Tavataan seksin iloista aina nauttinut Tarja Törmänen sekä seksin vasta vaihdevuosina löytänyt Heli Heino. Asiantuntijana seksuaaliterapeutti Antti Ervasti. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Naisellisuutensa ja seksuaalisuutensa voi löytää vielä vaihdevuosi-ikäisenäkin. Heli Heino, 52, kirjoitti yhdessä uuden elämänkumppaninsa Ali Helinin kanssa kirjan Venuksen vuosi, jossa kuvaillaan rohkeasti ja yksityiskohtaisesti yhteistä löytöretkeä seksinautintojen maailmaan. Toimittajana Hilla Blomberg. Kuuntele lisää seksuaalisuudesta ja terveydestä Hillan ja Minnan Akuutissa sunnuntaina 5.3. klo 16.10, Radio Suomi.

 • Kilpirauhanen on tärkeä elin ihmisen aineenvaihdunnan säätelyssä. Sen ongelmat voivat johtua nykyisestä elämäntyylistämme - mm.jodittoman suolan käyttö voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka oireilee väsymyksenä ja painonnousuna. Mimmi kertoo kuinka hän sai ensin diagnoosin masennuksesta, joka olikin kilpparin vajaatoimintaa. Viiville puolestaan parikymppisenä puhjennut kilpirauhasen liikatoiminta aiheutti mm.ärtyisyyttä ja sydämen tykytystä. Asiantuntijana lääkäri, filosofian tohtori Erkki Antila. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Millaista on etsiä kumppania netistä? Mikä sinkkuudessa ahdistaa? Parin etsinnän iloista ja pettymyksistä kertovat sinkkunainen Tanja, toisensa netistä löytänyt pariskunta Satu ja Juhis sekä psykologi Satu Lähteenkorva (kuvassa). Kevätmielellä ovat Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

 • Miten liian vähät yöunet vaikuttavat terveyteen? Miltä tuntuu, kun uni ei tule silmään? Aihetta pöyhivät uneton Virpi Kyngäs ja unitutkija Tiina Paunio Helsingin yliopistosta. Uusperheen vanhemmat ja lapset tavataan iltasadun aikaan. Miten nukkuu teini-ikäinen Niklas? Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen. Kuva: Shutterstock

 • 31-vuotias Satu on tällä hetkellä työtön uusperheen äiti. Tauko tarjoaa mahdollisuuden miettiä mitä työtä hän haluaa tulevaisuudessa tehdä. Uudenlaiseen elämään kuuluu myös liikunnan palauttaminen arkipäivään. Miten irtisanomisesta pääsee eteenpäin ja kuinka voi löytää vahvuutensa? Sitä pohtii urapsykologi Viveka Zetterborg-Leppänen. Paikalla ovat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Ärtsy suoli on ärsyttävä. Vessassa ramppaamista, ilmavaivoja, vatsakipua, väsymystä ja noloja tilanteita ihmissuhteissa. Millaista apua saa fodmap-ruokavaliosta? Mikä muu kuin ruokavalio auttaa? Neuvoja antaa ravitsemusterapeutti Leena Putkonen, joka on itsekin herkkävatsainen. Lisäksi ravitsemuasiantuntija Kati Kuisma kertoo perheiden ja lasten ruoka-asioista. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Pysytkö olemaan päivän ilman kännykkää tai nettiä? Onko shoppailusta tai rahapeleistä tullut sinulle ongelma? Addiktioista puhuvat kännykkä-ja shoppailuaddikti Inna, riippuvuuksia tutkinut Sari Castren, mindfulnesskouluttaja Leena Pennanen ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska. Riippuuvuksia penkoivat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Mitä miettii sinkku, joka kaipaa parisuhdetta ja tyytyväisyyttä itseensä? Ankara dieetti ja vaaka joutavat roskakoriin sanotaan vaakakapinassa, mistä oikein on kyse? Minkä takia kannattaa unelmoida, vaikka se höttöiseltä voi kuulostaakin. Parivaljakko Hilla Blomberg ja Minna Korhonen taas vauhdissa.
  Kuva: Shutterstock

 • Aivotutkija Minnan Huotilainen antaa hyviä neuvoja aivojen terveyden vaalimiseen. Elämme keskeyttämisen kulttuurissa ja se on aivoille työlästä. Uni on aivoille tärkeää, koska aivot tarvitsevat aikaa ja rauhaa aineenvaihduntaan ja tietojen siirtoon pitkäkestoiseen muistiin. Mutta jo nauru työntää stressiä pois, ja jo 30 sekuntia lempimusiikkia lepuuttaa aivoja. Toimittaja Hilla Blomberg.
  Kuva: Shutterstock

Lyssna också