Vega Söndag

sö 25.9.2016

 • 21 min
 • 3 d

Vad är det som gör att man väljer att kalla sig själv nynazist och uppslukas till den grad att man lämnar sitt gamla liv och helhjärtat går in i en hats- och våldsideologi? Vi träffar Nazibruden som var en frontfigur för vitmaktmusik och var pådrivande i den innersta kretsen av högerextremismen i Sverige men som idag arbetar med flyktingar inom den Svenska kyrkan. Mats Fridlund, professor från Aalto univeristet, kommenterar och belyser. Vi talar också om det moraliska seendet, vilket ansvar har vi att se en annan människas lidande? Var kommer våra attityder gentemot flyktingar? Filosofen Antony Fredrisson och psykologen Mikaela Särkilahti diskuterar. Och så gör vi ett nedslag i nyheternas värld och frågar oss om den mediala bilden av våld och brott stämmer med verkligheten? Till vår hjälp att besvara frågan har vi kriminologen Maria Normann. Programvärd: Sonja Smederevac.

Sändningar

 • sö 25.9.2016 9.05 • Yle Vega

Avsnitt

 • Monika Pensar och Milja Sarkola om begär, skam och glädje. Pia Abrahamsson är programledare

 • På 15hundra talet kom Gutenberg och tryckerikonsten och böckerna för var man. På 20hundra talet kom sociala medier och möjligheten att nå "hela världen" med ett klick. Vad händer? Hur inverkar det som händer på hur vi tar emot information och kommunicerar med varandra? I studion Svenska yles webbutvecklare Alexander Granholm och Josefine Janhonen som jobbar med att producera some innehåll för näringslivet. Pia Abrahamsson är programledare.

 • Är det fel att beskriva en verklighet som inte är självupplevt?

 • Milja Sarkola har skrivit en pjäs om begär; Något annat, och Monika Pensar utbildar sig till teolog och sexualrådgivare. En diskussion om kvinnlig sexualitet, sensualitet och sinnlighet. Varför hänger skam så mycket ihop med sexualitet och blir vi någonsin kvitt medvetenheten om "det manliga ögat"? Programledare är Pia Abrahamsson

 • Josefine Janhonen och Alexander Granholm om internet, sociala medier, information och kommunikation

 • - Nina Burton om 1500-talets bästsäljarförfattare Erasmus av Rotterdam, föregångare till dagens medierevolution

  Erasmus av Rotterdams kontaktnät över Europa kan storleksmässigt liknas vid dagens nätverk på exempelvis facebook. Förutom allt annat han skrev formulerade han cirka sextio brev om dagen. 1500-talets kungar och påvar försökte locka honom till sig, men han gick sin egen väg där han rörde sig kors och tvärs mellan flera av Europas länder. Han är en person som för oss rakt in i en dramatisk tid som på många sätt liknar vår egen.

  Då var det bland annat utvecklingen efter Gutenbergs nya tryckteknik och Luthers framfart. I dag lever vi i Internets svallvågor och med andra religiösa motsättningar. I Dokumenterat medverkar Nina Burton vars nya bok Gutenberggalaxens nova är en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • När har du på riktigt känt dig hungrig senast? - Under fem år har Martin Caparr'os försökt kartlägga hur det kommer sig att 800- 900 miljoner mänskor i världen inte får tillräckligt att äta eller svälter. I Boken "Hunger" kartlägger han hur systemet fungerar. Anna Dönsberg har läst den. Stora och viktiga frågor kring varför människor svälter fast det skulle finnas tillräckligt med mat för oss alla.

 • Hur är det att vara gammal i dag och när räknas man som "äldre"? Åldrandet är ju både en kroppslig och social process. Alltid är man äldre än någon i sällskapet, blir man kategoriserad enligt åldersuppfattningar? Vega Söndag diskuterar åldrande i en kultur som präglas av ett idealiserande av ungdomlighet. Gäster är författaren Birgitta Boucht och journalisten och chefredaktören Janne Wass. Pia Abrahamsson är värd för diskussionen.

 • Ylva och Adrian Perera studerade båda litteraturvetenskap, det var då de träffades. Nu har Ylva utkommit med romanen "Dödsdalsdansösen" och Adrian filar på en diktsamling. Båda skriver skönlitterärt och båda jobbar också som journalister. Delar de allt de skriver och hur samarbetar de?

 • Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • Hur är det att vara gammal i dag och när räknas man som gammal? Åldrandet är ju både en kroppslig och social process. Vi firar de gamlas vecka och Vega Söndag diskuterar åldrande i en kultur som präglas av ett idealiserande av ungdomlighet. Gäster är författaren Birgitta Boucht och journalisten Janne Wass. Pia Abrahamsson leder diskussionen.

 • Ylva och Adrian Perrera studerade båda litteraturvetenskap, det var då de träffades. Nu har Ylva utkommit med romanen "Dödsdalsdansösen" och Adrian filar på en diktsamling. Båda jobbar också som journalister. Delar de allt de skriver och tål de varandras kommentarer?

Lyssna också