Radio Suomi Rovaniemi

Avsnitt 183: Täällä Bryssel - Nils Torvalds

 • 3 min
 • utgått

Kesä oli hieno ja Itämeri näyttää voivan paremmin kuin aikoihin, mutta rikkana tässä sopassa on Tenon kalastussopimus. Tästä puhuu pakinassaan europarlamentaarikko Nils Torvads.

Sändningar

 • to 1.9.2016 11.54 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Hukatusta luontosuhteesta puhuu pakinassaan Lapin kansanedustaja Mikko Kärnä.

 • Esseekokoelmassaan Leif Salmén palaa eurooppalaisuuden ääreen. Sen ytimessä häntä kiinnostavat erityisesti orientaalinen kulttuuri ja Välimeren maat. Yhdessä esseistä Salmén kirjoittaakin kuuluisasta maanmiehestään, itämaiden tuntijasta ja tutkimusmatkailijasta Georg August Wallinista, ja pohtii tämän suhdetta eurooppalaiseen ja islamilaiseen kulttuuriin. Kirjasta kertoo tuttuun tapaansa Juha Pikkarainen. (Kuva: Kustannusosakeyhtiö Teos)

 • Pääsiäisarvonnan voittaja on Turkki, kertoo pakinassaan eurokansanedustaja Nils Torvalds.

 • Luulajan satama-allasta ruopataan isommille aluksille. Norrbottenin alueella on vain kaksi synnytysosasastoa. Supikoiria pyritään vähentämään Pohjois-Ruotsissa. Bertil Isakssonille soittavat Sami Hiltunen ja Anni Tolppi.

 • Ruotsalaisia pääsiäisen viettotapoja. Bertil Isakssonille soittaa Jarmo Siivikko.

 • Puikulaperuna ja poro on kova sana. Miksi näin on, kysyy pakinassaan europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

 • Pääsiäisenä pitää syödä hyvin. Kuivalihavelli on monien mielestä parasta lappilaista ruokaa. Perjantaina ja lauantaina Savukoskella vietetään kuivalihamarkkinoita ja siellä lauletaan kaksi päivää ylistyslaulua kuivalihalle. Oman oodinsa tuolle Lapin herkulle antavat myös Juha Mäntykenttä ja martta Anna-Liisa Tikkanen. Aluksi ollaan kuitenkin pihalla.

 • Norja juhlii perinteisesti tosi pitkää pääsiäistä. NTP, Nasjonal Transportplan 2018–2029 julkistettiin viime viikolla ja Tromssan maakunta on yksi voittajista. Tukholman terrori-isku puhuttaa ja 17-vuotias mies joka pidätettiin Oslossa on asunut Vesisaaressa, perhe sai turvapaikan siellä v. 2010 ja moni tuntee hänet. Riitta Leinoselle soittaa Eero Säily.

 • Kiinalaisturistit ovat löytäneet myös Teriberkan (suom. Turjanperä) kylän Kuolassa. 800.000 kalaa istutetaan tänä vuonna Kuolan itäosien jokiin. Riina Gusevalle soittaa Jarmo Siivikko.

 • Luulajan terveyskeskuksen läheltä löydettyä pakettia epäiltiin pommiksi. Lumivyöryjen alle jääneet junat saatiin irti viiden päivän jälkeen Kiirunan seudulla. Hirvikantaa koitetaan vähentää jahdin loppuaikaa myöhäistämällä. Bertil Isakssonille soittaa Sirkku Savusalo.

 • Pääsiäinen lähestyy. Palmusunnuntaita juhlitaan tulevana viikonloppuna. Pääsiäispöytään kannattaa laittaa lammasta. Nyt valmistamme kebakkoja lammasjauhelihasta. Martta Anna-Liisa Tikkanen on marttakeittiössä Juha Mäntykentän kanssa. Juha ihastelee kebakoihin tulevia kauniita värejä.

 • Lumivyöryjen takia tiet Tromssasta Finnmarkiin olivat poikki viime viikolla. Tanan kunnassa ainoa puheenaihe on Tenon kalastussopimus. Tuhansia opettajia tarvitaan Pohjois-Norjaan. Riitta Leinoselle soittaa Anni Tolppi.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Lapin sähköistyksen historiasta on tehty dokumenttielokuva 'Valontuojat'. Elokuvan on ohjannut Antti Haase joka tekee samalla tutkimusmatkan isiensä jalanjäljille. Antin isä ja isoisä olivat Rovakairan toimitusjohtajia. Anni Tolppi haastattelee.

 • YFU eli Youth For Understanding on vaihto-oppilasjärjestö, joka tuo kansainvälisiä koululaisia tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin. Vaihtarit asuvat vuoden ajan suomalaisessa perheessä, käyvät suomalaista koulua ja viettävät tavallista 17-vuotiaan nuoren elämää.

  Koululaisryhmä vierailee vuosittain Pyhätunturilla ja Luostolla. Tänä vuonna mukana oli 59 vaihto-oppilasta 17 eri maasta. Miten 17 eri kulttuurin vaihtarit suhtautuivat Lapin ihmeisiin? Petra Pajala ja Riikka Pasanen sanovat, että viikon Lapin matka on kansainväliselle porukalle ehdottomasti kouluvuoden kohokohta.

  Toimittaja: Tapani Niemi.

 • Petra Pajala (kuvassa) ja Riikka Pasanen kuuluvat YFU-nimisen järjestön vapaaehtoisiin. YFU eli Youth For Understanding on vaihto-oppilasjärjestö, joka tuo kansainvälisiä koululaisia tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin. Vaihtarit asuvat vuoden ajan suomalaisessa perheessä, käyvät suomalaista koulua ja viettävät tavallista 17-vuotiaan nuoren elämää.

  Petra ja Riikka ovat työskennelleet järjestössä useita vuosia ja heillä on työhön vahva eettinen motiivi. Se on heille elämäntehtävä. Petra ja Riikka haluavat, että nuoret ymmärtäisivät vieraita ihmisiä. Että kukaan ei vihaisi vierasmaalaisia tai suhtautuisi toiseen ihmiseen ennakkoluuloisesti vain sen vuoksi, ettei osaa hänen kieltään tai ymmärrä hänen tapojaan. YFU siis vastustaa ksenofobiaa eli vieraan pelkoa. Toimittaja: Tapani Niemi.

 • Kun lähdet tekemään juttua erinomaisesta tarinankertojasta, et koskaan tiedä, mihin kertoja tarinaa vie. Tapani Niemi halusi tutustua savukoskelaisen osuuskunnan tuotteeseen, Jängänkastikkeeseen, josta etelän turistit ja entiset lappilaiset erityisesti tykkäävät. Se kuulemma auttaa ikuiseen lapinikävään.

  No. Juttu karkasi omille teilleen. Kilpimaan Kari kertoi pyynnöstä ensin Jängänkastikkeen valmistuksesta, sitten hän raataa superfoodista ja eksyy koiran käyttöön marjastuksessa. Ja eihän Kilpimaan Kari olisi Kari Kilpimaa, ellei hän päätyisi lopuksi lohen tai hauenpyyntiin Utsjoen tuntureille.

 • Kullankaivaja, muusikko ja elämäntaiteilija Marko Lauronen on kohta myös elokuvatähti. Kaikki riippuu siitä, kuinka Tankavaarassa elokuvaa talvisesta kullankaivuusta tekevä lontoolainen EightEngines- filmiyhtiö onnistuu markkinoimaan 'Rich is the life' - työnimellä kulkevaa dokumenttiaan. Elokuva on tarkoitus viedä ainakin suuremmille dokumenttielokuva -festareille ympäri Euroopan ja BBC:kin on siitä kiinnostunut. Jarmo Siivikko tapasi Marko Laurosen ja elokuvan tekijät Tim Baxterin ja Jack Leighin. (Kuvassa vasemmalta: Tim Baxter, Marko Lauronen, Jack Leigh, Spesh Maloney. Edessä Phil Brooke)

 • Kolarilainen taiteilija Riikka Jokiaho on maaliskuussa Lapin taiteilijaseuran ja kulttuuritalo Korundin kuukauden taiteilija. Korundissa esillä oleva pienoisnäyttely on yhden ihmisen uni tajunnan hämäristä. Kuva: Toivo Jokinen. Riikka Jokiahoa haastattelee Bikka Puoskari.

 • Maaliskuun kirkkaat päivät ja viipyilevät illat houkuttelevat matkailijaa hiihtämään tunturissa ja paikalliset yrittäjät kilpailevat hänen suosiostaan. Yrittäjät ovat huomanneet, että itsensä hikeen kiusannut hiihtäjä syö mieluummin pikkusuolaisia välipaloja kuin niitä iänikuisia sokerimunkkeja tai hillolättyjä. Luoston päässä, Torvisen majan porukka tarjoaa poronkäristyksellä täytettyjä lättyjä ja Kiimaselässä, Luoston ja Pyhätunturin puolivälissä, Lomakeskus Lupon väki hirvenkäristyksellä täytettyjä lättyjä. Liisa Tervo sanoo erälättyjen menevän hyvin kaupaksi, vaikka niitä on tarjottu vasta muutaman tovin. Herkkusuu Tapani Niemi kuijottaa Kiimaselän latukahvilassa, että milloin hän saa vuorostaan maistaa hirvenkäristyksellä täytettyjä lättyjä.

  Lomakeskus Lupon väki pyytää ideoita, mikä sopisi parhaiten uuden tuotteen nimeksi. Onko se erälätty, eräohukainen, käristysräiskäle vain lapinlätty. Riistalätty se ei voi olla, koska riista-sana viittaa navetassa keinoruokittuun saksanhirveen. Ideat voi lähettää suoraan Lomakeskus Lupon Facebookiin.

 • Lapin Yliopiston oikeustieteen professorin Juha Karhun läksiäisnäytelmän, Oikeusjuttu 2:n takaa löytyvät tutut miehet, Seppo 'Rintsu' Rintamäki ja Esko 'Rantsu' Ranta. He kertovat Jarmo Siivikkolle kuinka Juha Karhun muodonmuutos Josef K:si on mennyt.

 • Kirjailija Pentti Haanpää on uskomattoman monipuolinen kirjailija. Hänen teoksensa vastustavat aikaa. Ne eivät vaikuta nykypäivänä vanhahtavilta kuten useimpien suomalaisten kansankuvaajien kirjat. Haanpää tarkasteli kansaa vinosti, mikä ei miellyttänyt kaikkia aikalaisia. Haanpää siteerasi mielellään Isoa Kirjaa, vaikka ei uskonut jumaliin eikä varsinkaan kirkkoon. Haanpään uusimman elämäkerran laatija kirjailija Matti Salminen määrittelee Haanpään seitsemän eri kirjailijakuvaa. Ensimmäinen Salmisen listassa on myytti yksinäisestä oppimattomasta korven eläjästä, joka hyppäsi Pohjolan pimentolasta suoraan suomalaisen kirjallisuuden kärkeen. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva: Into Kustannus)

 • 'Kaksi ihmistä vieretysten. Toinen heistä on pian paluumatkalla kosmokseen, toinen valvoo hänen vierellään päivät ja yöt.' Näin näyttelyään kuvailee valokuvaaja Michael Marnin Jacobs, jonka kuvat heijastelevat tuntoja kuolemansairaan viereltä. San Franciscosta aikanaan Suomeen muuttaneen Michaelin juuret ovat New Yorkissa, mutta Rovaniemi on ollut perheen koti jo parinkymmenen vuoden ajan. Michaelin kulttuuritalo Korundissa tapaa Bikka Puoskari.

 • Kirjailija Pentti Haanpään teokset kestävät hyvin aikaa ja ovat kummallisella tavalla ajattomia sekä myös ajankohtaisia tänä päivänäkin, vaikka Haanpää kirjoitti tuotantonsa ennen viime sotia ja vähän sotien jälkeen. Haanpää kuoli 1955. Nyt jos koskaan kannattaa tutustua esimerkiksi Haanpään purevaan arvioon Suomen 1930-luvun lamasta, työoloista ja köyhän ihmisen kurjuudesta. Kirjailija Matti Salminen on julkaissut viime vuosina erinomaisen Haanpään elämäkerran ja neljä Haanpään novellikokoelmaa, joista mennyt maailma vaikeni. Haanpään Pentti oli kuvien raastaja, vastarannankiiski ja totuuden puhuja, joka itse joutui kirjallisen vainon kohteeksi. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva: Teos)

 • Eero Perunka alias Nalle on rovaniemeläinen poromies mutta luvalla sanoen hieman epätavallinen, ei siis outo, vain vähän erikoinen. Nalle on poromies, metsuri, kelorakentaja, jolla on poninhätä, ajatelkaa nyt, viiskymmpisellä ukonrehjakkeella poninhäntä. Nalle puhuu erinomaista saksaa ja hän viettää suuren osan vuotta Etelä-Saksassa ja Turussa ja tulee vain porohommiin Lappiin. Nalle on tehnyt akateemisen loppututkinnon kulttuurihistoriasta eli hän on filosofian maisteri ja vääntää kovaa vauhtia väitöskirjaa 1800-luvun ehkä sensaatiomaisimmasta väärennöksestä Rovaniemellä, joka herätti aikanaan suurta huomiota koko vanhassa läänissä. Tapani Niemi pistäytyi päiväkahvilla Nallen luona Perunkajärvellä.

Lyssna också