Vega Samtal

Den nya läroplanen och dess möjligheter och risker

  • 44 min
  • utgått

Kommer eleverna att verkligen lära sig baskunskaper nu då den ny läroplanen ställer helt nya krav på både elever, föräldrar och lärare. Vilka är riskerna och vilka är möjligheterna. Rektor Mia Förars-Pöytäniemi och modersmålsläraren Rolf Blauberg diskuterar den nya läroplanen tillsammans med Pia Abrahamsson.

Sändningar

  • lö 24.9.2016 19.15 • Yle Vega

Avsnitt

  • Depression har kallats vår tids folksjukdom. Samhället blir allt mera individcentrerat samtidigt som arbetslivets krav blir allt hårdare. Ensamheten ökar och människor slås ut redan i ung ålder. Var går gränsen mellan nedstämdhet, orsakad av livshändelser, och klinisk depression? När ska man äta medicin, kan man lita på sin läkare? Och kan vi lita på att forskningen kring psykofarmaka är opartisk eller är den styrd av ekonomiska intressen.

  • För många av oss är det en konstig fråga. Vi vet ju att nazismen är en antidemokratisk rörelse som strävar efter våld och makt. Men under nazitiden var det också flera intellektuella, både i Tyskland och även här i Norden, som stödde nazistiska tankegångar. Och i dag samlar olika extremistiska rörelser både unga och gamla, outbildade och bildade anhängare. Pia Abrahamsson diskuterar med filosofen Fredrik Westerlund och psykologen och psykoterapeuten Axel Aminoff.

  • Det att vi bör sova tillräckligt för att må fysiskt och psykiskt bra vet vi alla. Men hur är det med att vila? Om vi arbetar åtta timmar och sover åtta timmar så blir det åtta timmar kvar av dygnet. Fylls de timmarna också med hektisk aktivitet eller blir det tid för återhämtning. Och hur vilar man egentligen, har vi glömt bort det? Pia Abrahamsson diskuterar med hjärnforskaren Annika Hultén och psykiater Björn Appelberg.

Lyssna också